route Zuid-India

de ultieme route door Zuid-India

De mooiste route door Zuid-India is ongetwijfeld die van de rondreis die wij zelf een aantal jaren geleden hebben afgelegd. Ik word meteen weer enthousiast, als ik terug denk aan de grote hoeveelheid afwisseling, de waanzinnige highlights en de onontdekte parels, waar onze Zuid-India route ons langs voerde. Wij hadden een maand de tijd voor deze rondreis, maar als je net wat langer te besteden hebt, kan je nog een aantal mooie plaatsen aan je route toevoegen. Wij reisden van noord naar zuid, waardoor we bij de stranden van Varkala eindigden, maar je kan de route ook andersom doen en dan naar Goa treinen of vliegen voor een relaxt weekje strand aan het eind van je rondreis.

Aankomst in Zuid-India

Okee, helemaal Zuid-India is Hyderabad niet, maar het is toch even ten zuiden van het centrum van het land. Reken op een aankomst in een chaotische, lawaaierige stad, zeker als je in de avondspits arriveert, zoals wij deden. Wij vonden Hyderabad geen aangename stad, maar hebben ons we een tijd vermaakt in de omgeving van Charminar, met het monument zelf, de vele kleurrijke marktkraampjes en de Indiërs. Een dag is echter meer dan genoeg hier. Daarna kan je rondreis beginnen. Het grote voordeel is trouwens, dat Hyderabad een prima toegangspoort tot Karnataka is.

route door Zuid-India - HyderabadAankomst in Zuid-India in het chaotische Hyderabad

Het loont om wat meer uit te geven aan je slaapplaats in Hyderabad, als je tenminste van een goede nachtrust houdt. Op veel wegen in het centrum gaat het gerond en getoeter nog tot laat door en de standaard van kamers is laag. Dit hotel met ruime kamers is centraal, in één van de betere buurten.

Karnataka: geweldig begin van je Zuid-India rondreis

Vanuit Hyderabad reis je via Gulbarga of Solapur naar Bijapur met de bus (9 uur), of met de directe trein: de Sc Ubl Express. Het nadeel van de trein is dat deze slechts eens per dag rijdt en om 1 uur ’s nachts in Bijapur aankomt. Kies je wel voor de trein, reserveer dan van te voren een kamer, zodat je niet midden in de nacht wat moet gaan zoeken. Over het algemeen heb je hier keus tussen “slecht beoordeeld” en “upmarket”. Gelukkig is dat laatste in India nog steeds vrij zacht geprijsd. Dit hotel is dan een goede optie.

Bijapur ligt niet op de geijkte toeristische route en is een geweldig stadje om te ontdekken. Als Westerse toerist ben je hier nog een bezienswaardigheid. De Gol Gumbaz wordt wel door lokale toeristen bezocht, dus bereid je voor op veel aandacht. Deze tombe en het park waarin ze ligt is echt een pareltje. Wij vonden het minstens zo mooi als de Taj Mahal, maar dan minder gelikt. Wij blijven er lang hangen. Ook de grote moskee van Bijapur is een bezoekje waard, maar echt leuk is het om gewoon rond te dwalen door het stadje. Zo kleurrijk en zo puur, echt heerlijk India.

route door Zuid-India - BijapurBijapur is een geweldig stadje om in je Zuid-India route op te nemen

Vervolg van je Zuid-India route door Karnataka

Vanuit bijapur bus je in een uur of 3 naar Badami. De buurtbus die je er brengt rijdt door stoffige dorpjes vol kleurige huizen, waar meer dieren rond scharrelen dan dat we er mensen zien. Dit is mijn favoriete stukje van onze route door Zuid-India, omdat het zo lekker avontuurlijk voelt. De borden buiten staan vol krullerige, ronde letters. Het Kannada is de taal waar de mensen hier in Karnataka spreken. Engels verstaat men nauwelijks. Toch is het geen probleem zelfstandig rond te reizen. Iedereen doet z’n best je zo goed mogelijk te helpen en je wordt vanzelf de juiste kant op gestuurd.

In Badami zijn de tempels aan het meer de highlight, net als de grottempels even verderop. Het is geweldig om er rond te dwalen en alles zelf te ontdekken. De uitzichten zijn waanzinnig. Met een andere boemelbus kan je een tripje maken naar Pattadakal. Deze eeuwenoude tempels staan op de Unesco werelderfgoedlijst en zijn inderdaad bijzonder mooi. Veel keus aan accommodatie is er niet in Badami, dus reserveren kan zinvol zijn. Dit hotel was niet bijzonder, maar goed genoeg voor de prijs. De rest leek een stuk duurder.

tempels en het lokale leven in Badami Zuid-IndiaTempels en het lokale leven in Badami

Verder naar dé backpackersstop op deze route door Zuid-India

Opnieuw een uur of 3 bussen later, dit keer over nog beroerdere wegen, sta je in Hampi. Niet voor niks komen zoveel backpackers deze kant op. Wat is het hier mooi! Het landschap, de tempels en ruïnes, die daar verspreid in liggen. Geregeld voelde we ons hier echte ontdekkingsreizigers, zeker in de meer afgelegen delen. Echt geweldig, precies zo’n plek waar je 2 dagen wilt blijven en met gemak een week blijft hangen. Mooie bijkomstigheid van de grote hoeveelheid andere reizigers is dat er genoeg aanbod is aan accommodatie. Daardoor zijn prijzen laag en is de kwaliteit relatief hoog. Wat ik zelf in dit soort plaatsen leuk vind om te doen, is een homestay. Zo ervaar je het lokale leven, in plaats van omgeven te worden door andere reizigers. Deze eenvoudige heeft veel charme en toch het comfort van een airco en eigen badkamer. Of ga voor één van de 3 kamers met iets meer luxe van deze homestay.

Hampi route Zuid-IndiaNiet voor niks komen zoveel mensen naar Hampi

Mysore: laatste stop in Karnataka

Mysore, in het zuidelijkste puntje van Karnataka, is een aangename en schone stad. Je vindt er nog veel gebouwen uit de Engelse tijd. De sfeer is er relaxt en de markt, met haar Mysore wierook en olie, is een verplichte stop. De highlight van de stad is het beroemde Mysore Palace, een juweel van een gebouw. Plan zeker genoeg tijd in voor het bewonderen van alle pracht en praal, zowel aan de binnen- als aan de buitenkant.

Via Bangalore naar Chennai

Het vervolg van je route door Zuid-India gaat via Bangalore naar Chennai. Afhankelijk van hoeveel tijd je hebt, heeft elk van deze steden genoeg te bieden om je één tot twee dagen bezig te houden. Zelf zijn we er vrij snel doorheen gereisd, omdat we niet zo van de grote steden zijn en meer tijd in Tamil Nadu en Kerala over wilden houden. Vooral in Chennai zijn we achteraf blij met deze keus. Wat een vieze, lawaaierige stad is dit!

ultieme route door Zuid-IndiaOnze ultieme route door Zuid-India op de kaart, hier zonder Bangalore en Chennai

Eerste fijne stop in Tamil Nadu: Mamallapuram

Van Chennai naar Mamallapuram is niet ver en bovendien rijdt de bus vrijwel de gehele rit langs het strand. Een fijn ritje dus. Er is veel aanbod aan leuk geprijsde en relaxte accommodatie, dus vooraf reserveren is echt niet nodig. Deze optie is echter wel echt het reserveren waard als je graag pal aan het strand in een hele fijne kamer slaapt. In het dorpje vind je verschillende schitterende rotstempels, die haast een museum op zich zijn. Heel tof is het, dat de tempels ook nog volop gebruikt worden door de lokale bevolking. Je belandt hier zomaar midden in een processie of ceremonie. Op het strand liggen koeien te zonnebaden en halen de lokale vissers hun netten binnen.

Mamallapuram Zuid-IndiaKoeien op het strand in Mamallapuram

De Pancha Rathas tempels, net buiten Mamallapuram, zijn juweeltjes uit de 7e eeuw na Christus, die je zeker moet zien. Bespaar je echter de hoge entreeprijs; van achter het hek zie je net zoveel als daar binnen!

Trichy en Madurai: twee echte Zuid-Indiase steden

Voor meer strand en relaxte vibes kan je een tussenstop maken in Pondicherry, op je route zuidwaarts, maar wij slaan deze plaats over. We vermoeden dat we ons storen aan deze welbekende toeristenenclave in Zuid-India. Daarom gaan we direct verder naar Trichy en na twee nachten naar Madurai. Deze grote, drukke steden hebben een aantal schitterende Zuid-Indiase tempels, waar je geruime tijd kan rond dwalen. Heel bijzonder om te zien hoe pelgrims van heide en verre hun gebeden komen doen en wat een business hier omheen draait aan offers, souvenirs en eterij. Ook het Tirumalai Nayak Paleis in Madurai is zeker een bezoek waard. Wat een indrukwekkend complex is dit.

Verder hebben zowel Trichy als Madurai niet heel veel meer te bieden dan stank en lawaai, dé reden dat wij vrij snel weer door gereisd zijn. Kies in beide steden je accommodatie weer zorgvuldig uit, zodat je niet aan een drukke kruising slaapt, of bijvoorbeeld naast een trein- of busstation. Deze optie in Trichy is erg fijn, zeer goed geprijsd en niet ver van de Sri Ranganathaswamy tempel. Dit comfortabele hotel in Madurai is op een steenworp afstand van de Sri Meenakshi tempel, maar ’s nachts toch rustig genoeg om er goed te kunnen slapen.

tempels en pelgrims grote steden Zuid-IndiaIn de grote steden in Zuid-India trekken vooral de tempels

Schitterende natuur in Zuid-India – Munnar

Vanuit Madurai rijd je met de bus al snel de heuvels in, als je op weg gaat naar Munnar. De weg wordt steeds bochtiger en de vergezichten steeds mooier. De golvende heuvels vol thee in Munnar zijn al prachtig, maar de natuur daar omheen is echt schitterend. Zo schoon en groen vind je het in India niet op veel plekken. Ook de zogenaamde kruidentuinen (spice gardens) zijn een aanrader als je in Munnar bent, zeker als je nog nooit gezien hebt hoe peper, kaneer, cacao en koffie groeit. Munnar is wat mij betreft een verplichte stop op elke route door Zuid-India. Je hebt dan inmiddels Tamil Nadu verruilt voor Kerala. Vergeet zeker niet in een auto-riksja de bergen in te rijden, om maximaal van de omgeving te genieten en de theepluksters aan het werk te zien.

Accommodatie in en rond Munnar is wat hoger geprijsd dan in de rest van India, doordat de welgestelde Indiërs hier zelf ook graag op vakantie komen. Het kan daarom even zoeken zijn naar een goede deal, maar dit hotel en deze homestay krijgen goede reviews. Zelf hadden we de pech hier rond Kerst uren te moeten zoeken naar een beschikbare slaapplek, om te eindigen in een kamer waar we je niet direct naartoe zouden sturen. 😉

Munnar Zuid-IndiaMunnar wat mij betreft verplichte stop op je route door Zuid-India

Cochin: zeker de moeite

Vanuit Munnar daal je met de bus in een uur of 4 weer af naar Cochin, op zeeniveau. De visvangst, die hier nog altijd op een eeuwenoude manier gebeurt, is echt de moeite van het bekijken waard. Er zijn wel zo’n 10 mannen per net nodig om de enorme visnetten te bedienen. De vismarkt, ook aan de waterkant, is een prima plek om een vers visje te proeven van de bbq. Ben je uitgekeken in de vishaven, dan zijn Fort Kochin en de Portugees / Nederlandse kerk met grafstenen uit de VOC-tijd een stukje geschiedenis dat je eigenlijk niet mag missen.

In Cochin heb je ook volop mogelijkheden om een Kathakali voorstelling bij te wonen. Deze kunstvorm is typisch voor Kerala en je bent vaak welkom om vooraf te kijken hoe de artiesten hun schmink aanbrengen. Het aanbrengen van de juiste decoraties en de voorstelling op zichzelf kosten een artiest minstens 10 jaar om te leren. Er wordt, zonder een woord te spreken een verhaal gespeeld, voornamelijk met gezichtsuitdrukkingen en handgebaren.

Kerala Kathakali - Zuid-IndiaKathakali is uniek in Zuid-India en zeker een must-see

Eindig je route door Zuid-India op het strand

Van Cochin naar Varkala gaan wij weer met de bus en dat bevalt prima. In 5 uurtjes arriveren we in dit paradijsje van palmbomen, rotsen strand en plastic afval. Helaas hebben de Russen en Chinezen het paradijs ook ontdekt.

Vergeet niet dat je op een plek bent waar naast Christenen en Hindoes ook een heel deel van de bevolking Moslim is. Zuid-India is dan ook geen plek om ongegeneerd in bikini te gaan rondlopen, ondanks dat velen daar geen boodschap aan hebben. Gedraag je respectvol en draag voldoende bedekkende kleding.

Als je het centrum van Varkala verlaat en een lange strandwandeling maakt, of een tripje op de motorbike, wordt het percentage toeristen snel lager. Daar zie je nog hoe de mensen hun eenvoudige bestaan leiden, zoals ze dat altijd gedaan hebben. Ondanks het grote aantal mede-toeristen is Varkala toch een hele relaxte plek voor het einde van je rondreis door Zuid-India. Zoek je een echte strandervaring, met wat leuke feestjes? Dan is het aan te raden deze route andersom te doen en te eindigen in Goa, hoewel je ook vanuit Varkala naar Goa kan reizen natuurlijk.

Kerala Varkala strand Zuid-IndiaHeerlijk om je rondreis door Zuid-India af te sluiten aan het strand

Reizen naar Zuid-India

Deze route door Zuid-India startte in Hyderabad. Wij vlogen vanuit Jaipur naar Hyderabad, omdat we eerst in Rajasthan geweest waren. Ook vanuit Delhi gaan verschillende vluchten per dag naar Hyderabad, onder andere met Airindia en SpiceJet. Je kan ook rechtstreeks vanuit Europa vliegen op Mumbai en daar in de trein stappen naar Hyderabad, of meteen naar Bijapur reizen.

Ga naar al mijn Azië blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Heeft mijn artikel je geholpen?
Ja!
0
Nee
0

4 reacties op “de ultieme route door Zuid-India

    • Yvonne zegt:

      In Zuid-India valt de drukte wel heel erg mee tegenover het noorden. En vooral als je buiten de steden blijft kan je de rust echt opzoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *