Hoe gevaarlijk is India

Hoe gevaarlijk is India nou echt?!

Reizen in India is niet voor watjes! Zelfs de meest ervaren backpackers zijn vaak nog onder de indruk van dit kleurrijke, maar tegelijk zo gevaarlijke land. Het ministerie van Buitenlandse zaken kleurt niet voor niets de kaart van India helemaal geel en op sommige plekken zelfs oranje of rood. Lees gauw verder, als je ook plannen hebt om naar India af te reizen, over de gevaren die je er wachten.. een gewaarschuwd mens telt tenslotte voor 2!

Oplichting

Deze waarschuwing is eigenlijk overbodig, want iedereen weet dat Indiërs allemaal oplichters zijn. Ik dacht laat ik daarmee maar beginnen, dan hebben we dat tenminste gehad en hoewel meestal onschuldig is oplichting niet altijd zonder risico. De oplichterspraktijken zijn echt talrijk in India, maar de meest voorkomende is de vraag of je je eten “hot” wilt, om vervolgens geen enkel paprikaatje in of chilisaus naast je gerecht te vinden. Nietsvermoedend denk je nog even dat ze het toch vergeten zijn. Tot je die eerste hap in je mond steekt en het achtereenvolgens heel heet en heel koud krijgt, terwijl de tranen over je wangen biggelen. Dan weet je dat je genept bent. Toch is dit nog maar peanuts in vergelijking met waar sommige Indiërs echt toe in staat zijn.

oplichting IndiaHet eten in India is vaak behoorlijk heet

Geweld tegen vrouwen

Of je als vrouw wel alleen kan rond reizen in India is me al vaak gevraagd. Ik heb het zelf nog nooit gedaan en zou het zeker ook niet aandurven. Ik word mét partner al voortdurend lastig gevallen met allerlei schijnbaar onschuldige verzoeken en vervolgens gemarteld met eeuwig durende theekransjes met andere dames. Of nog erger: ik word op de beste plek in huis geplaatst, nadat ik mee naar binnen ben getroond. Uren moet ik dan het ene na het andere, speciaal voor mij klaargemaakte gerecht eten en ondertussen maar blijven weigeren dat de andere dames hennapatronen op mijn handen maken.

En meer geweld

Maar ook om geweld in het algemeen staat India bekend. Waar je je gezicht ook laat zien, er zullen altijd grote groepen mensen op je af komen, die zo dicht om je heen cirkelen dat je het benauwd krijgt. Vervolgens zullen ze je mans hand als een hefboom heftig heen en weer schudden, om vervolgens een selfie met jou te willen maken. Ondertussen worden, zonder gêne, tientallen vragen op je afgevuurd. Waar je vandaan komt, hoe je India vindt (“India good?” *duimpje) en waar je naartoe gaat.

geweld in IndiaIn India wordt je de hele dag belaagd

De dingen gaan pas echt mis als je onderweg meer gestudeerde Indiërs tegenkomt. Zij zullen ongevraagd adviezen geven over je toekomstige reisplannen en je vol proppen met etenswaren die hun eigen buik ook zo hebben doen groeien. Ze zullen hun best doen in één enkele treinreis jou er net zo uit te laten zien. Het onder je neus wapperende visitekaartje aan het eind van de rit én hun herhaaldelijke uitnodiging om hen te bellen als je een slaapplek zoekt zijn ongetwijfeld verkapte pogingen tot nog meer duistere praktijken. Neem het kaartje daarom zo snel mogelijk aan en verzeker je belager ervan dat je echt zelf een taxi kunt regelen en dat je verder geen hulp nodig hebt. Ook als ze nog 5 keer aandringen.

Terrorisme

Zoals je jezelf kan voorstellen is het vanuit deze vormen van geweld nog maar een kleine stap tot het echte terrorisme. In heel India geldt een verhoogde terrorisme dreiging. Dan hebben we het niet over het terrorisme dat op de loer ligt op plekken waar veel mensen samen komen.. nee, het zijn juist de kleine, schaars verlichte kleien hutjes van mensen die amper iets bezitten, waar je op je hoede moet zijn. Hier houden de zogenaamde gastvrijheids-terroristen zich schuil.

terroristen in IndiaZo zien de terroristen in India eruit

Dit type terrorist is vele malen gevaarlijker dan de standaard terrorist, aangezien je ze in eerste instantie niet herkent. Ze zijn vaak vermomd als voorovergebogen, kromme boertjes in lompen of lieve, oude dametjes met een rimpelige huid en ze schuilen achter elke voordeur van plattelands India. Zo nu en dan vind je ze ook in de stad. Als ze je eenmaal in hun domein hebben is er geen ontsnappen meer aan en word je niet alleen met eten en liters mierzoete chai overladen, de kans is ook groot dat je alleen met cadeautjes voor je complete familie weer naar buiten mag.

Explosies

Van kleur! In de straten van de grote steden, maar vooral ook nog in de iets minder grote provinciestadjes, waar de dames nog altijd de spijkerbroek niet hebben ontdekt en vrij rond lopen in hun kleurrijke sari’s. Voeg daar nog de duizenden tempels aan toe, die je niet alleen op daarvoor ingerichte plekken vindt, maar zelfs gewoon bij de mensen thuis, en je durft geen voet meer buiten de deur of in een homestay te zetten. Over het ogenschijnlijk onschuldige wasgoed van bovengenoemde dames, dat kleurrijk op de oevers van rivieren ligt te drogen, heb ik het dan nog niet eens gehad. Net als over de mandala’s die je geregeld op de grond vindt en de huisjes en vissersbootjes in het zuiden.

kleur explosies IndiaKleurexplosies in India

Berovingen

Tenslotte de ergste van allemaal, want nu komen ze echt aan jou persoonlijk, en dat zelfs gewoon op klaarlichte dag. Geen idee hoe ze het keer op keer doen, maar de Indiërs stelen als de raven, zonder dat je het in de gaten hebt. Keer op keer stelen ze ons de kinderen uit onze handen, om ze in de wangen te knijpen en te verwennen met veel aandacht, liefde en cadeautjes. Net als je denkt alles gehad te hebben stelen ze tenslotte ook nog je hart. En al neem ik mijzelf steevast voor dat het nu echt voorlopig de laatste keer is geweest.. ik blijf maar terugkeren naar Incredible India!

En jij? Ga jij ook steeds weer terug naar dit gevaarlijke land? Mocht je hier zijn komen lezen omdat je een echte, serieuze waarschuwing zocht voor India.. daar wordt aan gewerkt! Stay tuned. 😉

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Azië blogs, of kies een andere bestemming »

15 reacties op “Hoe gevaarlijk is India nou echt?!

  1. Monique zegt:

    Tjeetje, wat een bijzonder beeld van India wordt hier geschets. Ik ben net terug van mijn 3e India reis en heb mij nooit onveilig gevoeld. Natuurlijk zien ze jouw als westerse als een rijk iemand en willen ze graag dat je geld uitgeeft.Heel begrijplijk toch en met, een voor ons kleine fooi ,zijn ze zielsblij.India is inderdaad niet voor watjes maar ik zie vooral vriendelijke behulpzame bevolking en hoe bijzonder is het dat in het allerdrukste verkeer nieman boos, geirriteerd is ,of een middelvinger opsteekt en dat iedereen er naast elkaar mag leven. Iedereen mag er ZIJN of je nu de opgemaakte in mooie sarie knappe indiaase bent of de arme die kreupel op de grond zit. Mijn beeld van India is kleurrijk, prachtige natuur en cultuur, spiritueel (prachtige (sikh)tempels )maar soms ook heftig .Ook dat de dood zo’n onderdeel van het leven is vind ik er prachtig En zowieso is het een feit dat wanneer je reist alleen moet doen waar jij je veilig bij voelt.Zo zal ik altijd (meestal) voor het donker in mijn homestay zijn, zoek ik geen plekken op waar ik mij niet fijn bij voel en altijd een fijn gevoel dat mijn rugzak niet zomaar te openen is .Als je op jezelf durft te vertrouwen kun je overal zijn .

    • Yvonne zegt:

      Het artikel is een verhaaltje met een knipoog. 😉 Misschien moet je mijn andere India blogs even lezen.🤗 Fijne dag! En neem het leven niet te serieus.

  2. TB zegt:

    Hoi Yvonne,
    gelukkig is bovenstaande allemaal met een grote knipoog te lezen, want ik schrok in eerste instantie wel haha.
    Over je punt over vrouwen heb ik wel een serieuze vraag: hoe kijk jij écht aan tegen (blonde) vrouw alleen op reis naar India?

    Gr Tjitske

    • Yvonne zegt:

      Haha, ja.. het valt echt allemaal reuze mee. Toevallig zijn wij op dit moment ook weer in India. Het land verandert rap. Er kan veel meer en meer Westers is steeds meer geaccepteerd. Als je jezelf netjes kleedt en je niet tussen groepjes mannen en engt, loopt het wel los. Maar vaak zijn mensen wel echt enthousiast om je te zien. Wees je vooral op plekken waar Indiërs komen van gebieden met weinig westerse toeristen bewust dat je de aandacht zult trekken.

    • TB zegt:

      Dank je wel! Ik geloof dat ik er gewoon voor ga, inmiddels zoveel mensen die zeggen dat het echt wel kan. Geen domme dingen doen, maar dat geldt overal ter wereld is mijn ervaring.
      Geniet er nog van daar!

  3. Hans Schetselaar zegt:

    Hoi Yvonne, erg leuk geschreven!! Ik wil ook naar India gaan, ik heb daar enkele goede Youtube vrienden daar wonen en wil ze eens bezoeken. Ik ben uitzoeken wat de beste manier van reizen is, met privechauffeur of met trein en hoe de tickets te regelen.
    Ook natuurlijk de mooie plaatsen bezoeken staat bij mij ook op programma.
    Moet natuurlijk wel uitzoeken of het noodzakelijk is dat ze een uitnodiging moeten maken wanneer ik op hun adres kan verblijven.
    Ik kan gelukkig al klein beetje Hindi praten en begrijpen

    • Yvonne zegt:

      Wat leuk om te horen! Ik denk dat het nog wel even duurt voordat reizen naar India weer mogelijk is, maar wens je alvast veel plezier met de voorbereidingen. Wij willen heel graag weer die kant op ook!

  4. vd koelen zegt:

    Och Yvonne wij willen best met jou wel eens ervaringen uitwisselen over dat prachtige India, ik denk dat wij wel 15 x in India zijn geweest natuurlijk met de backpack en ieder jaar wel 2a3maanden, wij hebben bijna heel India gezien zelfs de prachtige 7 sisters en onze parel Chharttisgarth . wij zijn beide 70 jaar, wordt wel steeds wat moeilijker met het vinden van hotels en een plaats te vinden in de overvolle bussen en treinen.
    Jammer nu met dat corona gedoe , normaal waren wij half januari tot half april in India , en vooral het genieten van het prachtige eten in de normale lokaaltjes, en het slapen in normale kleine schone 1000 a 1500 rp hotels.
    Kitty & Frans.

    • Yvonne van der Laan zegt:

      Wat super om te horen dat jullie zo veel van India gezien hebben. En wow, elk jaar een paar maanden, heerlijk! Wij zouden er normaal gesproken ook nu zijn. Voor de 6e keer.. en de 3e keer voor onze oudste dochter van 8. We hopen nu dat het volgend jaar alsnog gast lukken.

  5. Noah zegt:

    Ik moet bekennen dat het even duurde voordat ik hem doorhad. Ik schrok even van dit verhaal na alle mooie dingen die ik over India heb gelezen. Ik moet er een beetje om lachen hoe serieus ik het nam maar ik ben nu nog enthousiaster om te gaan. Echt leuk geschreven!

    • Yvonne zegt:

      Haha, ik heb weleens boze mails gehad, van mensen die het helemaal niet door kregen. 🙂 Fijn dat je zo enthousiast bent. Je was dus nog niet eerder in India? Had je mijn blog met tips voor de eerste keer India gezien?

  6. Sanne zegt:

    Wat heb jij een negatief verhaal verteld, volgens mij ben je op een budgetreis geweest en heb je alleen maar de arme kant van India gezien. En de zin “alle indiers zijn oplichters” schaam je toch om zoiets te zeggen. Plan de volgende keer een reis waarin je iets meer geld uitgeeft en je minder bemoeit met de armoede van India. Er is genoeg luxe en er zijn genoeg moderne indiers die geen oplichters zijn. Of neem een cursus over India.

    • Yvonne zegt:

      Haha, Sanne.. Naar mijn idee is het toch al vrij snel duidelijk dat dit een verhaal met een grote knipoog is?! En als je het helemaal tot het einde hebt uitgelezen kan je toch haast niet meer geloven dat het een serieus verhaal is? Waarom zou ik schrijven “dat ze onze kinderen verwennen met veel aandacht, liefde en cadeautjes… en net als je denkt alles gehad te hebben stelen ze tenslotte ook nog je hart.” Bedankt voor je suggestie voor een cursus over India, maar we zijn er inmiddels 6 keer geweest en meerdere gezinnen daar noemen ons “hun familie”. Gezinnen die in de armste wijk van Pushkar wonen overigens. 😉 Dus ik denk dat we die cursus niet echt nodig hebben. 🙂

  7. Evy zegt:

    Hihi! Leuk geschreven! Ik heb me ook altijd veilig gevoeld in India. Al moet ik wel toegeven dat ik tijdens een feestje of in een drukke bus wel eens handen heb gevoeld op plekken waar ik dat liever niet had. Maarja, gewoon van je afbijten en even boos kijken 😛

    • Yvonne zegt:

      Oh echt, dat is niet tof! En in de drukte is het dan ook lastig te traceren van wie die handen waren denk ik.. maar als je boos kijkt reageert is de boodschap alsnog wel duidelijk lijkt me. 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *