bijzonder overnachten slapen op SS Rotterdam

Bijzonder overnachten op het SS Rotterdam met kinderen

Bijzonder overnachten kan in Rotterdam en omgeving op verschillende plekken. Slapen op het SS Rotterdam is absoluut een ervaring, hoe jong of oud je ook bent! Voor een citytrip naar Rotterdam met kinderen is een verblijf op het SS Rotterdam niet alleen een comfortabele accommodatie, maar tegelijkertijd één van de leukste bezienswaardigheden en activiteiten van de trip. Het SS Rotterdam was onderdeel van mijn eigen weekend Rotterdam met de jongste. Ik vertel je graag hoe leuk slapen op het SS Rotterdam met kinderen is. Wellicht stap jij dan ook een keer aan boord voor één van de leukste weekendjes weg in Nederland met kinderen.

Aankomst bij het SS Rotterdam

Na een dag in de Afrikaanderwijk, niet al te ver van het SS Rotterdam, halen we de auto uit de parkeergarage om de laatste paar kilometer naar Katendrecht te rijden. Op de kop van deze wijk ligt het enorme stoomschip aan de kade op ons te wachten, Het moment dat we de bocht om rijden en in de verte het gevaarte zien opdoemen ontlokt een “oooohhh” vanaf het autostoeltje naast me. Inderdaad maakt het SS Rotterdam nú al indruk vanwege haar formaat. Zodra we de auto geparkeerd hebben en ons richting één van de loopplanken begeven, wordt dat gevoel alleen maar sterker. Wat een enorm schip is dit. En dan te bedenken dat er tegenwoordig nog veel grotere cruiseschepen bestaan.

SS Rotterdam enormMeteen onder de indruk van het enorme SS Rotterdam

Om aan boord te gaan moeten we eerst de trap of de lift naar boven nemen, waar we over een rode loper één van de twee hoofdloopplanken kunnen nemen. Een als kapitein uitgedoste meneer heet ons enthousiast welkom aan boord. We hebben bijna het gevoel alsof we twee chique gasten zijn, die straks mee gaan varen naar New York.

SS Rotterdam met kinderen een belevenis vanaf de eerste minuut

Ook bij de incheckbalie worden we uitgebreid welkom geheten. Niet alleen ikzelf word aangesproken, als volwassene, ook onze dochter krijgt uitgebreid uitleg over alle leuke dingen die er aan boord te beleven zijn. Ze groeit er meteen twee centimeter van lijkt het. Helemaal als ze ook nog een scheepspaspoort krijgt, waar ze zelf een stempel op mag zetten. Gedurende ons verblijf kan ze nog meer stempels verdienen, horen we. Er zijn 8 leuke opdrachten aan het paspoort verbonden, zoals een kleurplaat, waarvoor direct een dikke map tevoorschijn komt. Ook krijgen we een fles mee, met een nu nog leeg papier. Als we de fles mét brief weer bij de balie inleveren, gaat hij met de post mee en wordt de flessenpost bezorgd. Zo verdient onze dame dan direct weer een extra stempel.

inchecken SS RotterdamHet inchecken bij SS Rotterdam is meteen al een mooi begin

Andere opdrachten zijn een vlaggenspeurtocht en meedoen met één van de rondleidingen op het SS Rotterdam, die we toch al op de planning hadden staan. Met 4 stempels kunnen we een klein presentje komen ophalen bij de balie, met 9 stempels is er een heus cadeautje. Het verzamelen van de stempels in het paspoort is een super extraatje als je slaapt op het SS Rotterdam met kinderen. Er zijn 4 stempels te behalen met activiteiten die tof zijn en niks kosten. De andere 5 stempels haal je door bijvoorbeeld te eten in het restaurant. “Ik ga voor de 4, die andere doen ze alleen om geld te verdienen” hoor ik lekker ongezouten naast me, zodra we naar onze kamer lopen.

Het vinden van onze kamer lijkt wel een speurtocht op zichzelf. Er zijn zoveel verdiepingen, gangen en bordjes met kamernummers. Zodra we de juiste deur en gang gevonden hebben, moeten we nog een flink eind door allerlei gangen lopen, steeds verder naar het achterste deel van het schip. Ondertussen bekijken we alle mooie, oude en recentere zwart-witfoto’s die aan de muren hangen. We zien niet alleen het SS Rotterdam, maar ook geregeld een ander cruiseschip. Samen met de aankleding en inrichting van het schip en die van onze kamer voelen we ons werkelijk een stap terug in de tijd.

SS Rotterdam terug in de tijdAan boord van het SS Rotterdam doe je een stapje terug in de tijd

De kamers op het SS Rotterdam

De oorspronkelijke hutten van het SS Rotterdam zijn steeds per twee samengevoegd, om zo heerlijk ruime hotelkamers te creëren, die je in veel gevallen het voordeligst hier kunt boeken. Slaap je aan de binnenzijde, dan heb je geen patrijspoorten. Slaap je aan de buitenzijde, dan kun je wel naar buiten kijken. De bedden zijn in elke kamer even comfortabel en hoewel de badkamers ietsje verschillen qua uiterlijk, zijn die ook vergelijkbaar. Voor een groot deel is het originele meubilair van het SS Rotterdam van weleer gebruikt voor de inrichting van de hotelkamers. Dat maakt het wat mij betreft extra sfeervol.

Er zijn tweepersoonskamers, driepersoonskamers én gezinskamers. Die laatste zijn ideaal als je met het hele gezin op het SS Rotterdam wilt overnachten en uitsluitend op de eigen site van SS Rotterdam te boeken. Zelf hebben wij aan de kant met de patrijspoorten een tweepersoonsbed en een zitje en aan de andere kant van de kamer nóg een zitplek en een kast. De kamers zijn qua formaat allemaal ongeveer hetzelfde, maar in de gezinskamers staat er behalve een tweepersoonsbed nog een stapelbed aan de andere kant. Dat past makkelijk, er is ruimte genoeg. Heel fijn is dat de badkamer midden tussen de twee delen van de kamers zit, waardoor het stapelbed in de gezinskamer net om het hoekje staat. Voor mij heel fijn dat ik om het hoekje kan zitten ’s avonds, als onze dochter al slaapt. Voor nu begint ze direct bij het zitje aan haar kleurplaat en flessenpost. Met moeite kan ik haar meekrijgen voor de rondleiding, die we vóór 4 uur ’s middags moeten beginnen.

tweepersoons kamer SS RotterdamOnze tweepersoonskamer op het SS Rotterdam

Rondleiding op het SS Rotterdam

Iedereen kan een rondleiding doen op het SS Rotterdam, of je er nu slaapt of niet. Je boekt de rondleidingen vooraf online, of meldt jezelf gewoon bij de balie. Daar betaal je en krijg je een voucher mee. In het souvenirwinkeltje krijg je een audiotour mee en de kinderen krijgen een speciaal boekje met vragen die ze onderweg kunnen beantwoorden. Er zijn verschillende rondleidingen, die je allemaal kunt starten tussen 10 uur ’s ochtends en 4 uur ’s middags. Kies je een combinatie van tours, dan kun je uiterlijk om 3 uur starten, omdat je anders niet vóór 5 uur ’s middags klaar bent. Wij gaan voor de rondleiding “uitwaaien en zwaaien”, waarbij je de verschillende dekken ziet, de zalen, de stuurhut en de hutten van de bemanningsleden. Met de rondleiding “stoom & chroom” ga je de machinekamers ontdekken, onder begeleiding van een bemanningslid.

De audiotours voor volwassenen en voor kinderen hebben beiden een verschillende tekst. Dat maakt het in het begin wat lastig voor mij, omdat ik mijn eigen verhaal wil luisteren, maar ook onze kleine speurneus wil helpen om haar vragen goed te beantwoorden. Zodra we een paar verhaaltjes gehad hebben, wordt het systeem duidelijk en lukt dit prima. Bovendien staan er onderweg overal genoeg bemanningsleden, om je in de juiste richting te helpen, als je een aanwijzing mist. Overigens lukt het óns alsnog ergens een verkeerde deur door te gaan en staan we onverwacht ineens op het achterste dek uit te kijken over de activiteit op de Nieuwe Maas.

rondleiding SS Rotterdam uitwaaien en zwaaienMet de rondleiding “Uitwaaien en zwaaien” ontdek je het hele SS Rotterdam

Het zwembadje op het dek lijkt me geweldig als je in de zomermaanden op het SS Rotterdam slaapt met kinderen. Dan kunnen ze voor, tijdens of na de rondleiding nog lekker even afkoelen. Nu staat het bad leeg, maar we vermaken we hebben het eigenlijk ook te druk met alles wat op en rond het schip te zien is. Ondertussen leren we toch ook het nodige over de geschiedenis van het schip. Zo horen we dat het voormalig vlaggenschip SS Rotterdam in 1959 voor het eerst van Rotterdam naar New York voer en dat het een behouden vaart werd gewenst door Koningin Juliana.

Mede door onze extra dwaling én omdat we helemaal op gaan in het verhaal van een bemanningslid in de chique zalen zijn we maar nét voor 5 uur terug in het winkeltje. Toch wordt er uitgebreid de tijd genomen om het vragenboekje van onze dochter na te kijken en mag ze zelf een stempel in haar paspoort zetten. We hebben dan heel veel geleerd over de tijd aan boord vroeger en hebben ook de scheepsbel, het roer en de verrekijker op het achterdek gevonden. Die laatste is eigenlijk niet eens echt nodig, want ook met het blote oog zie je alle watertaxi’s, vrachtschepen en met een beetje geluk zelfs een cruiseschip langs varen.

rondleiding SS RotterdamHet lukt ons net om de rondleiding op het SS Rotterdam voor 5 uur af te ronden

Wil je een nóg betere indruk krijgen van hoe zo’n reis van Rotterdam naar New York eruit zag? Ga dan naar de SS Rotterdam Experience. In een film van een minuut of 10, vaar je mee met een gezin uit de vorige eeuw, dat gaat emigreren. De experience draait non-stop door en vind je aan de hoofdtrap van het schip.

Avond en nacht op het SS Rotterdam

Aan boord kun je prima eten in het restaurant, maar wij willen na een hele middag op het schip graag nog even naar buiten. In Katendrecht ontdekken we verschillende sfeervolle restaurantjes. Wij strijken neer bij een iets te chique Italiaans restaurant (nee, geen pizzeria! 😉 ) in de omgeving van de Rijnhavenbrug. Als we terug lopen naar onze bijzondere overnachtingsplek worden we opnieuw verrast zodra we het SS Rotterdam in het oog krijgen: de lampjes zijn aan. Nu heeft dat enorme cruiseschip ook nog iets magisch gekregen. Het is het eind van het blauwe uur en boven ons zien we de eerste sterren verschijnen. Wauw. Een perfect moment om nog even op één van de dekken te genieten van de stilte van de avond.

SS Rotterdam en Aida Cosma‘s Avonds heeft het SS Rotterdam wat magisch en ‘s ochtends is daar Aïda Cosma

We slapen prima en zodra we de gordijntjes voor onze patrijspoorten openschuiven kijken we onze ogen uit! Vaart daar nou een enorm cruiseschip voor onze neus langs? Wow! Even googelen leert ons dat het de Aïda Cosma is, op haar allereerste cruise. Hoe bijzonder is dat?! Gelukkig hebben we onze watertaxi naar het centrum van Rotterdam gisteravond al online geregeld, want zodra het schip heeft aangelegd wordt er druk heen en weer gevaren.

Met de watertaxi de rest van Rotterdam ontdekken

Het SS Rotterdam heeft een eigen aanlegsteiger voor de watertaxi, waardoor het super makkelijk en voor kinderen een klein avontuur is om naar het centrum te gaan. Zodra we de Nieuwe Maas op varen, maakt onze gele boot flink snelheid. “Waaauuuwwww” hoor ik naast me. Met een zonnetje en onder een strakblauwe hemel scheuren we onder de Erasmusbrug door. Hoe Rotterdams wil je het hebben?! Wij hebben de watertaxi gevraagd ons naar het Maritiem Museum te brengen, waar we eerst in de omgeving van een fijn ontbijt genieten. Ook dit hadden we prima aan boord kunnen doen en was vast ook super geweest, maar we houden van een beetje afwisseling. In de wijk tegenover het Maritiem Museum zitten een aantal leuke tentjes waar je kunt ontbijten, zoals de Bakkerswinkel.

watertaxi vanaf SS RotterdamVanaf het SS Rotterdam stap je zo de watertaxi op

Het Maritiem Museum is één van de vele leuke musea voor kinderen, die je in Rotterdam vindt. Wij hebben in een paar dagen niet genoeg tijd om alle toffe plekken van deze stad te ontdekken en komen zeker nog eens terug. Grote kans dat we dan opnieuw op het SS Rotterdam slapen, want dit is écht bijzonder overnachten en super voor een stedentrip met kinderen. Ook collega blogger Lieke sliep op dit schip en vertelt meer over haar tour over het SS Rotterdam.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Een reactie op “Bijzonder overnachten op het SS Rotterdam met kinderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *