leukste weekendjes weg in Nederland met kinderen

de leukste weekendjes weg in Nederland met kinderen

Door al onze recente avonturen in Azië zou je bijna vergeten dat weekendjes weg in Nederland met kinderen ook geweldig leuk zijn. Sterker nog: waar een rondreis maken over Borneo of een paar weken eilandhoppen in Thailand een lange voorbereiding nodig hebben en niet zomaar even te realiseren zijn, kan een weekendje in eigen land super makkelijk worden gepland. Met slechts één nachtje van huis heb je soms al echt dat vakantiegevoel te pakken. Ons land is zo heerlijk compact, dat je bijna altijd binnen twee uurtjes op je plek van bestemming bent en toch in een totaal andere omgeving. Ik deel de leukste weekendjes weg in Nederland met kinderen met je. Wie weet slaap jij dan volgend weekend al met je gezin in een vakantiepark aan zee, bij de boer in de Limburgse heuvels of in dé stad met de tofste musea voor kinderen.

de leukste weekendjes weg met kinderen beleef je bij de boer

Slapen bij de boer is één van de meest favoriete weekendjes weg van onze eigen kinderen. Het maakt ze dan eigenlijk niet eens uit, waar die boerderij staat, als ze maar mogen meehelpen met het verzorgen van de dieren. Als er op het terrein ook nog wat speelgoed tractors staan, om lekker over het erf te scheuren, zijn ze helemaal in hun sas. Boer Pyt in Friesland is zo’n boer die het vooral heel erg leuk vind om met de kinderen samen de dieren te voeren. De meiden mogen ook naar hartenlust pony’s borstelen en als er lammetjes zijn, mogen ze helpen om die de fles te geven. Een weekendje bij de boer in het voorjaar is zo extra geslaagd. Ook ons weekendje bij de boer in Noord-Holland was een hit, omdat die boerderij ook nog eens vlakbij het strand was. En in Zuid-Limburg heb je onmiddellijk een beetje een buitenlandgevoel, als je in het heuvellandschap bij de boer slaapt.

weekendje weg in Nederland met kinderen bij de boerWeekendje weg in Nederland met kinderen – bij boer Pyt in Friesland

De Achterhoek: meest ondergewaardeerde, superleuke regio

Misschien niet direct de eerste plek die in je opkomt als je een weekendje weg in Nederland plant met kinderen. Toch is De Achterhoek een geweldige keus! De Achterhoek voelt heerlijk kneuterig, in de meest positieve zin van het woord. Hier vind je kleinschalige natuur- en attractieparken, die vriendelijk zijn voor de portemonnee. Je kunt er op verschillende plekken een wandeling maken met een ezel of een alpaca en vindt er bovendien één van de grootste en meest indrukwekkende kastelen van heel Nederland: Huis Bergh. Een gave activiteit voor het hele gezin is de Silo Art tour, een autoroute langs te gekke kunstwerken, die op silo’s, schuren en andere agrarische bouwwerken zijn aangebracht. Onderweg passeer je fotogenieke stadjes en boerderijen waar je ijs of pannenkoeken kunt eten.

Wandelen met een ezel in de AchterhoekWandelen met een ezel in de Achterhoek is een geweldige start van je weekend

Vanaf een vakantiepark Noord-Holland ontdekken

Eén van de tofste regio’s voor een weekendje weg in Nederland met kinderen is Noord-Holland. Hier is zoveel te doen, dat wij er al 3 keer een weekend weg in eigen land hebben doorgebracht. Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen, het Stoommachinemuseum en het Bakkerijmuseum in Medemblik kunnen samen al een dag vullen. Met de museum stoomtram reis je net als vroeger door het typische, Nederlandse polderlandschap. Je kunt zo van het ene naar het andere museum reizen. Hoe leuk is dat? Andere gave plekken om te bezoeken met kinderen in Noord-Holland zijn de Hollandse Waterleidingduinen, waar je een grote kans hebt om herten en vossen te spotten. Het strand is ook nooit ver weg in deze provincie, heerlijk om lekker uit te waaien.

Een weekendje weg in Noord-Holland houdt ook een klein risico in. Het weer is niet altijd ideaal voor de activiteiten die je wellicht in gedachten had voor je weekend. Noord-Holland is zelfs één van de natste plekken van ons land. Ga je vanaf een vakantiepark Nederland ontdekken, dan is er ook altijd genoeg te beleven op het park zelf. Is het een dag wat minder lekker weer, dan duik je samen het zwembad in, of maak je gebruik van het programma van het recreatieteam.

zuiderzeemuseum met kinderenHet zuiderzeemuseum tijdens een weekendje weg in Nederland met kinderen

Slapen in een voormalig vlaggenschip in een stad vol avontuur

Rotterdam is een stad vol avontuur voor alle leeftijden. Je kunt abseilen van de Euromast, een reis maken zonder de stad uit te gaan in het Wereldmuseum of op de fiets de meest kleurrijke en bijzondere street art ontdekken. Wie niet wil fietsen, kan tijdens een weekendje Rotterdam ook veel bezienswaardigheden bereiken met de watertaxi. Met hoge snelheid scheur je het water over, langs grote cruiseschepen en over kleinere waterwegen. Het allerleukste aan een weekendje Rotterdam met het gezin is om een bijzondere overnachtingsplek te kiezen. Op voormalig vlaggenschip Het SS Rotterdam slaap je in één van de hutten van dit enorme cruiseschip dat voor anker ligt in Katendrecht. Op het schip zijn allerlei leuke activiteiten voor kinderen, zoals een speurtocht en het versturen van flessenpost.

watertaxi vanaf SS RotterdamMet de watertaxi en slapen op het SS Rotterdam zijn een groot avontuur

Museumstad voor het leukste weekendje weg met kinderen

Dé stad in Nederland met de meest interessante musea voor kinderen én een schitterend oud centrum is Leiden. Eigenlijk is een weekendje weg veel te kort voor Leiden. Je maakt er een wandeling door het schilderachtige centrum, langs bijzondere plekken uit het leven van Rembrandt van Rijn. Verschillende onderdelen van de wandelingen zijn interactief, waardoor de bekende schilder ook voor kinderen tot leven komt.

In museum Boerhaave kunnen kleine wetenschappers naar hartenlust experimenteren en ongemerkt leren over de grote uitvindingen door de tijd heen. In Naturalis kun je jezelf met het hele gezin verwonderen over de meest bijzondere dieren van de wereld en in Corpus maak je letterlijk een reis door het lichaam van de mens. En je zou het misschien niet verwachten, maar juist de manier van presenteren en de speurtochten in het Rijksmuseum van Oudheden en het Museum Volkenkunde zijn te gek met kinderen in de basisschoolleeftijd.

Naturalis met kinderenNaturalis is slechts 1 van de vele musea voor kinderen in Leiden

Echt een heerlijk weekendje weg in Nederland op Ameland

Eén van mijn favoriete weekendjes weg in Nederland met kinderen is naar Ameland. Zodra je op de boot stapt, ben je echt even op minivakantie. Heerlijk is dat, om het vasteland achter je te laten en even later op het eiland op een huurfiets te stappen. Met onze eigen meiden heb ik zoveel plezier gehad van de speciale ouder- en kindtandems die ze hier hebben. Op de fiets ben je zo bij de vuurtoren, die je kunt beklimmen voor een geweldig uitzicht over het eiland.

In het natuurcentrum in Nes leer je samen alles over de natuur op Ameland. Dat is een mooi bruggetje naar de zeehonden die rond het eiland leven. Wil je zeker weten dat je ze gaat ontmoeten en wil je ze van dichtbij zien in hun eigen leefomgeving? Dan is een zeehondentocht echt gaaf om te doen met kinderen als je op Ameland bent.

Doen op Ameland met kinderen - zeehondentochtEen zeehondentocht moet je echt doen op Ameland met kinderen

Overigens zijn de andere Waddeneilanden ook heel fijn om een weekend uit te waaien met het hele gezin. Boek zeker op tijd als je tussen mei en september naar onze prachtige eilanden wilt, want het is geen geheim dat het hier heel fijn is en de leukste plekken zijn vroeg vol.

Heb jij nog tips voor leuke weekendjes weg in Nederland met kinderen?

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Heeft mijn artikel je geholpen?
Ja!
0
Nee
0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *