Bloesem in de Betuwe

Bloesem in de Betuwe

leestijd: 6 minuten

De Betuwe is letterlijk in onze achtertuin en alweer een paar jaar eten we de bekende Elstar appels gewoon in onze eigen woonplaats. Toch hadden we in het seizoen dat de fruitbomen bloeien en iedereen deze typisch Nederlandse streek in trekt om de bloesem te zien nog nooit een tocht door de Betuwe gemaakt. Daar is vorig jaar verandering in gekomen. In het laatste weekend van april trokken we de stoute schoenen, ehm… wandelschoenen, aan en gingen op pad. De paden op, de lanen in. We kregen geen spijt.

In april en mei staat de Betuwe in bloei

Afhankelijk van het weer staan de peren-, kersen-, pruimen en appelbomen tussen half april en half mei in bloei. De kersen en pruimen bloeien eerst en deze waren toen wij aan onze wandeltocht begonnen al bijna uitgebloeid. De appel daarentegen was nog net niet begonnen te bloeien, de eerste bloemetjes gingen net voorzichtig open. De meeste bloesem die we zagen was dus van de peren.

De Betuwe in bloeiDe Betuwe in bloei, een prachtig gezicht

Wandeltochten bloesem Betuwe

Veel mensen maken een fietstocht, maar wij gingen wandelen. Er zijn veel wandeltochten in de Betuwe, maar na wat speurwerk op internet leek het volgen van het riviertje de Linge ons de mooiste optie. Bovendien is er in zo ongeveer elke plaats een NS station langs dit traject en zo konden we de auto parkeren bij het ene station, een flinke wandeling maken naar het volgende station en de eerste trein terug nemen. Ideaal.

We hebben dit keer gekozen voor het traject Geldermalsen – Beesd, waarbij we vrij snel door het pittoreske Tricht kwamen en vervolgens over de beroemde Appeldijk liepen. Zoals gezegd bloeiden de appelbomen nog net niet, maar de dijk, met sprookjesachtig uitzicht over de Linge aan de ene kant en prachtige wilgenbosjes aan de andere was nog steeds geweldig. Ook het gebied rondom Landgoed Heerlijkheid Mariënwaardt, met haar lange lanen met eeuwenoude, hoge bomen, was super om doorheen te wandelen.

Appeldijk GeldermalsenDe Appeldijk in Geldermalsen is één van de meest fotogenieke plekken om bloesem in de Betuwe te zien

Bloesem in de Betuwe compleet dagje uit

We hebben deze wandeling, met onze kinderen, in een paar uurtjes gelopen. Omdat we niet erg ver van de Betuwe wonen zijn we er zo en kunnen we hier met gemak een middagje wandelen. Mocht je van ver moeten komen, dan kan je van deze bloesem wandeling ook een compleet dagje uit maken. Er is op een aantal plekken langs de route horeca, zoals vlak voor de Appeldijk, bij een boerderij zo’n 50 meter naar rechts. Hier eet je heerlijke, verse appeltaart met uitzicht op de bloesem vanaf het overdekte terras. Voor de kinderen is er wat te spelen en als je wil kan je hier zelfs overnachten bij de boer. Hoe leuk is dat?! Kom je hier aan het eind van de zomer, dan mis je de bloesem, maar mag je zelf je eigen fruit plukken in de boomgaard.

bloesem Betuwe horecaDe hele dag genieten van de bloesem in de Betuwe

NS-wandelingen in de Betuwe

De wandeling die wij maakten is één van de vele NS-wandelingen. Je kunt de wandeling langs de Linge opknippen in een aantal stukken van elk ongeveer 8 km en zo combineren tot een langere wandeling als je dat wilt. Op de NS-stations kun je een aantal uur gratis parkeren met parkeerschijf en er komen regelmatig treinen langs om je bij je auto terug te brengen als je uitgewandeld bent. Verwacht trouwens geen echte stations hier, het zijn meer een soort van veredelde bushaltes, dus kom zeker niet na een flinke storm, dan kan alles wat er staat weleens weggewaaid zijn. 🙂

Treinen in de BetuweTreinen in de Betuwe: echte mini-stationnetjes, maar erg handig

Bloesem wandeling vanuit Oranjestad Buren

Nadat we vorig jaar van het stukje Betuwe tussen Geldermalsen en Beesd zo enthousiast werden zijn we dit jaar opnieuw op pad gegaan. De bloesem in de Betuwe leek nu iets vroeger te zijn, want halverwege april stonden de perenbomen al volop in bloei, terwijl de pruimen al bijna uitgebloeid waren en de eerste appelbloesem al te zien was. Wederom gingen we wandelen, maar dit keer deden we de bekende bloesemtocht BurenStad vanuit pittoreske Oranjestad Buren. In Middeleeuws Buren kan je jezelf ook zeker een uur vermaken met een rondwandeling langs onder andere de kerk, de stadspoort, de oude molen, het fantastische gebouw van het voormalig Koninklijk weeshuis en de restanten van de stadsmuren.

Heb je te lang in Buren zelf rond gekeken? Dan kan je de bloesemtocht BurenStad ook van 10 km inkorten naar 7 km door net na de helft een doorsteek te maken terug richting het centrum van Buren. En je kan er zelfs nog 2 km af halen door vanuit de bocht van de Opstalstraat terug te keren naar de kerktoren van Buren.

bloesem Betuwe Buren stadEén van de beste plekken om de bloesem in de Betuwe te zien is vanuit Oranjestad Buren

Meer bloesem aan de Linge bij Asperen

Wij waren na de wandeling rondom Buren nog niet uitgekeken en hebben de volgende dag nog een andere bloesemtocht gelopen. De ANWB wandeling “parels langs de Linge” is bijna even schilderachtig als de wandeling tussen Geldermalsen en Beesd, die we vorig jaar liepen. Voordeel van deze route “de parels langs de Linge” is dat je heel veel verschillende soorten bloesem ziet, over een aantal dijken met prachtige vergezichten over typisch Nederlandse landschappen loopt en door onwijs schilderachtige dorpskernen komt. Wij vonden Acquoy, met haar bijzondere, scheve kerktoren erg leuk. Wie van kunst houdt kan ook even een kijkje nemen in kunstfort Asperen, een onderdeel uit de nieuwe Hollandse Waterlinie, waar de wandeling pal langs voert.

Is deze wandeling langs de Linge je net even te lang, dan kan je hem inkorten door te starten in Asperen en door na Aqcuoy via de kerkweg terug te lopen naar je startpunt. Zo loop je 5 tot 6 km in plaats van 10. Of ga helemaal niet wandelen, maar rijd een mooie autoroute langs de Linge en de Lek.

bloesem Betuwe LingeEen hele schilderachtige route door de bloesem in de Betuwe is die langs de Linge, vanuit Asperen

Ook leuk voor kinderen

Omdat al bovenstaande wandelingen op te knippen zijn in kortere etappes, of in te korten naar een kilometer of 5 tot 6, zijn ze ook erg geschikt om met kinderen te lopen. Picknick mee en gaan. In de bermen, aan de waterkant en bij de boomgaarden is genoeg interessants te vinden om ze een tijdje bezig te houden als je zelf even wilt uitpuffen (of eindeloos fotograferen, je blijft knippen hier). Als in de vroege zomer de kersen rijp zijn en tegen de herfst het andere fruit wordt het natuurlijk helemaal leuk om met kinderen de Betuwe te ontdekken.

De Betuwe met kinderenDe Betuwe met kinderen is ook hartstikke leuk, lekker ontdekken

Wandelen langs de bloesem in de Betuwe

Wil je zelf graag de Betuwe ontdekken en de bloesem met eigen ogen zien? Wees dan snel, het kan nog net. Op deze website vind je fiets- en wandelroutes Betuwe en informatie over de actuele bloesemstand en wat er allemaal nog meer te doen is in de regio.

Hier is meer info te vinden over de speciale bloesemtocht die start en eindigt in Buren en waarbij je zo’n 10 kilometer langs de mooiste bloesemboomgaarden wandelt.

De route van de ANWB wandeling “parels langs de Linge” vind je hier.

Het Rode Kruis organiseert jaarlijks de Nationale Rode Kruis bloesemtocht, waarbij je een unieke wandeltocht maakt die alleen deze dag mogelijk is. De Koninklijke Landmacht slaat namelijk bruggen over de Linge, waardoor je op plekken komt die anders niet voor het publiek toegankelijk zijn. Er zijn in totaal acht wandelroutes van 8 tot 40 kilometer. Welke wandeling je ook kiest, je gaat in elk geval heel veel bloesem zien! Eventueel kan je lopen voor het goede doel, maar dat is niet verplicht.

bloesem in de Betuwe - Geldermalsen - BeesdBovenstaande foto’s maakte ik op de bloesem wandeling Geldermalsen – Beesd

Fietsen langs de bloesem in de Betuwe

Ga je liever fietsen? Er zijn veel fietsroutes door de Betuwe te vinden op internet, de Lingeroute is de bekendste. Je vindt de Lingeroute op deze website.

Als je zelf een route wilt samenstellen kan je dat via de knooppuntfietsroutes doen met deze website.

Wij kwamen enthousiast terug van onze bloesemtochten door de Betuwe en zijn van plan in de vroege herfst weer terug te komen, als het rijpe fruit aan de bomen hangt en dit authentieke stukje Nederland er weer anders uitziet.

Category: Nederland

Tags:

Reageer!


20 comments

 1. We hebben vandaag de ‘Fruitroute’ gereden (van de website rivierenland.nl). Het eerste stuk van de route was mooi, het tussenstuk niet echt bijzonder, maar het laatste stuk, over de Appeldijk, maakte de hele rit goed. Zó mooi! En we waren er net op het goede moment want de appelbloesem is nu op z’n mooist.

  1. Ja gek is dat, in je eigen omgeving doe je dat nooit zo snel. Vandaar dat we nu eindelijk eens tijd hadden gemaakt om verder de Betuwe in te gaan. Was echt voor herhaling vatbaar.

 2. Oh wat een fijne natuur! Ik vind bloesem altijd prachtig. Er staan hier bloesembomen in de straat, maar helaas zijn ze alweer uitgebloeid. Dat gaat jammer genoeg altijd zo snel!

 3. Weer een stukje natuur waar we trots op mogen zijn! Helaas ontbreekt het mij aan de tijd en vrije dagen om nog naar de Betuwe te gaan maar ik zou me daar prima weten te vermaken!

  1. Ja, het is altijd even zoeken naar tijd, zeker als je er niet heel dichtbij woont. Wij hebben de mazzel dat we aan de rand van de Betuwe wonen en dus al gauw even die kant op kunnen gaan. 🙂

 4. Moooooi! ik ben er dit jaar niet aan toegekomen iets met bloesem te doen (behalve genieten van de bloesem in eigen tuin ;)), maar volgend jaar hoop ik een van de boesemwandelingen te lopen of fietsen.

  1. Genieten van bloesem in eigen tuin is ook fijn. Wij hadden gisteren bij thuiskomst na een week Portugal een leuke verrassing in de tuin: onze appelboom in de tuin lijkt wel een explosie van bloemen. 🙂

  1. Ja absoluut erg handig, met dit mooie weer twijfelen we of we van het weekend nog even snel een mooie wandeling gaan maken, de appel bloeit volgens mij nog.

  1. Mocht je dit jaar nog willen gaan: niet te lang wachten… de appels gingen afgelopen weekend bijna bloeien, dus als je komend weekend zou gaan zijn ze vast prachtig. Het weer zou ook langzaam iets beter worden weer volgens mij.

 5. Zo mooi, die bloesem! Hier in Rotterdam zijn er ook al veel bomen in bloei, maar zo’n landelijk plaatje maakt het helemaal af. Al hebben we geen bergen, de natuur kan ook heel mooi zijn in Nederland 🙂

 6. Wat is het genieten van die bloesempracht! Ik was er in hetzelfde weekend als jij. Wel jammer dat de appeldijk nog niet echt in bloei stond, maar verder hebben we uitgebreid genoten van alle bloesem. Landgoed Mariënwaadt is ook prachtig om te wandelen, wij reden er een stuk met de fiets door.

  1. Ja, dat was zeker jammer, ik vraag me af als we over anderhalve week terug zouden gaan of we dan te laat zijn om de appels alsnog te zien bloeien. Misschien gaan we het wel uitproberen. 🙂