Bloesem Betuwe wandelingen

Bloesem in de Betuwe – mooiste plekjes om te wandelen

De Betuwe is letterlijk in onze achtertuin en alweer ruim tien (!) jaar eten we de bekende Elstar appels gewoon in onze eigen woonplaats in Gelderland. Toch hadden we tot een paar jaar terug nog nooit een bloesemtocht door de Betuwe gemaakt, in het seizoen dat de fruitbomen bloeien en iedereen deze typisch Nederlandse streek in trekt om de bloesem te zien. Daar is een paar voorjaren terug verandering in gekomen. In het laatste weekend van april trokken we de stoute schoenen, ehm… wandelschoenen, aan en gingen op pad om te wandelen tussen de bloesem in de Betuwe. De paden op, de lanen in. We kregen geen spijt. Sindsdien maken we elk jaar wel één of meer bloesemwandelingen in de Betuwe.

Wanneer bloeit de bloesem in de Betuwe?

Wanneer de bloesem in de Betuwe bloeit is afhankelijk van het weer. De peren-, kersen-, pruimen en appelbomen staan meestal tussen half april en half mei in bloei. 2024 Is een bijzonder warm jaar. We zien dit jaar al heel veel bloesem van halverwege tot eind maart. De kersen en pruimen bloeien eerst en deze zijn zowel tijdens onze allereerste wandeltocht in de Betuwe als onze eerste wandeling in 2024 al bijna uitgebloeid. De appel daarentegen is nog net niet begonnen te bloeien, de eerste bloemetjes gaan net voorzichtig open. De meeste bloesem die wij die jaren zien is dus van de peren. Wil jij precies weten wanneer de bloesem op haar mooist is, check dan voor je gaat wandelen de actuele bloesemstand met de bloesemmeter van Buren stad.

De Betuwe in bloeiDe Betuwe in bloei, een prachtig gezicht

Wandeltochten bloesem Betuwe

Veel mensen maken een fietstocht langs de bloesem, maar wij gaan steevast wandelen. Er zijn veel wandeltochten in de Betuwe, dus de eerste keer dat we tussen de bloesem gaan wandelen gaat er wel wat speurwerk op internet aan vooraf. Het volgen van het riviertje de Linge lijkt ons dan de mooiste optie. Dat blijkt ook zeker zo te zijn, want in de jaren die volgen proberen we elke keer óók even weer langs de Linge te wandelen. Wat de Linge extra fijn wandelen maakt is dat in zo ongeveer elke plaats een NS station langs dit traject ligt. Zo kunnen we de auto parkeren bij het ene station, een flinke wandeling maken naar het volgende station en de eerste trein terug nemen. Ideaal.

Wij kiezen vaak voor het traject Geldermalsen – Beesd, waarbij we vrij snel door het pittoreske Tricht komen en vervolgens over de beroemde Appeldijk lopen. Zoals gezegd bloeien de eerste keer de appelbomen nog net niet, maar de dijk, met sprookjesachtig uitzicht over de Linge aan de ene kant en prachtige wilgenbosjes aan de andere, is nog steeds geweldig. Ook het gebied rondom Landgoed Heerlijkheid Mariënwaardt, met haar lange lanen met eeuwenoude, hoge bomen, is super om doorheen te wandelen. Dit is de Betuwe op haar mooist. Inmiddels hebben we de beroemde Appeldijk ook al een paar keer op haar mooist gezien, in volle bloei.

Appeldijk GeldermalsenDe Appeldijk in Geldermalsen – één van de mooiste plekken om bloesem in de Betuwe te zien

Ga je tijdens de bloei van de bloesem wandelen over de Appeldijk, dan ga je het beste op een doordeweekse dag óf heel vroeg op de dag. In het weekend kan het hier enorm druk worden, met zondagmiddag natuurlijk als hoogte- (of diepte-?) punt.

Bloesem in de Betuwe compleet dagje uit

Wij lopen deze wandeling, met onze kinderen, in een paar uurtjes. Omdat we niet erg ver van de Betuwe wonen zijn we er zo en kunnen we hier met gemak een middagje wandelen. Mocht je van ver moeten komen, dan kun je van deze bloesem wandeling ook een compleet dagje uit maken. Er is op een aantal plekken langs de route horeca, zoals vlak voor de Appeldijk, bij een boerderij zo’n 50 meter naar rechts. Hier eet je heerlijke, verse appeltaart met uitzicht op de bloesem vanaf het overdekte terras. Voor de kinderen is er wat te spelen en als je wil, kun je hier zelfs overnachten bij de boer. Hoe leuk is dat?! Kom je hier aan het eind van de zomer, dan mis je de bloesem, maar mag je zelf je eigen fruit plukken in de boomgaard.

bloesem Betuwe horecaDe hele dag genieten van de bloesem in de Betuwe

NS-wandelingen in de Betuwe

De wandeling die wij maken is één van de vele NS-wandelingen in Gelderland. Je kunt deze wandeling langs de Linge opknippen in een aantal stukken van elk ongeveer 8 km en zo combineren tot een langere wandeling als je dat wilt. Op de NS-stations kun je een aantal uur gratis parkeren met parkeerschijf en er komen regelmatig treinen langs om je bij je auto terug te brengen zodra je uitgewandeld bent. Verwacht trouwens geen echte stations hier, het zijn meer een soort van veredelde bushaltes, dus kom zeker niet na een flinke storm, dan kan alles wat er staat weleens weggewaaid zijn. 🙂

Treinen in de BetuweTreinen in de Betuwe: echte mini-stationnetjes, maar erg handig

Bloesem wandeling vanuit Oranjestad Buren

Nadat we dat eerste jaar van het stukje Betuwe tussen Geldermalsen en Beesd zo enthousiast werden, zijn we een jaar later opnieuw op pad gegaan. De bloesem in de Betuwe lijkt dan iets vroeger te zijn, want halverwege april staan de perenbomen al volop in bloei, terwijl de pruimen al bijna uitgebloeid zijn en de eerste appelbloesem al te zien is. Wederom gaan we wandelen, maar dit keer doen we de bekende bloesemtocht BurenStad vanuit pittoreske Oranjestad Buren. In middeleeuws Buren kun je jezelf ook zeker een uur vermaken met een rondwandeling langs onder andere de kerk, de stadspoort, de oude molen, het fantastische gebouw van het voormalig Koninklijk weeshuis en de restanten van de stadsmuren. Buren is echt één van de mooiste, historische stadjes van Gelderland.

Helaas is de oorspronkelijke Bloesemtocht BurenStad niet meer te downloaden. Deze is in aangepaste vorm nu te lopen als Klompenpad “Errekomsepad”. Deze wandeling heb ik in april 2021 met een vriendin gelopen, maar eerlijk is eerlijk: zo mooi als de eerdere bloesemtocht is deze wandeling niet.

bloesem Betuwe Buren stad wandelingEén van de beste plekken om de bloesem in de Betuwe te zien is vanuit Oranjestad Buren

Meer bloesem aan de Linge bij Asperen

Wij waren na de wandeling rondom Buren nog niet uitgekeken en hebben de volgende dag nog een andere bloesemtocht gelopen. De ANWB wandeling “parels langs de Linge” is bijna even schilderachtig als de wandeling tussen Geldermalsen en Beesd. Voordeel van deze route “de parels langs de Linge” is dat je heel veel verschillende soorten bloesem ziet, over een aantal dijken met prachtige vergezichten over typisch Nederlandse landschappen loopt en door onwijs schilderachtige dorpskernen komt. Wij vinden Acquoy, met haar bijzondere, scheve kerktoren erg leuk. Wie van kunst houdt kan ook even een kijkje nemen in kunstfort Asperen, een onderdeel uit de nieuwe Hollandse Waterlinie, waar de wandeling pal langs voert.

Is deze wandeling langs de Linge je net even te lang, dan kan je hem inkorten door te starten in Asperen en door na Aqcuoy via de kerkweg terug te lopen naar je startpunt. Zo loop je 5 tot 6 km in plaats van 10. Of ga helemaal niet wandelen, maar rijd een mooie autoroute langs de Linge en de Lek.

bloesem Betuwe LingeEen hele schilderachtige route door de bloesem in de Betuwe is die langs de Linge, vanuit Asperen

Teisterbantpad: bloesemwandeling die het hele jaar mooi is

Het Teisterbantpad is een Klompenpad in de Betuwe en het Teisterbantpad is ook een bloesemwandeling die in het voorjaar nóg mooier is om te lopen. In welk seizoen je deze wandeling ook loopt, hij is altijd prachtig, maar als de fruitbomen bloeien is het één van de beste bloesemwandelingen van de regio. Het Teisterbantpad is een enorm afwisselende wandeling. Ook al loop je voor een klompenpad vrij veel verharde delen, je hebt nog steeds dat heerlijke vakantiegevoel onderweg. Je loopt langs weilanden, fruitboomgaarden, een kasteeltje én de rivier de Linge. Veel pittoresker wordt wandelen in de Betuwe niet.

Ik loop het Teisterbantpad met een vriendin. Wij lopen de kleine wandeling, die 10 kilometer langs heel veel bloesem en schilderachtige stukjes Nederland voert. Dat is met kinderen vanaf een jaar of 6 ook te doen, zeker vanwege het afwisselende karakter van de wandeling. Je kunt op verschillende plekken langs de route prima picknicken, om zo je wandeling op te knippen in delen. Loop je de grote route (zonder een deel dat je kunt afsnijden), dan ben je 13 kilometer onderweg. Onze eigen meiden liepen dat met 5 jaar, maar voor de meeste kinderen is dat waarschijnlijk erg ver. Wij deden over zo’n wandeling dan wel het grootste deel van de dag, met één of twee lange pauzes op een pittoresk plekje.

laatste kilometers TeisterbantpadHeel veel bloesem in de laatste kilometers van het Teisterbantpad

Wandelen tussen de bloesem in de Betuwe vlakbij huis

Voor alle bovenstaande wandelingen langs de bloesem in de Betuwe, moeten wij een eindje met de auto. We hoeven geen uren te rijden, maar zijn echt wel even onderweg. Mijn verrassing is daarom groot, als ik ontdek dat er ook een bloesemtocht vlakbij ons huis is. Op slechts tien minuutjes start het klompenpad “Zeegsepad”. De vriendelijke eigenaar van Landwinkel “De Woerdt” wijst me vriendelijk de juist richting. Het eerste deel van de wandeling gaat ook dwars door de boomgaarden van deze boer.

Zodra ik de fotogenieke woonboerderij bij de landwinkel achter me laat, sla ik linksaf, regelrecht de boomgaard in. Dit is met recht een klompenpad, ik banjer even een stukje door een modderig karrenspoor. Links en rechts staan peren en appels. De peren beginnen voorzichtig hun bloesem te openen, de appel zit nog in de knop. Houten bruggetjes verbinden de verschillende boomgaarden met elkaar. Dit is de eerste wandeling door de bloesem in de Betuwe die me echt dwars door de boomgaarden leidt. Daarom en omdat het zo dicht bij mijn huis is, heb ik nu al een nieuwe favoriete wandeling erbij. Ik heb een uitgebreid blog over deze bloesemwandeling geschreven.

bloesem in de Betuwe vlakbij huis-in-Ressenbloesem in de Betuwe vlakbij huis, in Ressen – daar kom je dan na 8 jaar achter 😉

Ook leuk voor kinderen

Omdat al bovenstaande wandelingen langs de bloesem in de Betuwe op te knippen zijn in kortere etappes, en sommige in te korten naar een kilometer of 5 tot 6, zijn ze ook erg geschikt om met kinderen te lopen. Picknick mee en gaan. In de bermen, aan de waterkant en bij de boomgaarden is genoeg interessants te vinden om ze een tijdje bezig te houden als je zelf even wilt uitpuffen (of eindeloos fotograferen, je blijft knippen hier). Als in de vroege zomer de kersen rijp zijn en tegen de herfst het andere fruit wordt het natuurlijk helemaal leuk om met kinderen de Betuwe te ontdekken.

De Betuwe met kinderenDe Betuwe met kinderen is ook hartstikke leuk, lekker ontdekken

Wandelen langs de bloesem in de Betuwe

Hier is meer info te vinden over de speciale bloesemtocht die start en eindigt in Buren (tegenwoordig gelijk aan Klompenpad “Errekomsepad”) en waarbij je afhankelijk van je gekozen route 7, 10 of 13 kilometer langs de mooiste bloesemboomgaarden wandelt.

De route van de ANWB wandeling “parels langs de Linge” vind je hier.

Het Rode Kruis organiseerde jaarlijks de Nationale Rode Kruis bloesemtocht, waarbij je een unieke wandeltocht maakte die alleen eens per jaar mogelijk is. De Koninklijke Landmacht sloeg daarvoor bruggen over de Linge, waardoor je op plekken kwam die eigenlijk niet voor het publiek toegankelijk zijn. Helaas is de Rode Kruis Bloesemtocht in 2022 opgeheven en wordt deze activiteit niet langer georganiseerd.

bloesem in de Betuwe - Geldermalsen - BeesdBovenstaande foto’s maakte ik op de bloesem wandeling Geldermalsen – Beesd

Wandelen door de bloesem elders in Nederland

Kun je geen genoeg krijgen van al die schitterende, bloeiende fruitbomen? Niet alleen in de Betuwe zijn bloesems te bewonderen. In de provincie Utrecht, in de Kromme Rijnstreek zijn op kleinere schaal ook kersen-, peren- en appelboomgaarden. In Drenthe en in de omgeving van Ommen in Overijssel bloeit elk jaar, net iets later dan de fruitbomen, de krentenbloesem. Ook die is geweldig mooi en er is elk jaar een Krentenbloesemtocht rondom Dwingeloo.

Wat mij betreft de beste plek om bloesem te zien buiten de Betuwe is Zuid-Limburg. Hier heb je naast de bloesem ook het heuvellandschap, dat een wandeling extra aantrekkelijk maakt. Omdat het hier meestal net wat warmer is, bloeit de bloesem hier ook nét wat eerder dan in de Betuwe. Er zijn verschillende wandeltochten langs de fruitbloesem van Zuid-Limburg. Ik schreef een apart blog over wandelen in Zuid-Limburg – mooiste bloesem wandelingen door de heuvels. Nét iets buiten de Betuwe, maar dichterbij dan Zuid-Limburg, is het Rondje Kersenpracht bij Cothen de moeite.

wandelen Zuid-Limburg bloesem en heuvels

Wandelen langs de bloesembomen is mooi, maar wel heel erg wit.. en een beetje roze van de appels. Heb je na al die witte bloesem wel behoefte aan wat meer kleur in je leven? Dan kan ik een wandeling langs de bollenvelden van Nederland zeker aanbevelen. Ik schreef over wandelen door tulpenvelden buiten de Bollenstreek, zodat je in alle rust kunt wandelen en genieten.

Fietsen langs de bloesem in de Betuwe

Ga je liever fietsen? Er zijn veel fietsroutes door de Betuwe te vinden op internet, de Lingeroute is de bekendste. Je vindt de Lingeroute op deze website.

Als je zelf een route wilt samenstellen kan je dat via de knooppuntfietsroutes doen met deze website.

Wij kwamen enthousiast terug van onze bloesemtochten door de Betuwe en zijn van plan in de vroege herfst weer terug te komen, als het rijpe fruit aan de bomen hangt en dit authentieke stukje Nederland er weer anders uitziet.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

20 reacties op “Bloesem in de Betuwe – mooiste plekjes om te wandelen

 1. MyriamC zegt:

  We hebben vandaag de ‘Fruitroute’ gereden (van de website rivierenland.nl). Het eerste stuk van de route was mooi, het tussenstuk niet echt bijzonder, maar het laatste stuk, over de Appeldijk, maakte de hele rit goed. Zó mooi! En we waren er net op het goede moment want de appelbloesem is nu op z’n mooist.

  • Yvonne zegt:

   Ja gek is dat, in je eigen omgeving doe je dat nooit zo snel. Vandaar dat we nu eindelijk eens tijd hadden gemaakt om verder de Betuwe in te gaan. Was echt voor herhaling vatbaar.

 2. Mellisa - Grenzeloosreizen zegt:

  Oh wat een fijne natuur! Ik vind bloesem altijd prachtig. Er staan hier bloesembomen in de straat, maar helaas zijn ze alweer uitgebloeid. Dat gaat jammer genoeg altijd zo snel!

  • Yvonne zegt:

   Ja zonde is dat he, dat het maar zo kort mooi blijft. Gelukkig stond onze appelboom nog vol in bloei toen we gisteren thuis kwamen van vakantie. 🙂

 3. Wanda zegt:

  Weer een stukje natuur waar we trots op mogen zijn! Helaas ontbreekt het mij aan de tijd en vrije dagen om nog naar de Betuwe te gaan maar ik zou me daar prima weten te vermaken!

  • Yvonne zegt:

   Ja, het is altijd even zoeken naar tijd, zeker als je er niet heel dichtbij woont. Wij hebben de mazzel dat we aan de rand van de Betuwe wonen en dus al gauw even die kant op kunnen gaan. 🙂

 4. Jenny - ikreis.net zegt:

  Moooooi! ik ben er dit jaar niet aan toegekomen iets met bloesem te doen (behalve genieten van de bloesem in eigen tuin ;)), maar volgend jaar hoop ik een van de boesemwandelingen te lopen of fietsen.

  • Yvonne zegt:

   Genieten van bloesem in eigen tuin is ook fijn. Wij hadden gisteren bij thuiskomst na een week Portugal een leuke verrassing in de tuin: onze appelboom in de tuin lijkt wel een explosie van bloemen. 🙂

  • Yvonne zegt:

   Ja absoluut erg handig, met dit mooie weer twijfelen we of we van het weekend nog even snel een mooie wandeling gaan maken, de appel bloeit volgens mij nog.

  • Yvonne zegt:

   Mocht je dit jaar nog willen gaan: niet te lang wachten… de appels gingen afgelopen weekend bijna bloeien, dus als je komend weekend zou gaan zijn ze vast prachtig. Het weer zou ook langzaam iets beter worden weer volgens mij.

 5. Ester zegt:

  Zo mooi, die bloesem! Hier in Rotterdam zijn er ook al veel bomen in bloei, maar zo’n landelijk plaatje maakt het helemaal af. Al hebben we geen bergen, de natuur kan ook heel mooi zijn in Nederland 🙂

 6. ivonne zegt:

  Wat is het genieten van die bloesempracht! Ik was er in hetzelfde weekend als jij. Wel jammer dat de appeldijk nog niet echt in bloei stond, maar verder hebben we uitgebreid genoten van alle bloesem. Landgoed Mariënwaadt is ook prachtig om te wandelen, wij reden er een stuk met de fiets door.

  • Yvonne zegt:

   Ja, dat was zeker jammer, ik vraag me af als we over anderhalve week terug zouden gaan of we dan te laat zijn om de appels alsnog te zien bloeien. Misschien gaan we het wel uitproberen. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *