overnachten in een boomhut in de Achterhoek

Bijzonder overnachten in een boomhut in de Achterhoek

Altijd al eens willen overnachten in een boomhut? Dat kan in de Achterhoek op een heel bijzonder plekje, in Haarlo. Je kunt daar op het erf van een monumentale boerderij slapen in een boomhut, die tussen 3 grote, sterke eiken hangt. Je kunt hier met 2 of 3 personen in de boomhut slapen, dus niet geschikt voor grote gezinnen. Ik heb er met onze twee dames een meidenweekend doorgebracht. Dit is dan ook een ideale plek voor een weekendje weg in Nederland met kinderen. Vanuit onze boomhut hebben we de Achterhoek verkend, een regio die voor ons nog helemaal onbekend was. En dat terwijl we er nog geen uur vandaan wonen!

Aankomst bij Erve Veldink en onze boomhut in de Achterhoek

Erve Veldink is onze tweede stop in de Achterhoek, nadat we eerst hebben kennis gemaakt met deze gemoedelijke regio in Zelhem, waar we met een ezeltje zijn gaan wandelen. Een statige oprijlaan met dikke bomen leidt ons naar de 120 jaar oude boerderij, met verschillende bijgebouwen. Als we de auto uit stappen worden we verwelkomd door de roep van een pauw en een haan die daar op lijkt te reageren. In het late namiddagzonlicht ziet de boerderij met de er schilderachtig uit. Een paarse regen is tegen de gevel geklommen en pikt nog net de laatste zonnestralen mee. Als we naar de grote poort lopen om ons te melden krijgen de meiden de boomhut in de gaten en de schommel die in één van de bomen er vlakbij hangt.

aankomst bij de boomhut in de AchterhoekAankomst bij “onze” boomhut in de Achterhoek

Klein maar fijn: onze eigen boomhut

Als we de trap naar de boomhut beklimmen, worden we met elke tree blijer. Wat een knus en knap getimmerd huisje is dit. Tussen het gebladerte door kijk je uit over akkers, bos en landerijen met andere boerderijen. In het zitje voor de deur, kun je lekker zitten op een bankje en in stilte van het Achterhoekse landschap genieten. Zodra we de deur openen zijn we nog meer onder de indruk: ondanks dat de hele boomhut slechts 7,5 m2 groot is, wordt de ruimte zo handig benut dat alles wat je nodig hebt er is. De tweepersoons bedstee steekt aan de achterkant uit, waardoor deze geen vloeroppervlak inneemt. Voor de derde persoon is er een opklapbed, dat al speciaal voor ons naar beneden is gehangen. Ik kan er makkelijk onderdoor lopen zonder te bukken. De ladder om erin te klimmen hangt aan de schuine wand van het dak. Er is zelfs nog riumte voor een schommelstoel!

Tot mijn grote verbazing is er in de boomhut gewoon wifi. Super handig als je even je mail wilt checken of een berichtje sturen, ook al nodigt de omgeving uit om dat vooral even een paar dagen niet te doen. Ook is de boomhut geïsoleerd en voorzien van een kacheltje. Het zal er niet tropisch van worden, maar wel fijn voor koude avonden in voor- en najaar. Ons eigen verblijf is in een ongewoon fris mei-weekend en met het kacheltje is het ’s avonds snel aangenaam. Wil je graag wat extra warmte? In de boerderij is ook een sauna, die je kunt reserveren.

eten in onze boomhut in de AchterhoekHoog en droog eten in onze coole boomhut in de Achterhoek

Slapen in een boomhut bij stormachtig weer

Terwijl ik de boomhut inricht en eten kook in de gedeelde keuken in de boerderij vermaken de meiden zich uitstekend. Ze schommelen, doen kiptikkie (iets wat we aan Azië hebben overgehouden) en vertroetelen de boerderijkat en Vita, de lieve hond. Dat het stormachtig weer is, stoort ze helemaal niet.

Zelfs als we op ons hooggelegen terrasje zitten te eten, willen ze het liefst weer naar beneden. Gelukkig zijn zij net zo dol als ik op het ontdekken van nieuwe plekjes. Als ik na het eten dus voorstel om het smalle zandpaadje achter onze boomhut de landerijen in te volgen, rennen ze al voor me uit. We maken een heerlijke avondwandeling, over een landgoed direct achter onze boerderij. We passeren een spiegelglad meer en zien de laatste zonnestralen spelen met de nog natte blaadjes en bloemen in de bermen. Als de lucht ineens wel erg donker wordt, snellen we terug naar onze boomhut. We zijn nog maar net binnen, of de bui barst los.

Erve Veldink boerderij AchterhoekNagekeken door de boerderijkat van Erve Veldink nog even een avondwandeling

Nog even tanden poetsen in de badkamer binnen in de boerderij en de dames kunnen op bed. Eentje kruipt in de bedstee en de ander in de hoogslaper. Inmiddels is de wind ook verder aangetrokken en de takken zwiepen tegen het dak van de boomhut. “We slapen in de Beukwilg”, zegt onze Harry Potter fan nog, voordat ze in slaap valt. Ik zit nog even bij het kacheltje, voordat ik ook de bedstee ga uitproberen. Ondanks dat de boomhut af en toe wat heen en weer schudt van de wind, voelt het verrassend solide. Voor het eerst van m’n leven val ik in slaap in een boomhut.

Wakker worden in een boomhut

De volgende ochtend haal ik het ontbijt uit de koelkast, die ook in de boerderij staat. Als ik bij onze boomhut terug kom hebben de dames het mandje aan de katrol al naar beneden laten zakken. Ik stop alles erin en samen hijsen ze het ontbijtje naar boven. Super cool, zo’n systeem. Het doet me denken aan de manier waarop de mensen in de hoofdstad van Myanmar hun kranten naar boven hijsen. Het gevoel dat we in Myanmar hebben, is ook wel een beetje vergelijkbaar met dat in de Achterhoek: lekker relaxt, geen knijters van bezienswaardigheden, maar vooral een heel fijne sfeer.

Gaan slapen in een boomhut en er ook weer wakker worden

Wij hadden ons ontbijt meegenomen, maar ben je wat vergeten? Dan is er een kleine winkel met biologische streekproducten in de boerderij. Ook kun je verse eitjes kopen van de kippen die de hele dag over het erf scharrelen.

In de dagen die volgen wisselen we genieten van ons verblijf in de boomhut en op de boerderij af met het bezoeken van fijne plekjes in de Achterhoek. Natuurgebied De Leemputten bij Groenlo en de Mallumse molen in Eibergen zijn hoogtepunten, maar over wat er allemaal te doen is in de Achterhoek volgt binnenkort een ander, uitgebreid blog.

knus overnachten in een boomhutLekker knus overnachten in een boomhut

Wij hebben een heerlijke tijd op Erve Veldink, zeker omdat het zo’n authentiek plekje is, waarbij de natuur dichtbij is. De dieren, de schommel en de relaxte sfeer zorgen ervoor dat we maximaal genieten. Dat de boomhut eenvoudig is en we voor sanitair en de keuken naar buiten moeten, vinden we geen enkel probleem. Het voelt een beetje als luxe kamperen zo. Een volgende keer willen we zeker ook de kampvuurplek onder de boomhut uitproberen. Daarvoor hebben we dit keer geen tijd gemaakt, omdat we lekker veel op pad zijn geweest en de meiden vooral hebben gespeeld op het erf. Blijf je liever met beide benen op de grond? Wij hebben ook een erg unieke overnachting in een Bakhuisje in de Achterhoek gedaan. Nog zo’n aanrader!

Zou jij weleens willen overnachten in een boomhut in de Achterhoek of elders in Nederland? En kies je dan een eenvoudige boomhut op een authentiek plekje, of ga je voor luxe en meer ruimte?

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Een reactie op “Bijzonder overnachten in een boomhut in de Achterhoek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *