De Hollandse Waterlinie in foto's

De Hollandse Waterlinie in foto’s

De Hollandse Waterlinie is een project dat al eeuwen oud is en bestaat uit meer dan vijftig forten en vijf vestingsteden, tussen het IJsselmeer (de Zuiderzee) en de Biesbosch. Samen vormen ze een uniek verdedigingsnetwerk dat ons land vanaf de eerste oprichting in de 17de eeuw, met toevoegingen uit de 18e en 19e eeuw, zou moeten beschermen in tijden van oorlog. Water was daarbij het verdedigingswapen. Zodra de vijand eraan kwam kon de gehele linie onder water gezet worden via een systeem van sluizen, dijken en kanalen. De hoger gelegen delen, die niet onder water kwamen werden verdedigd vanuit forten. Zo was de Hollandse Waterlinie van eind 17e eeuw tot 1940 een onneembaar stukje Nederland. Tegenwoordig zijn veel van de forten open voor publiek. Het zijn bijvoorbeeld musea, restaurants en B&B’s. Het is een geweldig mooi gebied en wij bezochten verschillende onderdelen van de Hollandse Waterlinie.

Muiderslot

Zo’n 50 forten zijn onderdeel van de nieuwe Hollandse Waterlinie. In een weekend eerder dit jaar bezochten wij het meest noordelijke fort, het Muiderslot. Dit Middeleeuwse kasteel verkeert nog in een uitstekende staat en kan op eigen gelegenheid ontdekt worden via verschillende routes. Ook de tuinen zijn toegankelijk en een prima plek voor een picknick. In een klein deel van het kasteel wordt elk uur een rondleiding gegeven, hiervoor plan je zelf een geschikt tijdslot in, vlak voordat je de ophaalbrug oversteekt. In de rest van het kasteel is het eenvoudig om zelf rond te lopen. Voor kinderen zijn er verschillende interactieve spellen om het leven op het kasteel nog echter te maken.

Hollandse Waterlinie MuiderslotHet meest noordelijke deel van de Hollandse Waterlinie: het Muiderslot

Volwassenen betalen €13,50 en kinderen van 4 tot 11 jaar €9,00 entree. Van 1 april t/m 31 oktober is het Muiderslot geopend van 10-17 uur en in het weekend van 12-17 uur. Van 1 november t/m 31 maart ben je alleen in het weekend welkom tussen 12 en 17 uur.

Slot Loevestein

Van het uiterste noorden van de Hollandse Waterlinie naar het verre zuiden. Daar ligt Slot Loevestein. Ook een erg mooi bewaard gebleven stuk vaderlandse geschiedenis dat je wederom op eigen houtje en tempo kan ontdekken. Als je aankomt bij de vesting heb je meteen een goed beeld van het belang dat het water in vroeger tijden heeft gespeeld. Slot Loevestein ligt op een landtong tussen de Waal en de afgedamde Maas.

Hollandse Waterlinie Slot LoevesteinIn het zuidelijke deel van de Hollandse Waterlinie vind je Slot Loevestein

Vooral leuk voor de kinderen (maar stiekem ook voor volwassenen) zijn de sleutels die je bij de kassa krijgt en waarmee je een interactieve route zowel buiten als binnen de kasteelmuren kan volgen. Wie wil er nou niet kanonnen afvuren, schieten op vijanden en film en verhalen horen over de geschiedenis van het slot. Hier geen echte rondleidingen, maar wel een stukje theater en vertelpunten waar een gids je meeneemt naar het verleden.

Hollandse Waterlinie Slot LoevesteinIn en om Slot Loevestein beleef je overal interactief hoe het hier vroeger geweest is

Een ticket voor volwassenen kost €12,50 en voor kinderen €8,50. De vesting Loevestein is dagelijks open van 11 tot 17 uur. Het kasteel zelf is van mei t/m september op dinsdag t/m zondag open van 11 tot 17 uur, in juli en augustus ook op maandag. Van oktober tot april kan je Slot Loevestein op zaterdag en zondag tussen 11 en 17 uur bezoeken.

Vestingstadje Woudrichem

Op loopafstand van Slot Loevestein is een pontje dat je over de afgedamde Maas zet naar vestingstadje Woudrichem. Hier kan je heerlijk slenteren door eeuwenoude, fotogenieke straatjes en de stadspoort, de molen en beide kerken van dichtbij bekijken. Heb je genoeg tijd? Loop dan vooral eens binnen bij het visserijmuseum.

Hollandse Waterlinie WoudrichemOok vestingstadje Woudrichem behoorde tot de Hollandse Waterlinie

Natuur langs de Hollandse Waterlinie

Aangezien de Hollandse Waterlinie overal aan het water ligt vormt dit een prachtig gebied van rivieren en plassen. Cultuur en natuur gaan hier hand in hand. Je ziet op veel plekken vogels en er zijn wilde paarden en runderen uitgezet. Zo ook in het gebied rondom Slot Loevestein en tussen het slot en Woudrichem in. Het is hier heerlijk wandelen en je kan zo heel goed een aantal van de monumenten combineren in een mooie wandeling. Deze foto’s maakte ik tijdens een wandeling van Slot Loevestein naar Woudrichem in het vroege najaar.

Hollandse Waterlinie natuurLangs de Hollandse Waterlinie is volop natuur

De toegangskaartjes voor Slot Loevestein had Vera gewonnen. Inmiddels hebben we allemaal opnieuw een museumkaart en zijn we vast van plan dit jaar weer eens terug te gaan naar Loevestein. Het blijft één van de mooiste kastelen van Nederland, waar ook voor de kinderen genoeg te beleven valt.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

20 reacties op “De Hollandse Waterlinie in foto’s

 1. anto zegt:

  Ik moet tot mijn grote schuld bekennen dat ik weleens van de Hollandse Waterlinie had gehoord maar niet zo goed wist wat ik me erbij kon voorstellen. Door jouw blog nu dus wel 🙂

  • Yvonne zegt:

   Dat had ik ook niet tot familie ons meenam naar het Muiderslot en Vera vrijkaartjes won voor Slot Loevestein hoor. Zo gek vind ik het dus niet. 🙂

 2. Jenny - ikreis.net zegt:

  De Hollandse waterlinie loopt ook door/langs Utrecht. Wij hebben geen mooie paleizen, maar wel de Lunetten en fort Vechten.

  Ik wil al heel lang langs de waterlinie bij Utrecht fietsen. Maar er komt veel te vaak iets tussen. Regen enzo 😉

 3. Stephanie zegt:

  Mooie strakke foto’s! Achter mijn huis staat een van de forten en hier in Utrecht heb je sowieso veel Waterlinie monumenten. Leuk om er een aantal te zien die ik niet zo vaak tegenkom in het dagelijks leven!

 4. Sanne zegt:

  Woudrichem vond ik ook zo’n leuk stadje. Familie woont daar in de buurt en nam ons er mee naar toe. In een molen kocht ik fantastische cake-mixen. Ik was de week erna toch jarig 😉

 5. Maud - Maudgeniet.nl zegt:

  Ik schaam me rot: ik heb al deze forten nog nooit bezocht! (in ieder geval niet bewust, misschien wel een keer per ongeluk? haha) Hoewel ik het altijd mooi vind om te zien. In Bad Bentheim staat een prachtig kasteel, dat is bij ons nét over de grens. Toch ook maar eens de Nederlandse forten opzoeken!

  • Yvonne zegt:

   Ja, naar Bad Bentheim wil ik zeker op korte termijn ook. Ik had het eigenlijk voor dit najaar op de planning staan, maar de agenda slibt alweer behoorlijk dicht. 🙁

  • Yvonne zegt:

   Ja absoluut! Muiderslot en Loevestein zijn wel vergelijkbaar in veel opzichten, maar in Loevestein is het interactieve gedeelte leuker (vooral voor onze kids) 🙂

  • Yvonne zegt:

   Haha, ja gek is dat hè, dat we de plekken in ons eigen land vaak overslaan, terwijl er zoveel moois te vinden is. Ik begin er pas het laatste jaar mee om wat meer op ontdekking te gaan in Nederland, zeker doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *