Misschien is qua bezienswaardigheden de Aude wel de beste plek van Zuid-Frankrijk. De enorm afwisselende bezienswaardigheden vormen een bonte verzameling vol steden, kastelen, abdijen, stranden, meren, dorpjes én bergen. Er is hier voor elk wat wils. Bovendien kun je hier het hele jaar door terecht voor een fijne vakantie, ook al zijn sommige toeristische bezienswaardigheden in de winter gesloten. Om de mooiste bezienswaardigheden in de Aude te ontdekken heb je minstens een weekje de tijd én eigen vervoer nodig. Wij hebben er de week rond oud en nieuw doorgebracht en enorm genoten van zonnig en relatief warm weer.
Wanneer de bezienswaardigheden in de Aude bezoeken
In de wintermaanden is het heerlijk rustig in de Aude. Dan ervaar je Frankrijk echt zoals het is, met vrijwel alleen lokale bezoekers bij de bezienswaardigheden. Het weer kan dan wel wat grillig zijn. Aan de kust kan het stevig waaien en de temperatuur zakt vaak tot een graad of 10 overdag. Toch is er ook op veel dagen zon. Wij hebben geluk, met 15 tot maar liefst 22 graden en volop zon. Kies je voor iets meer zekerheid qua weer, dan is het late voorjaar of de vroege herfst een mooie periode die niet te druk is. Het voorjaar is zonniger en droger, in de herfst heb je nog kans om in zee te kunnen zwemmen. Maar eigenlijk is elk seizoen prima om de bezienswaardigheden van de Aude te bezoeken, juist omdat er zoveel keus is. Er is genoeg te doen voor als het weer het een dag laat afweten.
De meest uiteenlopende bezienswaardigheden in de Aude Zuid-Frankrijk
Carcassonne, dé highlight van de Aude
Eén van de drukst bezochte bezienswaardigheden van Frankrijk bevindt zich midden in het departement Aude. Niet voor niets staat Carcassonne op de Unesco Werelderfgoedlijst. Carcassonne is een indrukwekkende vestingstad, die ongelooflijk mooi bewaard gebleven is. De volledig ommuurde vesting is de grootste in Europa en bestaat uit vele torens, bruggen, poorten en schitterende, Middeleeuwse straatjes. Binnen de stadsmuren vind je veel gezellige winkeltjes en restaurants. Je kunt Carcassonne gratis bezoeken, maar wil je de binnenkant van het kasteel zien en over de stadsmuren lopen, dan moet je vooraf een kaartje kopen.
Vanuit overal in de Aude is Carcassonne goed bereikbaar, doordat het heel centraal ligt en zo’n belangrijke bezienswaardigheid is. Er is genoeg parkeerplaats, zelfs in het hoogseizoen. Wil je echter in relatieve rust van deze highlight genieten, dan is een bezoek in de winter aan te raden. Zelf hebben wij Carcassonne wel in de zomer bezocht, tijdens een eerdere reis naar Languedoc-Rousillon. Voor ons was dat eigenlijk té druk.
Carcassonne is een absolute highlight in de Aude
Château de Peyrepertuse en Château de Quéribus
In het binnenland van de Aude liggen twee geweldige bezienswaardigheden vlakbij elkaar. Tegen de grens met Pyrénées-Orientales, het zuidelijkste departement van Frankrijk, is de Aude heuvelachtig en behoorlijk onherbergzaam. In dit gebied liggen twee van de meest indrukwekkende Katharen kastelen. Château de Quéribus ligt op een steile, grillige rots hoog boven het dorpje Cucugnan met haar fotogenieke molen. Alleen de tocht naar Château de Quéribus is al prachtig.
Tijdens ons bezoek aan het kasteel is het weer tot onze aankomst vrij bewolkt. De zon weet juist op het moment dat we omhoog rijden de eerste gaten in die bewolking te prikken. Het landschap krijgt met het spel van licht en donker iets magisch. Vanaf de parkeerplaats bij het kasteel gaat onze tocht naar boven te voet verder en trekt de lucht in het dal onder ons steeds meer open. Zodra we boven zijn, zien we dat het dal aan de andere kant van het kasteel nog helemaal bedekt is met wolken. Inmiddels staan we zelf honderden meters boven die wolkendeken. Het is sprookjesachtig mooi om te zien.
Château de Quéribus is één van die mooie bezienswaardigheden in de Aude
De manier waarop het kasteel op de grillige rotspunten is gebouwd is ook schitterend. We voelen ons echte ontdekkingsreizigers, die ruimte voor ruimte van het historische bouwwerk ontdekken. In de verte zien we Château de Peyrepertuse op haar eigen heuvel liggen. Dit zijn met recht twee van de mooiste bezienswaardigheden in de Aude. Omdat het einde van de middag nadert, dalen we weer af naar onze auto. De afstand naar Château de Peyrepertuse over de weg is een stuk verder dan je hemelsbreed zou vermoeden.
Als we een half uur later aankomen daalt de zon al bijna achter de heuvels en moeten we flink doorstappen door de ruige omgeving rond de ruïnes. We willen namelijk nog wel de uitgestrekte ruïnes van bovenaf kunnen bewonderen, voordat de zon echt onder gaat. Dat lukt! Vanaf de hoogste toren staan we minutenlang ademloos te kijken en ons te verwonderen over de omvang van dit kasteel. Ooit is dit zo’n belangrijke plek geweest in de verdediging van het land van de Katharen.
Château de Peyrepertuse is één van de indrukwekkende Katharen kastelen
Leucate en haar bezienswaardigheden aan de kust
Het binnenland is prachtig, je vindt de mooiste bezienswaardigheden in de Aude ook aan de kust. Leucate is meer dan een badplaats en heeft bezienswaardigheden genoeg om je ook buiten de stranden om bezig te houden. Tijdens verschillende dagtrips naar Leucate in onze vakantie in de Aude hebben we enorm genoten van de zee, het étang en het dorp zelf. Eén van de meest fotogenieke bezienswaardigheden van Leucate is de Ponton. Deze steiger met uitkijkplatform loopt enkele tientallen meters de zee in. De heldere winterdag dat wij bij de Ponton zijn, is puur genieten.
Wat noordelijker zijn de vuurtoren en Cap Leucate must-sees. De wandeling tussen beiden is heerlijk relaxt en staat garant voor schitterende uitzichten over de Middellandse zee. Mis aan de kust ook zeker de vintage strandwachthuisjes op Leucate Plage en het nudistenstrand niet. Het oude dorp Leucate ligt een kilometer of wat van het strand en is een kleurrijke verzameling huizen, aan pleinen die een mediterrane sfeer ademen. Er zijn aantal unieke, kleine winkeltjes en galeries en je eet er bij prima restaurantjes met lokale of internationale keuken. Bakkerij La Régalade heeft de beste chocoladebroodjes van heel Zuid-Frankrijk. Dat weet de rest van Leucate ook, dus kom op tijd als je ze wilt bemachtigen.
Leucate is één van de tofste strandbestemmingen in de Aude
Flamingo’s kijken in Gruissan
Tussen Gruissan en Peyrac-de-Mer vind je één van de meest unieke natuurgebieden van de Aude. Nooit gedacht dat je in deze regio in Zuid-Frankrijk zoveel diversiteit vindt, op een relatief korte afstand. Wij maken een mini roadtrip van Gruissan naar Peyriac-de-Mer en zien op verschillende plekken flamingo’s in het wild, lunchen op de brede zandstranden en slenteren door charmante dorpjes. Zelfs rond het dorpje Gruissan zelf kun je al groepen flamingo’s zien staan in de lagune. Met een beetje mazzel staan er zelfs enkele vlakbij de promenade rond het oude centrum.
Maak zeker ook de klim naar de Barbarossa toren, hoog boven het oude, sfeervolle centrum van Gruissan. Van hieruit heb je geweldig uitzicht over de twee etangs die Gruissan omsluiten en waar je op veel meer plekken flamingo’s tegen kunt komen. Geen idee hoe het hier in het drukkere zomerseizoen is, maar het gouden zonlicht op een heldere, winterse dag is in elk geval ideaal voor een bezoek aan dit natuurpark in de regio Narbonne. De zonovergoten, perfecte winterse dag dat wij er zijn, had van mij nog veel langer mogen duren.
Flamingo’s in Gruissan: de mooiste bezienswaardigheden in de Aude
Het vlonderpad in het natuurgebied bij Peyriac-de-Mer
Vlakbij het dorpje Peyriac-de-Mer vind je één van de vlonderpaden van de Aude. Samen met die andere vlonderpaden is dat door het natuurgebied bij Peyriac-de-Mer één van de mooiste bezienswaardigheden in de Aude. Ik had vooraf nooit verwacht zo’n bijzondere wandeling door een uniek natuurgebied te maken in Zuid-Frankrijk.
Komend vanuit Gruissan zien we vlak voor de bebouwde kom van Peyriac links al een plankenpad. We parkeren de auto gauw op de parkeerplaats er tegenover en steken de weg over. Zowel links- als rechtsaf is er de mogelijkheid om een ronde dwars door het water te lopen over de boardwalk. We gaan voor de grote ronde linksom. Het deel van het pad dat écht over het water gaat, blijkt slechts een paar honderd meter lang, maar in de steeds lager hangende zon, is het wel een geweldig mooie wandeling door dit natte natuurgebied. Door verrekijkers die aan het pad staan, observeren we een groepje flamingo’s, dat verderop in het water staat. De meiden hebben hun schepnetjes mee en halen kreeftjes en slakken uit het water. Dit is een heerlijke plek om de laatste winterse zonnestralen van de dag te vangen!
Er is bijzondere natuur in de Aude zoals bij Peyriac de Mer
bezienswaardigheden in de Aude off the beaten track
We bezoeken, net als altijd, ook tijdens onze week in de Aude bezienswaardigheden off the beaten track. We vinden het super om de highlights van een plek te zien, maar genieten misschien nog wel meer van de onontdekte parels.
De Grotte de Opoul is zo’n parel. Op de grens tussen de Aude en Pyrénées-Orientales vinden we deze grot in het bergachtige landschap ten noorden van Perpignan. Nadat je het kasteel van Opoul bent gepasseerd rijd je een stukje verder over de bochtige weg door het heuvellandschap. Een paar kilometer verderop kun je parkeren, bij een schaapskooi aan de linkerkant. Aan de overkant van de weg leidt een zandpad het heuvelland in. Voor de elektriciteitsmast sla je een nog kleiner pad naar links in en klim je langzaam tot de ingang van de grot. Grote kans dat je de enige bezoeker bent. Wij voelen ons echte ontdekkingsreizigers om de grot met bizarre steenformaties af te dalen.
De mooiste bezienswaardigheden in de Aude off the beaten-track
Een aantal andere bezienswaardigheden off the beaten track bevinden zich ook op de grens tussen Aude en Pyrénées-Orientales. Fitou Ponton ligt wel een stuk dichter bij de bewoonde wereld dan de Grotte Opoul. Port Fitou is een havenplaatsje aan het étang ten zuiden van Leucate. Tegenwoordig is deze woongemeenschap met een slagboom afgesloten van de rest van de wereld, maar je kunt daar je auto parkeren en door het dorpje naar het étang lopen. Daar aangekomen wacht een steiger die de perfecte plek is om de zonsondergang te bewonderen. Deze steiger is een oase van rust en op het moment dat wij er zijn, is het water één grote, gladde spiegel. Niet ver van Port Fitou ziet Salses le Château wat meer bezoekers. Dit kasteel doet ons qua bouwstijl denken aan de Rajasthaanse forten die we hebben gezien.
Narbonne, verrassend leuke stad
Dé stad van de Aude is Narbonne. Vooraf hebben we geen hoge verwachtingen van deze stad op steenworp afstand van zee. We gaan er vooral een oude vriend ontmoeten en zijn aangenaam verrast door de mooie, oude huizen langs het Canal de la Robine. Volg je het kanaal richting kathedraal, dan kom je langs de Pont des Marchands. Bovenop deze van oorsprong Romeinse brug staan woonhuizen, die nog altijd in gebruik zijn, een bijzonder gezicht.
Narbonne is één van de oudste steden van Zuid-Frankrijk
Even verderop torent de kathedraal van Narbonne overal bovenuit. Zowel van buiten als van binnen is het een enorm en indrukwekkend bouwwerk. Om in de kathedraal te komen moeten we eerst onder de passage door het Bisschoppelijk Paleis door. Dit gebouw lijkt meer op een kasteel dan een paleis. De goudgele muren met kantelen kun je vanaf veel plekken in de stad zien. Ook de markthal van Narbonne is een bezoek waard. Hier koop je lokale producten, verser dan vers. Het gebouw is één van de mooiste overdekte markthallen van heel Frankrijk, in Art Nouveau stijl. Jammer genoeg zijn wij er te laat op de dag en is de markt gesloten.
Abbaye de Fontfroide en Lagrasse
De Abbaye de Fontfroide ligt op een klein half uurtje van Narbonne. Dit is de grootste in het zuiden van Frankrijk en zeker één van de mooist bewaard gebleven kloosters. Alleen al de weg er naartoe is super: dwars door een gebied vol wijngaarden en bossen. Je kunt een wandeling maken door het stille, heuvelachtige en beboste gebied rond de abdij. Beklim je de heuvel naast het klooster, dan kun je genieten van de uitzichten van bovenaf op het enorme, religieuze bouwwerk. In de zomermaanden bloeit de lavendel rond het klooster, wat het een nóg fotogeniekere plek maakt. Ook in de winter is ’t er mooi, met de groen blijvende cipressen overal.
Abbaye de Fontfroide en Lagrasse
Rijd je vanaf de Abbaye de Fontfroide nog een half uurtje verder de Aude in, dan kom je in één van de meest fotogenieke stadjes van het departement. Lagrasse is een verzameling middeleeuwse huizen, met overblijfselen van een voormalige stadsmuur en een eigen abdij, met een bijzondere klokkentoren. Pal achter elkaar liggen twee oude, stenen bruggen over de L’Orbieu rivier, om het plaatje compleet te maken. Helaas is het bewolkt als wij dit pareltje van de Aude bezoeken. Ik wil er zeker eens terug op een zonnige dag.
Meer mooie bezienswaardigheden in de Aude
Wij zullen in die ene week ongetwijfeld nog een heel aantal mooie bezienswaardigheden in de Aude niet bezocht hebben. Zo zijn we in het oosten van het departement niet geweest. Heb je nog tips voor ons, die tijdens een volgend bezoek aan de Aude van pas komen, dan horen we ze graag. We zijn stiekem een beetje verliefd geworden op deze regio, waarvan we vooraf amper verwachtingen hadden. Een stukje verder zuidwaarts hebben we trouwens ons hart verloren aan de voetheuvels van de Pyreneeën, waar we de geheime grot boven Villefranche-de-Conflent geweldig vonden.
Carcassonne kende ik wel, maar verder weet ik van de Aude nog weinig. Maar wat zijn er eigenlijk veel bezienswaardigheden!
Wij vonden het ook verrassend. Hadden er met gemak nog langer kunnen blijven dan de week die we er waren afgelopen Kerstvakantie.
Wat een mooie regio. Ik ben nog niet zo vaak in Frankrijk geweest, maar dit artikel maakt mij wel heel erg nieuwsgierig om zelf meer van Frankrijk te ontdekken. Je hebt ook echt prachtige foto’s gemaakt.
Dank je. Wij hebben ook nog niet heel erg veel gezien in Frankrijk, maar dit is wel echt een mooie regio.
Ik ben al een paar keer in de Aude geweest, als kind (ook in Carcassone), als jong-volwassene en later nog, maar ik heb er niet zulke gave foto’s van als jij. Afwisselend is het zeker. Je hebt er eigenlijk alles.
Ik was hoogzwanger in Carcassonne en kwam er als kind ook, leuk dat jij er ook meermaals geweest bent. Dank je voor het compliment! 🙂
Wat een prachtige regio zeg! Ik moet zeggen dat ik het niet echt kende, maar Château de Peyrepertuse lijkt me echt fantastisch. Wat een uitzicht en wat mooi zo met die wolken! Carcassonne wil ik ook bezoeken en ken ik eigenlijk voornamelijk van het spel.
Ja, die wolken bij de ruïne van Peyrepertuse.. ik denk wel één van de hoogtepunten van de reis!