Montmartre hoogtepunt citytrip Parijs

Montmartre – hoogtepunt van je citytrip Parijs

Eerlijk is eerlijk: Montmartre is op een willekeurige dag tijdens het Hemelvaartweekend niet bepaald een hoogtepunt te noemen. Het lijkt op dat moment wel alsof de halve wereld naar Montmartre is afgereisd en er zijn werkelijk duizenden mensen op de been. Vier daarvan zijn wij. En wij arriveren al erg vroeg, op het moment dat de wijk nog redelijk stil is en we genieten van het moois dat we er aantreffen. Een uur of wat later is ’t echter te druk om nog te genieten en vertrekken we weer. Toch heb ik gezien wat voor charmante plek Montmartre is en hoe je hier op een rustigere dag jezelf hier lange tijd uitstekend kan vermaken. Ik vertel je waarmee.

Rondslenteren door de achterafstraatjes van Montmartre

Hét hoogtepunt is, zoals altijd, ook in Montmartre weer het rondslenteren door straatjes die niet op de toeristenkaart staan. Vrijwel iedereen stevent direct op de Sacré-Coeur af en gaat daarna nog de Place du Tertre en de straatjes daar omheen bezoeken. Maar Montmartre heeft echt veel meer te bieden dan dat. Kom je met de metro, dan is de kans groot dat je op station Anvers uitstapt. Zodra je de straat oversteekt zie je de Sacré-Coeur al liggen en dan is het inderdaad heel verleidelijk meteen door te lopen. Dwaal je echter door het deel van de wijk dat ten Zuidwesten en Noordwesten van de Sacré-Coeur ligt, dan kom je de mooiste straatjes en gebouwen tegen. Zelfs op een druk moment kom je hier slechts een fractie van de bezoekers tegen en je kan er zonder moeite de authentieke sfeer van de wijk nog proeven.

struinen door MontmartreLekker struinen door Montmartre

Het uitzicht vanuit de koepel van de Sacré-Coeur

Nadat wij die ochtend, in alle vroegte, eerst hebben binnen gekeken in de kerk zelf besluiten we de klim naar de koepel te wagen. Inmiddels is de rest van de wereld ook langzaam wakker geworden en we mogen een kwartiertje in de rij aansluiten. Zodra we eenmaal onze tickets hebben en aan de klim naar de koepel van de Sacré-Coeur kunnen beginnen, laten we de drukte gauw achter ons. De trappen zijn prima te doen, hoewel ik het laatste stukje erg smal en redelijk claustrofobisch vind. Dat duurt niet lang gelukkig. Het uitzicht halverwege, over de daken van de Sacré-Coeur en de wijk Montmartre, met daarachter de rest van Parijs, maakt ’t ook weer ruimschoots goed. Leuk om ook de gedetailleerde waterspuwers van dichtbij te zien. En dan het moment dat je ook de tweede trap hebt beklommen en je voor het eerst het uitzicht over Parijs ziet: wow! Alle bekende bezienswaardigheden kan je vanaf hier zien liggen. De Eiffeltoren springt natuurlijk het eerste in ’t oog.

Op drukke dagen is het slim zo vroeg mogelijk te komen en als eerste de koepel te beklimmen. Als wij beneden komen na onze eigen klim, is de rij 4 keer zo lang geworden, zowel voor de security check als voor de beklimming van de Sacré-Coeur.

koepel van de Sacré-CoeurPrachtig uitzicht vanuit de koepel van de Sacré-Coeur

Place du Tertre niet te missen

Zodra wij de kerk en de koepel van de Sacré-Coeur gezien hebben gaan we verder naar een andere niet te missen highlight van Montmartre. Helaas begint de file al voordat we bij Place du Tertre zelf zijn aangekomen. Ik las een tijdje terug op een ander blog dat de sfeer op het kunstenaarspleintje zo anders is dan voorheen. Het zou er tegenwoordig zo doods en zijn, sinds de aanslagen en de protesten van de Gele Hesjes. Daarvan is in het Hemelvaartsweekend niks te merken. Het is topdruk óp en rond Place du Tertre. Toch is het ook nog erg leuk om de schilders en tekenaars aan het werk te zien en in de straatjes rond het plein even binnen te gluren bij unieke winkeltjes. Wij zouden er persoonlijk alleen iets meer van genoten hebben als het ietsje rustiger is.

Andere toffe plekken in Montmartre om een kijkje te nemen zijn de oude wijngaard Vignes du Clos, Cimetière de Saint Vincent, met verschillende beroemde graven en La Maison Rose, een prachtig pand waar je terecht kan voor een hapje en een drankje.

Place du Tertre - MontmartrePlace du Tertre en andere interessante plekjes in Montmartre

Leuk in Montmartre met kinderen

Afgezien van de beklimming van de Sacré-Coeur en de schilders en tekenaars op de Place du Tertre zijn er nog een aantal andere dingen in Montmartre die kinderen zeker zullen waarderen. Zo is er een prachtige draaimolen aan de voet van de trappen naar de Sacré-Coeur. Terwijl de kinderen een rondje draaien geniet jij van het eerste zicht op die mooie witte slagroomtaart daarboven. Eenmaal op de laatste trappen naar de kerk toe vertonen de eerste straatartiesten hun kunsten. Sommigen geven een ware show weg, die de kinderen zeker weet te imponeren. Ga met kinderen ook zeker op zoek naar de windmolens die nog altijd in Montmartre te vinden zijn, of stap in het toeristentreintje om door de wijk te boemelen. Tenslotte is er een funicular aan de Westkant van de Sacré-Coeur. Dit kabelbaantje zorgt ervoor dat je zonder traplopen boven of beneden komt en is een leuke afwisseling tijdens je stedentrip naar Parijs met kinderen.

Montmartre met kinderenMontmartre is ook een leuke wijk voor kinderen

Musee du Montmartre

Vanwege de drukte tijdens onze dag in Montmartre hebben wij dit museum overgeslagen, maar het kleine Musee du Montmartre schijnt erg leuk te zijn. De foto’s die ik ervan zie zijn allemaal erg sfeervol. Je vindt het museum aan de Rue de Cortot 8-14. Binnen kan je kennis maken met Montmartre door een korte introductie in de geschiedenis van de wijk. Ook hangen er kunstwerken van verschillende beroemde inwoners van Montmartre.

Ben jij ooit in Montmartre geweest en heb je een mooi plekje ontdekt dat zeker onmisbaar is in een bezoek aan deze wijk? Ik hoor het graag in een reactie. Voor iedereen die juist de onontdekte parels opzoekt heeft Eliane 6 onbekende tips buiten de highlights van Parijs verzameld in een blog.

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Heeft mijn artikel je geholpen?
Ja!
0
Nee
0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *