Perpignan bezienswaardigheden in en rond de stad

Perpignan is de meest zuidelijke stad van Frankrijk van enig formaat en door die zuidelijke ligging kent de Catalaanse stad een erg aangenaam klimaat. In Perpignan geen bezienswaardigheden waar je steil van achterover slaat, maar wel een aantal niet te missen plekken in de stad. In een middag kun je de meeste bezienswaardigheden van Perpignan wel gezien hebben. De meeste echt indrukwekkende bezienswaardigheden van deze stad vind je er net buiten. In een straal van een half uur rond Perpignan vind je de mooiste plekjes. Kies je voor een stedentrip naar Perpignan, dan is het goed om ook minimaal 1 of 2 dagen een auto te huren om erop uit te gaan, of met eigen vervoer te komen.

Bezienswaardigheden in en rond Perpignan ontdekken

In een paar dagen kun je de mooiste plekken in en rond Perpignan ontdekken. Deze stad is dan ook perfect voor een stedentrip waarbij je niet alleen in de stad blijft, maar ook op ontdekking gaat in de omgeving. Ben je met eigen vervoer naar Zuid-Frankrijk afgereisd, dan is dit appartement aan de rand van de stad ideaal voor een verblijf met 2 tot 4 personen. In de rustige wijk zijn genoeg parkeerplekken en je bent zo in het centrum, maar ook snel bij de bezienswaardigheden buiten de stad. Verblijf je liever nog iets verder buiten het centrum, met meer rust en in de natuur, dan is deze gîte een aanrader. Je hebt dan ook nog een fijn privézwembad tot je beschikking. En voor de prijs hoef je het niet te laten!

bezienswaardigheden PerpignanStraatbeeld (zie de toffe murals linksboven) en le Palais des Rois de Mallorque, Perpignan

Bezienswaardigheden in het centrum van Perpignan

In het centrum van Perpignan moet je zeker een kijkje nemen bij Le Castillet. Dit verdedigingswerk uit de veertiende eeuw is één van de bekendste bezienswaardigheden van Perpignan. Ooit was dit fort, dat tegelijk dienstdeed als stadspoort, onderdeel van een complete verdedigingsmuur. Nog altijd ziet het rode, bakstenen gebouw er imposant uit. Nadat Le Castillet haar functie als stadspoort verloor, is het gebouw nog als gevangenis gebruikt. Tegenwoordig is het rond het gebouw een stuk gezelliger dan in het verleden: de Kerstmarkt met haar reuzenrad staan er in de decembermaand en overal zijn terrasjes en restaurantjes. Voor wie een mooi uitzicht over Perpignan wil, is le Castillet voor 2 euro per persoon te beklimmen.

Eén van de bezienswaardigheden in Perpignan waarvan wij nog meer onder de indruk zijn dan Le Castillet is le Palais des Rois de Mallorque oftewel het paleis van de koningen van Mallorca. Dit Gotische bouwwerk is opgetrokken uit verschillende steensoorten. Binnen zijn allerlei kunstvoorwerpen uit de geschiedenis van de stad te zien. De gewelfde kapel, met haar schitterende vloer en kleurrijke glas-in-loodramen is één van de mooiste plekjes van het paleis.

bekendste bezienswaardigheden PerpignanDe bekendste bezienswaardigheden van Perpignan – Le Castillet en le Palais des Rois de Mallorque

Ook hier heb je weer een super uitzicht over Perpignan vanaf het dak. Doordat het paleis op een heuvel ligt, kun je nóg verder kijken. Voor we de andere bezienswaardigheden van Perpignan gaan ontdekken, kijken we nog naar de tentoonstelling met bijzondere sieraden. Op weg naar buiten ontdekken we nog een ruimte met een toffe video-mapping animatie. Geen idee of deze er alleen in de Kerstperiode is, maar het verhaal over dieren in de 4 seizoenen spreekt onze meiden wel aan.

Tenslotte zijn de markthallen, les Halles Vauban en de cathédrale Saint-Jean-Baptiste nog twee niet te missen bezienswaardigheden van Perpignan. In de markthallen kun je ook prima een heerlijke, verse lunch met lokale producten scoren.

Te gekke street art in en rond het centrum

Perpignan is geen grote stad, maar heeft desondanks best wat toffe street art. Zo lopen wij spontaan tegen een werk van de bekende kunstenaar Julieta, met wie we al kennisgemaakt hebben tijdens één van onze street art wandelingen door Valencia. In Perpignan lopen we een zelf samengestelde route langs verschillende kunstwerken, die we al googelend gevonden hebben. Zo komen we onderweg op de leukste plekjes van de stad en hebben we tegelijk een mooi doel. Basis voor onze struintocht langs de street art is deze kaart van een Frans reisblog.

street art PerpignanEr is een leuke hoeveelheid toffe street art te vinden in Perpignan

Natuurwonder niet ver van Perpignan – Orgues d’Ille-sur-Têt

Op een half uurtje buiten Perpignan vind je één van de meest bijzondere natuurverschijnselen van de regio. De Orgues d’Ille-sur-Têt zijn buitengewone rotsformaties die de vorm hebben van orgelpijpen. Ze worden ook wel de “schoorstenen van de elfen genoemd”. Door erosie is de zachte, geelgekleurde steen uitgesleten. Het landschap heeft wat sprookjesachtigs, zeker in de lage winterzon in de namiddag.

Je kunt ervoor kiezen naar het bezoekerscentrum te rijden en voor een paar euro entree te wandelen langs het bekendste deel van de Orgues d’Ille-sur-Têt. Het geheel doet mij van een afstandje denken aan de keurige paadjes in het Stenen Woud in China. Daarom kiezen wij ervoor om te genieten van het uitzicht op de orgelpijpen vanaf de parkeerplaats aan de D2, ook wel bekend als Naturailes66. Door in de omgeving rond te rijden, kom je nog meer fotogenieke plekjes tegen, waar je gewoon in de natuur kunt genieten van de mooie Orgues d’Ille-sur-Têt.

Orgues d’Ille sur Têt bij PerpignanDe Orgues d’Ille sur Têt: natuurlijke bezienswaardigheden niet ver van Perpignan

Een uitstapje naar dit natuurfenomeen is perfect te combineren met een stop in Castelnou, één van de mooiste dorpjes rond Perpignan. In deze omgeving vind je nog meer dorpjes, met schitterende kerken, tegen een achtergrond van besneeuwde bergtoppen. Je kunt de Pyreneeën hier haast aanraken!

Salses-le-Château – bijzonder fort ten noorden van Perpignan

Salses-le-Château is een fort dat in Rajasthan niet zou misstaan, op een kwartier ten noorden van Perpignan. In Rajasthan in India hebben we forten gezien die er net zo robuust uitzien als Salses-le-Château en in dezelfde kleur steen gebouwd zijn. We zijn dan ook direct weg van dit fort en bewonderen het van alle kanten. Ook de kleine uitkijktorentjes aan de zijkanten van de dikke torens hebben wat Indiaas.

Salses-le-château bij PerpignanSalses-le-château is één van onze favoriete bezienswaardigheden bij Perpignan

Binnen zijn geen spectaculaire dingen te zien, maar het uitzicht vanaf boven in het fort is prachtig. Van daaruit zie je het enorme etang van Salses, dat we in de omgeving van Leucate ook al bezocht hebben. Daarachter lonkt de Middellandse zee, terwijl aan de andere kant de Pyreneeën overal bovenuit torenen.

Vanuit Salses-le-Château is het slechts een kippeneindje naar het etang, waar je een aantal bijzondere plekjes vindt die je zeker even moet bezoeken. Bij het dorpje Saint-Hippolyte is een lokaal initiatief dat kleurrijke, Catalaanse boten restaureert. Bonança is officieel alleen geopend op woensdag en zaterdag. Dan wordt er aan de boten gewerkt. Op andere dagen kun je wel genieten van dit stille plekje aan het zoutwatermeer, met altijd wel enkele boten aan de steiger. Heb je daarna nog tijd over, dan is de Ponton de Fitou ook een geweldig plekje, buiten de gebaande paden. Deze steiger loopt een eindje het etang in en is een perfecte plek voor een picknicklunch. Onze kinderen vangen er krabbetjes en zeesterren.

Bonanca en Ponton de FitouBonança en Ponton de Fitou – uitjes vanuit Perpignan off the beaten track

Uitje vanuit Perpignan off the beaten track: Grotte d’Opoul

Niet ver van Salses-le-Château en op ongeveer drie kwartier van Perpignan ligt een bezienswaardigheid off the beaten track die je echt niet mag missen. De Grotte d’Opoul is niet één van de grote, bekende druipsteengrotten die je in Zuid-Frankrijk vindt. Het is een verborgen parel in het verlaten, heuvelachtige landschap dat uitkijkt over de kust van Occitanië. Als je de ruïnes van het kasteel van Opoul gepasseerd bent, passeert de smalle weg door het landschap met rotsen en laag struikgewas een stenen schaapskooi. Van hieruit kun je La Cauna, zoals de grot ook wel genoemd wordt, in een kwartier lopend bereiken.

Tegenover de schaapskooi loopt een zandpad weg van het asfalt. Een paar honderd meter verderop is er een afslag links, bij het karkas van een busje. Wij vragen ons af hoe het ding hier ooit terecht is gekomen, maar kijken vooral uit of we al een grot zien. Die blijkt echt goed verstopt. Met wat zoeken, vinden we de ingang, achter een heuveltje aan de linkerkant. De vochtige geur komt ons tegemoet, als we afdalen in een sprookjesachtig tafereel. Er staan grillig gevormde pilaren en door een gat in het dak komen zonnestralen naar beneden. In korte tijd heb je de grot wel ontdekt, maar alleen al om hier te zijn is magisch. Als we in de laatste zonnestralen van de weg richting Perpiganan afdalen, krijgen we nog een cadeautje van de natuur: de hele Middellandse zee is verdwenen onder een deken van wolken, terwijl hierboven de gouden zon nog schijnt: wauw!

Grotte d'Opoule - La CauneEen trip naar de Grotte d’Opoule vanuit Perpignan is zeker de moeite waard

De mooiste kustplaats Occitanië: Collioure

Op een klein half uur ten zuiden van Perpignan vind je de mooiste kustplaats van Occitanië. Collioure heeft een gezellig centrum, met restaurantjes en barretjes aan een promenade langs een kanaaltje dat eigenlijk bij de haven hoort. Vanuit de promenade wandel je zo het strand op, waar je uitkijkt op het indrukwekkende fort aan de overkant van het kanaal. Je kunt een bruggetje oversteken om het machtige fort van binnen te bekijken, of linksaf het strand op lopen. Aan de andere kant van het strand staat de fotogenieke, ronde kerktoren en de smalle, hoge beschermmuur van de haven met haar vuurtoren.

Helaas is het op de middag dat wij Collioure bezoeken donkerbewolkt. De eeuwenoude gebouwen langs het water ogen zo erg grauw. Zelfs de gekleurde huizen langs het strand zijn minder fleurig dan anders, Super jammer, want ik denk dat deze plaats met een zonnetje erbij nóg mooier is. Zelfs nu is het water in de omgeving van de vuurtoren al bijzonder blauw en is het uitzicht op het oude dorp schitterend. Mochten we weer eens in de buurt van Perpignan zijn, dan gaan we zeker voor de herkansing.

CollioureWij bezoeken Collioure helaas op een bewolkte dag

Meer bezienswaardigheden wat verder van Perpignan

In een dag of 3 kun je bovenstaande bezienswaardigheden in en rond Perpignan allemaal zien. Heb je meer tijd te besteden in deze regio, dan zijn er wat verder van Perpignan nog genoeg andere bijzondere bezienswaardigheden om te bezoeken. Zo zijn de Katharenkastelen van Quéribus en Peyrepertuse absoluut een geweldige dagtrip vanuit de stad. Ook langs de kust valt er nog veel meer te ontdekken en de Pyreneeën zijn op slechts een steenworp afstand. Wij hebben een hele fijne dag doorgebracht in Villefranche-de-Conflent.

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

2 reacties op “Perpignan bezienswaardigheden in en rond de stad

  1. Marcella zegt:

    Wat is er veel moois te zien in en rondom Perpignan! Ik ga je blog opslaan en de plaatsen die je noemt staan gepind in mijn Google Maps. In wil in deze regio graag eens lekker op ontdekking!

  2. Michal zegt:

    Wat een fijn blog. Ik hoop deze zomer het zuiden van Frankrijk te gaan met de kinderen. Geen idee of ik zo zuidelijk kom, maar ik onthoud ‘m even. De grot en het fort lijken me in ieder geval tof om te bezoeken…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *