fbpx
Narbonne bezienswaardigheden

Narbonne bezienswaardigheden – stedentrip Zuid-Frankrijk

Narbonne is een relatief onbekende bestemming voor een stedentrip. Reden voor mij om er een kijkje te gaan nemen en de bezienswaardigheden van Narbonne hebben me niet teleurgesteld. In Zuid-Frankrijk zijn Nice, Marseille en Toulouse een stuk groter en meer in trek. Toch hebben de 3 kleinere steden Narbonne, Perpignan en Béziers ook genoeg te bieden voor een korte stedentrip in de omgeving van de kust van Occitanië. Alleen al dat Narbonne één van de oudste steden van Frankrijk is, zorgt al dat het een toffe bestemming is.

De kathedraal van Narbonne en bezienswaardigheden in de buurt

De kathedraal is één van de bezienswaardigheden die tijdens een stedentrip Narbonne direct in het oog zal springen. De kathedraal is een enorm bouwwerk in Gotische stijl en torent flink boven de rest van de oude stad uit. De Cathédrale Saint-Just-et-Saint-Pasteur is in de 13e en 14e eeuw gebouwd, maar nooit helemaal afgemaakt. Ondanks dat de kathedraal niet af is, weet ze ons direct te imponeren, met haar bijzondere vormen, zoals de twee ronde torentjes bovenop de vierkante torens aan weerszijden van de kerk. Ook van binnen is de kathedraal een must see. In de kerk kun je de 18e-eeuwse koorstoelen bewonderen en een kerkschat. Wij zijn alleen al onder de indruk van het hoge plafond, het gave orgel en de schilderijen.

Narbonne Cathédrale Saint Just et Saint PasteurDe kathedraal is één van de bekendste bezienswaardigheden van Narbonne

De kathedraal staat pal naast het Paleis van de Aartsbisschop, met wie ze samen haast een flink fort lijkt te vormen. Dit Palais des Archeveques ligt aan het stadhuisplein, waar je ook nog de resten van een Romeinse weg vindt. De vierkante torens en kantelen lijken perfect te passen bij de kathedraal, die je door een Middeleeuwse poort en steil steegje aan de rechterkant van het paleis bereikt. Je kunt een aantal ruimtes van het paleis bewonderen door een binnenplaats op te lopen aan de linkerkant van dit steegje. Ook vind je er twee musea: het Musée d’Art et d’Histoire en het Musée Archéologique. In dat laatste museum leer je meer over de Romeinse tijd in Narbonne.

Vergeet niet om ook even in de tuin van het Paleis van de Aartsbisschop te kijken. Aan de achterkant ziet dit gebouw er weer heel anders uit en zie je de kathedraal en het paleis naast elkaar. De zonnewijzer en de enorme bank aan de zijkant van het park zijn leuke plekken om even te relaxen en de historische bezienswaardigheden van Narbonne in alle rust te bekijken.

Narbonne Palais des Archeveques en cathedraleIn Narbonne zijn het Palais des Archeveques en de kathedraal niet te missen

De fantastische markthal in Art Nouveau stijl

Les Halles is de fantastische markthal van Narbonne, in Art Nouveau stijl. De markthal werd meer dan 100 jaar geleden gebouwd en is nog altijd één van de mooiste markthallen van heel Frankrijk. De details aan de buitenkant alleen al zijn super. Helaas zijn wij te laat om de markt in actie te zien. Na de middag zijn alle kraampjes gesloten. De église Notre-Dame de Lamourguier die naast de markthal staat is trouwens ook een kijkje waard.

Het kanaal en de bijzondere Pont des Marchands

De Pont des Marchands is een brug over het Canal de la Robine, waar huizen op gebouwd zijn. In deze huizen wordt nog altijd gewoond en geleefd, hoe bijzonder. De brug zelf stamt uit de Romeinse tijd, maar de huizen zijn er later pas op gezet. Ooit had de brug zes bogen, maar tegenwoordig zie je er nog maar één. De rest schijnt er nog wel te zijn: als kelder van de huizen ernaast. Je kunt een fijne wandeling maken langs de kades van het Canal de la Robine en zo meer van Narbonne zien. Het kanaal gaat helemaal naar de Middellandse zee, zo’n 8 kilometer verderop.

Pont des Marchands en les Halles NarbonneDe Pont des Marchands en markthal les Halles in het centrum van Narbonne

Romeinse resten in Narbonne

Op het stadhuisplein vind je één van de oudste bezienswaardigheden van Narbonne. De resten van de oude Romeinse weg, Via Domitia, blijkt een magneet voor schreeuwende, spelende kinderen. Reden voor ons om vrij snel door te lopen. Onder de straten van Narbonne vind je een ander bijzonder Romeins overblijfsel. Het Horreum Romain is als ondergrondse opslagplaats door de Romeinen gebouwd. Tegenwoordig kun je de smalle gangen en kleine opslagkamers met eigen ogen bewonderen, omdat er een museum van gemaakt is. In de muren zijn nog reliëfs uit het begin van de jaartelling te zien.

Abbaye de Fontfroide net buiten Narbonne

De Abbaye de Fontfroide ligt op een klein half uurtje van Narbonne en is helemaal de moeite van het tochtje waard. Eigen vervoer is wel handig als je de abdij wilt bezoeken. Bus 407 vanaf het station van Narbonne is een alternatief. Je zult alleen vanaf de hoofdweg naar de abdij nog moeten lopen. Dit is toch zo’n 2 en een halve kilometer. Met een eigen auto of taxi kom je tot voor de deur.

Abbaye de Fontfroide net buiten NarbonneAbbaye de Fontfroide net buiten Narbonne

De Abbaye de Fontfroide is de grootste abdij in het zuiden van Frankrijk en zeker één van de mooist bewaard gebleven kloosters. Alleen al de weg er naartoe is super: dwars door een gebied vol wijngaarden en bossen. Je kunt een wandeling maken door het stille, heuvelachtige en beboste gebied rond de abdij. Beklim je de heuvel naast het klooster, dan kun je genieten van de uitzichten van bovenaf op het enorme, religieuze bouwwerk. In de zomermaanden bloeit de lavendel rond het klooster, wat het een nóg fotogeniekere plek maakt. Ook in de winter is ’t er mooi, met de groen blijvende cipressen overal.

Narbonne Plage en Gruissan

Op een dikke 5 kilometer van de stad sta je op Narbonne Plage. Hoe heerlijk is het, om tijdens je stedentrip Narbonne te kunnen afwisselen met een dagje strand. Ook het fotogenieke dorp Gruissan, een paar kilometer zuidelijker, heeft haar eigen stranden. Bovendien is er in Gruissan en omgeving genoeg te beleven om je een volle dag te vermaken.

Gruissan vlakbij NarbonneGruissan is een fijne sidetrip, heel vlakbij Narbonne

Tussen Gruissan en Peyrac-de-Mer vind je één van de meest unieke natuurgebieden van de Aude. Tijdens een mini roadtrip vanuit Narbonne, naar Gruissan naar Peyriac-de-Mer, zie je op verschillende plekken flamingo’s in het wild, kun je lunchen op de brede zandstranden, slenteren door charmante dorpjes en lopen over een boardwalk dwars door een lagune. Geen idee hoe het hier in het drukkere zomerseizoen is, maar het gouden zonlicht op een heldere, winterse dag is in elk geval ideaal voor een bezoek aan dit natuurpark op steenworp afstand van Narbonne. De zonovergoten, perfecte winterse dag dat wij er zijn, had van mij nog veel langer mogen duren.

Ben je toevallig in de periode rond Kerst in Narbonne, net als wij? Dan bof je, want de Kerstmarkt langs het Canal de la Robine is erg leuk en er is bovendien een grote kermis bij. Super als je een stedentrip Narbonne doet met kinderen.

Heb jij weleens een stedentrip naar Narbonne gemaakt? Vond je het ook zo’n relaxte stad? Nog tips voor andere bezienswaardigheden in Narbonne of omgeving?

Category: Frankrijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


One comment

  1. Ik ben hier nog nooit geweest, maar het klinkt goed en zeker de moeite waard! Leuk om hierover te lezen en inspiratie op te doen. Gaaf ook die flamingo’s!