Gruissan Aude Frankrijk

Van Gruissan naar Peyriac-de-Mer – flamingo’s, strand en charmante dorpjes

Tussen Gruissan en Peyrac-de-Mer vind je één van de meest unieke natuurgebieden van de Aude. Nooit gedacht dat deze regio in Zuid-Frankrijk zoveel diversiteit biedt, op een relatief korte afstand. Wij maken een mini roadtrip van Gruissan naar Peyriac-de-Mer en zien op verschillende plekken flamingo’s in het wild, lunchen op de brede zandstranden, slenteren door charmante dorpjes en lopen over een boardwalk dwars door een lagune. Geen idee hoe het hier in het drukkere zomerseizoen is, maar het gouden zonlicht op een heldere, winterse dag is in elk geval ideaal voor een bezoek aan dit natuurpark in de regio Narbonne. De zonovergoten, perfecte winterse dag dat wij er zijn, had van mij nog veel langer mogen duren.

Start van de dag in Gruissan

Gruissan is een super schattig dorpje, op een steenworp afstand van de kust in het departement Aude. Aan alle kanten wordt Gruissan omringd door water, dat van twee verschillende étangs, dat van de zoutmeren van Le Salin l’Ile Saint Martin de Gruissan én dat van de Middellandse zee. Het eerst krijgen we de hooggelegen Barbarossa toren in het oog. Deze toren is ooit gebouwd als thuishaven van een piraat die zichzelf vergeleek met de grote Turkse krijgsheer van die tijd. Vandaar dat hij zichzelf de kleine Barbarossa noemde en de toren naar zichzelf.

Gruissan Barbarossa torenDe Barbarossa toren zie je vanaf elke plek rond Gruissan

We twijfelen of we eerst de klim naar die toren wagen, of eerst naar het strand bij Gruissan zullen rijden, als we ineens een grote groep roze flamingo’s in het étang het oog krijgen. Hoe tof, die hadden we in de winterperiode hier helemaal niet verwacht. Ze zitten net wat te ver weg om ze goed op de foto te krijgen, maar een aantal exemplaren lopen een stuk dichterbij. We besluiten de auto te laten staan, te genieten van de flamingo’s en rond te struinen door de smalle steegjes van Gruissan. De gelige huizen, met hun blauwe of bruine houten luiken, zijn zo lekker, typisch Frans.

We klimmen naast de dorpskerk, die klein, maar van binnen erg mooi is, de trappen naar de toren op. Boven waait een stevig briesje, dat we beneden niet opgemerkt hadden. Het uitzicht is er niet minder mooi om. In de verte zien we de zee ook al lonken. De haven en de groepjes flamingo’s in het étang maken het plaatje compleet. Opmerkelijk, dat in Zuid-Frankrijk ook in de wintermaanden nog zoveel groen in het landschap te ontdekken is, dankzij alle naaldbomen.

Flamingo's GruissanZo tof om de flamingo’s in het natte gebied rond Gruissan te spotten

Flamingo’s zouden eigenlijk vooral in het warme seizoen in de étangs rond Gruissan verblijven. Wij zien gedurende de dag echter verspreid door het gebied verschillende groepen en tientallen kleine groepjes zoeken naar eten. Houd je ogen dus ook in de wintermaanden goed open, als je flamingo’s wilt spotten. Hier kan het.

Via de zoutmeren naar het strand van de Chalets

Op 5 minuten van Gruissan vind je de uitgestrekte zoutmeren, die in de zomermaanden een geweldig mooie, roze kleur hebben. Als wij er een stop maken, eind december, zijn ze bruinig, maar door het spiegelgladde water nog steeds bijzonder om te zien. Er heerst een relaxt sfeertje en bij interesse kun je een rondleiding met gids doen. Aangezien er in de wintermaanden weinig activiteit is, slaan wij die voor nu even over. Wel kun je hier heerlijk lunchen op het terras of in het restaurant met al het heerlijks dat de vissers hier in de zee vinden, op smaak gebracht met het zout dat hier gewonnen is. Wij ploffen even op een niet gebruikt terras neer met een stokbroodje, omdat onze meiden graag direct verder gaan naar het strand.

Le Salin l’Ile Saint Martin de GruissanLe Salin l’Ile Saint Martin de Gruissan is een heerlijke chill plek

Wijnliefhebber? Dan is het de moeite om de weg langs de zoutziederij 5 minuutjes te vervolgen en rechtsaf te slaan bij de eerste splitsing naar Château Bel Evêque. Hier koop je de lekkerste wijn die wij ooit in Frankrijk dronken. Leuk detail: de wijnboerderij is een initiatief van de beroemde Franse komiek Pierre Richard.

Het mooiste en meest sfeervolle strand van Gruissan is de Plage des Chalets. Hier staan rijen met houten strandhuizen op palen, uitkijkend over de intens blauwe zee. Het strandwachtershuisje op dit strand is in dezelfde stijl opgetrokken en deze omgeving is een fijn plekje om neer te strijken. Dat het december is en inmiddels niet meer écht strakblauw in de lucht, maakt onze meiden niks uit. Die gooien direct zoveel mogelijk kledingstukken uit en leven zich helemaal uit met het bouwen van een zandkasteel. Voor hen is dit één van de leukste stops tijdens onze roadtrip van Gruissan naar Peyriac-de-Mer. Zelf kunnen we haast niet wachten om verder te gaan, want het étang en haar dorpjes liggen op ons te wachten.

Plage des chalets GruissanHet leuke plage des chalets in Gruissan

Parc Naturel de la Narbonaise verkennen

Door terug te rijden naar Gruissan en de D32 verder te volgen het dorp uit, rijd je het natte natuurgebied van Parc Naturel de la Narbonaise écht in. Zowel links als rechts zien we flamingo’s langs de weg staan in kleine en grotere poelen. Het landschap is heuvelachtig, door de winter wat bruin, maar vooral heel mooi. Door bij écluse de Mandirac linksaf te slaan, rijd je als het ware dwars door het water heen. Rechts van ons, aan de overkant van het étang, liggen de dorpjes Bages en Peyriac-de-Mer.

Als we op een willekeurige plek de auto stoppen, ervaren we de pure stilte in het natuurgebied. Tussen het riet horen we wat vogels, maar ze laten zich niet zien en we voelen ons niet zeker genoeg om op goed geluk tussen het riet te lopen. We zullen later meer van de étangs en hun fauna zien, als we bij Peyriac-de-Mer over het plankenpad lopen, dwars door het water. Voor nu genieten we van de uitzichten naar de overkant, op Bages en Peyriac én de moeraslanden vlak voor onze neus.

Bages van de overkant van het étangBages gezien vanaf de overkant van het étang

Wandeling door Bages en door naar Peyriac-de-Mer

In een kwartier rijden we zigzaggend tussen de pondjes en étangs door verder, naar het op de heuvel gelegen dorpje Bages. Boven ons cirkelen ineens tientallen ooievaars, een magisch gezicht. Net als in Gruissan een schattig dorpskerkje en steile steegjes vol geelgekleurde huizen met luiken hier. Zo mogelijk is Bages nóg pittoresker en ik blijf maar fotograferen.

Aan een dorpsplein zit een restaurantje, maar helaas is het nog middagpauze en is alles dicht. Het lage, winterse zonlicht strijkt langs de gevels en zet alles in een gouden gloed. We kijken nog eenmaal van het hooggelegen dorpje uit over het waterrijke natuurgebied, voor we koers zetten naar onze eindbestemming van vandaag: Peyriac-de-Mer.

Bages in AudeBages is één van de meest sfeervolle dorpjes in Aude

Vlak voor het dorpje zien we links al een plankenpad. We parkeren de auto gauw op de parkeerplaats er tegenover en steken de weg over. Zowel links- als rechtsaf is er de mogelijkheid om een ronde dwars door het water te lopen over de boardwalk. We gaan voor de grote ronde linksom. Het deel van het pad dat écht over het water gaat, blijkt slechts een paar honderd meter lang, maar in het steeds lager wordende zonlicht, is het wel een geweldig mooie wandeling. Door verrekijkers die aan het pad staan, observeren we een groepje flamingo’s, dat verderop in het water staat. De meiden hebben hun schepnetjes mee en halen kreeftjes en slakken uit het water. Het is een heerlijke plek om de laatste winterse zonnestralen van de dag te vangen!

Het is al wat schemerig als we eindelijk vanaf de boardwalk naar het centrum van Peyriac-de-Mer lopen. Het dorpsplein gonst van de bedrijvigheid. Het lijkt wel alsof het hele dorp is samengekomen om een wijntje te drinken of een hapje te eten. Onder uit de vriezer bij één van de winkeltjes weten we voor de kinderen nog een ijsje te plukken, waarmee we deze perfecte dag afsluiten. Zoek je een relaxte, korte roadtrip door een verrassend deel van het departement Aude, dan is deze tocht van Gruissan naar Peyriac-de-Mer echt een aanrader.

boardwalk Peyriac-de-Merboardwalk en gezelligheid in het dorpje Peyriac-de-Mer

Accommodatie omgeving Gruissan en Peyriac-de-Mer

Geen goedkope optie, maar wel een hele fijne, is een appartement in één van de chalets van Chalet Plage bij Gruissan. Er zijn verschillende opties, maar deze is enorm en heeft een heel fijn terras. Je slaapt echt vlakbij het strand. Een stukje voordeliger, ook heerlijk ruim en goed uitgerust is dit appartement in het dorp Gruissan zelf. Slaap je liever in Peyriac-de-Mer, in het fotogenieke centrum en vlakbij de boardwalk? Dan wordt dit kleine, maar fijne appartement erg goed beoordeeld.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

4 reacties op “Van Gruissan naar Peyriac-de-Mer – flamingo’s, strand en charmante dorpjes

  • Yvonne zegt:

   Het voelt echt als een authentiek stukje Frankrijk, hoewel ik denk dat het in de zomermaanden, net aks de rest van de regio, overspoelt zal worden door toeristen. In de winterperiode is ‘t er echter heerlijk!

 1. Denise zegt:

  Jaaaa, ik wist dat het daar mooi was! Ik ben er eens overheen gevlogen (de foto heb ik nog waarop je heel goed ziet hoe waterrijk het is) en met het interrailen naar Spanje met de kinderen ben ik pal langs het meer van Gruissan en dwars door Parc Naturel de la Narbonnaise en Méditerrané heen getreind en dát was al genieten! Het zou nog terugkomen in mijn Frankrijkreeks, maar sinds ik zoveel teksten ben kwijtgeraakt moet ik nog steeds de moed vinden om dat weer opnieuw te doen. Mooi in elk geval om het hier te zien en dat vlonderpad ziet er echt geweldig uit, zeker vanuit de lucht! En die flamingo’s ook, gaaf!

  • Yvonne zegt:

   We hebben de trein zien langsrijden inderdaad, pal naast de snelweg. Dat is wel echt het randje van het gebied, maar omdat de trein iets hoger rijdt denk ik dat je er juist een heel mooi overzicht over alles zult hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *