Oman is een groot land. Toch valt het best mee om een route voor Oman in 2 weken, of zelfs iets minder, samen te stellen. De meeste bezienswaardigheden van Oman bevinden zich namelijk in het noorden, dus een rondreis zal zich vooral daarop concentreren. Er zijn zelfs mensen die in een week de highlights van Oman zien, maar dat had ik persoonlijk een beetje jammer gevonden. Het is toch een behoorlijk eind vliegen, dan wil je ook wat gezien hebben van een land, toch?! Ik vertel je welke toffe route Oman van haar meest veelzijdige kant laat zien, zonder dat je hoeft te haasten.
Oman rondreis best met huurauto
In Oman is er amper openbaar vervoer. Veel plekken die deze rondreis aandoet zijn zelfs helemaal niet met het ov bereikbaar. Een huurauto is dus “the way to go” als je via deze route Oman echt wil ontdekken. Veel mensen vragen zich vóór hun Oman rondreis af of ze een 4×4 nodig zullen hebben. Voor de highlights van het land heb je die in principe niet nodig, maar we hebben in onze “saloon car” wel verschillende keren een weg niet kunnen inrijden. In een 4×4 kom je dus echt wel op meer plekken, zoals de meer afgelegen (en nog rustige) wadi’s.
Op deze plekken komt geen openbaar vervoer
Het is echter wel een enorm prijsverschil en voor die paar keer dat we een 4×4 misten had ik die extra 500 euro niet over gehad. Ik zou graag nog eens terug gaan en met een echte 4×4 route Oman van haar avontuurlijkste kant beleven. Tent mee, de bergen in en onderweg kamperen. De rondreis die we dit keer hebben gemaakt is er echter één langs de highlights van Oman en die zijn prima met de gewone auto bereikbaar.
Route Oman zelf inkorten of verlengen
Heb je weinig tijd? Dan kan je onderstaande route door Oman zelf inkorten door de dagtrips in de omgeving van Muscat en Nizwa over te slaan. Ook in Sur zou je een nachtje korter kunnen blijven. Daardoor wordt deze rondreis wel iets minder relaxt, maar nog wel te doen in 8 dagen. Zelf hebben wij het verblijf in de woestijn uit budget oogpunt niet gedaan, ook dat is nog een overweging. Heb je meer tijd te besteden? Dan zou je vanuit Muscat kunnen vliegen naar het zuiden en een paar dagen aan het strand van Salalah door kunnen brengen. Dat is ongetwijfeld een heerlijk einde van je Oman rondreis.
Kies slim als je jouw route door Oman inkort. Dit wil je niet missen!
Begin en eindig je rondreis Oman in Muscat (totaal 4 nachten)
Muscat is de plek om je rondreis door Oman te beginnen en te eindigen. Er is in en om de stad genoeg te zien om jezelf een paar dagen te vermaken. Prima om te acclimatiseren en meteen al wat van het prachtige land te zien dus. De Grote Sultan Qaboos moskee, de Corniche, het fort en de souk van Matrah en een aantal mooie stranden zijn een prima start van je rondreis.
Het valt niet mee om te bedenken waar je moet overnachten in Muscat. Doordat de stad zo uitgestrekt is, zit je eigenlijk nooit echt centraal. Zelf waren we aan het begin en aan het eind van onze rondreis door Oman in Muscat en hebben we twee keer op een andere plek overnacht. Ons appartement in Seeb was ideaal om de bezienswaardigheden aan de westkant van Muscat te verkennen en ons hotel-appartement in Ruwi was perfect voor de bezienswaardigheden in Matrah en ten oosten daarvan. Als je echt één plek moet kiezen zou ik adviseren om in de omgeving van Matrah te overnachten, in dit goed geprijsde hotel met zwembad bijvoorbeeld. Je zit dan dichtbij de Corniche, de vismarkt, de souk en het Matrah fort en op korte afstand van het alleroudste deel van Muscat, met de forten, het paleis en diverse interessante musea.
Matrah is een fijne plek om dichtbij te verblijven in Muscat
Dagtrip in de omgeving van Muscat
Vanuit onze accommodatie in Seeb was een dagtrip naar de indrukwekkende forten van Nakhal en Rustaq makkelijk gemaakt. In de ochtend maakten we eerst een stop bij de vismarkt van Barka, een must als je van authentieke markten houdt. Heb je een 4×4 tot je beschikking, dan zijn er vlakbij de forten een aantal mooie wadi’s om een frisse duik te nemen.
Onderweg van Muscat naar Nizwa
Als je Muscat verlaat krijg je een uurtje later het indrukwekkende Hajar gebergte in het oog. Een uurtje later passeer je Izki, een stadje met een eeuwenoud gedeelte, inclusief fort. Het ommuurde deel van de oude stad is vervallen en heerlijk om in rond te dolen. Vanaf de bovenverdiepingen heb je een fantastisch uitzicht over de afbrokkelende muren, poorten die ooit machtig en mooi waren en een fascinerende moskee. Vlakbij lonken de bergen. Tegen de bergwand aangebouwd is het vlakbij gelegen Birkat Al Mouz. Je waant jezelf in een avonturenfilm en bent ontdekkingsreiziger en cowboy tegelijkertijd als je hier rond loopt. Vlakbij zijn de Zukait bijenkorfgraven ook een stop waard.
route Oman – Muscat naar Nizwa
Nizwa hoort zeker in je Oman rondreis (3 of 4 nachten)
Het fort van Nizwa ontbreekt in vrijwel geen enkele Oman rondreis. En dat is terecht. De vrijdagsmarkt en het indrukwekkende fort alleen al zijn genoeg om naar Nizwa af te reizen. En er is meer. De echte aantrekkingskracht van Nizwa zit ‘m eigenlijk in de omgeving. Je maakt hier verschillende toffe dagtrips, zoals naar het prachtige gelegen dorp Misfat Al Abriyyin, van waar je toffe wandelingen door de adembenemende natuur kan maken. Of ga de bergen in, naar Jebel Akhdar (alleen 4×4) of Jebel Shams.
Voordat we naar Jebel Shams gingen hebben we sterk getwijfeld of dat wel met een normale auto aan durfden. Uiteindelijk hebben we de gok genomen. Je leest alles over hoe dat bevallen is in mijn blog over Jebel Shams.
Onze meest spannende route in Oman 😉
Overnacht in de woestijn (1 nacht)
Vanuit Nizwa rijd je in ruim 2 uur naar de zandduinen bij Bidiyah. Een half uurtje eerder is een stop in het oude woestijndorp Ibra aan te raden. Hier staan kleine paleisjes, langzaam te vergaan in weer en wind. Het rijkversierde houtsnijwerk en de schilderingen op de muren en plafonds laten zien wat een mooie koopmanshuizen dit ooit geweest moeten zijn.
Zowel in Al Wasil, als in Bidiyah, kost het geen enkele moeite om een 4×4 te vinden voor een spectaculaire tocht over de enorme zandduinen. Kom je in het laagseizoen, dan is een bedje in één van de kampementen makkelijk ter plekke te regelen. In drukkere periodes loont het zeker om vooraf te reserveren. Je kan dan afspreken dat je met een 4×4 wordt opgehaald bij de openbare weg en je huurauto laat staan tot de volgende dag. Heb je zelf een 4×4, dan is het geen gek idee om toch een ervaren chauffeur het stuk door de echte woestijn te laten rijden, Je zult niet de eerste zijn die vast komt te zitten en een flinke boete mag betalen als de auto schade blijkt te hebben. Een overnachting in de woestijn is magisch, maar zeker niet goedkoop. Helemaal als je met een gezin reist tikt deze activiteit behoorlijk aan, zeker als je ook nog graag een ritje op de rug van een kameel wilt maken. Reken op minimaal 500 euro voor de totale ervaring.
Ibra, woestijn en Wadi Bani Khalid: zo mooi
Via één van de bekendste wadi’s naar Sur
Na hopelijk een prachtige zonsondergang en een nachtje stof happen is het de volgende dag heerlijk om af te spoelen. 🙂 In een klein uurtje rijd je naar één van de bekendste wadi’s van Oman, Wadi Bani Khalid. Het best kom je vroeg en op een doordeweekse dag, zeker in het hoogseizoen. Deze Wadi staat bekend als erg makkelijk te bezoeken, omdat je slechts 10 minuten hoeft te lopen vanaf de parkeerplaats. Daarom wil iedereen hier wel even een duik nemen. Van hieruit is het nog bijna 2 uur rijden naar Sur, omdat je eerst dezelfde weg terug moet rijden, over een smal en bochtig weggetje.
Plan genoeg tijd voor Sur (3 nachten)
In Sur zijn niet spectaculair veel bezienswaardigheden, maar wat is het een leuke stad! Het oude vissersdorp, tegen de stad aan, is geweldig om doorheen te struinen. Beklim ook de heuvel tegenover dit dorp. Het uitzicht over de omgeving is magnifiek. Vlakbij Sur zijn een aantal fijne stranden en wadi Shab is een niet te missen hoogtepunt. In het juiste seizoen is Ras Al Jinz een bezoek zeker waard. Hier komen ’s nachts vele zeeschildpadden aan land om hun eieren te leggen, een heel bijzonder schouwspel.
Het oude vissersdorp Sur is een geweldige stop in je Oman rondreis
Langs de kust terug naar Muscat
Wie van Sur naar Muscat terug rijdt langs de kust hoeft zich niet te vervelen. Onderweg kan je stoppen bij één van de mooie stranden, zoals Tiwi of Fins en een duik in het bizarre Bimah Sinkhole mag je ook niet missen. Vlakbij Muscat is Yitti beach een heerlijke plek om te relaxen. Hier heb je nog volop ruimte op het strand!
Oman rondreis hoeft niet duur: budgetaccommodatie
Zoals ik al eerder vertelde hoeft Oman helemaal niet zo duur te zijn (link), als je de juiste keuzes maakt. Op het gebied van accommodatie is het soms niet eenvoudig, want die is gewoon best prijzig, zeker in vergelijking met de landen in Azië. Reis je met een gezin en wil je een beetje op je budget letten, dan kan je het best kiezen voor een hotel-appartement in het lagere segment. Er zijn best veel hotel-appartementencomplexen in Oman en de standaard voor hygiëne en comfort is hoog. Als je kiest voor een accommodatie met 1 ster hoef je hier niet af te zien, maar heb je meestal een prima kamer of appartement. Reken op 60 tot 80 euro voor de goedkoopste appartementen en 50 tot 60 euro voor hotelkamers. Kijk wel even naar de reviews, voordat je boekt. Verder is het goed om te weten dat een appartement met keuken 9 van de 10 keer GEEN fornuis heeft, maar hooguit een magnetron en een paar bordjes en bestek.
De route van onze Oman rondreis op de kaart
Visum Oman
Een extra kostenpost voor Oman is het visum dat je nodig hebt, helemaal als je Oman met kinderen bezoekt en meer dan 2 visa nodig hebt. Sinds 2018 kan je een GRATIS toeristenvisum on arrival voor Oman kan krijgen, als je via een landsgrens van Dubai naar Oman gaat. Dit is in het leven geroepen om het toerisme tussen beide landen te bevorderen. Begint jouw Oman rondreis dus op de grond, dan hoef je niet vooraf een visum voor 10 of 30 dagen aan te vragen! Dat was een mooie meevaller, die ik ontdekte toen ik uitzocht hoe we met de bus van Dubai naar Oman konden. Kom je met het vliegtuig aan in Oman, dan moet je wel vooraf een e-visum aanvragen. Blijf je maximaal 10 dagen in Oman, dan kost dit 5 OMR (12 euro) en tot 30 dagen betaal je 20 OMR (45 euro) per persoon.
Heb je een gedetailleerde kaart van Oman gebruikt?
Zo ja, heb je die dan in Oman kunnen kopen?
Wij reizen al jaren met Google maps, ook in Oman. Werkt voor ons altijd prima.
Hoi, je geeft aan het overnachten in de woestijn niet gedaan te hebben. Nu overwegen wij dat ook i.v.m. de kosten. Maar welke route heb je dan gedaan? Wij beginnen eindigen in Muscat. Maar willen niet naar Ras al Jinz en niet naar de woestijn. Maar willen wel de Balcony Walk doen.
Wij hebben exact deze route gedaan, maar zijn niet in de woestijn gaan overnachten (alleen aan de rand geweest). De balcony walk kun je dan ook gewoon doen, als je deze route volgt. Wij zijn wel in Jebel Shams geweest en zagen de balcony walk. Hebben die alleen niet gelopen met de meiden.
Hai Yvonne, kun je iets zeggen over de kosten van een reis naar Oman. Is het echt behoorlijk duur of kun je het ook minder prijzig houden?
Hartelijke groet, Tineke
Ik heb een speciaal blog geschreven met als titel “Is Oman duur”. Die zou ik even lezen, dan heb je een uitgebreid antwoord op je vraag. 🙂
Wij zijn onze rondreis voor oktober/november aan het plannen, totaal 2,5 week met onze dochter die dan 10mnd is. Twijfelen of we naar Salalah gaan of gewoon relaxt afsluiten in de omgeving van Muscat. Benieuwd wat maakt dat Salalah zo’n absolute aanrader is. Hoor graag!
Wij zijn zelf niet in Salalah geweest, zoals je op het routekaartje kan zien. Aan de noordkust zijn een aantal hele fijne stranden, wat voor ons prima was. Heb je mijn blog over de stranden van Oman al gelezen?
Heerlijk! Mooie herinneringen aan twee fantastische reizen door Oman.
Neem volgende keer ook Musandam mee (varen door de fjorden met tientallen dolfijnen naast je dhow). En een overnachting in een tentenkamp (zonder elektriciteit) in de Wahiba Sands gevolgd door een halve dag dune bashing. Machtig! En inderdaad afsluiten in het heerlijke Salalah. Oh, wat wil ik graag nog eens terug …
Dat klinkt echt als 2 super toffe ervaringen, maar ook erg prijzig.. een woestijnovernachting vond ik echt bizar duur. Volgens mij al gauw 250 euro per nacht als ik me niet vergis.. en dan nog ophalen en wegbrengen (wij hadden geen 4×4) en eventueel een kamelenrit.. ik vond dat echt te veel.