geitenmarkt Nizwa Oman

traditionele geitenmarkt Nizwa in foto’s

De traditionele geitenmarkt van Nizwa is een must visit als je in Oman bent. Deze markt vindt elke vrijdag plaats, op het terrein net ten zuiden van de souk. Als je de kans hebt om je rondreis door Oman zo te plannen dat je op vrijdag in Nizwa bent, zou ik dat zeker doen. Je zal echter niet de enige zijn, de markt is niet alleen goed bekend onder lokale veehandelaren, maar toeristen kennen ‘m eigenlijk ook allemaal. Toch vind ik de geitenmarkt van Nizwa een geweldige ervaring, omdat we nergens zoveel van de lokale cultuur gezien hebben als hier. De levendige handel is echt een belevenis om mee te maken.

Start van de geitenmarkt

Al vroeg in de ochtend komen van heinde en ver pick-ups aan in Nizwa. Achterin de bak staan de geiten die verhandeld zullen worden. Een enkeling komt met grote vervoer. Achterin pick-up vrachtwagentjes staan vele geiten en koeien. De parkeerplaats naast de souk is een grote chaos op vrijdagochtend, als al die geiten en koeien worden uitgeladen. De geiten worden als eerste verzameld op een open plek, ten zuiden van de souk, en de kopers kijken alvast speurend rond naar de dieren die hen aanstaan. Hier en daar wordt er zelfs al wat geïnformeerd of aan de dieren gevoeld en in hun bek gekeken.

geitenmarkt Nizwa - start van de dagGeiten en handelaren komen aan en de eerste inspecties vinden plaats

Geitenmarkt Nizwa betekent niet alleen geiten

Wij komen zo rond 7 uur aan in het centrum van Nizwa. Ook op het parkeerterrein aan de overkant van de weg is het dan al een drukte van belang. Dit is eigenlijk een rivierbedding, maar die staat vrijwel altijd droog, waardoor hier meer auto’s geparkeerd kunnen worden. Op het vrije deel wordt allerlei huisraad verkocht. Er zijn nieuwe spullen en er zijn kramen met tweedehands goed. Ook meubels, zoals bankstellen en kasten zijn te koop, net als enorm grote tapijten.

geitenmarkt Nizwa - tapijten afdelingDe geitenmarkt is ook dé plek om een nieuw tapijt te kopen

Aanprijzen van de “koopwaar”

Als wij, net na zevenen, het hart van de actie van de geitenmarkt naderen is deze al in alle hevigheid losgebarsten. Onder een groot, rond afdak hebben zich vele handelaren verzameld. De verkopers lopen rondjes, met hun geiten, terwijl ze naar het publiek roepen hoe fantastisch hun koopwaar is. Als een potentiële koper interesse toont, worden over en weer bedragen geroepen. Zodra er een prijs overeen gekomen is, wordt er betaald en wisselt de geit van eigenaar.

geitenmarkt Nizwa in actieDe geitenmarkt in volle actie

Gezichtsmaskers voor de dames op de markt

Bijzonder om te zien zijn de vrouwelijke handelaren, waarvan er een paar op de markt aanwezig zijn. Zij dragen de traditionele gezichtsmaskers, die in dit deel van de wereld van oudsher gebruikt worden. Vrouwen ontbreken vrijwel totaal uit het straatbeeld van Oman, dus in dat opzicht is het extra bijzonder om ze hier druk bezig te zien meedingen naar de geiten die hen aanstaan.

geitenmarkt Nizwa - vrouwen met gezichtsmaskerEen bijzonder gezicht: de maskers die de vrouwen dragen

Onderhandelingen en verkopen

De onderhandelingen gaan er af en toe fel aan toe, geweldig om te volgen, vanaf het centrum van de geitenmarkt. Een vader en zoon, die al zeker een half uur recht tegenover ons staan zijn gefixeerd op één van de jonge geitjes. De eigenaar heeft al minstens 5 rondes met het beestje gelopen, als ze eindelijk zijn aandacht weten te trekken. Een man vlak naast ons heeft ook interesse en er wordt druk tegen elkaar op geboden. Uiteindelijk zijn het de vader en zoon die met het geitje naar huis vertrekken.

geitenmarkt Nizwa - handelarenDe onderhandelingen gaan er soms fel aan toe

Zo rond 9 uur merken we dat de markt een beetje over haar hoogtepunt heen is. De eerste mensen vertrekken met hun geiten en andere koopwaar naar huis. Kooplui maken soms nog even een gezellige babbel met elkaar. Om op de geitenmarkt in Nizwa te fotograferen kom je dus het beste vroeg. Wij vonden het perfect om er rond 7 uur te zijn. Uiteindelijk zijn we rond half 10 weer vertrokken, toen er nog maar weinig onderhandeld werd.

handelaren geitenmarkt NizwaHet is een intensieve ochtend, voor mens en dier!

En ben je uitgekeken op de markt? Dan kan je zo door naar het fort van Nizwa, of je gaat verder naar één van de andere bezienswaardigheden van Nizwa en omgeving.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

4 reacties op “traditionele geitenmarkt Nizwa in foto’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *