Nizwa Oman

Nizwa, meest interessante plaats van Oman

Nizwa is de meest interessante plek die we in Oman bezocht hebben. Niet eens vanwege de stad zelf, maar de ligging midden tussen een hele serie geweldige bezienswaardigheden is gewoon uniek. Wij waren 3 nachten in Nizwa en hebben 4 volle dagen in deze omgeving doorgebracht, maar we hadden er makkelijk nog een paar dagen langer kunnen zijn. In dit blog neem ik je mee naar Nizwa en vertel ik je waarom jij hier ook minimaal 4 dagen moet blijven.

Verlaten ruïnes en bijenkorf graven ten oosten van Nizwa

Een klein half uurtje ten oosten van Nizwa vind je drie prachtige bezienswaardigheden vlak bij elkaar. De meest oostelijke is het verlaten stadje Izki. Izki staat bekend als oudste stad van Oman en de ruïnes van het ooit zo machtige kasteel en de vele verlaten woningen in de directe omgeving daarvan staan nog altijd overeind. Net als een aantal imposante stadspoorten en de oude moskee. De nieuwe stad Izki begint meteen buiten de oude stadsmuur, wat het echt een bizarre plek maakt. Zodra je één van de oude poorten door bent gelopen en je binnen de muren van de oude stad bent kan je ontdekkingstocht beginnen. Veel details van de huizen laten nog altijd zien met hoeveel zorg de mensen in Oman hun huizen vroeger maakten. Je kan de meeste huizen ook van binnen bekijken en op sommige plekken zelfs een trap op. Vanaf het vroegere dak heb je dan een fenomenaal uitzicht over deze verlaten stad en de bergachtige omgeving.

Izki - schatzoeken een half uur van NizwaSchatzoeken op een half uurtje van Nizwa in Izki

Pas goed op als je de huizen in Izki binnen gaat, want de huizen zijn gemaakt van modder en al behoorlijk vervallen, waardoor de boel kan instorten. Voel eerst of de ondergrond nog stevig is, voordat je ergens gaat staan en blijf aan de rand van de constructie.

Een paar kilometer ten zuiden van Izki liggen, op een heel apart, stenig heuvellandschap de bijenkorfgraven van Zukait. Via een trap klim je de heuvel op en kan je een aantal graven van dichtbij bekijken. Als je eenmaal boven staat en je ogen de kost geeft ontdek je echter in de omgeving nog veel meer graven. Ze zijn niet allemaal even goed geconserveerd, maar iets verder van de trap staan een aantal erg mooie exemplaren. In een minuut of 10 wandel je er naartoe, terwijl je vanaf de heuvelrug een geweldig uitzicht hebt.

Weer wat dichter bij Nizwa ligt een tweede verlaten stadje, een stuk kleiner dan Izki, maar echt een pareltje. Birkat Al Mouz is eigenlijk meer een dorp. Twee dorpen om precies te zijn, waarvan het linkerdorp het makkelijkst te bezoeken is. De huizen zijn tegen een steile heuvel gebouwd, aan de rand van een dal dat bedekt is met bananenplantages en palmbomen. Vanaf de bovenste ruïnes van het linker dorp heb je een fantastisch uitzicht over het groen beneden en de ruïnes van het andere dorp verderop. Het valt niet mee om jezelf een weg te banen door de smalle, steile steegjes, maar het loont zeker om wat moeite te doen. Het is bizar hoe Birkat Al Mouz gewoon verlaten is en een bezoek aan deze plek is echt een avontuurlijke ontdekkingstocht terug in de tijd. Voor je gevoel ben je mijlen van Nizwa en de bewoonde wereld verwijderd. Toch ben je er in slechts 20 minuten. Let ook hier weer goed op waar je loopt en staat als je een huis binnen gaat.

Birkat Al Mouz vlakbij Nizwa

Ook Birkat Al Mouz is een gave ontdekkingstocht

Heel bijzonder in Oman is het eeuwenoude irrigatiesysteem dat hier wordt gebruikt. Ondanks dat het land droog en dor is komt via de falaj, het smalle kanaal, toch water op de juiste plekken. In Izki en Birkat Al Mouz kan je dit falaj systeem zien.

Plan zeker een vrijdag in je bezoek aan Nizwa

Op vrijdagochtend is in Nizwa de wekelijkse geitenmarkt, daarover binnenkort een apart blog. Van heinde en verre komen koopmannen naar een speciaal terrein, net ten zuiden van de souk, om geiten en koeien te kopen en verkopen. Dit spektakel mag je niet missen, dus als het even kan zorg je dat er in elk geval een vrijdag in je verblijf in Nizwa zit. De markt begint bij zonsopkomst en zo rond 9 uur is de meeste actie voorbij, dus kom vroeg. Ben je met de auto? Reken er dan op dat het een gigantische drukte is en parkeer je auto liever een stukje buiten het centrum, dat bespaart je heel veel rondjes rijden om een plekje te zoeken.

Nizwa geitenmarktDe geitenmarkt in Nizwa mag je eigenlijk niet missen

Het fort en de souk van Nizwa

Zowel het fort als de souk van Nizwa zijn de meest toeristische van heel Oman. Betaal je in de rest van Oman slechts een halve Rial entree voor de forten, in Nizwa mag je 10 keer zo veel aftikken. Zowel het fort als de souk zijn dan ook compleet gerenoveerd en in perfecte staat. Of dat een verbetering is.. daarover valt te twisten. In elk geval worden deze historische bouwwerken super onderhouden en is er van alles gedaan om de hoge entree te verantwoorden. Zo zijn er verschillende ingerichte ruimtes en staan overal Engelse bordjes. Lokale dames laten ambachten zien en er wordt bijvoorbeeld ouderwets Omani “brood” gebakken op een bakplaat. In een klein uurtje heb je ’t echter wel gezien en het is leuk om aansluitend nog even door de souk te struinen. Wil je souvenirs kopen in de souk van Nizwa? Wees dan bereid om flink te onderhandelen.

Meer forten in de omgeving

Forten vind je in heel Oman, maar de omgeving van Nizwa heeft wel een heel hoge “fortdichtheid”. Wij bezochten het fort van Bahla en besloten daarna dat het wel mooie geweest was. We hadden een paar dagen eerder ook al de forten van Rustaq en Nakhal bezocht en op den duur gaan ze allemaal op elkaar lijken. Het fort van Bahla is overigens het fort waar we het langst binnen geweest zijn. Het is één grote aaneenschakeling van kamers, trappen en doorkijkjes en je kan hier serieus verdwalen!

forten in en rond NizwaForten in en rond Nizwa

Misfat Al Abriyeen

Een ander dorpje dat schitterend tegen een berghelling gebouwd is en deels vervallen, maar ook deels bewoond, is Misfat Al Abriyeen. Dit dorpje ligt bovendien aan het begin van een geweldig mooie wadi en er beginnen een aantal spectaculaire wandelingen. Ook in Misfat Al Abriyeen is het beroemde Omaanse falaj-systeem te bewonderen. Er is inmiddels een nieuw dorp gebouwd, op de helling er precies tegenover (perfect voor uitzicht op het oude dorp!), maar ook in het oude dorp zijn nog een aantal huizen bewoond en in enkele is inmiddels een guesthouse gevestigd.

Parkeer je auto op de parkeerplaats halverwege het oude en het nieuwe dorp, of langs de weg voordat je het dorp in rijdt. Kom vroeg als je überhaupt nog een plekje wilt vinden, want ze zijn echt beperkt, zeker in het hoogseizoen.

Na een verkenning van Misfat zelf is wandeling W9 een aanrader. Je loopt aan de linkerkant het dorp uit, het trapje af naar links vanuit de dorpsfontein. Daar volg je de vlaggetjes die in heel Oman voor de wandelpaden gebruikt worden. De vergezichten over de wadi zijn geweldig en je stijgt steeds verder, langs de berghelling. Uiteindelijk daal je weer af, helemaal tot de (meestal droge) rivier, waar je bijvoorbeeld lekker kan picknicken. Ga je voor een stevige hike, dan kan je nog veel verder doorlopen, maar wij zijn hier omgekeerd en terug gelopen naar het dorp.

Misfat-Al-Abryeen bij NizwaWandelen in en rond Misfat Al Abriyeen, niet ver van Nizwa

Jebel Shams vs Jebel Akhdar

Eén van de beste dingen aan Nizwa is de ligging vlakbij de hoogste bergen van Oman. Zowel Jebel Shams als Jebel Akhdar zijn fantastisch mooi om te bezoeken. Jebel Shams is hoger, droger en kaler en kan je, als je voorzichtig rijdt, met een gewone middenklasse auto doen. Jebel Akhdar is groener en heeft een aantal bijzonder interessante, eeuwenoude dorpjes, waar aan de binnenkant soms nog prachtig schilderwerk te zien is. Voor Jebel Akhdar is echter een 4×4 vereist en zonder de juiste auto kom je niet langs de politiepost, onderaan de berg.

De weg naar Jebel Shams is op sommige stukken enorm steil en bochtig. Ongeveer 7 kilometer van die weg is ook nog eens niet geasfalteerd, maar er liggen op dit stuk geen grote keien. Als het droog weer is kan je met een auto met stevige motor (geen A-klasse!) deze weg trotseren.

Vanuit Al Hamra begint de weg geleidelijk te stijgen en zie je voor je een enorme muur opdoemen. Dan begint het echte klimwerk. Bij het dorp Ghul, waarvan een oud en een nieuw deel gebroederlijk elk aan één kant van de wadi liggen, staat ook een kraampje met lokaal geweven kleden. Handig als je nog souvenirs nodig hebt. Heb je een 4×4, dan kan je ervoor kiezen om hier de wadi in te rijden en Jebel Shams van de onderkant te aanschouwen. Dat moet ook een indrukwekkend gezicht zijn. Wij rijden door, tot we aan de linkerkant een viewpoint zien. Het uitzicht, tot de top van Jebel Kawr, is fenomenaal.

Jebel Shams is echt een highlight in de omgeving van Nizwa

Een paar kilometer verderop begint het onverharde deel van de route. In eerste instantie lijkt het mee te vallen, maar als ook deze weg flinke hellingspercentages krijgt twijfelen we even. Als een tegemoetkomende auto zonder problemen naar beneden komt, zetten wij ook door. We krijgen geen spijt. De uitzichten worden nóg beter en we eindigen bij de afgrond van Oman’s Grand Canyon van bijna een kilometer diep. Van hier uit is het nog een uur of 2 terug naar Nizwa, maar dat is zeker geen straf, want nu kunnen we al die fantastische uitzichten nog een keer zien. En de afdaling valt ons reuze mee, zelfs met een automaat, waarbij we de niet-(of half-)automatische stand gebruiken om niet op de rem naar beneden te hoeven.

Accommodatie Nizwa

Nizwa is een populaire bestemming in Oman en dat merk je aan de prijzen voor accommodatie. Die liggen er hoger dan in bijvoorbeeld Sur of Muscat. Zelf sliepen we in een heel prima, ruim appartement in het centrum. Lekker dicht bij alles! Fijne luxe, voor een heel schappelijk bedrag vind je bij . Er is zelfs een zwembad, voor als je na een dag sightseeing in en om Nizwa wilt relaxen.

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Heeft mijn artikel je geholpen?
Ja!
0
Nee
0

14 reacties op “Nizwa, meest interessante plaats van Oman

 1. MyriamC zegt:

  Salalah: voornamelijk strandvakantie, al hebben we nog wat uitstappen met de auto gedaan. Nog wat mooie wadi’s bezocht, opgravingen in Khor Rori (Queen of Sheba), Al Mughsayl (blowholes), Museum of the Frankincense Land. En heel veel kamelen gezien, zelfs op de autoweg!
  Wij zochten voornamelijk een plek om te relaxen met witte stranden en palmbomen zonder daarvoor 12 uren in een vliegtuig te moeten zitten. En het voorproefje van 2 jaar voordien (3 nachten Salalah na onze rondreis) smaakte naar meer. Zodoende.

  PS Het is erg moeiijk reageren op je blog Deze moest eigenlijk onder mijn vorige reactie bij Dubai, maar ik krijg hem met geen mogelijkheid gepost.

  • Yvonne zegt:

   Wat vervelend dat je zo lastig kan reageren. Ik hoor dat verder nooit, maar misschien ben jij de enige die zoveel moeite neemt. Zou je me misschien een mailtje willen sturen waardoor t niet lukt?

 2. MyriamC zegt:

  Nizwa en vooral de omgeving (Jebel Shams, Jebel Akhbar, Wadi Ghul, …) was prachtig. Maar wat voor mij persoonlijk het allermooiste was, dat was onze nacht onder de sterren in de Wahiba Sands gevolgd door een halve dag desert crossing/dune bashing. Dat vergeet ik nooit meer.

  • Yvonne zegt:

   Ons eigen land en de rest van Europa hebben ook genoeg moois te bieden. Wij genieten er ook elke keer van als we dichter bij huis op pad gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *