Oman met kinderen

Oman met kinderen – tips voor ‘n top rondreis

Oman met kinderen bezoeken is niet de meest voor de hand liggende keus. Voor velen in elk geval niet. Ik kreeg geregeld de vraag wat we er precies gingen doen, zodra ik bekend maakte dat we in de kerstvakantie naar Oman gingen. En dat terwijl ik zelf meteen al de indruk had dat Oman een super kindvriendelijke bestemming is. Eenmaal ter plekke blijkt het dat ook te zijn. Inderdaad zijn er niet echt veel waterparken, speelparadijzen of kindvriendelijke uitjes in Oman. Toch hoef je jezelf er zeker niet te vervelen met kinderen.

Waarom Oman met kinderen een ideale bestemming is

In Oman tref je op veel plekken nog echt die 1001-nacht sfeer aan. Kinderen wanen zich hier in het land van Alladin, zeker als je zo nu en dan een souk aandoet en de mooie gebouwen in Muscat gaat bekijken. Ook de kastelen die je in heel het land vindt spreken zeker tot de verbeelding.

Oman met kinderen - 1001-nacht en kastelenKinderen wanen zich in het land van Alladin

Ondanks dat Oman een dor en droog land is, kan je overal zwemmen: de zee, de wadi’s en een heel gaaf sinkhole. Welk kind houdt er nou niet van een verfrissende duik? Wie Oman met kinderen bezoekt kan bovendien rekenen op een gastvrije ontvangst. De mensen zijn dol op kinderen en wij zijn verschillende keren uitgenodigd op de thee en voor de lunch.

Veiligheid en gezondheid

Ik hoor je denken: “Ja, leuk en aardig, maar het land ligt in het Midden-Oosten. Is het wel veilig om Oman met kinderen zelfstandig rond te reizen?” Oman staat in de top 10 van veiligste landen! Verrassend hè?! Zelfs als vrouw alleen kan je hier prima rond reizen, maar als gezin al helemaal. Er is amper criminaliteit en zo voelt dat ook als je er rondloopt. Het grootste risico is nog wel het verkeer. We hebben al op veel plekken gereden, maar in Oman vonden we het weggedrag toch wel één van de meest bijzondere. Iedereen gaat gelukkig wel dezelfde kant op, maar ze zijn dol op hard rijden en onverwachte, gekke acties. Houd je kinderen dus bij de weg vandaan en kijk goed uit als je oversteekt.

Oman met kinderen - veiligheidQua veiligheid is het verkeer het grootste risico in Oman

De gezondheidszorg is in Oman uitstekend, misschien wel beter dan in West-Europa. Zorg wel voor een goede reisverzekering, die eventuele extra kosten dekt, want ook het prijsniveau van de zorg is hier een stuk hoger. Malaria komt in Oman niet voor en qua vaccinaties kan je volstaan met DTP en Hepatitis A. Beiden worden bijvoorbeeld voor Oost-Europa en Turkije ook al aangeraden.

Oman met kinderen – zien en doen

In Oman vind je enorm veel kastelen. De meesten zien er nog geweldig mooi uit, maar een aantal zijn niet meer dan compleet vervallen ruïnes. Elk heeft zo zijn eigen charmes. Je kinderen hebben weinig fantasie nodig om zichzelf hier jonkvrouwen en ridders te wanen of als echte Indiana Jones op verkenning te gaan.

Oman met kinderen - kastelenEchte jonkvrouwen en ridders op ontdekking in Oman

Zowel aan de noordkust bij Sur en Muscat, als in het verre zuiden bij Salalah, vind je geweldige stranden. Hier kan je het hele jaar door zwemmen en zandkastelen bouwen. Als je Oman met kinderen bezoekt weet je zeker dat de nodige strandpret zorgt voor een heerlijk ontspannen vakantiegevoel.
Meer waterpret kan je vinden in één van de vele wadi’s. Dit zijn vruchtbare kloven, waarin het weinige regenwater uit de bergen naar beneden spoelt. Hier is een onverwacht groen stukje Oman getoverd, in het verder vooral geel met bruine landschap. Het is heerlijk avontuurlijk om in de wadi’s rond te struinen. Je moet soms echt door het water waden om verder te komen en een verfrissende duik nemen is in zo’n mooie omgeving echt geen straf.

Lekker zwemmen met je kinderen is in Oman wel even anders dan thuis. Oman is een Moslimland. Zwemmen doen de vrouwen hier volledig gekleed. Er zal niks gezegd worden, maar mensen voelen zich heel ongemakkelijk als jij in bikini zwemt. Wel zo netjes als jij in elk geval een broek tot over de knie en een shirtje aanhoudt!

Oman met kinderen

In deze reisfilm neem ik je even mee met onze rondreis door Oman met kinderen

In Oman kunnen kinderen de echte woestijn ervaren. Hier kunnen ze metershoge zandduinen beklimmen, slapen in eenvoudige kampen in de woestijn en eventueel rijden op een kameel. Neem wel een flinke portemonnee mee, als je dit wilt doen. Het is niet goedkoop, zeker voor een gezin.

Wat onze eigen kinderen in Oman het allerleukste vonden was dat je onverwacht, aan de kant van de weg, kamelen kan zien. Flink op de rem, uitstappen, voorzichtig benaderen en aaien maar! Op het strand bij Ras Al Jinz kan je, in het juiste seizoen, schildpadden hun eieren zien leggen. Ook dat is met kinderen vast een heel bijzondere ervaring. Wij waren er echter rond kerst en dan zijn er te weinig schildpadden op dit strand en vooral heel veel toeristen.

Oman met kinderen - kameleneen highlight voor onze kinderen in Oman – kamelen aaien

De lokale veemarkt in Nizwa is ook een highlight voor wie Oman met kinderen bezoekt. Onze meiden keken er hun ogen uit. Ook collega blogger Wendy was hier met haar kinderen, tijdens haar week in Oman. Onze oudste dochter was wel erg begaan met de manier waarop de dieren aan een touw werden meegenomen. Ze vond het zielig.

Oman met kinderen in de winter

Wij bezochten Oman midden in de winter en vonden dat een erg fijne tijd om er te zijn. De temperatuur is dagelijks nog altijd boven de 25 graden en regen valt er amper. Ideaal om even vitamine-D op te snuiven. Ook de maanden net voor en na de winter zijn perfect. De maanden mei tot oktober zijn echt te heet om Oman met kinderen te bezoeken. In de zomer wordt ’t er dag na dag met gemak 45 graden of meer.

Oman met kinderen in de winterIn de winter is de temperatuur perfect en schijnt de zon nog steeds in Oman

Meenemen naar Oman met baby en peuter

Omdat je in Oman heel goed kan rondreizen in een huurauto is dit land ook perfect geschikt om met baby en peuter te bezoeken. Een auto huren is heel betaalbaar en de benzineprijs is gewoon een lachertje. In Oman ontstaat steeds meer het besef dat kinderen veilig vervoerd moeten worden in een auto, maar toch zou ik aanraden om je eigen autostoeltje van thuis mee te nemen. Zo weet je zeker dat je daadwerkelijk een stoeltje hebt en dat het aan de juiste veiligheidseisen voldoet.

Oman is de perfecte bestemming om korte en langere wandelingen te maken. Ook met jonge kinderen kan je heel prima een aantal van de kortere hikes ondernemen. Die bij Misfat Al Abriyeen is bijvoorbeeld fantastisch mooi en niet te lang. Vergeet daarom de draagzak zeker niet. Naast de draagzak is op de luchthaven een buggy erg handig om bij je te hebben. Huur je een auto, dan kan die zo achterin. In restaurants is dit soms ook een lifesaver, als er geen kinderstoelen zijn en er toch gegeten moet worden.

wandelen Oman met kinderenDe wandeling bij Misfat Al Abriyeen is ook met jonge kinderen prima te doen

Tenslotte vond ik een slaaptentje, zoals de Deryan Travel Cot, onmisbaar op dit soort reizen met baby en peuter. Lekker slapen in een vertrouwd bedje en nooit een extra bed nodig. De afgelopen jaren heb ik al veel mensen gehoord die net zo positief zijn over de Deryan, bijvoorbeeld Viviane en Marc, die met hun kinderen naar Japan reisden.
In Oman zijn overal grote supermarkten, waar alles te koop is. Luiers, doekjes, melk. Houd er rekening dat merken kunnen verschillen. Is je kindje erg kieskeurig, neem dan voldoende van thuis mee.

Meenemen naar Oman met oudere kinderen

Zijn je kinderen nog niet groot genoeg om zonder zitverhoger op de achterbank te zitten? Dan zou ik ook deze van huis meenemen. Bij de verhuurder betaal je vaak net zo veel voor een verhoger als voor een kinderstoeltje, zonde van je geld.

Zorg voor goede, stevige schoenen. Het liefst schoenen die ook nat kunnen worden. Op veel plekken is de grond ongelijk, bijvoorbeeld in de mooie en afgelegen dorpjes. Tijdens de wandelingen is het pad vaak rotsachtig en soms kan het nodig zijn om door het water te lopen. Ben je in de winter in Oman met kinderen en gaan jullie ook de bergen in? Dan zijn een vest en een jasje ook handig om bij je te hebben. Het kan soms verrassend fris zijn daar boven.

Oman met kinderen - wandelenDenk aan goede wandelschoenen en kleding voor in de bergen

Zowel voor jongere, als oudere kinderen is wat vermaak voor onderweg ook onmisbaar. Een leesboekje, van die stickerboekjes of raamstickers (voor in het vliegtuig én de huurauto) en wat te kleuren of te bouwen zijn zomaar wat ideetjes. Bij ons gaat de tablet altijd mee voor noodgevallen. Duurt de reis onverwacht veel langer, of heeft de luchtvaartmaatschappij geen schermpjes? Dan is zo’n tablet toch even een uitkomst.

Aanvullende tips Oman met kinderen

Volgens verschillende bronnen is het kraanwater in Oman veilig om te drinken. Ook het water van diverse bronnen kan gedronken worden en op veel plekken tref je een soort koelkasten met een kraantje eraan, waar gefilterd drinkwater uit komt. Wij hebben al het water toch eerst gefilterd, om zeker te zijn dat het echt goed was. Better safe than sorry, zeker met kinderen.

Eten kan in Oman, buiten de Ramadan, tussen ongeveer 12 en 3 voor de lunch en vanaf 6 uur of half 7 voor het avondeten. Uit eten is heel goedkoop, zelfs met een gezin. Kies je, net als wij, bewust voor een appartement om zo nu en dan zelf te kunnen koken voor je kinderen? Dan kom je soms bedrogen uit. Een appartement met keuken heeft in Oman heel vaak alleen een magnetron en slechts een paar bordjes en wat bestek. Let daar dus goed op als je boekt. In veel van de grote supermarkten in Muscat, Nizwa en Sur kan je complete (verse) maaltijden kopen. Die kan je dan meteen opeten, of later in de magnetron opwarmen.

Oman met kinderen ontdekkenOman met kinderen ontdekken is heerlijk, op elke leeftijd

Accommodatie

Accommodatie in Oman is behoorlijk pittig geprijsd. Voor een tweepersoonskamer in een eenvoudig hotel betaal je al gauw 70 tot 80 euro. Een familiekamer is duurder. De beste optie qua accommodatie in Oman met kinderen zijn de eenvoudige appartementen. Die zijn betaalbaar en naar Europese maatstaven nog altijd heel prima. Zo hadden wij in Nizwa een heel ruim en nieuw appartement, op een rustige, fijne plek in de stad. In Sur sliepen we in een erg fijn en rustig Aparthotel. Ook hier hadden we weer een gigantische ruimte tot onze beschikking. Onze laatste nacht in Muscat sliepen we in één van de appartementen van Nuzha hotel apartments. De reviews over dit hotel zijn nogal wisselend, maar wij waren ontzettend tevreden.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *