fbpx
roadtrip Servië route langs mooiste plekjes

Roadtrip Servië – route langs de mooiste plekjes

leestijd: 9 minuten

Onze roadtrip door Servië is één grote verrassing. Onze route door Servië doorkruist het hele land, maar slaat enkele minder lonkende steden over. Vanuit het vlakke, kale noorden gaan we via het door de Donau gedomineerde noordoosten en de indrukwekkende kloosters in het centrale deel van Servië naar het ruige zuidwesten. Ik weet niet wat me meer verbaasd heeft, de afwisseling van de unieke landschappen of de gastvrijheid van de mensen. Ondanks dat dit Balkanland slechts weinig bezocht wordt, is het écht de moeite van een roadtrip waard. Misschien is het júist daarom de moeite waard. In dit blog deel ik onze route door Servië, een land waarvan wij in dik twee weken een beetje zijn gaan houden.

Start Servië route

De exacte start van je roadtrip door Servië hangt ervan af hoe je naar het land toe reist. Reis je met de eigen auto van huis naar de Balkan, dan heb je verschillende keuzes qua route. De voordeligste optie is die via Hongarije. Vanaf de grens reis je in 2 uurtjes over de snelweg naar Belgrado. Als je voor een accommodatie kiest in één van de buitenwijken van de stad slaap je niet alleen rustig, maar hoef je jezelf over het parkeren van je auto geen zorgen te maken. Wij hebben een heel fijn appartement gevonden in Zemun, met zelfs een tuin erbij. Vlieg je naar Belgrado, dan kun je ervoor kiezen eerst de stad te verkennen en pas daarna een huurauto op te halen.

roadtrip Servië route op de kaartOnze roadtrip Servië route op de kaart

Kies voor een huurauto bij een betrouwbare verhuurder en zorg ervoor dat je geen eigen risico hebt. Zo voorkom je vervelende verrassingen. Een ongelukje kan altijd gebeuren en de rijstijl in de Balkan is nou eenmaal wat assertiever dan wat wij gewend zijn.

(4N) Eerste stop roadtrip Servië – Belgrado (kan ook 3N zijn)

Heel eerlijk had ik zelf geen enorme verwachtingen van Belgrado, toen ik besloot om er onze eerste nachten van een rondreis door Servië te verblijven. Ik ben aangenaam verrast door de bezienswaardigheden van Belgrado. Je kunt jezelf hier makkelijk twee tot drie volle dagen vermaken, zeker als je van street art houdt. Het Kalemegdan Park en het kasteel van Belgrado bieden niet alleen een inkijkje in de verre historie van Belgrado. Je hebt hier ook een mooi uitzicht over de rivier waaraan de hoofdstad van Servië ligt: de Donau.

Skadarlija BelgradoSkadarlija, de oude wijk van Belgrado

Eén van de bezienswaardigheden van Belgrado die deze stop op je roadtrip Servië de moeite maakt is de indrukwekkende kathedraal van de stad: de Tempel van de Heilige Sava. Het is één van de grootste Orthodoxe kathedralen van Europa en schitterend versierd met bladgoud. Skadarlija is de sfeervolle, oude stad van Belgrado, met hippe restaurantjes en winkeltjes. In de buitenwijken moet je de Sovjetarchitectuur en de vele street art zeker gaan bekijken, net als voormalig vissersdorp Zemun.

Bezoek je graag de meest interessante plekken uit het Communistische tijdperk en voorzien van heel veel achtergrondinfo, dan is een tour met gids langs Sovjetarchitectuur een aanrader. Heb je 3 volle dagen in Belgrado, dan kun je ook stadseiland Ada Ciganlija verkennen, in de Sava rivier. Hier kun je lekker fietsen, klimmen en in de zomermaanden zwemmen.

Westelijke stadspoort Belgrado - Genex torenCommunistische architectuur in Belgrado

Neem de route langs de Donau naar Djerdap

Vanuit Belgrado gaat onze rondreis Servië verder naar Djerdap nationaal park. Je kunt daar over de snelweg in minder dan 2 uur naartoe rijden. Kies tóch voor de langere route langs de Donau, als je onderweg een paar interessante stops wilt toevoegen. De eerste plek waar je zeker even langs moet gaan is het gigantische fort van Smederovo. Pal op de oevers van de Donau ligt hier een verdedigingswerk met enorm dikke muren en wachttorens. Op verschillende plekken zijn grote scheuren in de muren gekomen en één en ander hangt zelfs helemaal scheef. Soms lijkt het een wonder dat ’t nog overeind staat. De omvang van het geheel is wat het heel gaaf maakt. Zelfs de atletiekbaan die tegenwoordig midden in het fort ligt lijkt klein. Het binnenste kasteel is nog in goede staat en geeft een mooi uitzicht over de rivier, waar boten vol boomstammen af en aan varen.

Vervolg je route door dit deel van Servië naar Viminacium. Hier maak je een rondgang met een ervaren gids langs Romeinse opgravingen met onder andere een oude begraafplaats, grafkelders vol fresco’s en het badhuis. Het meest bijzondere van deze plek is echter het skelet van een kortharige mammoet, dat nog volledig intact is. Vanuit Viminacium is het nog maar een half uurtje rijden naar het fort van Ram. Het uitzicht over de Donau is hier nóg indrukwekkender dan in Smederovo. De rivier is hier immens breed en veerbootjes waarvan je niet verwacht dat ze de overkant zullen halen, steken over naar Roemenië.

Smederovo Viminacium en Ram ServiëSmederovo, Viminacium en Ram zijn bezienswaardigheden die op je Servië route horen

(2N) Het noordoosten: Djerdap Nationaal Park

Roemenië is verrassend dichtbij in dit deel van de roadtrip door Servië. Djerdap nationaal park bevindt zich op de heuvels aan de Donau, recht tegenover Roemenië. Vanaf het uitzichtpunt in de Vidikovac Kovilovo wandeling kijk je uit over de imposante rivier en de beboste heuvels aan de overkant. Bij de Iron Gate raken beide oevers elkaar bijna. Hier kun je met een bootje door de smalle doorgang varen en het uit de rotsen gehouwen beeld aan de Roemeense kant van dichtbij bekijken. In Golubic staat een machtig mooi, gerestaureerd fort. Vanaf onze accommodatie bij een super lief en gastvrij dametje op leeftijd hebben we nog net zicht op dat fort, maar ons uitzicht over de Donau is ook fantastisch. Minder tijd voor je rondreis door Servië? Dan kun je ook een dagtrip naar de mooiste plekken van Djerdap maken vanuit Belgrado.

Vanuit Djerdap zijn verschillende routes mogelijk naar het zuidwesten van Servië. Onze roadtrip brengt ons langs Manasija Monastery, het indrukwekkende Middeleeuwse klooster van Despotovac. Dit klooster heeft meer weg van een kasteel en mag je echt niet missen. (zie headerfoto) Je kúnt er zelfs overnachten als je dat wil!

Djerdap nationaal park roadtrip ServiëDjerdap nationaal park is een fijne stop in een roadtrip Servië

(2N) Het zuidwesten van Servië – Bajina Bašta

Bajina Bašta is een mooie eerste stop bij het Tara nationaal park. Dit park is één van de highlights tijdens een rondreis door Servië. Niet voor niets verblijven wij er op 2 verschillende locaties, in totaal 5 nachten. In Bajina Bašta staat het bekendste huisje van Servië, midden in de Drina rivier. Het huisje is er gebouwd op een rots, door kanoërs die een rustplek zochten. Bajina Bašta is ook een prima plek om de bezienswaardigheden aan de noordkant van het Piva nationaal park te bezoeken. Langs de Drina rijd je in een half uurtje naar het intens blauwe Perucak lake. Je kunt hier een riviercruise maken, door de canyon, naar Bosnië en Herzegovina en terug. Wij maakten vorig jaar al een rondreis door Bosnië en Herzegovina en besluiten deze cruise over te slaan. In plaats daarvan gaan we naar het hooggelegen, hemelsblauwe Zaovine lake en het beroemdste uitzichtpunt van heel Servië: Banjska Stena.

Wij hebben het geluk dat onze fijne, ruime accommodatie op loopafstand van het beroemde huisje in de Drina is. Daardoor kunnen we er ook bij zonsondergang nog een kijkje gaan nemen. Ook het Raca Monastery is vlakbij. De fresco’s hier zijn schitterend. Ondanks dat dit klooster het bekendste van de regio is, zien we er amper andere bezoekers. De wandeling naar Ladjevac spring leidt ons door ongerepte natuur. De watervallen zelf zijn ook zijn prachtig.

Tara nationaal park ServiëTara nationaal park is één van de mooiste stukjes natuur in Servië

(3N) Vervolg roadtrip Servië naar Mokra Gora

De volgende etappe van onze roadtrip Servië is slechts een korte. In ongeveer 3 kwartier ben je van Bajina Bašta in Mokra Gora. Toch is het handig om op 2 plekken te verblijven bij Piva nationaal park, omdat er zo weinig wegen zijn door dit uitgestrekte natuurgebied. Vanuit Mokra Gora kun je de zuidkant van het gebied ontdekken. Bovendien is dit de startplek van het historische smalspoortreintje de Šargan Eight. Om de dorpjes in dit heuvelachtige deel van Servië met elkaar te verbinden, was het nodig dat het spoorlijntje heel veel bochtjes maakte. Door bochten in achtvorm te maken, was het mogelijk voldoende te klimmen of te dalen. Het stationnetje in Mokra Gora is als een soort museum ingericht. In de tunnel tussen parkeerplaats en perron kun je alles leren over de geschiedenis van de Šargan Eight. Een tocht met het treintje is best toeristisch, maar zeker extra leuk om te doen als je met kinderen in Servië bent. Kaartjes reserveer je door te mailen naar predrez@srbrail.rs or rezervacija.karata@srbrail.rs of op het perron.

Op verschillende stationnetjes van de Šargan Eight kun je historische auto’s en stoomlocomotieven zien. Ben je net als wij in de zomermaanden op roadtrip in Servië, dan is een wandeling langs de Kamisna rivier een aanrader. Je komt dan langs een fotogeniek kerkje, een natuurlijke zwemplas en eindigt bij een schattig houten kapelletje. Ook openluchtmuseum Drvengrad is een bezoekje waard. Vanaf dit dorpje met houten huisjes, dat ooit als filmset dienst deed, heb je een mooi uitzicht over het Piva nationaal park. We kunnen zelfs onze eigen accommodatie zien liggen: een traditioneel, houten huis in een gehuchtje dat compleet omgeven wordt door dicht beboste heuvels.

Šargan Eight Mokra GoraDe Šargan Eight in Mokra Gora

Vanuit Mokra Gora zijn ook Zlatibor en omgeving goed bereikbaar. Een dagtrip waarbij je een ritje in de langste kabelbaan ter wereld combineert met de schitterende waterval van Gostilje en de kalksteenformaties in de grot van Stopica is super. Heb je geen tijd, dan zou je dit kunnen combineren met je reisdag naar Sjenica.

(2N) Meer indrukwekkende natuur bij Sjenica

Vanuit Mokra Gora vervolgen we onze roadtrip door Servië naar het uiterste zuiden van het land. In de omgeving van Sjenica, waar we bij een heel gastvrije homestay overnachten, stroomt de Uvac rivier. Deze rivier maakt over de lengte van een kilometer een aantal bizarre bochten net ten noorden van Sjenica. Wat noordelijker zijn ook een aantal van dit soort gekke slingers in de rivier te zien. Het stroomgebied van de Uvac is bovendien een geliefde plek voor de Vale Gier. Het is adembenemend om deze enorme roofvogels op de thermiek naar boven te zien cirkelen in de lucht. Wij maken een gave wandeling langs verschillende uitzichtpunten en zien de Vale Gieren met tientallen tegelijk boven ons hoofd langs scheren, zo gaaf!

Vidikovac Molitva Uvac rivierVidikovac Molitva, het mooiste uitzichtpunt boven de Uvac rivier

De meeste mensen maken tijdens hun roadtrip Servië ook een stop in Niš of Novi Sad. Wij hebben deze steden bewust overgeslagen, omdat we weinig bezienswaardigheden zagen die ons de moeite van een bezoek waard leken. Een stop in de 2e of 3e stad van Servië zou je i.p.v. Subotica kunnen plannen.

(2N) Subotica

Zelf kiezen wij ervoor om Subotica in onze route door Servië op te nemen en Niš en Novi Sad over te slaan. Ook achteraf zijn we heel blij met die keus. Subotica wordt gerioemd als de mooiste stad van Servië en ik snap waarom! Het centrum staat vol Art Nouveau bouwwerken. Zo is het enorme stadhuis in Art Nouveau stijl opgetrokken en ook de blauwe fontein aan het plein ervoor is heel gaaf om te zien. Wandel je rond het stadhuis, dan ontdek je in zijstraten en de straten erachter nog veel meer hele gave gebouwen. Sommigen zijn goed onderhouden en nog altijd een lust voor het oog. Andere gebouwen zijn in verval geraakt, maar nog steeds heel gaaf om te zien. Sommige van die gebouwen hebben een beetje een spooky iets en nodigen uit tot urbexen, iets wat we overigens niet gedaan hebben in Servië.

synagoge Subotica ServiëSubotica en haar synagoge zijn de laatste stop tijdens onze roadtrip Servië

Als er in Subotica slechts één gebouw is dat je van binnen kunt bekijken, laat dat dan de synagoge zijn! De pasteltinten van daken en muren én de natuurlijke vormen die je overal tegenkomt, zijn al mooi. De glas- in loodramen veroorzaken echt een wow-gevoel. Op de bankjes boven, die allemaal op een andere hoogte staan, ben ik direct verliefd. De lichtinval in de trappenhuizen is ook te gek. Ik blijf hier maar fotograferen. Vanuit het meest luxe appartement van heel onze rondreis door Servië lopen we in ongeveer 10 minuten naar al deze architectonische pareltjes toe.

Terug naar Belgrado voor het einde van je roadtrip Servië

Na een paar dagen in die verrassende stad in het uiterste noorden van Servië kan je roadtrip eindigen in Belgrado. Ben je, net als wij, met de eigen auto naar Servië afgereisd? Dan kun je vanuit Subotica naar Hongarije en Oostenrijk, op weg naar huis. Houd er rekening mee dat je, zeker in de zomermaanden, vroeg vertrekt. De EU-buitengrens kan dan voor uren vertraging zorgen. Bovenstaande route is een mooi rondje door Servië. Combineer je Servië met een rondreis door Montenegro, dan kun je dat land vanuit Bajina Bašta inplannen. Daarna kun je de route door Servië weer oppakken vanuit Mokra Gora.

Ga jij ook een rondreis door Servië maken? Dan heb je een duurzame roadtrip bestemming uitgekozen en een unieke ook. Ik ken maar weinig mensen die naar Servië afreizen.

Category: RondreizenServië

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


2 comments

  1. Hallo Yvonne,

    Wat een prachtige rondreis hebben jullie gemaakt! Graag zou ik deze ook gaan doen. Zou deze al te doen zijn met onze 3 kinderen, dan 6, 4 en bijna 1 jaar oud?
    En heb je nog tips voor overnachtingen op de heen en terugweg?

    Groetjes Patricia

    1. Ja, was een schitterende reis. Of dat met jullie kinderen kan, zal afhankelijk zijn van de kinderen. Dat kun je zelf het beste inschatten. Wil je met de eigen auto vanuit Nederland daar naartoe rijden, plan genoeg stops onderweg en maak niet al te lange reisdagen. Ik weet zo niet meer precies waar wij overnacht hebben. Vaak vind ik hotels in Duitsland en Oostenrijk duur, dus ga ik voor de voordeligste optie. 🙂 Goede reis, als jullie die kant op gaan en veel plezier met de voorbereidingen!