Tara nationaal park Servië

Tara nationaal park in Servië – zien en doen in de mooiste natuur

Het Tara nationaal Park in Servië staat synoniem aan geweldig mooie natuur, met uitgestrekte heuvels vol bossen, intens blauwe meren en een historische treinrit. Wij vinden in het Tara nationaal park zoveel moois, dat we er maar liefst 2 keer 3 dagen verblijven tijdens onze rondreis door Servië en Montenegro. Ik deel de mooiste plekjes van het nationaal park en vertel je waar je fijn kunt overnachten. Mocht je nou helemaal niet zoveel tijd hebben en tóch het Tara National Park willen bezoeken, dan kan dat ook met een dagtocht vanuit Belgrado.

mooiste uitzichtpunten Tara Nationaal Park

Tara nationaal park staat bekend om haar beboste heuvels en schitterende, blauwe meren. Als je die heuvels beklimt, zul je dus de mooiste uitzichten zien. Er zijn tientallen gemarkeerde wandelingen uitgezet in het nationaal park, waarbij je ongetwijfeld gave uitzichten zult hebben. Bezoek je Tara nationaal Park in de zomer en heb je, net als wij, tropische temperaturen? Dan kun je een aantal van de mooiste uitzichtpunten ook met de auto bereiken. Soms moet je nog wel een stukje zelf lopen, maar dat is geen complete trekking meer van onderaan de berg.

Uitzichtpunten rond Zaovine meer en Banjska StenaUitzichtpunten rond Zaovine meer en bij Banjska Stena

Het bekendste en zeker ook één van de mooiste uitzichtpunten van Tara Nationaal Park heb je bij het Banjska Stena uitzichtpunt. Je kunt ervoor kiezen om vanuit het dal de gemarkeerde wandeling van 3 uur naar de top te maken. Je kunt ook met de auto naar boven rijden en slechts de laatste kilometer wandelend afleggen. Drie maal raden wat onze meiden kozen, nadat we deze rondreis door Servië en Montenegro al heel veel gelopen hadden? 😉 Toch is onze klim in de auto nog een klein avontuur. Onze navigatie stuurt ons via het westelijke deel van het Perucak meer naar boven en die weg is al meteen niet super, maar de laatste 5 kilometer zijn ook nog eens onverhard met veel los grond en heel erg steil. Rijd dus liever de weg vol haarspeldbochten vanaf de Drina omhoog, om dan de Put za Banjska Stenu te nemen. Je parkeert op een breder deel van de grondweg en loopt een bospad met informatiepanelen uit naar het uitzichtpunt. In de diepte zie je het blauwe Perucak meer en de eindeloze heuvels vol bossen. In de ochtend is het licht het beste om dit uitzichtpunt te bezoeken.

Een andere makkelijk te bereiken uitzichtpunt in het Tara nationaal park is Vidikovac Osluša. Wil je een vergelijkbaar uitzicht, maar zonder de andere toeristen die er wel zijn bij Banjska Stena? Dan is de wandeling naar Bilješka stena viewpoint een aanrader. Ook vanaf Kozja Stena heb je een geweldig uitzicht over de Drina rivier, Perucak en de heuvels van Tara nationaal park.

Uitzichten op Perucak meer Tara nationaal parkUitzichten op het Perucak meer in Tara nationaal park

Ben jij ook in Tara nationaal park op één van die hete zomerdagen en kun je na je bezoek aan de uitzichtpunten wel wat verkoeling gebruiken? In het Perucak Meer ligt ’s zomers een enorme houten vlonder die als zwemstrand dienst doet. Er is een duikplank en er worden waterfietsen en bootjes verhuurd.

Het huisje in de Drina Rivier

Een ander heel bijzonder plekje in Tara nationaal park is het huisje in de Drina rivier. Dit huisje is gebouwd op een rots midden in de rivier. Plank voor plank is het huisje gegroeid, doordat kanoërs een fijn rustplekje wilden creëren voor tijdens hun tochten. Het huisje groeide steeds verder, maar spoelde ook een aantal keren in z’n geheel weg. Je leest er hier alles over. Wij hebben het geluk om vlakbij dit huisje te overnachten. Zo kunnen we er verschillende keren terug komen, om te fotograferen en te genieten van deze mooie plek. Als ik de eerste keer bij het huisje in de Drina kom, is het licht namelijk helemaal niet mooi. In de tweede helft van de middag staat de zon achter het huisje en door het tegenlicht zie je dan op je foto’s een zwart silhouet in een donkere rivier. Een paar uur later, rond zonsondergang, is het wel heel mooi, hoewel je op deze plek slechts zelden echt hele rode luchten ziet. In de ochtend staat het licht in je rug, als je op het uitzichtpunt aan de rivier staat.

huisje in de Drina rivier ServiëHet huisje in de Drina rivier, zo’n mooi plekje

Wil je het huisje in de Drina van dichtbij bewonderen, dan kun je een bootje huren op de aanlegsteiger naast dit uitkijkpunt. Geniet je graag wat langer en met een hapje en drankje erbij? Dan kun je ook terecht in restaurant Studenac. De kwaliteit is niet geweldig en de prijs voor Servische begrippen hoog, maar je hebt er wel een prachtig uitzicht bij. Via het pad aan de linkerkant van het restaurant kun je nog wat dichterbij het huisje komen, maar wil je er echt naartoe, dan ben je op één van de huurbootjes aangewezen. Of je kunt ervoor kiezen om een SUP- of kanotocht te doen vanaf het 15 kilometer stroomopwaarts gelegen Perucak Meer. Deze tocht leek ons wat te lang en saai en ook behoorlijk overprijsd met 35 euro per persoon.

De intens blauwe meren van Tara nationaal park

Het Perucak meer is een kunstmatig meer in de Drina Rivier en het bekendste meer van Tara nationaal park. Het meer ligt, net als de Drina, precies op de grens met Bosnië en Herzegovina. Er zijn hier bootjes en waterfietsen te huur, maar het is even zoeken of iemand aanspreken en vragen waar je ze precies kunt vinden. Een hele toffe ervaring lijkt mij om te overnachten op één van de vakantiehuizen op vlotten, die je langs de hele oever kunt vinden. Sommigen hebben zelfs een eigen bootje en je springt zo vanaf je huisje het meer in. Hoeveel vakantiegevoel wil je hebben?!

Perucak en Zaovine meer Tara nationaal parkPerucak en Zaovine meer in Tara nationaal park

Het andere grote meer in Tara nationaal park ligt hoger. Zaovine Lake is eigenlijk alleen goed bereikbaar met de normale auto vanuit Perucak. In het meer kun je op een aantal plekken prima zwemmen, maar houdt er rekening mee dat de oevers op veel plekken steil zijn, omdat ook dit een stuwmeer is. De beste plekken zijn vlak naast de stuwdam bij Zaovine zelf en op een plek die plaža Zaovine genoemd wordt. Je kunt er ook varen, maar dan zul je je eigen bootje of kano moeten meenemen, want we hebben geen verhuur gezien. Ook dit meer is super blauw van kleur. Je kunt helemaal rond het meer rijden, maar de weg is niet overal in goede staat en je hebt lang niet overal zicht op het meer. Het is wel echt genieten van de uitzichten die er wel zijn.

Rača Monastery en Ladjevac spring

Het Rača Monastery is één van de meest bezochte toeristische bezienswaardigheden van Tara nationaal park. Toch staat er slechts een handjevol auto’s op de parkeerplaats, midden in het hoogseizoen. Het klooster is schitterend gelegen, midden in de bossen van het nationaal park, maar toch slechts op een aantal kilometer van Bajina Bašta. Net als bij veel kloosters in Servië zijn de fresco’s in het kerkje het mooiste deel van ons bezoek. Ook de kleine begraafplaats op het terrein is bijzonder om te zien, allemaal monniken die hier ooit woonden.

Rača Monastery Bajina BaštaJe vindt het Rača Monastery net buiten Bajina Bašta

Vanuit het Rača Monastery vertrekt één van de bekendste wandelingen door het Tara nationaal park. Het is één van de makkelijkste, kortste wandelingen in het park, naar de bronnen en watervallen van Ladjevac. Makkelijk en kort als je de juiste paden kiest in elk geval. Wij gaan, op aanwijzingen van een Nederlands stel dat we daags tevoren hebben ontmoet, een betonnen brug zonder leuningen over. Dat is ook de richting die de richtingaanwijzer van de wandeling aangeeft, dus dat lijkt ons prima. Tip voor als je ook deze wandeling wilt volgen en graag de korte route loopt: blijf op de linkeroever van de rivier en ga achter het klooster omhoog. Wij lopen nu over een asfaltweg, in de veronderstelling het juiste pad te volgen. Pas na 10 haarspeldbochten op een flinke helling, komen we erachter dat we de autoroute naar de waterval aan het volgen zijn. Inmiddels zijn we al te ver om terug te gaan en lopen we door. We lopen nu wel een andere route heen dan terug, wat wel weer afwisselend is.

Het laatste deel van de heenweg is het mooist. We passeren een aantal traditionele huizen met volop vers fruit in de tuin, maar ook overal aan de weg. lekker smikkelen dus. Als we afdalen naar de watervallen en bronnen worden we al overal omgeven door water dat uit de bergen komt. De temperatuur daalt meteen flink. Heerlijk koel is het hier, na onze klim. De poeltjes zijn ook lekker fris, voor onze voeten. We spelen en fotograferen wat, voor we via het officiële wandelpad naar het klooster teruglopen. Nou ja, officieel.. ergens halverwege wijken we daar weer vanaf, door de betonnen leggers van het waterkanaaltje te volgen, met water uit de bron. Het Rača Monastery en de Ladjevac spring zijn echt een halve dag heerlijk genieten van puur Servië.

Ladjevac spring bij Rača MonasteryDe wandeling naar Ladjevac spring en de watervallen bij bij Rača Monastery

Mokra Gora en de Šargan Eight railway

Mokra Gora ligt in het uiterste zuiden van Tara nationaal park. De grote aantrekkingskracht van dit dorpje is de trein die hier dagelijks meerdere keren vertrekt. De Šargan Eight railway is een historische spoorweg, die ooit is aangelegd om de hoger gelegen dorpjes in dit onherbergzame gebied te bereiken. Het spoor gaat zo steil omhoog dat het klimt in bochtjes, waarvan er eentje daadwerkelijk een volle 8 vormt. De oude stations en heel veel treinstellen en attributen uit de tijd dat het spoor volop gebruikt werd zijn nog te zien in en rond Mokra Gora. Echt leuk is het natuurlijk om met het, best toeristische, treintje mee te rijden naar boven.

De Šargan Eight railway is behoorlijk populair, maar vertrekt in het hoogseizoen meerdere keren per dag. Het beste koop je minimaal 2 dagen van te voren je kaartjes online of bij het loket op het station van Mokra Gora. Zo weet je zeker dat je mee kunt. Een tocht duurt slechts een paar uurtjes, als je de eerste trein naar boven neemt, ben je rond de middag weer terug in Mokra Gora. Dat is perfect, want zo kun je nog een kijkje nemen in het fotogenieke dorpje Drvengrad, dat ooit een filmset was. Of je kunt wandelen en zwemmen in het dal van het riviertje de Kamisna, waar ook een prachtig kerkje staat.

De Šargan Eight railway in Mokra GoraDe Šargan Eight railway in Mokra Gora

Meer mooie natuur in de omgeving van Tara Nationaal Park

Niet alleen het Tara nationaal park is mooi in dit deel van Servië. Net even ten zuidoosten van het nationaal park vind je wintersportplaats Zlatibor. Ook hier is vind je volop natuur. Stap in de langste kabelbaan ter wereld om het op je gemak vanuit een stoeltje te bekijken, of ga naar de bijzondere kalksteenformaties in de Stópica Pecina grot. Niet ver van deze grot zijn ook de Gostilje waterval en het openluchtmuseum Sirogonjo een bezoek waard!

Ligging en accommodatie Tara nationaal park

Tara nationaal Park is één van de 5 nationale parken van Servië en ligt in het oosten van het land, niet ver van Zlatibor. Het park is groot, er zijn niet overal wegen en bovendien zijn lang niet alle bestaande wegen even goed. Zelf komen we voor een verrassing te staan als we op weg zijn naar Banjska Stena uitzichtpunt. De eerst nog geasfalteerde weg wordt onverhard, steeds slechter en steiler en is soms echt lastig begaanbaar met onze “normale” auto. Even krabben we onszelf op ons hoofd, maar omdraaien lijkt inmiddels onmogelijk, dus we hobbelen maar door, stapvoets. Achteraf blijkt dat we de toegangsweg in het oosten hadden moeten nemen, maar onze navigatie koos vrijwillig de lastiger begaanbare route. Ook naar het schitterende, hooggelegen Zaovine Meer zijn verschillende toegangswegen, waarvan alleen de noordelijke goed begaanbaar is. Door dat gebrek aan goede wegen is het soms lang reizen naar de bezienswaardigheden in het Tara nationaal park.

Stópica Pecina grot, Sirogojno en Gostilje waterval bij ZlatiborStópica Pecina grot, Sirogojno en Gostilje waterval bij Zlatibor

Wij kiezen daarom voor een verblijf in de omgeving van Mokra Gora voor de eerste 3 nachten en later nog een verblijf in het noorden, bij Bajina Bašta voor 2 nachten. Zo hebben we vanuit beide accommodaties niet al te lange reistijden naar de mooiste plekken in het park. In de omgeving van Mokra Gora slapen we in een enorm sfeervol, houten huis. Het is in een piepklein gehucht net buiten het dorp, met geweldig uitzicht rondom en een royaal balkon met zicht op de naaldbomen waar Tara nationaal park zo bekend om staat. In het noorden van Tara Nationaal Park slapen we in een heerlijk appartement net buiten Bajina Bašta, op 3 minuten lopen van het beroemde huisje in de Drina rivier. Ideaal, want zo kunnen we het huisje op elk tijdstip van de dag fotograferen. 😉

Heb je geen tijd voor zo’n lang verblijf in Tara nationaal Park? Dan zou ik in het noorden verblijven. Van daaruit zijn de mooiste uitzichtpunten en wandelingen makkelijk bereikbaar en Mokra Gora met haar beroemde Šargan Eight railway kun je makkelijk in één dag vanuit het noorden zien. Spendeer minimaal 4 nachten en 3 volle dagen in Tara Nationaal Park, als je echt de mooiste plekjes van het park wilt zien.

Ben je door het Tara nationaal park zó enthousiast geworden dat je meer van de natuur van Servië wilt zien? Dan is een hike door de Uvac canyon een must do!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

3 reacties op “Tara nationaal park in Servië – zien en doen in de mooiste natuur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *