stedentrip Belgrado bezienswaardigheden

Stedentrip Belgrado – bezienswaardigheden in de hoofdstad van Servië

Een stedentrip Belgrado is wellicht niet het eerste wat in je opkomt, als je een nieuwe reis gaat plannen. Heel eerlijk had ik zelf ook geen enorme verwachtingen van Belgrado, toen ik besloot om er onze eerste nachten van een rondreis door Servië te verblijven. Ik ben aangenaam verrast door de bezienswaardigheden van Belgrado. Je kunt jezelf hier makkelijk twee tot drie volle dagen vermaken, zeker als je van street art houdt. In de omgeving van Belgrado vind je bezienswaardigheden om nog een leuke dagtrip vanuit de Servische hoofdstad te maken. Ik neem je in dit blog mee naar Belgrado en omgeving.

Fijne accommodatie in Belgrado voor stedentrip met of zonder auto

Wij combineren een stedentrip Belgrado met een rondreis door Servië met onze eigen auto. We kiezen daarom voor een accommodatie net buiten de stad, in Zemun. De lieve familie bij wie we slapen, verhuurt twee fijne appartementen en een studio, bij hun eigen huis met royale tuin. Reis je net als wij met kinderen naar Belgrado, dan is een verblijf bij hen ideaal. Met je auto ben je snel in het centrum van Belgrado, waar je verschillende prima parkeergarages hebt, zoals die pal naast het Kalemegdan Park. Slaap je liever in het centrum van Belgrado, kies dan bijvoorbeeld dit rustige, maar centraal gelegen appartement.

accommodatie stedentrip BelgradoOnze fijne accommodatie net buiten Belgrado in Zemun

Kalemegdan Park en het kasteel van Belgrado

De eerste bezienswaardigheden van Belgrado die wij zien zijn het Kalemegdan Park en het kasteel van Belgrado. Dit park is een groene oase in de drukke stad, dat vanaf de oude verdedigingswal rond het kasteel een geweldig uitzicht over de Donau en Sava geeft. Deze rivieren komen in Belgrado samen. Je kunt er bovendien één van de andere bezienswaardigheden van Belgrado van bovenaf zien liggen. Vanaf dit hooggelegen plekje ervaar je het beste hoe enorm het Ciganlije eiland is. Deze groene long van de stad ligt op een schiereiland in de Sava en is een uitje op zichzelf, dat ook de inwoners van Belgrado zelf graag maken. De Donau is trouwens perfect voor een romantische boottocht bij zonsdondergang, maar dat bewaren we voor als we hier ooit terugkomen zonder kinderen.

In het fort zijn enkele musea. Wij vinden het vooral super om de verschillende verdedigingsmuren van het ooit enorm omvangrijke en indrukwekkende bouwwerk te ontdekken. Tussen de twee eerste muren, pal naast één van de toegangspoorten, staat een verzameling oude legervoertuigen, wapens en zelfs vliegtuigjes opgesteld. Liefhebbers kunnen er gratis een kijkje tussen nemen.

Kalemegdan park, kasteel en dinoparkhet Kalemegdan park van Belgrado met haar kasteel en dinopark

Ben je met kinderen op stedentrip in Belgrado, dan is het dinopark in Kalemegdan park een leuke stop. Verwacht niks spectaculairs, maar de tentoongestelde dino’s en de schaduwrijke speeltuin zijn een ideale plek voor even lekker spelen en een picknick tussen de dino’s.

Eén van de bekendste bezienswaardigheden van Belgrado

Eén van de bezienswaardigheden van Belgrado die je zeker niet mag overslaan, ook al is hij nog altijd niet helemaal klaar, is de Tempel van de Heilige Sava. Deze indrukwekkende kathedraal is een bouwproject met een lange geschiedenis. Het is de grootste kerk van Belgrado en één van de grootste orthodoxe kathedralen van Europa.

Sava kathedraal BelgradoDe Sava kathedraal is een highlight in Belgrado

Door oorlog en te weinig financiële middelen kwam het er steeds niet van de kerk verder af te maken. Nu is het bijna klaar. Tijdens onze stedentrip Belgrado wordt er druk gewerkt aan de laatste stukjes goudkleurig mozaïek op het plafond en de marmeren vloer. Het gewelf onder de imposante kerk is wel klaar en bestaat grotendeels uit bladgoud.

Niet te missen bezienswaardigheden Belgrado: Skadarlija

Een stedentrip naar Belgrado zonder Skadarlija aan te doen is echt geen optie. Toch heb ik zelf niet zoveel met het oudste deel van de stad. De kinderkopjes en oude panden, waar tegenwoordig voornamelijk restaurantjes in gevestigd zijn, zijn schilderachtig. De straat doet me wat denken aan de oude stad van Sarajevo, maar ik mis er toch iets aan sfeer. Misschien komt het ook wel doordat we eerst al uren door Belgrado geslenterd hebben, voordat we in Skadarlija aankomen. Het meest gecharmeerd ben ik er in elk geval van het grote pand dat een voormalige bierfabriek is en waar nu een aantal hippe tentjes gevestigd zijn. Op de zijgevel zijn murals aangebracht, die laten zien hoe deze plek er vroeger uitzag.

Skadarlija BelgradoSkadarlija is één van de bekendste bezienswaardigheden van Belgrado

Sovjetarchitectuur in Nieuw Belgrado oftewel Novi Beograd

Eén van mijn favoriete wijken van Belgrado is Nieuw Belgrado oftewel Novi Beograd. Hier vind je nog genoeg architectuur uit de voormalige Sovjetperiode. Hotel Jugoslavija is daar een goed voorbeeld van. Deze monoliet staat op de oever van de Donau. Je kunt er zelfs nog altijd overnachten voor nog geen 6 tientjes per nacht.

Datzelfde geldt voor de Western city gate oftewel Genex tower. Ook in deze woon- en werktoren van Brutalistische architectuur kun je slapen. Geregeld staan enkele appartementen uit mijn favoriete gebouw van Belgrado op Airbnb. Ik houd het bij een uitgebreide fotosessie van de buitenkant van dit bijzondere gebouw. Op het onderste deel van de buitenkant van het gebouw vind je de oudste street art van Belgrado. Dat maakt het extra tof. In de omgeving vind je nog meer werk van lokale kunstenaars. In het midden van de Genex toren, in de open schacht die als beluchtingskanaal voor de badkamers dient, vinden we een oud boek over Tito.. hoe bijzonder. Wil je zonder uren research vooraf naar de tofste plekken uit het Communistische tijdperk en met een ervaren gids deze geschiedenis in duiken, dan is deze tour aan te raden.

Westelijke stadspoort Belgrado - Genex torenDe Westelijke stadspoort van Belgrado heet ook wel Genex toren

Street art spotten tijdens je stedentrip Belgrado

Ik hou van street art en ga er tijdens een stedentrip graag naar op zoek. De street art van Belgrado is echt de moeite waard. Er zijn veel gave werken te vinden. Belgrado is echter een stad die in rap tempo verandert. Was “Waterfront” een paar jaar terug nog dé plek om de tofste street art van Belgrado te zien, tegenwoordig is het één grote bouwput. De ene na de andere hippe woontoren van staal en glas verrijst hier. Wie goed zoekt, vind er op enkele plekken ook nog wel gave kunstwerken, zoals bijvoorbeeld rond de oude Savski brug en bij de Brankov brug. Rond deze bruggen vind je een aantal van mijn favoriete werken van Belgrado.

De wijken Savamala en Dorcol zijn echte street art hotspots. Rond Dorcol Platz vind je bovendien hippe restaurantjes en café’s. Dit is de perfecte plek om na een lange dag struinen door Belgrado neer te ploffen op één van de terrasjes, omringd door kleurrijke kunstwerken. Datzelfde geldt trouwens voor Dorcolmala, waar je rond een parkeerplaats een heleboel creatieve plekjes voor een hapje en drankje vindt.

street art Dorcol Platz BelgradoStreet art spotten rond Dorcol Platz Belgrado

Voormalig vissersdorp Zemun combineren met stedentrip Belgrado

Onze zoektocht naar street art in Belgrado leidt ons ook naar de markt van Zemun. Vlak achter deze lokale markt staat het schoolgebouw met op de gevel naast het basketbalveld de grootste mural van heel Belgrado. Er tegenover prijkt tennisser Djokovic levensgroot op één van de muren. Ook de boulevard van Zemun, langs de Donau is een wandeling waard. Wie goed kijkt ziet er meer kunstwerken, maar het is vooral heerlijk flaneren onder de oude, kromme bomen langs de rivier. Hier en daar speelt een muzikant een droevig deuntje, ouderen komen samen voor een praatje bij één van de bankjes in de schaduw. Aan de uiterste zuidoost-kant van de boulevard staat één van de oudste pretparkjes van Servië. Hier is jaren geleden een voormalig kermisexploitant neergestreken. Verwacht geen spectaculaire attracties, maar vooral kinderen tot een jaar of 10 kunnen zich hier voor een paar cent een uurtje prima vermaken.

De kermis is nog gesloten als wij er zijn en dus lopen we aan de andere kant van de boulevard het oude centrum van Zemun in. Ondanks dat ook hier de nodige vernieuwingen plaatsvinden, zijn er nog veel sfeervolle, ouderwetse hoekjes te vinden. Kinderkopjes, klokgevels en pastelkleurige huizen wisselen af met pleintjes vol duiven en schattige kerkjes. Bovenop een heuvel staat Kula Gardos, een gerestaureerde wachttoren op de plek waar ooit het kasteel van Zemun stond. De resten ervan zijn nog te zien rond de toren. Voor een paar euro kun je de toren beklimmen voor een mooi uitzicht over het oude centrum van Zemun, de Sava rivier en de skyline van Belgrado.

Kula Gardos ZemunKula Gardos is het hoogste punt van Zemun: top uitzichtje!

Ben je, net als wij, op een hete zomerdag in Belgrado? Dan is het goed om te weten dat er overal in de stad fonteintjes zijn, waar je gratis je flesje water kunt vullen. Ook in Zemun zijn die er, zoals op de parkeerplaats van Kula Gardos.

Ada Ciganlija

Het schiereiland Ada Ciganlija ligt midden in de rivier de Sava, tussen de eigenlijke rivier en een aftakking. Het is dé plek voor de lokale bevolking om even het centrum van Belgrado te ontvluchten. Hier heb je geen idee meer dat je in een drukke stad bent. Er is zoveel groen. Je kunt er fietsen huren en er zijn volop speelmogelijkheden voor kleine en grotere kinderen. Ben je in de zomermaanden in Belgrado, dan kun je zwemmen in het rustige deel van de rivier, waar ook een aantal stranden zijn aangelegd. In die maanden vind je in de rivier ook een waterpark.

zomers vermaak op Ada Ciganlija BelgradoZomers vermaak op Ada Ciganlija in Belgrado

Een klein eindje verder kun je klimmen bij het adventure park. Er is slechts één parcours, dat gemiddeld uitdagend is. Je begint een meter of 5 boven de grond en eindigt nog net een paar meter hoger. Onze meiden vinden het fantastisch. Omdat wij zelf niet willen klimmen, gaat er een medemerker met ze mee. Samen leggen ze het hele parcours in een dikke 3 kwartier af. Omdat het zo warm is, zijn we de enige bezoekers. Het is echter tussen de bomen prima te doen. Na de klimpartij leven de dames zich nog een uurtje uit op het waterpark, terwijl wij in de schaduw genieten van een drankje en een beetje vakantiegevoel.

Historische dagtrip vanuit Belgrado

Belgrado zelf is een stad met een rijke, soms turbulente historie. Ook in de omgeving van de stad zijn een aantal historische bezienswaardigheden te vinden die zeker de moeite van een dagtrip waard zijn. Het best huur je dan wel een auto, want met het openbaar vervoer zijn deze plekken lastig bereikbaar. Eerste stop op die dagtrip vanuit Belgrado is Smederovo, een gigantisch fort op de oevers van de Donau. De scheefgezakte, soms gescheurde torens met kantelen doen vermoeden dat dit ooit een enorm belangrijke plek was om te verdedigen. Wie door één van de poorten naar binnen stapt zal verbaasd staan van de omvang van het complex. Slechts voor het kleine fort, het belangrijkste deel van dit verdedigingswerk, hoef je entree te betalen.

Smederovo Viminacium en Ram ServiëSmederovo, Viminacium en Ram combineer je op een dagtrip vanuit Belgrado, Servië

Viminacium is de volgende stop. Hier vind je de restanten van een Romeinse nederzetting, met onder andere een oude begraafplaats en grafkelders vol fresco’s. Ook is er een theater, dat grotendeels opnieuw opgebouwd is en de originele restanten van een badhuis. Er is een replica van een Romeinse villa, waar men bezig is een museum over deze bezienswaardigheden te openen. De meeste mensen komen echter naar Viminacium voor de mammoet van 1 miljoen jaar oud. Bijzonder aan deze mammoet is dat hij nog geheel intact is.

Tenslotte moet je echt een stop maken bij het oude fort van Ram. Na het zien van Smederovo zul je vanwege de omvang niet zozeer onder de indruk zijn. Het is hier vooral de plek, hoog boven de Donau, die hier geweldig breed is. Het doet ons een beetje denken aan de Mekong in Azië.

Je ziet: voor een onbekende stedentrip heeft Belgrado écht veel te bieden. Er zijn bezienswaardigheden genoeg om je een aantal dagen te vermaken en wil je meer, dan kun je in de omgeving op pad. Overigens heeft Servië ook echt heel gave natuur, zoals de Uvac Canyon in het zuidwesten van het land.

Klik op een ster om dit blog te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen... Wees de eerste die dit blog waardeert.

Een reactie op “Stedentrip Belgrado – bezienswaardigheden in de hoofdstad van Servië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *