Vooraf heb ik van Djerdap nationaal park in Servië niet zulke enorme verwachtingen. Als ik voor vertrek naar Servië zoek welke bezienswaardigheden Djerdap nationaal park heeft, krijg ik slechts een handjevol treffers in het Nederlands. Wat een verrassing, dat de natuur in dit nationaal park veel mooier is dan ik vooraf verwacht. En wat leuk, dat je hier behalve natuur ook cúltuur kunt zien. Ik denk dat het juist de combinatie van natuur en cultuur is, die Djerdap nationaal park zo bijzonder maakt. Reis je mee, naar het noordoosten van Servië?
Djerdap nationaal park oftewel de Iron Gates
Djerdap nationaal park ligt in het noordoosten van Servië, tegen de grens met Roemenië. Vanuit hoofdstad Belgrado ben je er in minder dan 2 uur. Het park volgt eigenlijk de loop van de Donau rivier, die hier een enorme kloof heeft uitgesleten. Door de aanleg van een dam is het waterniveau zo’n stuk hoger geworden, dat je nog slechts het bovenste deel van de kloof kunt zien. Toch zijn de rotspartijen in de omgeving van de zogenaamde Iron Gates nog steeds indrukwekkend. Dit gedeelte van de Donau doet me een beetje denken aan de fjorden van Noorwegen en de boottocht met de Koman Ferry, die we in Albanië maakten.
Het Djerdap nationaal park met haar Iron Gates en het beeld van Decebalus
In één volle dag heb je voldoende om alle mooie plekken van Djerdap nationaal park te zien. Wij houden ervan om wat rustiger aan te doen en hebben er twee hele dagen doorgebracht. Daardoor konden we ook lekker een middag zwemmen.
De Iron Gates zijn de plek waar de Donau wijder en weer smaller wordt en grijze, grillige rotsen het hoogst de zijkanten van de rivier markeren. In vroeger tijden werden met houten schepen goederen over de, toen nog wilde, rivier vervoerd. Tegenwoordig zijn het toeristen, die hier in speedboten het meest fotogenieke deel van Djerdap nationaal park bewonderen. De snelste, meest luidruchtige boten komen van de Roemeense kant. Hoewel we tijdens onze rondreis door Roemenië heel wat armoede gezien hebben, is het in dit deel van het land een heel stuk rijker dan Servië. De boten aan de Servische kant zijn groter, langzamer en waarschijnlijk een stuk relaxter. Wij kunnen er prima mee leven de rivier vooral vanaf de wal te bewonderen. Ook het gigantische, uit de rotsen gehouwen beeld van Decebalus, laatste koning van Dacia, kunnen we vanaf de oever goed zien.
Djerdap nationaal park is prachtig langs en op de Donau
Wil jij wel een boottocht over de Donau maken in dit deel van Djerdap nationaal park? Er is in de zomermaanden genoeg aanbod. Als je langs de Donau rijdt, zie je vanzelf waar de boten vertrekken. Vooraf online boeken via deze website kan ook.
Golubac fort, één van de bekendste bezienswaardigheden van Djerdap
Het fort van Golubac is één van de bekendste bezienswaardigheden van Djerdap nationaal park. Het is waarschijnlijk ook één van de eerste bezienswaardigheden die je zult zien. Golubac is het stadje dat helemaal vooraan in het nationaal park ligt, komend vanuit Belgrado. Het gelijknamige fort is strategisch gelegen, tegen een heuvel aan, als een soort wachtpost aan de toegang tot de Djerdap kloof. Wie het fort ziet liggen, kan niet anders dan onder de indruk zijn. Het voelt een beetje alsof je de Middeleeuwen in bent gestapt. Dit is met recht één van de hoogtepunten van Djerdap nationaal park.
Golubic fort staat fotogeniek langs de Donau
Het volledig gerestaureerde fort Golubac bestaat vooral uit heel veel torens en een verdedigingsmuur daartussen. Er zijn wat restanten te zien van Middeleeuwse overblijfselen van bijvoorbeeld huizen. Voor een bezoek moet je kiezen uit tickets die toegang geven tot verschillende zones. Bezoekers met kinderen én bezoekers op de doordeweekse dagen kunnen alleen voor de groene zone kiezen, waarbij je niet op de tofste plekken op de muur komt. Voor wat het is, zijn tickets nogal prijzig, naar Servische begrippen. De mooiste uitzichten heb je uiteindelijk tóch vanaf een afstandje!
Terug naar de prehistorie bij Lepenski Vir
Volg je vanuit Golubac de Donau ongeveer een half uur, dan kom je langs de indrukwekkende overblijfselen en opgravingen van de oudste nederzetting van Djerdap nationaal park. Lepenski Vir is een museum met een complete reconstructie van de archeologische vindplaats. Daar waar de duizenden jaren oude nederzetting van 7000 tot 9000 jaar voor Christus gevonden is, heeft de aanleg van de dam in de Donau gezorgd dat alles onder water staat. Alle resten zijn daarom verplaatst naar het nieuwe bezoekerscentrum. Geweldig om te bedenken dat er toen hier ook al mensen woonden.
Lepenski Vir laat zien dat Djerdap nationaal park lang geleden ook bewoond werd
Een reconstructie van de restanten van het dorp, inclusief begraafplaatsen, maakt een groot deel van het museum uit. Stenen beeldjes en grotere beelden in de vorm van een mens- of moederfiguur zijn het meest tastbare dat er in de vitrines binnen en in het overgebleven grondgedeelte van het dorp te zien is. Een film geeft goed weer hoe het leven van deze mensen er ooit uit heeft gezien. Achterin zijn een aantal hutjes nagebouwd, waarin ze leefden. Tot zover het culturele deel van Djerdap nationaal park. Rijd je nóg verder zuidwaarts, dan draait het vooral om de natuur.
Wandelen in het centrale deel van Djerdap nationaal park
Slechts een kilometer naar het zuiden vanuit Lepenski Vir is een afslag naar de Boljetin river Canyon. Deze staat niet heel duidelijk aangegeven, dus goed opletten als je een eindje voorbij Lepenski Vir bent. Een smal weggetje gaat de kleine canyon in. Je kunt hier een korte wandeling maken langs het riviertje dat de gelaagde steenlagen heeft uitgesleten tot een kleine canyon. De rode en gele lagen steen steken mooi af, tegen de blauwe lucht. Wil je verder dit gebied in? Dan zul je vooraf een gids moeten reserveren. Een bordje geeft duidelijk aan tot waar je zelfstandig mag wandelen. Op het eerste deel van de Canyon, de educatieve trail bij Zlatno Jezero en de volgende wandeling na, is een gids verplicht!
Wandelen in de Boljetin river Canyon
Rijd je vervolgens nog wat verder, dan is een kilometer of 10 zuidwaarts de afslag naar Vidikovac Kovilovo. Weg 164 neemt je in een paar haarspeldbochten mee omhoog, naar ver boven de Donau. De uitzichten op de rivier verdwijnen als er meer begroeiing komt. Vanaf een kleine parkeerplaats aan de rand van de weg kun je de Vidikovac Kovilovo wandeling beginnen. Deze neemt je mee naar een plek met één van de beste uitzichten van het Djerdap nationaal park. De wandeling is niet lastig, omdat je met de auto eigenlijk alle hoogtemeters al gewonnen hebt. In de zomer kun je overal wilde pruimen uit de bomen plukken! Je loopt ongeveer een kilometer door het bos en zodra het terrein meer open wordt, zie je het weidse landschap met de Donau in de diepte. Er staan bankjes, met zonwering erboven. Ideaal voor een “picknick with a view” dus.
Met de boot langs de Iron Gates of lekker zwemmen?
Eerder vertelde ik al dat je een boottocht kunt maken langs het meest spectaculaire deel van de Iron Gates. De dagen dat wij Djerdap nationaal park bezoeken is het heet, bijna 40 graden. Wij geloven het wel, met die boottocht en kiezen ervoor om net iets voorbij het ruige, bergachtige deel te gaan zwemmen. Zo’n 10 kilometer voorbij het beeld van Decebalus is een strand op de oevers van de Donau. Er is gras, maar ook zandstrand om je handdoekje neer te leggen. In een afgezet stukje rivier is er vrijwel geen stroming en kunnen ook kinderen veilig zwemmen. Er is een gezellig barretje met drankjes en snacks én voor de kinderen een speeltuintje.
Wandelen met uitzicht in Djerdap nationaal park en zwemmen in de Donau
Vanuit Djerdap nationaal park naar Smederovo, Viminacium en Ram
Zelf hebben wij Smederovo, Viminacium en Ram bezocht aks dagtrip en tevens verplaatsdag tussen Belgrado en Djerdap. Doe je dat niet, of kom je uit een andere richting, dan kun je vanuit Djerdap nationaal park ook een dagtrip naar deze 3 plekken maken. Ze zijn prima met elkaar te combineren en qua tijd ook perfect voor 1 volle dag sightseeing in de omgeving.
Het handigst is het om de verste van de 3 als eerste te bezoeken. Zo ben je aan het eind van de dag snel weer terug bij Djerdap nationaal park. Het gigantisch fort van Smederovo staat op de oevers van de Donau, ongeveer een uur en een kwartier van Golubac. Dit een verdedigingswerk met enorm dikke muren en wachttorens heeft op verschillende plekken grote scheuren in de muren en één helemaal scheef hangende toren. Soms lijkt het een wonder dat ’t nog overeind staat. De omvang van het geheel is wat het heel gaaf maakt. Zelfs de atletiekbaan die tegenwoordig midden in het fort ligt lijkt klein. Het binnenste kasteel is nog in goede staat en geeft een mooi uitzicht over de rivier, waar boten vol boomstammen af en aan varen.
Smederovo Viminacium en Ram in de omgeving van Nationaal Park Djerdap Servië
Viminacium ligt een stukje terug richting Djerdap nationaal park. Doordat er geen weg langs de Donau ligt is en je dus een omweg maakt, is het bijna een uur rijden vanuit Smederovo. In Viminacium maak je een rondgang met een ervaren gids langs Romeinse opgravingen met onder andere een oude begraafplaats, grafkelders vol fresco’s en het badhuis. Het meest bijzondere van deze plek is echter het skelet van een kortharige mammoet, dat nog volledig intact is.
Vanuit Viminacium is het een half uurtje rijden naar het fort van Ram. Het uitzicht over de Donau is hier nóg indrukwekkender dan in Smederovo. De rivier is hier immens breed en veerbootjes waarvan je niet verwacht dat ze de overkant zullen halen, steken over naar Roemenië. Het fort is mooi gerestaureerd, maar haalt het qua formaat niet bij dat van Smederovo. In nog eens een dik half uur rijd je weer terug naar Golubac, dat wij een aantal dagen ons “thuis” mochten noemen.
Het fort van Ram heeft het beste uitzicht op de Donau van Servië
Accommodatie Vidikovac in Golubac
Accommodatie in Servië is heel aantrekkelijk geprijsd voor Europese begrippen. Dat geldt ook voor Djerdap nationaal park. Wij kiezen graag voor een homestay en zo belanden we bij appartement Vidikovac, net buiten Golubac. Vanaf het balkon én de tuin heb je een geweldig uitzicht over de Donau en zie je in de verte het Golubac fort staan. Helaas is dit appartement niet langer te huur, maar een beetje dichter bij de rivier is dit ook een hele fijne, moderne optie met lovende reviews en het heet niet voor niets Bella Vista natuurlijk.
Het beste aan deze accommodatie is echter de gastvrouw. Wat een lieve, oude dame woont er op de benedenverdieping. Ze spreekt geen Engels, maar haar dochter wel een beetje. Met handen en voeten komen we ook een heel eind als haar dochter er niet is. Pannenkoeken bakken kan ze als de beste en doet ze graag voor onze meiden en voor ons zelf. Ook het verse fruit uit de tuin deelt ze gul uit. We hebben echt het gevoel een lieve oma in Servië gevonden te hebben. Ook in andere landen hebben we al kennis gemaakt met de gastvrijheid van de Balkan. Wat een geweldig lieve mensen wonen hier!
Onze fijne accommodatie bij Golubac in Djerdap nationaal park
Is Vidikovac vol, dan heeft Bella Vista een vergelijkbaar mooi uitzicht, net wat lager op de berg, maar ook net wat dichter bij Golubac kasteel. Het appartement is ietsje duurder, maar ook wat hipper en nieuwer.
Beste tijd om Djerdap nationaal park te bezoeken
De winters zijn grauw en behoorlijk fris in Servië. Het beste bezoek je Djerdap nationaal park tussen april en oktober. De late zomer en het begin van de herfst zijn de droogste periode. Houd er rekening mee dat het hartje zomer erg warm kan worden in Servië. Wandelen in Djerdap nationaal park kan dan een uitdaging zijn, zeker als je met kinderen reist.
Ben jij al eens in Servië geweest? Ik vind de onbekende plekken in de natuur van Servië echt verrassend. Ook de Uvac rivier en Tara nationaal park mag je niet overslaan als je een rondreis door Servië maakt.