route Montenegro rondreis

Ideale route Montenegro rondreis – mix van bergen en strand

Montenegro is zo’n geweldig mooi en gevarieerd land. Op een oppervlakte kleiner dan Nederland is ongelooflijk veel natuurschoon te zien. Welke route Montenegro van haar mooiste kant laat zien is een beetje afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Houd je van een mix van bergen en strand én zie je graag zoveel mogelijk variatie tijdens je rondreis? Dan is mijn route door Montenegro ideaal om te volgen. Onze eigen Montenegro rondreis duurde 3 weken, maar deze route is ook in te korten tot ongeveer 2 weken. Per bestemming staat de ideale en minimum duur van je verblijf, zodat je zelf de perfecte route door Montenegro kunt samenstellen.

Waar route Montenegro rondreis beginnen

Montenegro is lekker compact. Toch houdt reizen door dit bergachtige land langer op dan je zou verwachten. Bedenk daarom vooraf goed waar je je rondreis door Montenegro wil beginnen en of je rondje handig uitkomt. Een fijne plek om je rondreis te starten is Durmitor nationaal park. Je begint dan gelijk met schitterende berglandschappen. Durmitor is een behoorlijk eindje rijden vanuit Tivat én Podgorica. Kom je met het vliegtuig aan in Montenegro, dan zul je waarschijnlijk op één van deze luchthavens landen. Kom jij ook met het vliegtuig aan in Montenegro, dan begin je jouw rondreis het best bij de dagen in Kotor in mijn route en na Prokletije ga je verder bij dag 1 en eindig je weer in Kotor. Je kunt ook gewoon de volgorde aanhouden die wij hebben gekozen voor onze rondreis, maar dan zul je vanuit Podgorica 2 uur moeten rijden naar Žabljak en vanuit Tivat (zeker in de drukke zomermaanden) nog iets langer. Waar je ook begint, kies een huurauto bij een betrouwbare verhuurder, zeker op de Balkan.

kaart route Montenegro rondreisDe kaart met onze route Montenegro – start en einde Durmitor

Wij hebben ervoor gekozen om onze route door Montenegro te combineren met Servië. Op bovenstaand routekaartje komen we dan over de gele weg ten noorden van Žabljak (groene startballonnetje en H) en gaan we na Prokletije (G) via Bijelo Polje. Vanuit Mokra Gora zijn we eerst naar de Tara brug en canyon gereden in ongeveer 3 uurtjes. Hier kun je raften op de Tara rivier en ziplinen over de canyon. Helaas regent het dat ’t giet als wij bij de brug zijn, dus rijden we eerst door naar onze accommodatie in Durmitor. Vanaf de Tara brug is het nog een half uurtje naar Žabljak, waar we in een fijn appartement slapen, bij de mensen thuis. Wij gaan de volgende ochtend terug naar de brug. De kinderen vinden de ziplines geweldig.

(3N) Žabljak – Durmitor Nationaal Park (2N is absoluut minimum)

Je kunt je route door Montenegro rustig beginnen door 3 nachten in Žabljak te verblijven, in het Durmitor National Park. Eén volle dag heb je echt nodig om de Durmitor Ring te rijden. Deze route gaat door de meest fantastische berglandschappen. Wij rijden deze mini-roadtrip met de klok mee, omdat het deel waar we dan als eerste langs komen het mooiste is. Dit met de gedachte: dan hebben we dat in elk geval gezien, als we te lang over de totale route doen en te weinig tijd hebben. Vooral het deel rond Prevoj Sedlo is indrukwekkend. Wel is het hier het drukste. Veel wandelaars rijden hier ook in de ochtend naartoe, om er te parkeren en hun wandeling te starten. Heb je, net als wij, de tijd voor je rondreis door Montenegro, dan is Piva Lake ook heel gaaf om een kijkje te nemen. Alleen al de uitzichten over het intens blauwe meer van bovenaf zijn fenomenaal. De afdaling naar Piva Lake vanuit de Durmitor Ring neemt wel echt wat tijd in beslag, dus je hebt zo een hele lange dag.

Durmitor Ring start route MontenegroDe Durmitor Ring is een geweldige start van onze route door Montenegro

De andere dag die je bij Žabljak te besteden hebt, kun je wat rustiger aan beginnen, bijvoorbeeld met een wandeling rond Crno Jezero. Dit zogenaamde Zwarte Meer is omgeven door naaldbomen en aan één kant torenen de hoge bergtoppen daar weer bovenuit. Er zijn ook houten bootjes te huur, om op het meer te varen. In de middag kun je dan de stecci rond Žabljak bekijken. Dit zijn eeuwenoude grafmonumenten, die typisch zijn voor de Balkan. Tijdens onze rondreis door Bosnië en Herzegovina hebben we ze ook gezien. Vlakbij de stecci is nog een heel mooi meer, waar je bij warm weer heerlijk kunt zwemmen. Het Vražje jezero heeft, vooral als de zon schijnt, een bijzondere, melkachtig blauwe kleur. Ook het Rible Jezero is prachtig.

Via het Ostrogklooster rijdt je naar de kust bij Kotor. Dit uit de rotsen uitgehouwen klooster is een bekend Pelgrimsoord. Reken op een smalle en steile weg naar het Ostrogklooster, waar tot zeker hoogte zelfs bussen overheen rijden. Dit kan leiden tot een vrij lange reistijd op het laatste stuk van de route.

Crno Jezero stecci en Vražje jezero bij ZabljakCrno Jezero, stecci en Vražje jezero bij Zabljak

(4N) Kotor, een niet te missen stop op je route in Montenegro (min 3 N)

De baai van Kotor is een niet te missen stop op elke route in Montenegro. Het is één van de weinige écht toeristische plaatsen waar ik niet hard gillend ben weggerend. Het is een prachtig stadje, waar je uren kunt struinen door Middeleeuwse straatjes, volledig omgeven door een imposante stadsmuur. Reken een volle dag om de klim naar het kasteel van Kotor te doen, de stad te verkennen en een uitstapje naar Perast te maken. Ben je zonder auto, dan is overnachten binnen de stadsmuren natuurlijk super praktisch en sfeervol. Doe je een rondreis door Montenegro met eigen vervoer, dan is een fijn appartement met genoeg parkeeropties, net buiten de oude stad prettiger.

Reken ook een dag voor de Kotor serpentine road naar het nationaal park en het Njegos mausoleum. Vanaf dit Mausoleum heb je een waanzinnig 360 graden uitzicht. Ga in de middag verder naar de druipstenen van Cetinje Lipa cave en het klooster van Cetinje, of lekker naar het strand. Dat van Mogren is een dik half uur buiten Kotor en minder druk en vol dan andere stranden in Montenegro. De laatste dag is snorkelen en genieten van Uvala Veslo en vissersdorpje Rose super, of ga de Romeinse mozaïeken en het mooiste straatje van Montenegro bekijken in Risan.

Kotor en Njegos mausoleum MontenegroKotor en het Njegos mausoleum zijn een highlight in Montenegro

Vanuit Kotor vervolgen we onze route door Montenegro naar Virpazar aan het Skadarmeer. Wij maken nog een stop op een heel gaaf plekje in de heuvels bij Budva. Krapina is echt een onontdekte parel en zo’n wereld van verschil met de drukke kust rond Kotor en Budva.

(5N) omgeving Skadar Lake (of 2 N voor boottocht en highlights)

Wij slapen 5 nachten op een geweldig plekje in de omgeving van Virpazar, iets meer dan 5 kilometer vanaf het Skadar meer, in Limljani. De uitzichten over het dal zijn al een reden op zich om hier te verblijven, maar de gastvrouw is de echte aantrekkingskracht. Deze lieve, oude dame is onze beste gastvrouw van de hele Montenegro rondreis. Bij haar ervaren we opnieuw de ongekende gastvrijheid van de Balkan.

fijnste accommodatie Montenegro rondreisOnze fijne accommodatie en lieve gastvrouw in Limljani bij Virpazar

Ze biedt ons telkens weer zelfgemaakt, veelal traditioneel eten aan. De ene ochtend eten we gefrituurde deegballetjes als ontbijt, de andere pannenkoeken of bürek. Van de groenten uit haar tuin maakt ze eens een heerlijk gerecht, zodat we na een lange dag sightseeing niet eens meer hoeven koken. Bovendien wordt ons voor de andere dagen zoveel groente en fruit aangeboden, dat we amper boodschappen hoeven doen. Als we afscheid nemen hebben we maar liefst 2 flessen zelfgemaakte wijn achterin de auto en minstens 3 kilo tomaten en komkommers. Maar het leukste: ons Montenegrijnse omaatje (zoals we haar al gauw noemen) is haar humor. We spreken elkaars taal amper, maar met google translate en handen en voeten erbij lachen we ons rot met elkaar.

Die 4 dagen Limljani, bij Virpazar, zijn de meest relaxte in onze Montenegro rondreis. We maken een boottocht over het meer. Een aanbieder is snel gevonden. Zodra je je neus in de omgeving van Virpazar laat zien, wordt je aangesproken of je een boottocht wil maken. Wij gaan 3 uur varen en vinden dat de perfecte tijdsduur. Zo kunnen we een klooster bezoeken aan de andere kant van het meer en nog even lekker zwemmen. Voor we onze route door Montenegro vervolgen maken we ook uitstapjes naar onder andere vissersdorpje Karuc, Rijeka Crnojevica en Pavlova Strana viewpoint. Ook gaan we op zoek naar onontdekte plekjes, zoals die in de omgeving van de Middeleeuwse brug Babin Most. In een uitgebreid blog vertel ik je welke toffe, geheime watervallen we in deze omgeving ontdekt hebben.

Lake Skadar Montenegro rondreisLake Skadar is ons rustpunt in onze Montenegro rondreis – met geweldige natuur

Vanuit het Skadar meer gaat onze route door Montenegro weer noordwaarts, naar Kolašin. Net iets over de helft stoppen we bij de Mrtvica Canyon, om hier een fantastisch mooie hike te doen door groene heuvels en de kale canyon met haar steile bergwanden en gave zwemplekjes.

(2N) Kolašin voor Biogradsko Jezero

In Kolašin doen wij redelijk rustig aan, omdat de hike in Mrtvica Canyon erg pittig was voor onze meiden. We gaan roeien en kanoën op het Biogradsko Jezero en lopen een rondje van zo’n 3,5 kilometer er omheen. We zijn aangenaam verrast door de schoonheid van de plekken rond het meer en genieten van een relaxt dagje in het verder volle programma. Ons appartement hier is klein maar fijn en heel compleet.

Mrtvica Canyon en Biogradsko JezeroMrtvica Canyon en Biogradska Jezero

(2N) paardrijden Katun Mokra (deze dagen kun je skippen bij tijdgebrek)

Heb je minder tijd voor je totale route door Montenegro, dan kun je de dagen in Katun Mokra skippen. Hetzelfde geld overigens ook voor die in Kolašin, hoewel Biogradsko Jezero en Katun Mokra zo mooi zijn dat ik ze beide niet had willen missen in onze Montenegro rondreis. Beide plekken zijn in elk geval vlakbij elkaar, dus je hebt geen hele lange reisdag als je één van beiden uit je route haalt. Mokra Gora ligt relatief dichtbij de Montenegrijnse hoofdstad Podgorica. Toch voelt het als een andere wereld. Via een smalle weg stijg je een flink aantal meters, waardoor het er altijd minimaal 10 graden koeler is. De ooit zeer slechte weg is op het moment dat jij dit leest volledig geasfalteerd. De laatste voorbereidingen voor de laatste anderhalve kilometers asfalt waren in volle gang op het moment dat wij er waren. Daarmee is de weg nog altijd heel smal en als je dan een asfaltvrachtwagen tegenkomt staat het zweet je wel even in de handen. 😉 Maar je hoeft in elk geval niet meer de hele route te hobbelen met een snelheid van maximaal 10 kilometer per uur.

Wij verblijven tijdens onze Montenegro rondreis 2 nachten bij Borys, die elke zomer met zijn 10 paarden op dit hooggelegen weidegebied verblijft. De hele Katun, oftewel het hooggelegen zomerdorpje, is bezit van zijn familie. In alle huizen wonen neven en verdere familie van hem. Borys is de enige die toeristen ontvangt in zijn knusse huisje. Zijn liefde voor dieren en voor zijn paarden in het bijzonder is mooi om te zien. We hebben er twee heerlijke dagen in zijn vrijstaande vakantiehuisje. Onze meiden gaan maar liefst 2 keer met hem op pad op zijn paarden. Met kinderen loopt hij altijd mee, bij volwassenen rijdt hij zelf ook. Rij-ervaring is niet nodig. Je wordt door Borys heel goed begeleid. Ook zonder paard te rijden is Katun Mokra een magisch plekje trouwens, gevoelsmatig ver van het gebaande pad.

Mokra Gora super stop route MontenegroMokra Gora super stop in route Montenegro

(3N) The accursed mountains, Prokletije

Alleen de naam al! De vervloekte bergen zijn ruig en voelen echt een beetje woest. De puntige, kale bergtoppen zijn heel gaaf om te zien en al van verre zichtbaar. Wel voert je route door Montenegro je ver van de doorgaande wegen. Het nationaal park Prokletije ligt in het uiterste zuidoosten van Montenegro, tegen de grens met Albanië en Kosovo. Er zijn twee dalen, waarvan de Grebaje vallei de ruigste pieken heeft. Als je daar verblijft slaap je ook het dichtst bij de beste eendaagse wandeltochten van dit berggebied. De houten huisjes waarin wij overnachten lijken de beste deal in het dorpje: ze zijn ruim en comfortabel genoeg, maar wel prettig geprijsd.

De tocht naar Volusnica is schijnbaar de “makkelijkste”, maar nog altijd een klim van 700 meter over soms akelig smalle en steile paden. Het laatste stuk van de route klimt met vrije uitzichten en overal groeien zwarte bessen. Als je uitgegeten en –geklommen bent, is het uitzicht fenomenaal. Tenzij je op een mistige dag naar boven bent gelopen, zoals wij. Als ik neerplof op een rots en verklaar dat ik pas wegga als ik wat gezien heb wordt ik door andere wandelaars uitgelachen. Vandaag komt er geen zicht volgens hen en zij trekken verder, naar de volgende top. Ik krijg ondertussen een regenbui op m’n dak. Maar even later roep ik uit: “wauw, kijk dat!” Flarden mist trekken op en magisch komen daar die toppen en het dal steeds een beetje meer tevoorschijn. De andere wandelaars, die al een heel eind op weg waren, draaien om en komen meegenieten.

Prokletije - de vervloekte bergen van MontenegroProkletije – de vervloekte bergen van Montenegro

Het weer in Prokletije is heel onvoorspelbaar. Wij hebben 2 hele wisselvallige dagen. Onze eerste dag hebben we in het dal toch nog mooie uitzichten, als de mist optrekt en de bergtoppen tevoorschijn komen. Een wandeling naar het einde van de vallei is makkelijk en ook al geweldig mooi. Houd tijdens het plannen van je route door Montenegro rekening met regenachtige dagen, waarop je misschien helemaal niet kunt wandelen. Plan wat extra tijd in om je kansen op mooie uitzichten te vergroten. Zelf gaan we op onze vertrekdag ook nog kijken bij het “Blue eye of the Grasshopper” en de “Ali Pashina Izvori”, schitterende bronnen rondom oude watermolens. Deze bezienswaardigheden liggen in de andere vallei van Prokletije en zijn de moeite van een kleine omweg in je Montenegro rondreis waard.

Einde van de route door Montenegro in Durmitor of verder naar Servië

Vanuit Prokletije nationaal park rijd je terug naar de grens met Servië als je daar het land binnen bent gekomen. Ben je begonnen in Kotor, vanaf het vliegveld in Tivat of Podgorica, dan ga je verder naar Durmitor, om daarna in Kotor te eindigen. Heb je meer tijd dan 3 weken voor je route door Montenegro, dan kun je je rondreis ook afsluiten op één van de zuidelijke stranden van het land. Zelf vonden wij een minimum aan strand prettig, omdat we liever meer van het land wilden zien dan de stranden. Bovendien zijn die in de zomermaanden echt veelal té druk naar onze smaak.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

8 reacties op “Ideale route Montenegro rondreis – mix van bergen en strand

    • yvonneREISTverder.nl zegt:

      Dank je wel. Dat weet ik niet precies meer.. dat wisselt vaak onderweg ook nog weer, als er ergens extra drukte is, of een snelweg afgesloten (vorig jaar, toen we naar Servië en Montenegro reden was de A3 in Duitsland volgens mij deels dicht). Wij kwamen in elk geval uit Servië en vertrokken ook weer naar Servië, waarmee we gecombineerd hadden.

  1. Nicolette zegt:

    Hi Yvonne, bedankt voor je leuke reistips! Ik ben van plan deze zomer met mijn 3 tieners door de Balkan te reizen, maar ben het niet gewend door de bergen te rijden. Welk land/route rijd je aan om zo min mogelijk de hoogte in te hoeven?

    • Yvonne zegt:

      Oh jeetje.. goede vraag. In elk van de Balkanlanden zijn ook bergen. In Montenegro juist heel veel. Ik denk dat Bosnië en Herzegovina dan het beste is. Hoewel je ook daar bergen hebt en bochtige wegen er doorheen.

    • Yvonne zegt:

      Jeetje, lastige vraag. In alle Balkanlanden zijn bergen. Ik geloof dat ik Bosnië en Herzegovina zou kiezen. Daar is ook mooie natuur buiten de bergen. Hoewel ook daar bochtige bergweggetjes zijn. In Kroatië heb je veel kust en strand, dat vinden de kinderen vast ook heerlijk?!

  2. Annette zegt:

    Ik werd door een collega geattendeerd op Montenegro omdat ik geen idee heb waar ik dit jaar naar toe op vakantie wil. De natuur ziet er fantastisch uit. Alleen is dit nu al het derde verhaal dat ik lees over slangen die mensen tegenkomen. Ik heb een echte fobie voor slangen…. De foto’s zijn prachtig. Wij zitten te denken aan 3 weken maar dan starten in Dubrovnik, (staat nog op mijn bucketlist) vandaar uit dan naar Montenegro. Ja ik denk dat het dit jaar Montenegro wordt. Heb je de accomodatie ver van te voren geboekt? Vanwege het warme weer denken we aan juni. Ik ga iig dit reisverslag gebruiken voor onze reis. Dank!

    • Yvonne zegt:

      Veel plezier in Montenegro! Ik denk dat ik de accommodatie ongeveer een half jaar voor vertrek geboekt heb. Hopelijk kom je geen slangen tegen.. eigenlijk kan ik me niet eens herinneren dat we die tegenkwamen. Waterslangen zitten er trouwens best veel in de hele Balkan, maar die zijn echt ongevaarlijk. Fijne reis!

  3. Linda zegt:

    Montenegro lijkt mij zo enorm gaaf! Vooral door Durmitor, dat wil ik echt eens zien. Maar van de The accursed mountains had ik nog nooit gehoord, maar dat ziet er echt helemaal geweldig uit. Deze roadtrip zou ik zeker eens willen maken 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *