fbpx
bijzonder overnachten in romantisch bakhuisje in de Achterhoek

Bijzonder overnachten in romantisch bakhuisje in de Achterhoek

Wil je bijzonder overnachten in de Achterhoek, kies dan voor het romantische Bakhuisje “De Vrolijke Haan” vlakbij Winterswijk. Al verschillende keren heb ik met onze kinderen de Achterhoek bezocht en elke keer weer is het genieten van de uitgestrekte landerijen, de kleinschalige bezienswaardigheden en de gemoedelijke sfeer. Al voor we het erf van het monumentale boerderijtje op rijden, zien we het door witte bloesem omgeven, kleine bakhuisje staan. Voor het huisje grazen twee Friese paarden, die zich weinig aantrekken van onze komst. Gastvrouw Marscha heet ons welkom en laat ons het knusse bakhuisje van binnen zien. De binnenkant blijkt net zo sfeervol als we van buiten al vermoeden, wat een leuk plekje hebben we gevonden.

Het knusse bakhuisje van binnen

Binnen is het niet groot, maar zo ongelooflijk knus en door handig gebruik te maken van de ruimte past alles erin dat je nodig hebt voor een romantisch weekendje weg. Rondom de kachel ligt genoeg hout om een koude avond makkelijk en warm mee door te komen. Boven ons hoofd hangt en staat een enorme variëteit aan keukengerei en kopjes. Op de planken rond het eenvoudige keukentje staan nog veel meer spulletjes. Dat ik de thee vergeten ben van huis is geen enkel probleem: er is koffie en thee genoeg en er staan zelfs wat kruiden.

bakhuisje Achterhoek buiten en binnenHet bakhuisje op het Achterhoekse platteland is knus van buiten en van binnen

Onze jongste spring-in-het-veld, die met me mee is dit keer, kan niet wachten om het bed te gaan inspecteren. Nadat we hebben gezien dat er een schattig, minuscuul sanitair-gebouwtje tegen ons huisje aan gebouwd is, klimt ze de houten trap op naar de vliering. Boven ligt een goed en royaal matras op een lattenbodem bovenop het zoldertje. Als we het gordijn open schuiven en het raam openslaan kijken we uit over het weiland aan de achterkant van het huisje, waar ook paarden staan. Ze kan haar geluk niet op. Ook het andere huisje op het erf zien we vanuit ons raam: “de Gapende Gans” is ook een echt sprookjeshuisje!

Nog even op pad in de buurt van het huisje

Wij hebben geluk, want door het uitzonderlijk mooie lenteweer hoeft de kachel voor de warmte nog niet aan. Doordat het al lang genoeg licht is, kunnen we bovendien nog lekker even de natuur in. Direct vanaf het huisje kun je een aantal mooie wandelingen maken. Er is ook genoeg te doen in de Achterhoek als je wat verder op pad wilt vanuit het bakhuisje. Het Vragenderveen en Korenburgerveen zijn slechts een paar kilometer verderop. Wij doen lekker lui en gaan het eerste stukje met de auto. Bij één van de boerderijen verderop kun je zelf je eigen, verse softijsje tappen. Dat vinden we wel een mooie beloning voor de terugweg. We rijden een zandpad in en parkeren de auto een kilometer verderop, op de parkeerplaats van Vragenderveen.

Vragenderveen uitkijktoren en softijsje bij de boer in de AchterhoekEven naar de uitkijktoren bij Vragenderveen en een softijsje bij de boer in de Achterhoek

Nu is het nog maar een kippeneindje naar de uitkijktoren, die aan de rand van het Veengebied staat. Het uitzicht is gaaf en de informatie over de natuur en de geschiedenis (uit de Tweede Wereldoorlog) voegt echt wat toe. Het loopt al tegen etenstijd en daarom maken we nog maar een klein ommetje, voordat we terug lopen richting de auto. Het ijsje bij de boer was ik alweer vergeten, maar onze dochter niet. Met onze pinpas toveren we Euromuntjes uit een automaat, die we dan weer in de ijsmachine gooien. Terwijl ons roomijsje getapt wordt, staan de koeien op de achtergrond vrolijk te loeien. Hoe leuk is het, om met ons ijsje nog even bij ze langs te lopen.

Heerlijke middag in en rond het bakhuisje

Een bocht en een bruggetje later zien we “ons” bakhuisje alweer opdoemen. In het late namiddagzonnetje ziet alles er nóg betoverender uit. Dit keer komen de paarden ook al op ons af lopen. Ons paardenmeisje is helemaal blij, als ze het sappige, net geplukte gras uit haar hand komen eten. Ik maak ondertussen wat te eten, in het kleine keukentje. In het gouden, laatste zonlicht eten we in het tuinsetje dat uitzicht geeft op de paarden én de monumentale boerderij waar ons bakhuisje bij hoort. Als we bijna klaar zijn, komen de kippen nog even om het hoekje scharrelen. Ze passen er helemaal bij. Wat een plaatje!

romantisch bakhuisje bij monumentale boerderijHet heerlijke bakhuisje op het erf van de monumentale boerderij

Zodra de zon écht achter de horizon verdwijnt, is het tijd om de kachel aan te maken. Ondanks dat we dat allebei nog nooit gedaan hebben, blijkt het verrassend eenvoudig, met de uitleg die Marscha ons eerder gegeven heeft. Al gauw warmen we ons bij een knapperend vuurtje. Tijd voor een spelletje uit de spelletjeskast in de hoek. Televisie en wifi heb je hier niet nodig. Als we zijn uitgespeeld zouden we ons nog een hele tijd kunnen vermaken met het bekijken van de leuke vintage spulletjes die in het huisje verzameld zijn, of het lezen van alle foldertjes met uitjes in de omgeving. Voor de jongste van ons twee is het echter bedtijd en zelf spring ik nog even onder de douche.

Ben je een echte koukleum, net als ik?! Geen nood! Het kacheltje maakt overnachten in dit bakhuisje zelfs zó warm, dat onze dochter eerst niet eens kan slapen van de warmte. In de douche- en toiletruimte is een elektrisch kacheltje aanwezig. Als je dat aan doet vlak voordat je gaat douchen, heb je het ook daar zeker niet koud.

de avond valt in ons bakhuisjeDe avond valt in ons knusse bakhuisje, maar koud hebben we het zeker niet

Wakker worden in de Achterhoek

Wakker worden in de Achterhoek, op het platteland, betekent vróeg wakker worden. Vooraf hadden we zeker verwacht wakker te worden gekraaid door de haan die hoort bij de gezellige kippen van gistermiddag. Gek genoeg hebben we geen haan gehoord. Des te meer geluid is er bij het krieken van de dag van de vogels die druk bezig zijn met het maken van hun nestjes. Vooral koolmeesjes vliegen af en aan. We schuiven ons gordijntje opzij en zien ze met stukjes gras onder onze dakrand verdwijnen. Ze vliegen steeds weer recht op ons af, om even te verdwijnen en dan nieuw nestmateriaal te halen.

Het is best fris, zo ’s ochtends vroeg, in het bakhuisje. Daarom stoken we eerst de kachel weer op. Zodra de zon zich echt laat zien, is het echter gauw warmer. Ontbijten doen we lekker buiten, tussen de fluitende vogels. Dit is het echte vakantiegevoel. En dat gewoon in een weekendje weg. We hebben nu al spijt dat we slechts één nachtje kunnen blijven, maar komen hier zeker nog een keer terug. Voor nu pakken we onze spullen om weer een nieuw stukje Achterhoek te gaan verkennen, voor we op huis aan gaan.

wakker worden in de Achterhoekwakker worden in de Achterhoek

Ook overnachten in dit romantische bakhuisje in de Achterhoek?

Dit romantische bakhuisje, helemaal in het Oosten van de Achterhoek, is de perfecte plek voor iedereen die even wil onthaasten. Verwacht geen luxe, maar geniet van de eenvoud en de knusse sfeer. Overigens betekent het ontbreken van luxe zeker niet dat je hier iets te kort zult komen. Zie jij jezelf hier wel overnachten? Pak je agenda, prik een datum en boek dat weekend in dit leuke bakhuisje! Moeilijker is het niet. 🙂

Category: Nederland

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


2 comments