Zuid Limburg bijzonder overnachten Abdij Roldoc

Zuid-Limburg bijzonder overnachten in Abdij Rolduc

Zuid-Limburg is altijd een goed idee. Bijzonder overnachten in Zuid-Limburg is een nog beter idee. Abdij Rolduc is een enorm, historisch complex bestaand uit een schitterende kerk, verschillende vleugels van de vroegere abdij, die tegenwoordig zijn omgebouwd tot hotelkamers, een eetzaal en vergaderruimtes, een eigen wijngaard en een oude begraafplaats. Wie op zoek is naar een bijzondere overnachting in Zuid-Limburg is bij Abdij Rolduc daarom zeker aan het juiste adres. Voor een romantisch weekendje is het zeker geschikt, maar onze achtjarige heeft er ook écht de tijd van haar leven gehad. Super leuk dus, als je eens wat anders wilt doen dan een standaard huisje en perfect te combineren met de Gaia Zoo en het interactieve Discovery Museum. Beiden zijn ook te vinden in Kerkrade, net als Abdij Rolduc zelf.

Bijzonder overnachten maakt een weekendje weg direct speciaal

Of je nou een weekend naar Zuid-Limburg gaat of ergens anders naartoe, bijzonder overnachten maakt datzelfde weekendje direct extra leuk. Overnachten kan in een kerk of een boomhut, op een vlot of een woonboot én in een enorme, voormalige abdij. Ineens wacht er na de activiteiten die je overdag onderneemt nog een extra verrassing, die van je accommodatie. Als die accommodatie één van de grootste en belangrijkste religieuze monumenten van Nederland is, met een rijke geschiedenis van 900 jaar, weet je dat er genoeg te ontdekken valt.

bijzonder overnachten Abdij Rolducbijzonder overnachten in Abdij Rolduc, met een rijke geschiedenis van 900 jaar

Bij aankomst al onder de indruk van Abdij Rolduc in Zuid-Limburg

Als we aankomen bij Abdij Rolduc, zien we vanaf de statige oprijlaan met bomen al een enorme toegangspoort, met daarachter verschillende torentjes. In het late, gouden namiddaglicht ziet alles er extra mooi uit en de abdij steekt lekker af tegen de blauwe lucht. Ons koffertje ratelt over de keien die ons onder de poort door naar een ruime eerste binnenplaats leiden. “Ohh, wauw mama! Gaan we hier echt slapen?! Ik kan het niet geloven,” roept onze dochter, die toch al redelijk wat van de wereld gezien heeft.

We passeren verschillende bijgebouwen van de voormalige abdij, voordat we bij het hoofdgebouw aankomen, met ook de kerk. Rood-witgeverfde luiken sieren het hoofdgebouw, met vierkant torentje aan de linkerkant.

aankomst Abdij Rolducaankomst bij Abdij Rolduc in Zuid-Limburg

Lange gangen, gave trapleuningen en fantastische lichtinval

Zodra we bij de receptie onze kamersleutel hebben opgehaald, kan de verkenning van het gebouw zelf beginnen. Naar de instructies hoe we bij onze tweepersoonskamer moeten komen, heeft geen van ons beiden echt goed geluisterd. De lange gangen met boogramen en fantastische lichtinval lonken en we lopen op goed geluk een kant op. Door de boogramen zien we een binnenplaats en even later een tweede. De grijs-wit geblokte tegelvloer krijgt om het hoekje een ander patroon en leidt ons naar een trapopgang.

We zijn net de eerste trap op met ons koffertje of iemand kan zich echt niet meer bedwingen om een been over de trapleuning te slaan en al piepend naar beneden te glijden. En nog een keer.. en nog eens. Als een andere hotelgast ons met opgetrokken wenkbrauwen passeert lopen we met ons braafste gezicht verder, op zoek naar onze kamer. Nadat we alle gangen boven ook nog eens door zijn gelopen, vinden we eindelijk de juiste kamer. Die is dan weer verrassend eenvoudig ingericht, maar heeft wel een fijne, brede vensterbank, waar je lekker in kunt zitten. Uiteraard ligt op het bureau het Nieuwe Testament klaar. 🙂 We kijken uit over het plein aan de voorkant van de abdij en de kinderboerderij net buiten het hek.

interieur en kamer Abdij RolducHet interieur en onze kamer in Abdij Rolduc

De Rococo bibliotheek en de mooi beschilderde kerk van Abdij Rolduc

In een aparte gang binnen de Abdij is de schitterende Rococo bibliotheek te zien. Helaas kun je deze alleen bezoeken tijdens een speciale rondleiding van het kerkgenootschap, maar door een raam kun je naar binnen gluren. Zo bewonderen we de bibliotheek van achter glas. Zelfs twee keer, want onze kleine Harry Potter-fan is helemaal weg van de sfeer van de bibliotheek, die haar samen met de kasteelachtige abdij doet denken aan haar lievelingsboeken. Dat geldt zeker voor de ruimte die we na ons tweede bezoek aan de bibliotheek per ongeluk in lopen, op zoek naar onze eigen gang in de abdij. Er staat een grote, ouderwetse kist, vitrines met erg oude spullen van de kerk en aan de muur hangen schilderijen van voormalige bewoners.

De kerk van de abdij is vrij groot en als we er vanuit één van de gangen binnenstappen, zijn we even stil. De plafonds en hogere muren zijn met de mooiste schilderingen versierd. Zo kleurrijk en gedetailleerd hadden we het zeker niet verwacht. Door een paar glas- in loodramen schijnt de laatste middagzon naar binnen, wat voor een extra wonderlijk effect zorgt. Nadat we alle hoekjes van de kerk bekeken hebben, dalen we af naar de crypte. “Oh, kijk mama, ik zie zelfs z’n botten” fluistert iemand in m’n oor. 🙂

Rococo bibliotheek en kerk RolducRolduc huisvest een Rococo bibliotheek en een schitterende kerk

Eigen wijngaard en mystieke, oude begraafplaats in de tuin van Rolduc

Al op die eerste middag van aankomst en tijdens het verkennen van onze bijzondere overnachtingsplek, gluren we om het hoekje van de achterdeur. Op dat moment wordt daar een bruidsreportage gemaakt en willen we niet storen. De volgende ochtend, na het ontbijt, vinden we het echter tijd om die enorme tuin verder te verkennen. Er blijkt een eigen wijngaard bij de abdij te horen. Er staat een wat roestige, ouderwetse wijnpers. Een paar eenden slapen er pal naast rustig verder en in de bomen net buiten de abdijmuren klepperen twee ooievaars.

Aan de linkerkant in de abdijmuur staat een poort open, naar een kleine, ommuurde begraafplaats. Simpele, houten kruizen en stenen, gedecoreerde kruizen, mét en zonder Latijse inscripties staan schijnbaar willekeurig verspreid over de kleine begraafplaats. Het ochtendzonnetje en de schaduwen zorgen voor een extra mystieke sfeer rond de oude graven.

de begraafplaats achterin de tuin van Abdij RolducDe begraafplaats achterin de tuin van Abdij Rolduc

Zuid-Limburg verkennen vanuit Abdij Rolduc

Heel centraal in Zuid-Limburg ligt Abdij Rolduc niet. Dat is echter geen enkel probleem, want zo groot is Zuid-Limburg nou ook weer niet, dus je bent overal alsnog binnen een half uur. De gave street art van Heerlen en de geweldig mooie natuur van de Brunssummerheide zijn zelfs maar een kwartier rijden. Bovendien is in de omgeving van Rolduc genoeg te doen om je een weekend (of langer) te vermaken. Zo kun je bijvoorbeeld de Mergellandroute rijden als je van roadtrippen houdt. Ook hebben wij er een fietsroute gedaan die ons in 40 kilometer langs maar liefst 5 geweldige kastelen voerde. Ook ben je zo in bergdorpje Vijlen, waar je geweldig kunt wandelen in de heuvels rond het dorp en het Vijlenerbos.

Zoals in de inleiding al gezegd, kun je in Kerkrade zelf naar één van de best beoordeelde dierentuinen van Nederland, de Gaia Zoo. Het Discovery Museum is zelfs zo dichtbij de abdij, dat je er lopend in een minuut of 20 bent. Met twee zulke toffe attracties voor kinderen, staat bijzonder overnachten in Abdij Rolduc garant voor een topweekend. Of combineer met Valkenburg en omgeving, voor een korte vakantie.

doen in Zuid-LimburgWandelen en fietsen in Zuid-Limburg

Ook bijzonder overnachten in Zuid-Limburg

Wij slapen in een tweepersoonskamer met privé sanitair, maar hotel Abdij Rolduc heeft ook eenvoudigere kamers met gedeelde wc/douche op de gang en familiekamers en slaapzalen. Voor een weekend met onze dochter was de comfort tweepersoonskamer meer dan prima.

Wie een echt romantisch weekendje wil boeken, kan kijken of één van de luxere suites nog vrij is. Prijzen zijn, zeker voor accommodatie in zo’n bijzonder gebouw, heel schappelijk, maar er zijn ook regelmatig acties. Zelf heb ik vrij last minute geboekt via Groupon, iets wat ik normaal niet snel doe. Vanwege de grote hoeveelheid spam in mijn mailbox weet ik ook waarom niet, maar deze actie was té goed.

bijzonder overnachten Zuid-LimburgDit is toch een toffe plek om te overnachten in Zuid-Limburg?!

Wil je romantisch en bijzonder overnachten in Zuid-Limburg op een andere plek, dan is een luxe suite in een oud Maastrichts klooster zeker een fijne en betaalbare optie. Ook van een romantisch weekend in het hotel kasteel Geulzicht in Berg en Terblijt ga je niet failliet aan een weekendje, terwijl de reviews prima zijn.

Een compleet andere ervaring, maar zeker een aanrader als je met kinderen naar Zuid-Limburg gaat, is overnachten bij de boer. Tijdens een eerder weekend bij de boer in Zuid-Limburg hebben onze meiden zich van de eerste tot de laatste minuut vermaakt.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

4 reacties op “Zuid-Limburg bijzonder overnachten in Abdij Rolduc

  1. Denise zegt:

    Prachtig die muur- en plafondschilderingen in de kerk van de abdij!
    De gangen en trappen van de abdij doen me een beetje denken aan een klooster in Spanje waar ik met de kinderen overnacht heb. We waren daar de enige gasten, dus het was een beetje spooky haha.

  2. Marko zegt:

    Ja, Rolduc is prachtig! Er zit volgens mij ook nog een seminarie gevestigd. Je kunt er ook heel mooi wandelen naar het Wormdal in Duitsland, dat ligt er een half uurtje wandelen vandaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *