doen in Zuid-Limburg met kinderen

Doen in Zuid-Limburg met kinderen die van avontuur en buiten houden

Een week of weekend Zuid-Limburg met kinderen voelt alsof je even samen naar het buitenland gaat. Dat heuvelachtige landschap, de dorpjes vol vakwerkhuizen en dan dat taaltje! 😉 Er is genoeg te zien en doen in Zuid-Limburg met kinderen om je een week of langer te vermaken, maar ook in een weekend Zuid-Limburg kun je een geweldige tijd hebben. En het mooie van een weekend of lang weekend weg vind ik altijd dat het veel langer voelt, helemaal in een omgeving als Zuid-Limburg, waar je direct dat echte vakantiegevoel krijgt.

Zeker doen in Zuid-Limburg met kinderen: slapen bij de boer

Het afgelopen jaar zijn wij verschillende keren met onze kinderen in Zuid-Limburg geweest voor een (lang) weekend of een midweek. Twee keer hebben we overnacht bij de boer en dat was beide keren een enorm succes. Beide keren heb ik bewust gekozen voor een kleinschalig boerenbedrijf met slechts enkele appartementen en niet ook nog een kampeerterrein. Ons verblijf op de Keutenberg staat in het teken van spelen op het erf, helpen de koeien te voeren en op de skelter lekker rond scheuren. Boerin Angelique is zo lief om ook onze dames ook nog eens een ritje te laten maken op de rug van één van hun mooie paarden. Met moeite krijgen we onze meiden mee om wat leuks te gaan doen in Zuid-Limburg. Toch hebben we in de omgeving enkele mooie wandelingen gemaakt en Valkenburg verkend, want de Keutenberg ligt mooie centraal in Zuid-Limburg.

Keutenberg weekend Zuid-Limburg bij de boerZeker doen in Zuid-L:imburg met kinderen: bij de boer slapen

Ons tweede verblijf bij de boer in Zuid-Limburg is bij ’t Ysvogeltje, hemelsbreed nog geen 5 km zuidelijker dan die eerste keer. Het lijkt vrijwel onmogelijk, maar onze meiden hebben ’t hier nóg meer naar hun zin gehad. Na een verblijf bij de boer in Friesland, waar ze de hele ochtend en ’s avonds ook een uurtje mochten meehelpen met de verzorging van de dieren, zijn ze fan. Fan van de werkzaamheden, maar vooral fan van de koeien en andere dieren. Bij ’t Ysvogeltje is dat naast een boerderijpoes een heel aantal pensionpaarden.

Uren brengen de meiden door bij die paarden, maar ook in de koeienstal, waar de kleinste kalfjes favoriet zijn. Ze mogen zelfs helpen met het geven van de fles en kijken hoe hun oormerk wordt “geschoten”. Tegenover ons vakantiehuisje staan een trampoline en een klimboom, in de landschapstuin, waar ook de kippen scharrelen. Al het speelgoed op het erf moet het afleggen tegen die fijne tuin, met uitzicht over het Zuid-Limburgse heuvellandschap. De lieve boer Hub neemt de kinderen zelfs een keer mee naar de schuur met tractoren, waar ze even kunnen proberen hoe het is om daar zelf in te zitten. Ook deze boerderij ligt centraal en alles wat je mogelijk wilt zien en doen in Zuid-Limburg is maximaal 30 minuten rijden.

slapen bij de boer in Zuid-Limburgslapen bij de boer in Zuid-Limburg

Dagje in de hoofdstad van Zuid-Limburg met kinderen

De sfeervolste stad van Zuid-Limburg is tegelijkertijd ook de hoofdstad van de provincie. Er is genoeg te doen met kinderen in Maastricht, hoewel misschien minder dan in andere hoofdsteden. Het natuurhistorisch museum is gehuisvest in een mooi, historisch pand en vooral de enorme Mosasaurus en andere dieren en vondsten uit de geschiedenis zullen kinderen zeker imponeren.

De iets recentere geschiedenis kun je ervaren door een wandeling over de oude stadsmuur en er langs, maar ook bij de Middeleeuwse stadspoort “de Helpoort” en de oude watermolen.

Kleine boekenwurmen zullen zeker onder de indruk zijn van de Dominicanen boekhandel. Deze is gevestigd in een kerk. De kinderafdeling is prachtig, maar ook de bovenverdieping met tweedehands boeken en Engelse titels is de moeite. Rond Maastricht vind je verschillende grotten, waaronder eentje met speciale kinderrondleiding. Ook een tochtje op de Maas is leuk om te doen met kinderen.

Maastricht met kinderenBezoek zeker Maastricht met kinderen die van historie houden

Uitkijktoren, sprookjesbos, kasteelruïne en grot in Valkenburg

Valkenburg is niet alleen een bruisend en fotogeniek stadje, er is ook van alles te beleven voor gezinnen. Ik denk dat het misschien de plek is met het meeste te doen in Zuid-Limburg met kinderen. Begin je dag met een helder uitzicht vanaf de Wilhelminatoren. Bij de buren vind je een leuke activiteit voor de allerjongsten. In het Sprookjesbos maak je een korte wandeling langs Hans en Grietje, de Wolf en de 7 geitjes en al die andere bekende figuren, in hun huisjes. De historische kasteelruïne en de Fluweelengrot zijn een wat spannender uitje, voor iets oudere kinderen. Het ondergrondse gangenstelsel is één van de oudste van Nederland.

Zeker doen in Zuid-Limburg met kinderen: kastelen spotten

De meeste kinderen zijn dol op kastelen. Iets wat je dan ook zeker moet doen in Zuid-Limburg met kinderen is kastelen spotten. Er zijn er genoeg. In sommigen kun je zelfs overnachten, zoals in kasteel Terworm. Hoe gaaf is dat?! Wij maken een fietstocht langs verschillende kastelen in Zuid-Limburg. Zonder twijfel het mooist bewaard gebleven en grootste kasteel is kasteel Hoesbroek. Bezoek je slechts één kasteel in Zuid-Limburg, laat het dan zeker deze zijn. Er valt in de zomermaanden ook nog eens van alles te beleven, zoals een speciale familiespeurtocht of een ontmoeting met ridders en roofvogels. Een kleiner, maar zeker ook schitterend kasteel vind je op de grens met België: Chateau Neercanne heeft een schitterend uitzicht en is een fijne plek voor een korte wandeling.

kastelen Zuid-Limburg met kinderenDe kastelen van Zuid-Limburg interesseren kinderen zeker

Lotje wandeling – aan de wandel in Zuid-Limburg met kinderen

Met de Izi Travel app kun je op verschillende plekken in Nederland een toffe GPS-speurtocht lopen, met een verhaal. Hoofdpersoon Lotje neemt je mee op zoek naar de geheime sleutels. In het Zuidoosten van Nederland vind je de meeste van deze wandelingen en wij gaan met onze kinderen aan de wandel in Zuid-Limburg, bij Simpelveld. De app voert ons langs de Miljoenenlijn, dwars door de heuvels van Zuid-Limburg. De kinderen vermaken zich met de opdrachten, wetenswaardigheden en raadsels onderweg. Zo zitten ze minutenlang op de grond naar vuurstenen te zoeken en ze vervolgens scherp te maken.

Een deel van onze wandelroute voert langs de Miljoenenlijn, het oude spoortraject waar tonnen steenkool over vervoerd zijn. Tegenwoordig is een ritje met de meer dan 100 jaar oude stoomtrein nog eens per week mogelijk in de winter en 2 keer per week in de zomer, een belevenis voor wie Zuid-Limburg met kinderen bezoekt.

Lotje GPS-wandeling voor kinderenDe Lotje GPS-wandeling voor kinderen neemt je mee de geschiedenis van Zuid-Limburg in

Blotevoetenpark en Schutterspark in Brunssum

Het blotevoetenpark in Brunssum is super om met kinderen te doen. Dit is niet een gewoon blotevoetenpad, maar een compleet uitje, waar je jezelf wel een paar uur vermaakt. De wandeling door het park is ongeveer 2 kilometer lang en voert over verschillende ondergronden, maar ook dwars over een plas en door een paar flinke modderbaden. Naast het blotevoetenpark is een klimpark: het Plateau. Samen vormen zij een mooie dag uit, waarbij je met het hele gezin actief buiten bezig bent.

Vanuit het blotevoetenpark loop je ook zo het Schutterspark in. Hier staan een kinderboerderij, een speeltuin én de minihaven garant voor nog meer plezier. In de minihaven kunnen kinderen met een kapiteinspet op, in een bootje over een plas varen en krijgen ze na afloop een diploma.

blotevoetenpark BrunssumZo leuk voor elke leeftijd: het Blotevoetenpark in Brunssum

Brunssummerheide

Brunssum is echt een veelzijdige plek, want de plaats heeft nog meer te bieden. Hoewel eigenlijk net ten zuiden van Brunssum, is de Brunssummerheide echt een geweldig mooi natuurgebied. Ge er zeker even wandelen of fietsen. Het heidegebied strekt zich uit over de heuvels die het Zuid-Limburgse landschap kenmerken en is in augustus op haar mooist. Dan bloeit de heide en is het alsof een zee van paars zich over die heuvels ligt.

Gaia Zoo, Mondo Verde en Discovery Museum rond Kerkrade

Ook Kerkrade is zo’n plaats in Zuid-Limburg waar genoeg te doen is met kinderen. De Gaia Zoo is één van de tofste dierentuinen van Nederland, pal tegenover kasteel Erenstein. Slechts een paar kilometer noordelijker, tegen Landgraaf aan, liggen de Wereldtuinen van Mondo Verde. Dit park is echt een uitje voor het hele gezin. Mondo Verde heeft haar eigen dierenpark, met als bijkomend voordeel dat er ook attracties in het park zijn. Zo kun je samen genieten van bijvoorbeeld Aziatische tuinen en een tropenpark, terwijl de dieren en attracties het spannend houden voor de kids.

Gaia Zoo en kasteel ErensteinGaia Zoo, tegenover kasteel Erenstein in Kerkrade

Tenslotte nog een derde activiteit die je in Zuid-Limburg met kinderen eigenlijk niet mag missen. Het Discovery Museum heeft lange tijd op onze wishlist gestaan, maar telkens als we in Zuid-Limburg waren was het gesloten. Uiteindelijk zijn we er een keer speciaal voor terug gereden naar Zuid-Limburg, een rit van bijna 2 uur enkele reis. Omdat we het combineren met een familiebezoekje aan het eind van de middag vinden we het de rit meer dan waard. Overigens blijkt het museum te veel interessante tentoonstellingen te hebben om tussen 11 en 3 te verkennen. Onze kinderen waren liever tot sluitingstijd gebleven.

Vanaf het moment dat we het Discovery Museum in zijn gestapt, hebben onze kinderen geprobeerd, ervaren, geëxperimenteerd, ontworpen én zijn we naar een theatervoorstelling geweest. Hier is écht een wereld te ontdekken op het gebied van aarde, wetenschap, techniek en ontwerp. Wat het Discovery Museum zo leuk voor kinderen maakt, is dat ze voortdurend actief bezig kunnen zijn. Het theater en de film over de aarde zijn eigenlijk vooral nodig om even uit te rusten. De film schijnt bovendien heel mooi te zijn, maar die hebben wij helaas gemist door tijdgebrek. Dat geldt ook voor het zelf experimenteren, knoeien, uitvinden, bouwen en testen in het Science Lab. De zelfbouwprojecten hier zijn op leeftijd gerangschikt en zien er heel gaaf uit. Gaan we zeker een volgende keer ontdekken! Ook al ben je hier binnen, dit museum zal zeker in de smaak vallen bij wie iets zoekt om te doen in Zuid-Limburg met kinderen die van avontuur en buiten houden

Discovery Museum KerkradeHet Discovery Museum in Kerkrade is één van de tofste musea voor kinderen

Een flinke wandeling in Zuid-Limburg met kinderen

Misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar afgezien van de korte GPS-wandeling met Lotje, hebben we heel wat flinke wandelingen gemaakt in Zuid-Limburg met onze kinderen. Zo hebben we de Trage Tocht Gulpen gelopen en ondanks dat we er de hele dag over hebben gedaan, hebben de dames gewoon 15 kilometer gelopen, zonder mokken. De afwisseling van het landschap, de rivier de Geul, waar ze konden spetteren en afkoelen en de dieren die we onderweg tegenkomen zorgen ervoor dat ze zich geen moment vervelen. Nog net wat verder is de Trage Tocht Slenaken, waarbij je verschillende keren de grens met België passeert.

Een andere mooie wandeling om met het hele gezin te genieten van het Limburgse heuvelland is de de wandeling naar het Hijgende Hert bij Vijlen. Rond Valkenburg kun je wandelen combineren met de vele attracties in het stadje zelf. Ook de bloesemwandelingen in Zuid-Limburg, die we in april hebben gelopen, zijn echt de moeite waard. Ook kinderen kunnen schoonheid onderweg waarderen, die van ons in elk geval wel. 🙂

Langs de Geul tijdens de Trage Tocht GulpenOok de kinderen kunnen de mooie Trage Tocht Gulpen waarderen

Street art spotten in Heerlen

Het is de street art die Heerlen interessant maakt voor ons om te bezoeken. In Heerlen hoef je om kunst te zien niet naar een museum. Hier loop je in het centrum en daar net buiten tegen levensgrote murals aan en ontdek je op onverwachte plekken minischilderijtjes. En mooi meegenomen: een street art wandeling door Heerlen organiseer je makkelijk zelf en kost je geen cent. Het perfecte budgetproof familie uitje in Zuid-Limburg dus.

Kleurrijke street art is wat mij altijd blij maakt in een stad, maar Heerlen heeft niet bepaald een geweldig imago als stad zijnde. Met gemengde verwachtingen gaan we daarom naar Heerlen en we worden aangenaam verrast. Ja, ik blijf het een lelijke stad vinden, ook mét street art. Maar de kunstwerken maken veel goed. Ze zijn echt een toevoeging voor de stad en de moeite waard om voor naar Heerlen af te reizen.

kunstwerken Promenade HeerlenKleurrijke street art in het centrum van Heerlen

Nog een overnachtingstip in Zuid-Limburg met kinderen

Abdij Rolduc is een enorm, historisch complex bestaand uit een schitterende kerk, verschillende vleugels van de vroegere abdij, die tegenwoordig zijn omgebouwd tot hotelkamers, een eetzaal en vergaderruimtes, een eigen wijngaard en een oude begraafplaats. Wie op zoek is naar een bijzondere overnachting in Zuid-Limburg met kinderen is bij Abdij Rolduc daarom zeker aan het juiste adres. Onze achtjarige heeft er écht de tijd van haar leven gehad en heeft een uur lang alleen maar “wow” geroepen. Super leuk dus, als je eens wat anders wilt doen dan een standaard huisje en perfect te combineren met de Gaia Zoo, het Discovery Museum en Mondo Verde. Of gewoon één van de vele andere dingen die je kan doen in Zuid-Limburg met kinderen.

Zijn je kinderen wat minder actief, of houden jullie gewoon niet zoveel van wandelen? Dan kun je ook heel veel van de schitterende landschappen van Zuid-Limburg zien door de Mergellandroute te rijden. In een dag met verschillende mooie stops, kom je zo op heel veel plekjes in Zuid-Limburg.

Ben jij weleens in Zuid-Limburg geweest met het gezin? Heb je nog aanvullende tips voor als we in de toekomst weer eens die kant op gaan?

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Een reactie op “Doen in Zuid-Limburg met kinderen die van avontuur en buiten houden

  1. Chayenne zegt:

    Vergeet ook de leisure dome niet in Kerkrade. Daar is ook genoeg te doen met de kids. Ik kan me voorstellen dat het voor jullie voelt als het buitenland. Dat heb ik als ik naar het noorden ga haha. Verschil moet er zijn 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *