De Achterhoek met kinderen

Achterhoek met kinderen – de leukste tips voor uitjes en bezienswaardigheden

Er is in de Achterhoek voor kinderen super veel te beleven. Het leuke van de Achterhoek vind ik dat er zoveel activiteiten zijn die lekker kneuterig aanvoelen. Hoewel er echt wel een aantal indrukwekkende bezienswaardigheden zijn, kun je bij het verkennen van de Achterhoek met kinderen vooral genieten van het laagdrempelige en kleinschalige. Dat wil niet zeggen dat kinderen én volwassenen zich niet enorm kunnen vermaken in de Achterhoek. Integendeel. “Ik zou hier kunnen wonen, mama” zegt onze oudste. En ik ben het helemaal met haar eens. Wat een heerlijke plek! Gelukkig wonen wij er vlakbij. Onderstaande activiteiten en bezienswaardigheden in de Achterhoek bezochten wij tijdens een aantal verschillende dagen en weekendjes weg.

Kasteel Huis Bergh met ridderslag

Kasteel Huis Bergh is één van die bezienswaardigheden in de Achterhoek die je móet zien, met kinderen of zonder. Zodra je dit kasteel in het oog krijgt, heb je het gevoel zo de Middeleeuwen in te stappen. Het grote kasteel, met slotgracht, is nog in perfecte staat en één van de grootste waterburchten van Nederland. Voor de wapenkamer en verzameling Middeleeuwse kunst lopen onze meiden niet direct warm, maar de speciale Ridderslag maakt ze wel enthousiast. Verkleed als hofdame en ridder huppelen ze achter de gids aan, die in elke ruimte een spannend verhaal vertelt. Aan het eind van de ronde door het kasteel worden ze zelfs tot ridder geslagen, hoe stoer is dat!

kasteel Huis Berghkasteel Huis Bergh kent toffe activiteiten, maar is van buiten al indrukwekkend

De Ridderslag is er alleen in het weekend en moet op voorhand gereserveerd worden. In de schoolvakanties zijn er vaak andere toffe activiteiten voor kinderen in kasteel Huis Bergh. Geen kinderactiviteiten is trouwens ook geen straf, want de holle bomen op de dijk rond de gracht zijn te gekke verstopplekken!

Wil je een keer iets echt heel tofs en unieks doen met de kinderen, dan kun je ook in kasteel Huis Bergh overnachten. Dan voel je jezelf pas echt een prins of prinses, toch?! Het is niet goedkoop, maar wel heel gaaf en wellicht een uniek verjaardagscadeau!

Andere kastelen in de Achterhoek

Kasteel Huis Bergh is dan wel het bekendste en grootste kasteel van de Achterhoek, er zijn er in deze regio nog veel meer. Kasteel Ruurlo is één van mijn favorieten, met een toren in de slotgracht. Het museum is niet echt kidsproof, maar het Doolhof niet ver hier vandaan is dat wel. Een ander schitterend kasteel in de Achterhoek is kasteel Vorden, net als het nabijgelegen landgoed Hackfort. Voor kinderen is bij die laatste een korte, afwisselende wandelroute. Beide kastelen zijn onderdeel van de Acht Kastelenroute. Een heel andere achtkastelenroute is die langs de 8 sprookjeskastelen van Roelien de Lange. Deze fantasiekasteeltjes hebben een hoog Eftelinggehalte en je hoeft er als kind slechts 8 kilometer voor te fietsen, in plaats van de 34 van de échte Achtkastelenroute. Ik zette in een apart blog trouwens de mooiste kastelen van heel Nederland voor je op een rijtje!

wandelen Hackfort en Rietberg Achterhoek met kinderenWandelen van Hackfort naar de Rietberg in de Achterhoek met kinderen

Doe je de wandelroute rond kasteel Hackfort, dan passeer je sowieso één van deze 8 droomkasteeltjes bij de parkeerplaats. Je kunt de route zelf nog uitbreiden door aan de achterkant van het landgoed langs de Baakseweg naar De Rietberg en camping het Uitzicht te lopen. Hier staat een tweede sprookjeskasteeltje, zijn er lama’s en konijntjes om te aaien, koeien in de stal of de wei én prachtige pauwen. Er is ook een klein speeltuintje. Rond het zelfbedieningsrestaurant staan bankjes, waar ouders lekker kunnen zitten, terwijl de kinderen zich vermaken met de dieren en de trampoline.

Klimbos en doolhof in Ruurlo

In Ruurlo zijn behalve een kasteel ook nog een klimpark én een doolhof te vinden. Klimmen hebben wij in dit park nog niet gedaan. We zijn erg fan van het park in Garderen. Net als daar kunnen in Klimbos Ruurlo kinderen vanaf 1.20 meter lekker klimmen. Het doolhof in Ruurlo is een wat korter uitje, met een hoog nostalgiegehalte. De dikke, groene hagen en brede paden leiden uiteindelijk naar de verhoging in het midden. Voor kinderen is er een speurtocht, waarbij ze 8 letters moeten zoeken in het doolhof. Goed idee, want je legt best wat meters af, voordat je het midden hebt bereikt en zo blijft het leuk.

Klimmen en doolhof RuurloKlimmen en een mooi doolhof Ruurlo (foto is van klimbos Garderen)

Wandelen met een ezel of Alpaca in Zelhem

Misschien wel onze allerleukste activiteit om in de Achterhoek met kinderen te doen is wandelen met een ezel of Alpaca. Je kunt dit op verschillende plekken doen, maar wij wandelen met ezel Ignas in Zelhem. Nadat Ignas voorzien is van een zadel, een zacht dekje én twee zadeltassen, kunnen we op pad. We krijgen een duidelijk kaartje met routebeschrijving mee en als we onze picknicklunch in de zadeltas hebben gestopt vertrekken we. De landelijke omgeving in de Achterhoek, met overal van die typische boerderijen met rieten dak is perfect voor een flinke wandeling. Je kunt routes van 2,5 tot 9 kilometer volgen, wij doen rustig aan. Zo hebben de kinderen lekker de tijd om met Ignas te kroelen, stukjes op zijn rug te zitten en hem te laten grazen onderweg.

Als we een paar uur later terug komen bij de zorgboerderij, willen onze meiden Ignas liever mee naar huis nemen dan hem terug te brengen bij de stal. Ze willen zeker nog eens een keer met een ezel wandelen, hoewel het hen ook wel wat lijkt om de volgende keer zo’n koddige Alpaca mee op stap te nemen!

wandelen met een ezel niet altijd makkelijkWandelen met een ezel in de Achterhoek is een belevenis voor kinderen

Slapen in een boomhut in de Achterhoek

Altijd al eens willen overnachten in een boomhut? Dan is een weekend in de Achterhoek met kinderen dé gelegenheid om het uit te proberen. Je kunt daar in Haarlo op het erf van een monumentale boerderij slapen in een boomhut, die tussen 3 grote, sterke eiken hangt. Je kunt hier met 2 of 3 personen in de boomhut slapen, dus niet geschikt voor grote gezinnen. Als we de trap naar de boomhut beklimmen, worden we met elke tree blijer. Wat een knus en knap getimmerd huisje is dit. Tussen het gebladerte door kijk je uit over akkers, bos en landerijen met andere boerderijen. In het zitje voor de deur, kun je lekker zitten op een bankje en in stilte van het Achterhoekse landschap genieten.

Zodra we de deur openen zijn we nog meer onder de indruk: ondanks dat de hele boomhut slechts 7,5 m2 groot is, wordt de ruimte zo handig benut dat alles wat je nodig hebt er is. De tweepersoons bedstee steekt aan de achterkant uit, waardoor deze geen vloeroppervlak inneemt. Voor de derde persoon is er een opklapbed, dat al speciaal voor ons naar beneden is gehangen. Ik kan er makkelijk onderdoor lopen zonder te bukken. De ladder om erin te klimmen hangt aan de schuine wand van het dak. Er is zelfs nog ruimte voor een schommelstoel!

slapen in een boomhut in de Achterhoek met kinderenUnieke ervaring: slapen in een boomhut in de Achterhoek met kinderen

Twee volwassenen en een kind kunnen er prima in slapen, net als twee kids met 1 volwassene. Als je met een baby of peuter reist, zou die er als vierde persoon in een slaaptentje bij kunnen slapen. Loopt je jonge kindje al, dan is zo’n boomhut weer niet de meest handige plek om te overnachten. Voor kinderen vanaf een jaar of 4 is het echt een te gekke ervaring. Wil je jullie weekend in de Achterhoek voor de kinderen extra speciaal maken, kies dan zeker voor overnachten in een boomhut.

Quality Time met 1 van de kinderen in de Achterhoek

Zoek je een heel leuk plekje om quality time met 1 van je kinderen in de Achterhoek door te brengen? Dan is dit super knusse bakhuisje echt een aanrader! Wij zijn er in het voorjaar, als de bloesemstruiken rond het huisje bloeien. In het late namiddagzonnetje ziet alles er nóg betoverender uit.

romantisch bakhuisje bij monumentale boerderijHet heerlijke bakhuisje op het erf van de monumentale boerderij

De paarden in de wei bij het huisje komen direct bij aankomst op ons af lopen. Ons paardenmeisje is helemaal blij, als ze het sappige, net geplukte gras uit haar hand komen eten. Ik maak ondertussen wat te eten, in het kleine keukentje vol retro spulletjes. In het gouden, laatste zonlicht eten we in het tuinsetje dat uitzicht geeft op de paarden én de monumentale boerderij waar ons bakhuisje bij hoort. Als we bijna klaar zijn, komen de kippen nog even om het hoekje scharrelen. Ze passen er helemaal bij. Wat een plaatje! Stel je voor dat je hier een paar nachtjes met je kind (okee, of lekker romantisch zonder kinderen) kunt overnachten. Vanaf het bakhuisje kun je lopend naar de uitkijktoren in natuurgebied Vragenderveen en onderweg je eigen softijsje tappen bij de boer.

IJsboerderij Dommerholt in Borculo

Een andere plek waar je in de Achterhoek met kinderen écht een ijsje moet eten is IJsboerderij Dommerholt net buiten Borculo. Het zelfgemaakte, verse ijs is heerlijk en in de zomermaanden kun je ervan genieten op het grote terras of op de bank met schommelzitjes. Het beste voor kinderen én ouders is echter de grote speeltuin die erbij is. Vanaf het terras heb je prima zicht op de speeltuin met trekker, trampolines en uitdagende klimtoestellen.

IJsboerderij Dommerholt BorculoIJsboerderij Dommerholt bij Borculo is een leuke stop in de Achterhoek

Natuurpark de Leemputten

Een combinatie van natuur en speeltuin die je zeker niet mag overslaan als je de Achterhoek met kinderen aan het verkennen bent, is Natuurpark de Leemputten bij Groenlo. Hier kun je heerlijk rondstruinen door bosrijk gebied met plassen die zijn ontstaan door het afgraven van leem. Volg het 3 kilometer lange wandelpad en ontdek onderweg met schepnetjes wat er allemaal in het water groeit. Op het moment dat wij deze wandeling maken, komt het water tegelijk ook met bakken uit de lucht, maar zelfs dat kan de pret niet drukken.

De Leemputten AchterhoekDe Leemputten is een fijne plek om avonturen te beleven in de Achterhoek

Als we gaan waterfietsen is het gelukkig opgeklaard. Je huurt deze waterfietsen bij het strand met de naastgelegen speelweide. De leemafgravingen zijn onderling met elkaar verbonden en zo kun je de gele waterfietsen van het ene meer naar het andere manoeuvreren. Onderweg zien we vogels broeden, meerkoeten ruzie maken en zwanen statig met ons meezwemmen. Terug bij het strand en de speelweide relaxen we even in één van de knusse zithoeken die er gecreëerd zijn en we eten een frietje. Daarna hebben de meiden weer volop energie om zich uit te leven in de speelweide.

Flamingo’s spotten op de grens met Duitsland

Natuurpark de Leemputten is één van de meest oostelijke uitjes in de Achterhoek. Aan de overkant van de weg loop je door het bos naar de Duitse grens. Waarom je naar Duitsland zou lopen, terwijl de Achterhoek al leuk genoeg is? Je kunt daar flamingo’s spotten! Hoe cool is dat?! Het Zwillbrocker Venn is een natuurgebied dat bestaat uit bos en veen- en moerasgebieden. Het is een paradijs voor watervogels en elk voorjaar, van maart tot juni, leeft hier een groep flamingo’s. Vanuit één van de wildkansels kun je ze spotten.

Zwillbrocker Venn flamingo's spottenIn het Zwillbrocker Venn kun je flamingo’s spotten, hoe tof is dat?!

Wij parkeren bij Eetcafé Haak en Hoek, met ook weer een erg leuke speeltuin, en steken de weg over, om het wandelpad een kilometer of wat te volgen. Aan het einde van het eerste stuk bos kun je kiezen om het resterende deel van de 6 kilometer lange wandeling linksom of rechtsom te doen. Welke kant je ook kiest, je passeert 2 wildkansels en een uitkijktoren om de flamingo’s te bekijken. Het flamingo-eiland is op een flinke afstand, dus een verrekijker meenemen is een goed idee.

Hertenpad in Baak

Kun je er geen genoeg van krijgen de natuur in te gaan in de Achterhoek met kinderen, dan is het Hertenpad in Baak een aanrader. Ook met jonge kinderen is dit pad heel goed te lopen, aangezien het slechts 3 kilometer lang is. Je kunt bij Het Wapen van Baak een tasje met opdrachten en spulletjes die je daarbij nodig hebt ophalen. Als wij in dit deel van de Achterhoek zijn en deze belevenisroute lopen, is het café-restaurant gesloten. Ze zijn zo lief om dan een bakje met flyers met daarop de route buiten te zetten. Overigens is de route ook zonder die flyer te lopen, bij de kerk staat het eerste paaltje met afbeelding van een hert. Als je de paaltjes volgt kom je vanzelf al gauw bij Landgoed Baak, een echt plaatje in het Achterhoekse landschap.

Hertenpad Baak AchterhoekMet het Hertenpad in Baak kunnen kinderen zich lekker uitleven

Rond landgoed Baak staan al een aantal speelelementen waar de kinderen zich lekker kunnen uitleven. Als je daarna de weg oversteekt naar het centrale deel van het belevenispad worden de speelelementen alleen maar toffer. Zo zijn er een slingertouw aan een boom, een kabelbaan en een touwbrug over het water. Wij hebben ons bijna 2 uur vermaakt met het Hertenpad en de kinderen hadden het niet erg gevonden nóg langer te spelen.

Kleinschalige pretparken en speeltuinen

In de Achterhoek is het leven gemoedelijk en dat geldt ook voor de pretparken en speeltuinen. Je vindt er geen enorme knallers van attracties, maar kleinschalige, fijne plekken waar kinderen zich echt kunnen uitleven. Op pannenkoekenboerderij Erve Brooks kunnen kinderen behalve pannenkoeken eten ook varkentjes aaien, steltlopen, een blotevoetenpad lopen en in de museumboerderij ervaren hoe het boerenleven vroeger was in de Achterhoek. Wij hebben er het avonturenpad gelopen, met bijvoorbeeld schommelende touwbruggen en wiebelende boomstammen. Ook steek je met een vlot een plas over, of zwaai je aan touwen over een sloot, super spannend.

Achterhoek met kinderen - Erve BrooksNiet te missen in de Achterhoek met kinderen – Erve Brooks

Een mengelmoes van speeltuin en pretpark is het Land van Jan Klaassen in Braamt, met een binnen- en buitengedeelte en watergedeelte. Ook bij Hof van Eckberge kunnen kinderen naar hartenlust spelen, ontdekken en onbezorgd kind zijn. Er is hier, behalve een belevingswereld met binnen- en buitenspeeltuin, ook een kleinschalige dierentuin.

Bij Megapret in Lievelde kunnen kinderen de hele dag klimmen, glijden, springen en tractor rijden. In de zomer kunnen kinderen lekker spetteren in het watergedeelte. Er is een verkeerspark en een minigolfbaan. Spelen in de Achterhoek betekent kinderen die moe en voldaan mee naar huis gaan in de avond.

Megapret Lievelde AchterhoekMegapret in Lievelde is een begrip in de Achterhoek

Leerzaam en leuk: Erve Kots en Kaasboerderij Weenink

Erve Kots is een openluchtmuseum waar je alles leert over het werk op de boerderij van vroeger in de Achterhoek. We kijken binnen in de verschillende boerderijen en schuren. Het valt nog niet mee om zelf op klompen van de klompenmaker over het erf te stappen als een echte boerin. De hoefsmid, de mandenmaker en de andere ambachten hebben elk hun eigen stukje van de tentoonstelling. In de tredmolen waar de paarden vroeger rondjes liepen om het meel te maken, loopt ons eigen paardje hinnikend rond, terwijl ze de knappe, houten constructie bekijkt. De ezeltjes en pony’s buiten trekken toch meer en het weer is té lekker, waardoor we niet al te lang binnen blijven.

De prachtige, houten speeltuin is net nieuw en helemaal van deze tijd, maar toch past hij perfect bij de rest van het openluchtmuseum. Vlakbij is het terras van de Herberg Erve Kots. Hier kun je genieten van ambachtelijk gebak en verse koffie of een kop thee. Wij slaan even over, want we willen heel graag nog een kijkje nemen bij de overburen.

Erve Kots Achterhoek met kinderenErve Kots is de perfecte duik in de geschiedenis in de Achterhoek met kinderen

Kaasboerderij Weenink

Tegenover Erve Kots staat de beleefboerderij van de familie Weenink. Hier kunnen kinderen van alle leeftijden zelf leren om koeien te melken op de houten kunstkoe, knuffelen met kalfjes en hun moeders, biggetjes en konijnen aaien en lekker springen op de air trampoline. In de weilanden rond boerderij Weenink kun je boerengolf spelen, maar ons boerinnetje is niet weg te slaan uit de stallen.

Houd je van ervan de lokale producten te proeven, of neem je graag een souvenir mee naar huis uit de Achterhoek? Ga dan zeker nog even naar binnen in de boerderijwinkel, waar je onder andere kaas en mosterd vind en hele mooie cadeau pakketten vol streekproducten.

kaasboerderij WeeninkDe kaasboerderij is een heerlijk kneuterig uitje in de Achterhoek

De Lebbenbrugge, brandweermuseum en watermolen in Borculo

De Lebbenbrugge is een museumboerderij net buiten Borculo en echt de Achterhoek op haar fotogeniekst. Ook hier reis je met het hele gezin terug in de tijd van de houten fietsen en het weefgetouw. In de zomermaanden rijdt in vakanties en weekenden een paardentram, wat het voor kinderen extra tot een feestje maakt.

Ook het centrum van Borculo lijkt zo uit een plaatjesboek te komen, zeker rond de oude watermolen. Voor kinderen interessant om te zien hoe zo’n oude oliemolen werkte, voor de ouders een fijn plekje bij het water om even wat te drinken. Na dat drankje is er dan weer genoeg energie om het brandweermuseum in te duiken. Hier staan prachtige oude brandweerauto’s opgesteld en bijvoorbeeld veel verschillende helmen, leren emmers, stortzakken, emmerspuiten, een pomp gebouwd op een kruiwagen, verschillende handbediende pompen welke werden getrokken door manschappen en nog veel meer. De brandbestrijding vanaf het allereerste begin tot aan het eind van de jaren zeventig wordt in beeld gebracht.

Borculo Achterhoek met kinderenIn Borculo is genoeg te doen voor wie de Achterhoek met kinderen bezoekt

Krijg je geen genoeg van pittoreske plekjes en watermolens in de Achterhoek? Neem de kinderen mee naar de Mallumse Molen in Eibergen. Dit schitterende plekje is ook heerlijk om te chillen na een bezoek aan pret- en dierenparkje Hof van Eckberge in datzelfde Eibergen!

Nationaal onderduikmuseum Aalten

Een museum dat lang hoog op de wensenlijst van onze eigen kinderen heeft gestaan om in de Achterhoek te bezoeken is het Nationaal onderduikmuseum in Aalten. Vooral onze oudste heeft een grote interesse in alles dat met de Tweede Wereldoorlog te maken heeft. Toch zijn we gek genoeg pas recent voor het eerst in het onderduikmuseum geweest. Telkens als we het gepland hadden, ging het museum dicht door een nieuwe lockdown.

onderduikmuseum Aalten AchterhoekBezoek het onderduikmuseum in Aalten als je kinderen van geschiedenis houden

Uiteindelijk is het toch goed gekomen en hebben we een duik in de geschiedenis gemaakt in dit museum. De speurtocht en interactieve elementen nemen kinderen écht mee naar de tijd van de bezetting. De aparte tentoonstelling over het leven op het platteland van ongeveer een eeuw geleden is ook de moeite.

Wist jij dat de Achterhoek zo’n leuke regio is om met kinderen te bezoeken?

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

4 reacties op “Achterhoek met kinderen – de leukste tips voor uitjes en bezienswaardigheden

 1. DutchieontheRoad zegt:

  Nog nooit in de Achterhoek geweest…shame on me! Kasteel Huis Bergh ziet er heel erg tof uit…daar wil ik ook wel eens naartoe. Wandelen met een ezeltje of alpaca staat ook nog op mijn wishlist. Hopelijk ga ik dit jaar naar een alpacaboerderij.

  • Yvonne zegt:

   Tot een jaar geleden waren wij er ook nooit geweest hoor. Ik vind ’t echt een hele leuke streek. Nu zijn we er inmiddels al 3 keer in een jaar geweest.

 2. Michal zegt:

  Er is zeker genoeg te doen met kinderen in de Achterhoek! Ik heb nog wel wat aanvullingen op dit blog hahaha. Maar zo te lezen hebben we ook nog lang niet alles gedaan daar, dus dit jaar gaan we gewoon weer verder met ontdekken…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *