op pad in eigen land in het voorjaar

Op pad in eigen land in het voorjaar – tips voor lentekriebels

Heerlijk hè, om ’s ochtends weer wakker te worden van een zonnestraal die tussen de gordijnen door piept, in plaats van de wekker. Die kwetterende vogels rond dat tijdstip zijn niet voor iedereen hier in huis even fijn, maar IK geniet ervan. Nog een beetje extra als ik de gordijnen open schuif en ze voorbij zie vliegen met strootjes in hun snavel. De lente is er! En als zij de lentekriebels voelen, dan voel ik ze ook. Tijd om op pad te gaan in eigen land in het voorjaar. Camera mee, rugzak met lunch achterop en gaan.

De lente is super om erop uit te gaan in eigen land

De eerste bloesem heb ik alweer gespot. De appels en andere fruitbomen hier in de Betuwe zitten nog in de knop, maar magnolia’s bloeien al volop in onze wijk. Ook de narcissen en krokussen doen hun best om het grauwe winterseizoen te verjagen. Zij geven weer kleur aan de wereld, terwijl de eerste tulpen hun kop net boven de grond steken. De ontluikende natuur is toch dé reden om erop uit te gaan in eigen land in het voorjaar? Wat een geluk dat we de afgelopen weken al zoveel zon hebben gehad en dat ook de komende week weer zonovergoten lijkt te worden. Heb je de lentekriebels nog niet te pakken, dan gaat dat nu het ook nog minder koud wordt zeker gebeuren. Dus zoek je rugzak gauw op, strik je veters en ga op pad. Is het je toch nog wat te fris in de ochtenden, dan is rond toeren met de auto in dit seizoen ook perfect.

op pad in eigen land - ontluikend voorjaarHet ontluikende voorjaar nodigt uit om weer op pad te gaan in eigen land

De mooiste bloesemwandelingen in het voorjaar

Ga je op pad in eigen land in het voorjaar, dan móet je eigenlijk één van de mooiste bloesemwandelingen uitproberen. Dat kan natuurlijk in de Betuwe, de bekendste plek om te wandelen tussen de bloesems van kers, pruim, appel en peer. De bekendste bloesemwandelingen in de Betuwe voeren langs de fotogenieke rivier de Linge. Je kunt de lange wandeling doen, waarbij je een volledige dag onderweg bent en de Linge grofweg van Geldermalsen tot Leerdam volgt. Er zijn ook opties voor iedereen die de lente wil proeven en slechts een paar uurtjes de tijd heeft. De wandeling van Geldermalsen naar Beesd is een kilometer of 8 lang en voert over de beroemde appeldijk.

Net iets noordelijker is het Teisterbantpad van 10 of 13 kilometer (naar smaak aan te passen) ook een aanrader. Deze wandeling langs weilanden, fruitboomgaarden, een kasteeltje én de rivier de Linge is eigenlijk het hele jaar door mooi, maar met overal bloeiende bloesembomen en ondeugende lammetjes is dit eigenlijk een lentewandeling bij uitstek. Ook rond het pittoreske stadje Buren zijn verschillende kortere bloesemwandelingen.

laatste kilometers TeisterbantpadHet Teisterbantpad en andere bloesemwandelingen zijn reden om erop uit te gaan

Wanneer de bloesems bloeien in het voorjaar verschilt per jaar. De fruitbomen bloeien niet allemaal tegelijk. De kersen en pruimen zijn de eersten, om gevolgd te worden door de peren en tenslotte bloeien de appelbloesems. Afhankelijk van het weer is dit ergens in de maand april.

Wist je dat je in het uiterste zuiden van ons land ook schitterende wandelingen kunt maken door het heuvelland én tussen de fruitbloesems? Ik liep verschillende mooie bloesemwandelingen in Zuid-Limburg. Woon je in de Randstad? Ook in Utrecht is een mooie bloesemwandeling en elk jaar één van de eerste plekken om uitbundig bloeiende bloesembomen te zien is het Amsterdamse Bos. Kun je er echt geen genoeg van krijgen, dan kun je wat later in het voorjaar ook terecht in Twente. Hier bloeien dan de Krentenboompjes, die van die lieve, kleine bloemetjes hebben.

wandelen Zuid-Limburg bloesem en heuvelsIn Zuid-Limburg kun je in de heuvels wandelen tussen de bloesem

Wandelen tussen de bollenvelden in het voorjaar

Houd je van kleur, ga dan het voorjaar ervaren tussen de bollenvelden. Hoe Nederlands wil je het hebben?! Wandelen tussen de tulpen- en bollenvelden kan tegenwoordig op heel veel plekken. Waar de meest uitbundige fruitbloesem in slechts enkele delen van ons land te zien is, heb je veel meer keus om kleurrijke bollenvelden te spotten.

Net als bij de bloesems, hangt het helemaal van het weer af op welk moment de bloembollen zich van hun mooiste kant laten zien. Eerst komen de narcissen en hyacinten, daarna de tulpen pas. Alle info en ook de verwachte bloeiperiode kun je zien op de website van de Bollenstreek. Let wel op dat de bloeiperiode in andere regio’s hiervan kan afwijken.

tulpen en bollenvelden - routes tipsTulpen en bollenvelden geven het Nederlandse landschap kleur in de lente

De bekendste bollenvelden zijn die rond Lisse, in de Bollenstreek. Je kunt een wandeling door dit gebied goed combineren met een bezoek aan de Keukenhof. Ik had het niet verwacht, maar ik vond de Keukenhof zó mooi. Trek minimaal een uur of 3 uit, om een goede indruk te krijgen van het park. Als je direct bij de opening in de ochtend het park binnen gaat, vermijd je de grootste drukte en kun je in de middag de ruimte opzoeken en een wandeling langs de bollenvelden maken. Op deze Flowermap kun je zien welke bloemenvelden in bloei staan. Zo kun je zelf een wandeling samenstellen, of stap op de fiets, als je grotere afstanden wilt overbruggen.

Woon je niet in de Randstad of heb je gewoon geen zin om de drukte op te zoeken? Je kunt ook wandelen tussen de tulpenvelden buiten de Bollenstreek. In de kop van Noord-Holland staan ook enorme velden vol tulpen, net als in Flevoland en Zeeland. Zelfs in Groningen en Drenthe zijn tulpenvelden te vinden tegenwoordig. Elke regio heeft haar eigen wandel-, fiets- en autoroutes, dus er zijn genoeg opties om van de tulpen en andere voorjaarsbloemen te genieten als je op pad wilt in eigen land in het voorjaar.

tulpen hunebedden en bloesem DrentheIn Drenthe kun je tulpen, hunebedden en bloesem combineren

In de lente de natuur weer in

Terwijl de bloesems en de tulpen de show stelen met hun geuren en kleur, worden ook de bomen in de lente langzaam groener. Wandelen in het bos wordt daarmee ook weer kleurrijker en gezelliger. De frisse groene blaadjes zorgen voor een sprookjesachtige sfeer. Nadeel is dat die bladeren dan wel het zonlicht wat tegenhouden. Combineer daarom in het voorjaar wandelingen door het bos met een zandverstuivingen of de hei. Wandel je met kinderen, dan is een stop op de zandverstuiving sowieso een feestje, dus vergeet het emmertje, schepje en lunchpakket niet.

Plekken waar bos en open vlakte elkaar afwisselen zijn er genoeg in Nederland. Op de Veluwe, de Veluwezoom, de Utrechtse Heuvelrug en de Brunsummerheide is het niet moeilijk een wandeling door afwisselend gebied te vinden. Ook in Noord-Brabant en Drenthe kun je wandelen in bosrijke gebieden met heide en zandverstuivingen er tussen. De hunebedden staan vaak op open plekken, dus zo kun je meteen een stukje cultuur meepakken. Op verschillende plekken vind je ook schaapskooien op die open vlaktes, zoals op de Loenermark op de Veluwe en in Lhee in Drenthe. Zodra de eerste lammetjes er zijn is dat natuurlijk een extra leuke stop op de route!

wandelen Loenermark vanuit schaapskooiDe schaapskooi op de Loenermark is in de lente the place to be!

Met de auto erop uit in de lente

De ochtenden in de lente zijn vaak nog fris en misschien heb je niet altijd even veel zin om de hele dag actief te zijn. Een mooie autoroute rijden is dan ideaal, als je toch op pad wilt in het voorjaar. Je kunt onderweg zoveel stops maken als je wilt en alsnog een klein ommetje maken, of in de buitenlucht lunchen zodra het warm genoeg is. Een erg mooie tocht om te maken in het voorjaar is die langs de Lek en de Linge. Zo zie je veel meer van het gebied dan tijdens een bloesemwandeling alleen en kun je zelfs nog een bezoek brengen aan de molens langs de Lek. Wij hebben er een extra speciale dag van gemaakt voor deze autoroute langs de Lek en de Linge in een oldtimer VW bus te rijden.

Een andere mooie autoroute is de Mergellandroute in Zuid-Limburg. Deze passeert ook verschillende van de bloesemwandelingen die ik eerder noemde. Als je een weekend de tijd hebt, kun je op de ene dag een stukje rijden en één van de bloesemwandelingen maken. De volgende dag rijd je dan verder en plan je nog een paar leuke stops onderweg in.

taart onderweg bij de VW old timer busMet een VW Oldtimer langs de Lek en de Linge is in het voorjaar extra mooi

Stedentrip in eigen land in het voorjaar

De natuur in gaan in het voorjaar ligt voor de hand, maar een stedentrip in de lente is ook een aanrader. De zon schijnt vaker, de terrasjes komen langzaam weer naar buiten en het wordt gezelliger in de stad. Een perfecte keus in het voorjaar zijn Leiden en Delft. Deze steden zijn niet al te groot en daarom makkelijk te belopen. Bovendien ben je van hieruit gauw aan zee. Is het dan een dag uitzonderlijk zonnig lenteweer, kun je daar meteen maximaal van genieten door ook een paar uurtjes naar het strand te gaan. Leiden ligt bovendien op een steenworp afstand van de Bollenstreek, waardoor combineren met de Keukenhof of een wandeling tussen de bloembollen makkelijk is. Valt het weer tegen, dan heeft zowel Leiden als Delft genoeg musea om je een weekend lang bezig te houden.

Wil je graag eens heel wat anders, ga dan naar het noorden van ons land om de lente te vieren. Ook in de hofjes van Groningen komt langzaam weer meer kleur. Je kunt een dag in de stad ook afwisselen met een wandeling langs de tulpenvelden in de provincie. Wist jij dat er in Groningen velden vol tulpen zijn?

Pepergasthuis GroningenOok de hofjes in Groningen worden in de lente weer groener en kleurrijker

Een andere aangename stad voor een stedentrip, waar je bovendien zo de natuur in wandelt, is Nijmegen. Een weekend Nijmegen betekent een weekend in de oudste stad van Nederland.

Hopelijk heb ik je genoeg inspiratie gegeven om een dag of weekend op pad te gaan in eigen land dit voorjaar. Wat je ook gaat doen: geniet van de zon, de warmte en de kleur!

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

11 reacties op “Op pad in eigen land in het voorjaar – tips voor lentekriebels

  • Yvonne zegt:

   Wie weet, een keer tijdens een weekend weg. Je woont in Rotterdam volgens mij? Daar zijn in de omgeving ook een aantal hele mooie plekjes in de natuur voor het voorjaar. En natuurlijk de Bollenstreek op vrij korte afstand. 🙂

 1. Sanne zegt:

  De lente is mijn favoriete seizoen om in te wandelen. De bollen velden in Nederland zijn geweldig. Ik ben er geweest in 2019 en het blijft de beste vakantie ooit. Dankjewel voor de vele tips, ik zet ze op mijn lijstje.

  • Yvonne zegt:

   Ja, de bloembollenvelden zijn wel uniek in Nederland. Jammer dat het altijd maar zo kort duurt, maar ergens ook wel weer de charme. 🙂

 2. Janet zegt:

  Weggaan met zo’n VW busje lijkt me onwijs tof om nog eens te doen. De bollenvelden zijn één van mijn favoriete plekjes om te bezoeken in het voorjaar, zo fotogeniek altijd. Leiden is inderdaad een heerlijk stadje voor een stedentrip, Zwolle vind ik ook altijd leuk in het voorjaar.

  • Yvonne zegt:

   Ik hoop dit jaar ook weer naar de tulpenvelden te kunnen, al is het maar één keer. Maar we gaan in de meivakantie naar Sicilië en de kans is groot dat de bloeiperiode daar precies mee samenvalt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *