Kamperen in Kroatië

Reisverslag Kamperen in Kroatië

Na onze anderhalf jaar durende reis door Azië en het Midden-Oosten zijn we weer redelijk gesetteld in Nederland als het toch weer begint te kriebelen. Qua werk is het nog even rustig en dus besluiten we om onze tent en andere kampeerspullen achterin de auto te gooien en vertrekken we richting Kroatië. Zes jaar eerder waren we ook al in Kroatië en aan die roadtrip hebben we erg fijne herinneringen. Toen sliepen we in appartementen. Dit keer gaan we kamperen in Kroatië.

Weer onderweg… naar Kroatië

We hebben, traditiegetrouw, ongeveer halverwege de reis, een Ibis-hotel gereserveerd. Tenminste… dat is wat we denken vóór we ontdekken dat we voor een verkeerde datum gereserveerd hebben. Als we de hotelgegevens nog eens bekijken zien we dat we een overnachting voor 20 juli geboekt hebben en niet voor de 18de. We bellen ze gauw en krijgen te horen dat ze vandaag helemaal vol zitten. De pogingen van de eigenaar ons ergens anders onder te brengen lopen ook op niets uit en zo rijden wij op één van de drukste dagen van het jaar zuidwaarts zonder reservering. Gelukkig blijkt er in de praktijk altijd wel ergens een slaapplek en dus belanden we in een Etap hotel, tegenwoordig Ibis-budget.

Een poster bij de ingang waarschuwt ons: U betreedt een luxe-vrije zone. Gelukkig zijn er nog twee kamers vrij en één ervan nemen we dan maar, luxe of geen luxe. Bij het betreden van de kamer zijn we verbaasd. Hier is meer luxe dan in alle hotelkamers waar we in India hebben geslapen bij elkaar: goed sluitende, geluiddichte ramen, netjes gestucte muren, wall to wall carpet, zelfs een tv en internet op de kamer.

onderweg naar KroatiëOnderweg naar Kroatië

Laatste stuk van de reis naar Kroatië

Om zes uur de volgende ochtend vertrekken we weer en na Oostenrijk een uurtje op de Sloveense snelweg draaien we een kleinere weg op en vrijwel meteen staan we stil. De rij schuift maar nauwelijks op en een uurtje later wordt duidelijk dat we al aan de grens staan. Nog maar een uurtje en we kunnen één van de laatste plekjes op camping Pomer bemachtigen. Deze natuurlijke camping biedt veel schaduw en we mogen onze tent bouwen tussen een paar olijfbomen. Helaas is de grond zo hard dat een uur later nog maar één haring in de grond zit. Tussen twee andere plaatsen in, op een grassiger en zachter deel, staat een grote boom met rondhangende takken. In overleg met de buurvrouw mogen we daar onze tent onder wurmen en het plekje onder de boom lijkt voor onze tent gemaakt. We hebben een boomhut, met de hele dag schaduw en nog wat zitruimte er omheen ook. Dit is volop genieten, net als de zomerse temperatuur en de rust en ruimte op de camping. Houd je van wat meer leven in de brouwerij, dan is dit niet jouw plek. Kies dan een grotere camping uit aan de westkust, zoals bijvoorbeeld Camping Bijela Uvala & Zelena Laguna.

Camping Pomer Pula IstriëCamping Pomer bij Pula, Istrië

Istrië

Wat we tijdens onze eerste reis naar Kroatië vooral erg mooi vonden in Istrië zijn de ouderwetse, kleine dorpjes met hun prachtige oude huizen en kerkjes. Daarom gaan we na een dagje Pula om te shoppen en te sightseeën de volgende dag meteen terug naar twee van deze dorpjes: Labin en Plomin. Plomin is erg veranderd. Alle leegstaande en vervallen huizen zijn opgeknapt en worden weer bewoond door jonge mensen, die een vvv-kantoortje beheren, souvenirs maken en een cafeetje geopend hebben. Flitsende folders vertellen wat er te zien is en via die folders horen we voor het eerst over het oude dorpje Kršan.

Kršan blijkt op slechts tien autominuten van Plomin te liggen en we rijden er heen. Tot onze verbazing worden we opgewacht door een gids, door wie we worden rondgeleid in het kasteel. Er is verder helemaal niemand hier en bijna alle vijftien huizen in het dorp maken een vervallen indruk. Er is geld nodig om er weer wat moois van te maken, maar dat is er nu nog niet. Het maakt ons niet uit, we vinden het zo, in zijn vervallen staat, ook al prachtig! Toch zou het ons niet verbazen als ook dit dorpje met de jaren weer in zijn oude glorie hersteld wordt.

Via Pićan, nog zo’n leuk dorpje op een heuvel, rijden we naar een andere oude bekende: Gračišće. Het leuke kleine winkeltje waar we vorige keer broodjes en beleg kochten is inmiddels een supermarktje geworden en ook hier zijn de restauratiewerkzaamheden in volle gang. De kerkjes en torens zien er weer prachtig uit en ook veel huizen zijn schitterend opgeknapt. Wat een verschil met zes jaar geleden.

IstriëDe mooie kleine dorpjes van Istrië

Een andere dag maken we een schitterende rondrit over de vele kronkelweggetjes door het bergachtige binnenland van Istrië, naar Vodnjan, Rovinj, Poreč, Motovun, Livade en Oprtalj. Overal worden oude huizen opgeknapt, voornamelijk door buitenlanders. Alles ziet er netter en moderner uit toen we de vorige keer in Istrië waren. Toch is de sfeer vooral in het binnenland nog altijd bewaard gebleven.

naar Zadar

Vandaag trekken we verder naar het zuiden, langs mooie witte eilanden en een prachtig blauwe zee. We schieten goed op en even na de middag zijn we in de omgeving van Zadar. Camping Plantaza heeft nog een plekje voor ons: in de schaduw van mooie groene bomen, aan de rand van de zee. Helaas is ook hier de grond weer keihard en we moeten grote moeite doen om de haringen de grond in te krijgen. Dat mag de pret echter niet drukken, want wat een mooi plekje is dit weer.

Die nacht liggen we tot twee keer toe steeds zachter, tot we uiteindelijk met harde keien onder onze kont moeten concluderen dat het bepaald niet comfortabel meer is. Onze eerste missie is dus naar Zadar voor een nieuw luchtbed. Als we er toch zijn bekijken we meteen het centrum van Zadar. Het is een prachtige stad met veel oude bouwwerken, maar ook nieuwe, zoals het zee-orgel en het zonnemonument van zonnecellen. Wederom zijn we onder de indruk van de efficiëntie en de uitgebreide en gratis informatie van de vvv. We vinden er zelfs een campinggids voor heel Kroatië.

omgeving Zadar DalmatiëDe omgeving van Zadar en Nationaal Park Paklenica

Nationaal Park Paklenica

Het Nationaal Park Paklenica ligt op een steenworp afstand van onze camping en zo komen we er ’s ochtends al vroeg aan. Dat is maar goed ook, want hoe later je komt, hoe verder van de ingang van het park je moet parkeren. We wandelen lange tijd door deze mooie, groene omgeving en beklimmen halverwege de ochtend een berg waarin een diepe grot te bewonderen is. De uitzichten over het park zijn fantastisch vanaf deze hoogte.

Nationaal Park Plitvice

De volgende dag moeten we iets verder gaan voor ons uitje. Plitvice is bijna twee uur rijden het binnenland in. Zoals alle prijzen in Kroatië zijn gestegen zijn ook de entree en het parkeergeld hier een stuk hoger dan de vorige keer. We wagen het met onze Thaise studentenkaarten te wapperen en dankzij de handige maker ervan aan de Kao San Road kost ons dit dagje geen rib uit ons lijf, maar mogen we voor half geld naar binnen. Eenmaal binnen schuifelen we tussen de vele andere bezoekers over de smalle paadjes langs adembenemende watervallen en heldere meertjes. Wat verder van de ingang is het iets beter, maar het is ons in deze Kroatische superattractie iets te druk. Logisch, maar toch jammer van dit soort natuurlijke plekken als Plitvice en de Krka watervallen (dat laatste niet zelf ervaren, maar geregeld gehoord en gelezen).

Nationaal Park PlitviceNationaal Park Plitvice

het zuiden van Dalmatië

We zetten onze route voort naar het zuiden, langs de kust. Het water van de Dalmatische kust wordt steeds blauwer. Bij Omiš wordt het plaatje nóg mooier met indrukwekkende, kale bergen tot aan het water. Dit is niet alleen in onze herinnering het mooiste stukje Kroatië!
Het geluid van de vele cicades is oorverdovend en de pijnbomen zijn mooi groen, zo naast de blauwe kust. Wel is het ook hier enorm druk, zowel op de weg als op de campings. Zó anders dan 6 jaar geleden! Het centrum van Omiš heeft in de zomer dagelijks last van een enorm verkeersinfarct.

We rijden tot net buiten Omiš, waar we camping Daniël vinden (helaas in 2016 gesloten), met kleine, maar mooie plekjes en een geweldig uitzicht over het water. ’s Avonds halen we onze bbq tevoorschijn, maar uitgerekend hier mag dat niet bij de tent en natuurlijk worden we binnen een minuut gespot door de eigenaar. Er is echter een oventje voor algemeen gebruik en daarin kunnen we de bbq precies neerzetten en kunnen we ook leuk zitten.

Die nacht slapen we slecht. Ons slaapgedeelte staat direct aan het pad naar de wc, dat tot diep in de nacht gebruikt wordt door luidruchtige families. Als we ’s ochtends een familie in een verre hoek, op een ruime plek, zien inpakken gaan we meteen informeren. Ze vertrekken inderdaad binnen een uur en wij verkassen met ons hele hebben en houden daar naar toe. Deze plek is een stuk ruimer, biedt meer privacy en is meteen aan het strand. Een hele vooruitgang en meteen hebben we het idee hier niet meer weg te willen. We luieren de hele dag en genieten van ons mooie plekje.

Omis Camping PlantazaOmiš Camping Plantaza

Omiš, Split en Trogir

De dag erna kijken we ‘s ochtends eerst rond in Omiš, met zijn middeleeuwse, hooggelegen vesting en rijden dan door naar Salona. Hier hebben ze de afgelopen zes jaar niet stil gezeten. De oudheden uit de Romeinse tijd zijn deels gereconstrueerd en overal zijn bordjes bij geplaatst.
Een bijkomend voordeel van onze nieuwe kampeerplaats is dat er bij het water een tweede bbq-plek is, waar we het vuur ’s avonds weer opstoken. Tijdens het eten aan de waterkant zwemt een grote groep dolfijnen voor ons langs. Wow!

Trogir, op een dik half uur van Omiš, blijkt een dag later een stuk mooier dan in onze herinnering. Prachtige bouwwerken staan in een gezellig autovrij centrum en het stadje ligt erg mooi aan het water. We wandelen lange tijd rond. Daarna bezoeken we kasteel Kliš, met een mooi uitzicht, maar als bezienswaardigheid een beetje saai.

Dalmatie omgeving OmisTrogir, Split en de mooie omgeving van Omiš

Zoektocht naar het oude Kroatië

Via een adembenemend stukje Magistrala rijden we naar Brela en Baska Voda, maar het is in beide badplaatsen zo druk dat we het niet eens herkennen. Het is er afgeladen met toeristen die hutje mutje op het strand liggen. De vroegere sfeer is in dit deel van Kroatië volledig verdwenen en dat is echt jammer. Zonder al die mensen vind je hier de mooiste stranden van Kroatië, dus wellicht is het voor- of naseizoen een betere keus. Ook Split, waar het druk en toeristisch is, ervaren we als weinig bijzonder. Wederom een teleurstelling, met mooiere herinneringen dan de tegenwoordige werkelijkheid.

Omdat we het weer te slecht vinden om mooie foto’s te gaan maken in Dubrovnik rijden we de volgende dag een rondrit door en rond het Biokovo natuurgebied. We belanden ook op een binnenweg door het achterland, verder van de kust. Hier zien we Kroatië zoals we het ons herinneren: mooie, oude huizen in leuke sfeervolle dorpjes. Het is er gelukkig toch nog!

Dubrovnik

Morgen beginnen we aan de terugreis naar het noorden, dus vandaag is onze laatste kans om naar Dubrovnik te gaan. Helaas is het weer nog steeds niet overtuigend zonnig, maar we hebben geen keus en rijden toch die kant op. Ook in Dubrovnik is het massatoerisme losgebarsten en voor een rondje over de stadsmuur moeten we weer een beroep doen op onze Thaise studentenkaart om niet volledig beroofd te worden.

DubrovnikDubrovnik en de schitterende weg er naartoe

Gelukkig is de stad wel nog steeds bijzonder de moeite waard, maar foto’s nemen zonder andere mensen erop, zoals de vorige keer, is er niet meer bij. Rond de middag is de lucht weer helemaal dichtgetrokken. Het meeste hebben we dan van de stad ook wel gezien en met het onweer boven ons rijden we de stad uit, terug naar het noorden. Na een laatste nacht in onze tent pakken we die in en via Slovenië en Oostenrijk rijden we Duitsland in, waar we in hetzelfde hotel overnachten. De luxe beviel ons hier wel. 🙂

Een aantal jaar na deze kampeertrip naar Kroatië, zijn we nog een keer terug geweest naar dit mooie land. Je leest er alles over in mijn blog met een route door Kroatië langs onontdekte plekjes.

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Heeft mijn artikel je geholpen?
Ja!
0
Nee
0

19 reacties op “Reisverslag Kamperen in Kroatië

 1. Gerard zegt:

  Hallo Yvonne,

  Wij willen volgend jaar juni met 2 vrienden met de camper naar Kroatië.
  Wij zelf hebben een oudere camper met beperkt motorvermogen.
  Kun je ons vertellen of er veel steile wegen in jullie route zitten?

  • Yvonne zegt:

   Mooi plan! Wij vonden de wegen zeker niet extreem steil, maar waren wel met een gewone auto.. ik schat in dat het met de camper te doen zal zijn en wens jullie veel plezier!

 2. Adriana zegt:

  Hallo Yvonne, wat een mooi en duidelijk verslag. Weet je of je, als je vanuit Dubrovnik Rijeka rijdt, de hele weg de oude Magistrala kunt rijden? Of is het dan grotendeels snelweg?

  • Yvonne zegt:

   Dank je wel! En ja, dat kan zeker. Hebben we de eerste keer gedaan toen we in Kroatië waren in 2003. Toen was de snelweg nog niet klaar. Je kan tegenwoordig kiezen voor snelweg of Magistrala.

 3. Kirsten (the early morning wanderer ;)) zegt:

  Op zoek naar inspiratie voor een roadtripje door Kroatie kwam ik je blog tegen Yvonne! Superleuk 🙂 Ik ben ooit, lees 12 jaar geleden, eens in Kroatie geweest. Ik weet nog dat ik het zo ontzettend mooi vond. Maar van wat ik lees is het nu overal wel verschrikkelijk druk? Wel nog steeds een aanrader om naartoe te gaan? We willen misschien in september roodtrippen door Kroatie en kamperen!

  • Yvonne zegt:

   Wat leuk dat je terug wilt naar Kroatië! Dat is net iets korter geleden dan onze eerste kennismaking met dit land. Inmiddels is ook ons 2de bezoek alweer een paar jaar terug en ik kon toen inderdaad merken dat het al een stuk drukker was geworden. Ik kan me voorstellen dat het in september een stuk beter is, aangezien wij er in het hoogseizoen waren.

 4. Daphne zegt:

  Wat een heerlijke plaatjes Yvonne! En die maken me nog enthousiaster over Kroatië! Zo’n zin al in de reis 😉 haha. Nog 3,5 week wachten! Ik twijfel alleen nog of ik hotels/apt/air bnb’s moet gaan vastleggen, of dat ik dat daar gewoon wel zie. We reizen nl net nog een beetje voor het hoogseizoen.. Wat denk jij?

 5. ivonne zegt:

  Ik was nog een keer aan het browsen bij al jouw blogs over Kroatië. Jammer dat camping Daniël gesloten is, dat soort plekjes aan het water kan ik wel waarderen. Wel goed om het nog eens even te lezen. Dit weekend gaan we de spullen verzamelen en ik zal even goed de haringen onder de loep nemen 🙂 De nationale parken die je hier noemt heb ik ook in het vizier en Dubrovnik gaan we denk ik niet halen. We hebben 2 weken voor Kroatië en de terugweg, dus dan moeten er keuzes gemaakt worden….

  • Yvonne zegt:

   De eerste keer waren we ook een beetje zenuwachtig in Egypte, maar we kwamen er keer op keer mee weg en zo werd het een beetje een sport.

  • Yvonne zegt:

   Haha, er is ook zoveel moois te zien… kan me voorstellen dat het er dan bij blijft eerst. Het is wel veranderd hoor sinds een aantal jaren geleden, wij waren er voor het eerst in 2003 en toen was het wel heel anders, een stuk minder toeristisch vooral.

 6. ivonne calis zegt:

  Precies een blog naar mijn hart nu we dit weekend hebben besloten dit jaar richting het oosten van Europa te gaan.yeah, we hebben beslist, laat de voorpret beginnen! Kroatië is één van de landen die we aan zullen/willen doen, dus dit soort blogs zijn perfect! Wanneer waren jullie hier precies , dit een beetje ter orentatie wat betreft de gegevens?

  • Yvonne zegt:

   Leuk Ivonne! Kroatië is echt heerlijk om te kamperen, wel een hamer en rotspennen mee dus. 🙂 We waren hier in 2009, maar ik heb bij het plaatsen van dit reisverslag alle gegevens gecontroleerd en ge-update.

  • Yvonne zegt:

   Inderdaad een week of 3 is perfect! Ja jammer, maar voor het land ook weer goed, het is fijn dat het door het toerisme economisch beter gaat nu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *