fbpx

Doen in Dalmatië – bezienswaardigheden langs de kust

Er is meer te doen in Dalmatië dan zwemmen in de azuurblauwe zee en bakken op het strand. Deze regio in het zuiden van Kroatië is de afgelopen jaren niet voor niets steeds populairder geworden. Je kunt hier een strandvakantie combineren met actief de natuur in, of cultuur snuiven in de middeleeuws aandoende stadjes. Aan bijzondere bezienswaardigheden geen gebrek in Dalmatië. Wij zijn inmiddels twee keer naar Dalmatië afgereisd en maakten we een roadtrip op het vasteland. De eerste keer waren we vrijwel de enige Nederlandse toeristen, de tweede keer was het een stuk drukker geworden. Ondanks dat Dalmatië steeds populairder en drukker wordt, blijft het een fijne plek om je vakantie door te brengen. De mooiste bezienswaardigheden van Dalmatië en extra tips deel ik in dit blog.

Roadtrip Dalmatië met eigen auto of huurauto

Ik vind het heerlijk om een roadtrip te maken vanuit ons eigen huis en onderweg lekker in onze eigen auto rond te kunnen rijden. Dubrovnik is echter bijna tweeduizend kilometer van huis en tijdens onze eerste reis naar Kroatië lag daar nog vrijwel nergens snelweg. Dat is veranderd en de reistijd is een heel stuk afgenomen. Toch is de oude kustweg nog steeds erg aantrekkelijk, omdat je dan veel meer moois ziet onderweg. En is dat niet waar het bij een roadtrip om gaat? Reis je met de eigen auto naar Dalmatië en ga je helemaal door naar Dubrovnik, dan zou ik aanraden om daar minimaal drie weken de tijd voor te nemen en een handige route naar Kroatië en terug te plannen. Als je de accommodaties een beetje handig over de route verdeelt, is het een fijne roadtrip naar Dalmatië en terug. Overigens is ook het achterland van Dalmatië de moeite, zoals ik laat zien in een apart blog over onze roadtrip Kroatië langs onbekende parels.

roadtrip DalmatiëEen roadtrip door Dalmatië brengt je op de mooiste plekjes

Heb je minder dan drie weken te besteden, of houd je er niet van om veel kilometers te maken in de auto, dan is vliegen naar Zadar, Split of Dubrovnik een idee. Na een paar dagen in de stad, kun je met een huurauto ook een roadtrip door Dalmatië maken. Houd er wel rekening mee dat je, door de langgerekte vorm van Dalmatië, ook dan heen en terug zult moeten rijden. Dankzij de snelweg die er tegenwoordig ligt, kun je in een uur of vier van Zadar naar Dubrovnik rijden, of andersom.

Doen in Dalmatië als je geen dagen op het strand wilt liggen

De stranden van Dalmatië zijn pláátjes! De zee is onwaarschijnlijk blauw en op de meeste plaatsen heerlijk warm. Helaas is er slechts een handjevol zandstranden in Dalmatië. Zelf vind ik kiezels en keitjes minder prettig om op te liggen. Een ander nadeel van de stranden in Dalmatië is dat er op sommige plekken veel zee-egels zitten. Maar hoe perfect de stranden in Dalmatië ook zouden zijn, de kans dat ik er een hele dag ga besteden is bijzonder klein. Na een uurtje wordt ik onrustig en wil ik wat van de omgeving zien. Er is ook te veel leuks te doen in Dalmatië, om alleen maar op het strand te liggen. Zo kun je wandelen in één van de nationale parken die bestaan uit een afwisseling van rotsachtig gebergte en uiteenlopende groene begroeiing. In de steden vind je volop boeiende geschiedenis en culturele bezienswaardigheden en festiviteiten. Of ga het water op en bekijk Dalmatië eens van de andere kant.

Genoeg te doen in DalmatiëGenoeg te doen in Dalmatië – cultuur, strand én natuur

Ga hiken in Starigrad-Paklenica of een ander nationaal park

Nationaal park Starigrad-Paklenica ligt niet ver van Zadar en is een park waar zowel minder geoefende als ervaren hikers zich zeker zullen vermaken. Het park strekt zich uit over het zuidelijke deel van het Velebit gebergte, daar waar de bergen in zee uitmonden. Een wandeling langs Velika Paklenica Canyon is een aanrader voor iedereen die een redelijk eenvoudige wandeling wil maken. Meer getrainde hikers zullen de Mala Paklenica Canyon zeker kunnen waarderen. Volg je de wandeling langs de Velika Palenica Canyon, dan is er vanaf Anica Luka een smal pad omhoog naar de Manita Pec grot. Het duurt ongeveer 40 minuten om de grot te bereiken en je kunt alleen met een gids naar binnen, tussen 10.00 uur en 13.00 uur.

Ook in het Krka nationaal park, kun je heerlijk wandelen, zodra je uitgekeken bent bij de brede watervallen zelf. Een stuk rotsiger en minder groen is het Biokovo natuurgebied. Dit gebergte is één van de minder bekende parken in Dalmatië, maar zeker de moeite waard. Als je geen zin hebt om te hiken, kun je zelfs met de auto naar boven rijden. De uitzichten vanaf de smalle weg worden steeds mooier. De nieuwe skywalk, die er nog niet was toen wij Dalmatië bezochten, ziet er op de foto’s en filmpjes ook spectaculair uit.

Nationaal Park PaklenicaWandelen door de kloof en naar de grot in Nationaal Park Paklenica

Maak een wandeling door het oude centrum van Zadar

Zadar is al zo’n drieduizend jaar oud. Als je door het oude centrum struint, ademt de stad echt geschiedenis. Er zijn veel gebouwen die al eeuwen oud zijn. Zo stamt de Sint Donatus kerk uit de negende eeuw. Het Romeinse forum ernaast is nóg ouder. Aan de boulevard zie je dat Zadar ook een moderne kant heeft. Het zee-orgel en het kunstwerk ‘Groeten aan de Zon’ zijn erg leuk om met kinderen te bezoeken. Zadar ligt, zoals veel stadjes in Dalmatië, op een schiereiland en is bereikbaar via een voetgangersbrug. Zorg in de zomermaanden dat je vroeg komt, anders is parkeren lastig.

Treed in de voetsporen van Diocletianus in Split

Een stukje zuidelijker in Dalmatië vind je een stad die ik zelf nog even mooier vind. Het oude centrum is zo mooi bewaard gebleven en staat daarom geheel terecht op de Unesco Werelderfgoedlijst. Dit centrum is een mix van historische bouwwerken en bestaat uit het voormalige paleis van Diocletianus uit andere Romeinse en Middeleeuwse gebouwen. Ook de oude klokkentoren is een bezoekje waard. Als je tegen zonsondergang naar boven klimt heb je een geweldig mooi uitzicht. De bezienswaardigheden van Split zijn makkelijk lopend te combineren, omdat het centrum lekker compact is en je wandelt vanaf de andere bezienswaardigheden ook zo door naar de Riva. Dit is de brede boulevard van de stad, met haar schitterende palmbomen.

Zadar en SplitCultuur snuiven in Zadar en Split

Een paar kilometer buiten het centrum van Split vind je de ruïnes van een enorme Romeinse stad. Salona laat nog de stadsmuren van toen zien, net als een amfitheater, verschillende kerken en begraafplaatsen. In een klein museum zijn vondsten uit de oude stad te zien.

Bezoek de kastelen van Trogir en Omis

Ten noorden en zuiden van Split zijn nog twee kleinere stadjes die je zeker niet mag overslaan als je in Dalmatië bent. Trogir ligt een half uurtje noordwaarts vanuit Split en is een sfeervol stadje met een kasteel precies zoals een kasteel hoort te zijn. Het Kamerlengo kasteel heeft indrukwekkende muren, torens en kantelen en kan zo uit een sprookjesboek komen. Vanaf de muren heb je een mooi zicht op het sfeervolle centrum van Trogir. Een leuke excursie voor wie de tijd heeft, is een boottocht vanuit Trogir, waarbij je 3 eilandjes bezoekt.

Salona ruïnes oude stadSalona – indrukwekkende ruïnes van de oude Romeinse stad

Mijn favoriete stukje Dalmatië is Omis en de omgeving daarvan, ten zuiden van Split. Als er iets is dat je zeker moet doen in Dalmatië is het wel een aantal nachten in dit leuke, Middeleeuwse stadje verblijven. De smalle straatjes vol restaurants met gezellige terrasjes buiten en de ruïne van de burcht die daar bovenuit torent, aan de rand van de Cetina kloof zijn echt op en top vakantie. Het centrum van Omis kan in het hoogseizoen behoorlijk dichtslibben, dus een verblijf net daar buiten is aan te raden. Zo kun je parkeren bij je accommodatie en lopend naar de stad. De burcht en de oude wachttoren zelf zijn niet eens heel bijzonder, maar het uitzicht tijdens de klim en vanaf deze bezienswaardigheid zelf over de Cetina kloof, de zee en de rotsachtige omgeving zijn subliem.

Ga bootje varen in de kloof van de Cetina rivier bij Omis

Er is in Omis een activiteit die nog veel leuker is om te doen dan het beklimmen van de heuvel met de burcht. Aan de monding van de Cetina rivier kun je bootjes huren, waarmee je zelf de kloof in kunt varen. In eigen tempo vaar je stroomopwaarts, terwijl de wanden van de kloof steeds hoger naast je oprijzen. Er zijn twee restaurantjes waar je, in de schaduw van de bergen en de haast tropische begroeiing wat kunt eten of drinken. Zelf moesten we wel even wennen aan het besturen van ons bootje en zijn we een keer lachend in het riet beland, maar echt moeilijk is het niet. Als je eenmaal door hebt hoe het werkt is het een heerlijk ontspannen uitje en zo mooi.

Omis DalmatiëOmis is mijn favoriete plek in Dalmatië

Ga op mini-roadtrip langs de blauwste baaien van Dalmatië

Aan de Makarska Rivièra, tussen Omis en Makarska, vind je de blauwste baaien van heel Dalmatië. Een roadtrip over de Magistrala, de oude kustweg, is super. De weg kent vele bochten en achter elk daarvan wacht weer een volgend spectaculair uitzicht. De bocht bij de afslag naar Gornja Brela is mijn favoriet. Het Biokovo gebergte eindigt hier zó abrupt in de blauwe zee en het contrast tussen de wit met groene bergen en het blauwe water is zo groot, dat het haast onnatuurlijk lijkt. Op sommige plekken rijd je hoog boven de kust, terwijl je elders afdaalt tot vlak langs het water. De gezellige badplaatsen Brela, Baska Voda en Makarska bieden de beste opties op tijdens deze mini roadtrip even lekker af te koelen in de zee. De perfecte, hoefijzervormige baai van Makarska, met haar grotere en kleine scheepjes voor de kust is een fotogenieke plek om wat langer van te genieten.

Makarska kust DalmatiëDe Makarska kust is het mooiste stukjes kust van Dalmatië

Beklim de stadsmuren van Dubrovnik

Ook zuidwaarts vanuit Makarska is de kust van Dalmatië nog mooi genoeg om door te rijden. Trek er een paar dagen voor uit om helemaal tot Dubrovnik te gaan. Deze stad wordt weleens de parel van de Adriatische kust genoemd en zodra wij de stad de eerste keer in het oog krijgen begrijpen we waarom. Voor we het in de gaten hebben, rijden we pal op één van de enorme toegangspoorten van de stad af. De muren zijn hoog en dik en de poorten geven je het gevoel maar klein te zijn, zelfs met de auto. We zijn eigenlijk op zoek naar onze accommodatie buiten het centrum, als we per ongeluk de stad al naderen en de imposante muren en poorten in het oog krijgen. Ongelooflijk, dat dit er gewoon nog staat, zo mooi in tact.

Je kunt Dubrovnik niet over de weg bereiken, zonder een stukje door Bosnië te rijden. Dit land heeft slechts één echte badplaats: Neum. En die ligt precies tussen het uiterste zuiden en de rest van Dalmatië. Je moet dus een paar keer extra je paspoort laten zien, maar dit houdt eigenlijk nooit echt lang op.

Dubrovnik DalmatiëZeker doen in Dalmatië – de stadsmuren van Dubrovnik

Zodra we onze accommodatie gevonden hebben en de auto achtergelaten, keren we terug met de bus. Eén van de dingen die je zeker moet doen in Dalmatië en waaraan wij direct beginnen, is een wandeling over de stadsmuren. Zo krijg je nog een beter beeld van de omvang van deze middeleeuwse muren en de veertiende- en vijftiende eeuwse gebouwen uit de binnenstad. Neem zeker genoeg drinken mee de muur op, want ze zijn wel twee kilometer lang en in de zomermaanden flink warm. Schaduw is er vrijwel niet op de stadsmuur. Vergeet niet om behalve over de stadsmuren ook een wandeling door de stillere achterafstraatjes van de stad te maken. Dubrovnik is de laatste jaren steeds drukker geworden, zeker rond de centrale boulevard Stradun. Wie verder bij deze hoofdstraat weg loopt, zal echter ook zeker in rust kunnen genieten van de kleine steegjes en trapjes van deze geweldig mooie stad.

Dagtrip vanuit Zadar, buiten Dalmatië

In het noorden van Kroatië en niet meer in Dalmatië, liggen de Plitvice meren. Deze bezienswaardigheid is zo mooi, dat het een dagtrip vanuit bijvoorbeeld Zadar waard is. Of blijf er een nachtje slapen, zodat je rustig de tijd hebt om alle meren en watervallen te bekijken. Wij bezochten Plitvice beide keren op de terugweg vanuit Dalmatië naar huis.

Plitvice dagtrip vanuit DamlamtiëPlitvice is een mooie dagtrip vanuit Damlamtië

Dit nationaal park is in de jaren tussen ons eerste en tweede bezoek uitgegroeid tot één van de populairste bezienswaardigheden van Kroatië. We begrijpen volkomen waarom, maar een beetje jammer van de enorme drukte in het hoogseizoen is het wel. Wellicht dat het nieuwe ticketsysteem, met een maximum tickets per uur, goed werkt om de drukte te spreiden. Boek je tickets in elk geval vroeg genoeg en als het even kan, probeer dan om Plitvice in het voor- of naseizoen te bezoeken. Ga in elk geval buiten de weekenden.

Zoals je ziet is er genoeg te doen in Dalmatië. Heb jij nog aanvullende tips voor bezienswaardigheden die zeker niet mogen ontbreken als je naar Dalmatië gaat? Dan hoor ik die graag in de comments.

Category: KroatiëRondreizen

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


8 comments

 1. Mooi omschreven! Wij willen een lange tijd in dalmatie verblijven. Vliegen op split. Zouden een accomodatie willen wat niet enorm ver rijden is van stadje en water, maar toch erbuiten. Dus in natuur omgeving. Is de omgeving boven split een idee of heb je wellicht een tip? Er is zoveel en ken het helemaal niet.

  1. Alle tips die ik heb om te geven staan op mijn blog. Het is echt helemaal afhankelijk van wat voor soort accommodatie je zoekt ook. Ik zou eens uitgebreid op Airbnb en booking rond snuffelen. Succes, hopelijk vinden jullie wat moois!

 2. Hier zou ik zeker prima vakantie kunnen vieren! Wat mooi! Ik hou van het mediterrane sfeertje. Helaas ben ik nog niet die kant op geweest maar dat gaat komende jaren zeker een keer gebeuren.

  1. Met dat mediterrane sfeertje zit het wel goed in Dalmatië inderdaad. Heerlijke bestemming met altijd volop zon. 🙂

 3. Prachtig!

  Ik was afgelopen herfstvakantie een paar dagen in Split en ik heb genoten van de stad en de omgeving. Als ik dit zo zie wil ik zeker nog een keer terug. Vooral Nationaal Park Paklenica ziet er erg mooi uit.

  1. Inderdaad een prachtig nationaal park, waar we graag nog langer hadden gewandeld. Maar in de zomer gewoon erg warm. 🙂

 4. Wauw wat is hier veel te doen en wat een geweldige foto’s. Dit deel van Kroatië wil ik zeker eens bezoeken, vooral de combinatie van de mooie natuur, de kust en de steden en dorpen spreekt mij aan. Plitvice heb ik al eens bezocht, maar zou ik zo met Dalmatië combineren

  1. Het is ook helemaal niet erg om Plitvice nogmaals te bezoeken, haha. Wij zijn er nu ook al twee keer geweest en verveelde zeker niet. 🙂