Dubai niet mijn ding

Waarom Dubai niet mijn ding is

leestijd: 5 minuten

Dubai is niet aan mij besteed. Dat vermoeden had ik al voordat we er naartoe gingen, maar soms moet je eens wat nieuws proberen. Een stad met zoveel gave, moderne hoogbouw, een stad waar niks te gek lijkt en het zonnetje altijd schijnt. Dat klinkt ergens toch best leuk. Binnen een paar uur wist ik het al. Er was geen klik. En als er zoiets bestaat als een anti-klik, dan was Dubai dat voor mij.

Een stad zonder ziel

Na een late aankomst, midden in de nacht, lopen we de volgende dag de deur van ons appartement uit. De lucht is strakblauw, de temperatuur is heerlijk, maar al binnen twee blokken bekruipt me het gevoel dat er iets mist. Pas later besef ik dat het de Emirati zijn, die niet bestaan in het straatbeeld van Dubai. En dat terwijl de mensen voor mij altijd het land maken.

Ik word blij van de grote hoeveelheid Indiërs op straat en alle Indiase restaurants. Ik haal mijn Hindi op en zie de lekkere curry’s al voor me op tafel staan vanavond. Pas na die eerste paar dagen in Dubai en later in Oman word me duidelijk dat het de Indiërs zijn die hier de wereld laten draaien. Als een soort moderne slaven worden ze voor een prikkie afgebeuld, jaar na jaar, terwijl ze hun familie overzee moeten missen. Vaders zien hun kinderen slechts eens per jaar, omdat de mensen in het Midden-Oosten liever in hun te grote 4×4’s rond rijden van de ene naar de andere shopping mall, dan zelf te werken. De Indiërs, Pakistani en Bangladeshi maken dat ik me verdrietig voel, wat een leven. Dit in combinatie met het zielloze gevoel van de stad maakt Dubai voor mij een naargeestige plek.

Indiërs bepalen straatbeeld DubaiNiet de Emirati, maar de Indiërs bepalen het straatbeeld in Dubai

Ook voor cultuur moet je niet in Dubai zijn

De Emirati cultuur met haar traditionele kleding, eenvoudige woningen met schitterende, houten deuren, maar ook de nomaden in hun geitenharen tenten zijn er niet meer in Dubai. Eeuwenoude beroepen en tradities van duiken naar parels, visvangst, ijzersmeden en houtbewerking bestaan niet langer. In een halve eeuw is alles wat Dubai ooit Dubai maakte van de kaart geveegd en vervangen door een nepwereld van hoogbouw en dure winkels.

Langs de Creek kan je nog een glimp van het verleden opvangen en jezelf vaag voorstellen hoe Dubai ooit geweest moet zijn. De krakende, verkleurde dhows wiegen zacht op en neer aan de kade van wat ooit de levensader van deze stad was. Het lijkt haast een foute grap en slechts een herinnering aan vervlogen tijden. De wijk Deira ligt ten noorden van de Creek. Met haar goudsouk en kruidensouk komt dit nog het dichtst in de buurt van wat je bij een Arabische stad verwacht, ook al zijn de bazaars vooral magneten voor grote groepen toeristen.

meeste sfeer Dubai in DeiraDe meeste sfeer in Dubai vind je langs the Creek en in Deira

Zelfs het oude deel van Dubai is te perfect

Steek je in Deira de Creek over met één van de houten boten, dan kom je in oud-Dubai. Laat je niet misleiden door die naam. Afgezien van de Indiase tempeldrukte, waar we al vrij snel in terecht kwamen, is er ook hier weinig sfeer meer te vinden. De Indiërs hebben een hele cultuur meegenomen en die vind je in de smalle straatjes rond de tempel in elk detail terug. Hindoestaanse muziek schalt door de steegjes, waar minuscule winkeltjes offers en heilige beelden verkopen. Op een plein worden gratis Indiase maaltijden uitgedeeld, zoals dat ook in India zelf bij tempels veel gebeurt.

Na een korte wandeling, door dit meest vrolijke stukje Dubai dat we gezien hebben, komen we aan in Al Fahidi. Deze wijk zou het oude Dubai zijn, met haar karakteristieke windtorens en lemen huizen. Wat we zien is een perfect museumdorp, met gladde muren en gelikte voordeuren. Overal zijn leuke galerietjes en café-restaurants en we vermaken ons hier prima even. Oud Dubai zien we echter niet. Van het leven dat zich hier ooit afspeelde, krijgen we wel een aardig beeld in het Dubai museum, gevestigd in het Al Fahidi fort. We persen ons tussen groepen Chinezen door en bekijken vol verwondering de interactieve tentoonstellingen. Nog geen halve eeuw geleden was deze plek een compleet andere wereld.

oud Dubai is niet zo oudOud Dubai is niet zo oud, maar eerder een museumdorp

En dan die gave architectuur

Inmiddels denk je misschien dat ik een oude zeurkous geworden ben. Je gaat immers niet naar Dubai voor de oude stad en om de sfeer van de Arabische wereld te proeven? Je komt hier toch voor de wereldse architectuur, de glitter en glamour en om jezelf te vergapen aan de bizarre luxe van een ander? Dat hebben we zeker geprobeerd. Die eerste dag zijn we met de metro naar Dubai Marina gegaan, waar zien en gezien worden het motto lijkt en de ene torenhoge flat naast de andere aan het water staat. Luxe zeiljachten varen voorbij en de duurste auto’s domineren het straatbeeld. Vanaf het moment dat we de metro uit stapten heb ik het gevoel “is dit het nou?” niet van me af kunnen schudden. Later, in de Dubai Mall heb ik me echt wel verwonderd over de enorme hoeveelheid dure winkels. Net als toen we de uitgang namen naar de Dubai Fountain, waar je ook een geweldig zicht hebt op Burj Khalifa, het hoogste gebouw ter wereld. En toch bleef ik dat gevoel houden dat er iets miste.

Enorme afstanden zorgen dat je net niks ziet

Behalve dat alles in Dubai groot is, blijken ook de afstanden enorm. Ik heb me daar echt op verkeken. Van Dubai Marina naar Jumeira Public Beach bij Burj Al Arab lijkt een ministukje op de kaart, maar het kostte meer dan een uur en een ritje in de tram, een overstap op de bus en een stukje lopen om er te komen. Het was dan ook al ver in de middag toen we slechts deze 2 bezienswaardigheden gezien hadden en we konden nog maar net op tijd voor zonsondergang bij de fonteinen en Burj Khalifa zijn. Het grootste deel van je tijd in Dubai ben je dus onderweg.

grote afstanden in modern DubaiDoor de grote afstanden in Dubai zie je slechts een paar bezienswaardigheden

Constant lawaai en drukte

De hele dag word je omgeven door lawaai. De overdekte wandelgangen van de metro naar het winkelcentrum of van de metro naar de tram lijken eindeloos en de geluiden van die duizenden andere toeristen galmen op volle strekte. Op Jumeira Public Beach was amper een stukje onbevolkt zand te vinden en ook bij de fontein tussen Dubai Mall en Burj Khalifa was het gewoon dringen. De ingang van de Dubai Mall leek de V&D wel, op de dag dat ze nog één keer open gingen en alles met 90% korting weg ging. Maar dan erger. Tegen het eind van de dag verlangde ik gewoon naar de rust van ons appartement. De meest positieve gedachte die ik kon opbrengen, toen ik de sleutel in het slot stak, was dat we gelukkig maar 2 volle dagen in Dubai hadden gepland.

Dubai zal mij niet snel terugzien, in elk geval niet om de stad te zien. Ben jij al eens in Dubai geweest? Was jij wel enthousiast?

Category: StedentripsVerenigde Arabische EmiratenVerre Reizen

Tags:

Reageer!


30 comments

 1. Een treffend verhaal. Ik zit nu in Dubai, om even te ontsnappen aan de ‘doe maar gewoon’-cultuur. De stad kent zeker hoogtepunten, zoals Dubai Miracle Garden en Bur Dubai, maar ik ben (tot nu toe) niet onverdeeld enthousiast. Een leuke wandeling maken zit er vaak niet in. De Burj Khalifa en de Dubai Fountain staan exceptioneel slecht aangegeven. Ze hebben het zodanig ingericht dat je zo lang mogelijk in de Mall verblijft. In de enorme afstanden deel ik je mening. Op zich is dat niet erg, ware het niet dat route naar de eindbestemming nogal saai is.

  1. Beste Yvonne, ik ben het helemaal met je eens. Het is mij allemaal te luxe en ver van het normale leven af. Wij waren er vorig jaar en hadden een stopover van 4 nachten.

  1. Ik denk dat de gebouwen echt vooral indrukwekkend groot en hoog zijn, maar doordat alles groot en hoog is valt het niet meer op en lijkt het heel gewoontjes vond ik. 🙂

 2. Dubai heeft me ook nooit getrokken en ik denk dat precies om de redenen is die jij omschrijft. Het is best leuk om eens te kijken hoe het eruitziet, al die luxe maar het klinkt erg zielloos. Voor mij dus geen reisje waard. Leuk dat je dit zo hebt beschreven.

  1. Het was voor ons vooral het startpunt van de reis door Oman, anders was ik er niet naartoe gegaan. Inderdaad, leuk om eens een keer gezien te hebben.. maar zeker niet meer.

 3. Ik kan me dit zo goed voorstellen. Mij spreekt Dubai niet zo aan en denk dat als we toch ooit gaan dat wij nog wel eens met dezelfde mening thuis zouden kunnen komen. Wij vonden Singapore niet leuk en daar schreef ik ooit over en toen kreeg ik een hele berg commentaar over me heen omdat je blijkbaar alles altijd maar leuk moet vinden en meningen niet kunnen verschillen. Goed dat je dit deelt, soms is een bestemming gewoon niet je ding en dat mag.

  1. Ik verwacht dat ik Singapore ook helemaal niks vind! We waren vorig jaar op het vliegveld en daar werd ik al helemaal kriebelig van.. zo schoon, zo stil, zo steriel. Ik zei al “als de hele stad zo is, hoef ik er niet heen” haha..

 4. Hahaha, ik heb voor het eerst hardop gelachen om een blog van je. Niet dat ze normaal niet leuk zijn hoor, maar dan zijn ze gewoon interessant. Nu ontschoot mij een heel hard HAHAHA (de bovenbuurman zal wel denken) toen ik bij het oude zeurkous-zinnetje aangekomen was.
  Even daarvoor genoot ik nog van een erg mooi stukje tekst: ‘Langs de Creek kan je nog een glimp van het verleden opvangen en jezelf vaag voorstellen hoe Dubai ooit geweest moet zijn. De krakende, verkleurde dhows wiegen zacht op en neer aan de kade van wat ooit de levensader van deze stad was. Het lijkt haast een foute grap en slechts een herinnering aan vervlogen tijden.’ Mooi geschreven vond ik dat.
  Ook ik ben er geweest (in m’n eentje) en mijn stad was het ook niet helemaal, maar zo erg als jij het had had ik het niet. Ik vond het ‘oude’ deel inderdaad het mooist, maar met het moderne heb ik minder. Toch vind ik het leuk dat ik gezien heb en ik sluit zelfs niet uit dat ik nog wel eens ga. Ik heb er alleen nog steeds niet over geblogd, dus laat ik dat nou maar weer eens op mijn to do list zetten.

 5. Ik had al een vermoeden dat Dubai niet helemaal jullie bestemming zou zijn 😉 Ik ben er ook toevallig terecht gekomen omdat ik vliegtickets had gewonnen. Als stopover zou ik het leuk vinden, maar ik zou nooit alleen voor Dubai die kant op vliegen. Je hebt helemaal gelijk dat er niets authentieks te vinden is, maar dat bizarre vond ik toch wel leuk om te zien. Las Vegas vond ik ook zo ontzettend fout, dat het gewoon leuk was. Dubai valt ook in die categorie 😉 De afstanden zijn inderdaad enorm!

  1. Als ik vliegtickets zou winnen zou ik er nog wel een keer naartoe gaan, haha.. om verder te reizen naar andere bestemmingen in de regio. 🙂 Of om meer van Oman te zien nog. In Las Vegas ben ik niet geweest, ik denk dat ik dat ook maar niet moet doen. 🙂

 6. hoi Yvonne, ook wij zijn een paar jaar geleden 8 dagen geweest, wij vonden het wel leuk, maar eenmalig…ik kan mij vinden in je verhaal. klopt, Dubai is TE in alles…wij zijn met de bus naar Abu Dhabi geweest, vonden wij wat gemoedelijker, maar ook eenmalig. de afstanden zijn inderdaad heel groot, maar midden in de winter wandelen in de zon, slenteren en heerlijk eten op terrasjes maakten veel goed….en nu ik dit zo schrijf denk ik ook…wat bracht ons daar?? vergapen aan de rijken, en de armen vergaapten zich aan ons…..dubbel gevoel…

 7. Ik vond Dubai wel heel leuk, maar kan me wel vinden in wat je zegt. Het is een vrij zielloze stad en alles is “gemaakt”. Was je met de sale in de Dubai Mall? Schijnt echt de hel te zijn dan… Overigens had ik precies dit met Osaka. Loopt ook iedereen mee weg en ik vond het helemaal niets. Ach, we kunnen niet altijd alles leuk vinden.

 8. Hoi Yvonne, lees altijd met veel plezier je reisverhalen. Ik ben 3 jaar geleden in Dubai geweest, maar ik kan me wel goed herkennen in jouw ervaringen. Ik vond het een beetje nepwereld, hoe gek dat ook klinkt. Natuurlijk ook indrukwekkend met al die gebouwen en architectuur maar ik heb toen ook ervaren dat het de hele dag met de taxi heen en weer naar alle bezienswaardigheden was en je kon nergens echt lang rondwandelen, behalve bij de creek inderdaad en die souks. De taxichauffeurs waren ook allemaal Hindoestaans of Pakistaans. Al met al een bijzondere ervaring en ik ben blij dat ik gegaan ben maar het hoeft van mij ook niet perse nog een keer. Wilde ook wel naar Abu Dhabi, maar ben ook bang dat dat een beetje van hetzelfde is.

  1. Voor ons was de tijd te kort om naar Abu Dhabi te gaan, maar ik hoor van veel mensen dat de sfeer daar wel anders is. Hoewel ik de hoeveelheid Indiërs en Pakistani in Oman ook groot vond (om de echte, eigen cultuur te zien) vond ik het daar toch heel anders voelen. Waarschijnlijk door de mooie natuur en op de markten zagen we veel Omani.

 9. Mooi artikel Yvonne. Wij komen regelmatig in Dubai omdat onze dochter daar al een jaar of vier woont. Het oorspronkelijke Dubai is er gewoon niet meer. Aan het einde van een excursie waarin je met een 4wd door de woestijn scheurt, kom je terecht op een “Volendammer kermis” waar je voor een paar dirham op een kameel mag zitten, en er een buikdanseres komt om het diner luister bij te zetten. Voor de “echte” reiziger dus helemaal niets!

  Maar als je in de winter langs “the walk” in Dubai Marina slentert, heerlijk in het zonnetje, overal terrasjes…..Is dan ook niet helemaal verkeerd.

  1. Dat is zeker waar, de winterzon is er absoluut erg fijn! Die kermis aan het einde van een woestijnexcursie.. daar krijg ik spontaan kippenvel van, haha.. lijkt me echt zo’n vervelende afsluiting van je uitje.