fbpx
Dubai niet mijn ding

Waarom Dubai niet mijn ding is

leestijd: 5 minuten

Dubai is niet aan mij besteed. Dat vermoeden had ik al voordat we er naartoe gingen, maar soms moet je eens wat nieuws proberen. Een stad met zoveel gave, moderne hoogbouw, een stad waar niks te gek lijkt en het zonnetje altijd schijnt. Dat klinkt ergens toch best leuk. Binnen een paar uur wist ik het al. Er was geen klik. En als er zoiets bestaat als een anti-klik, dan was Dubai dat voor mij.

Een stad zonder ziel

Na een late aankomst, midden in de nacht, lopen we de volgende dag de deur van ons appartement uit. De lucht is strakblauw, de temperatuur is heerlijk, maar al binnen twee blokken bekruipt me het gevoel dat er iets mist. Pas later besef ik dat het de Emirati zijn, die niet bestaan in het straatbeeld van Dubai. En dat terwijl de mensen voor mij altijd het land maken.

Ik word blij van de grote hoeveelheid Indiërs op straat en alle Indiase restaurants. Ik haal mijn Hindi op en zie de lekkere curry’s al voor me op tafel staan vanavond. Pas na die eerste paar dagen in Dubai en later in Oman word me duidelijk dat het de Indiërs zijn die hier de wereld laten draaien. Als een soort moderne slaven worden ze voor een prikkie afgebeuld, jaar na jaar, terwijl ze hun familie overzee moeten missen. Vaders zien hun kinderen slechts eens per jaar, omdat de mensen in het Midden-Oosten liever in hun te grote 4×4’s rond rijden van de ene naar de andere shopping mall, dan zelf te werken. De Indiërs, Pakistani en Bangladeshi maken dat ik me verdrietig voel, wat een leven. Dit in combinatie met het zielloze gevoel van de stad maakt Dubai voor mij een naargeestige plek.

Indiërs bepalen straatbeeld DubaiNiet de Emirati, maar de Indiërs bepalen het straatbeeld in Dubai

Ook voor cultuur moet je niet in Dubai zijn

De Emirati cultuur met haar traditionele kleding, eenvoudige woningen met schitterende, houten deuren, maar ook de nomaden in hun geitenharen tenten zijn er niet meer in Dubai. Eeuwenoude beroepen en tradities van duiken naar parels, visvangst, ijzersmeden en houtbewerking bestaan niet langer. In een halve eeuw is alles wat Dubai ooit Dubai maakte van de kaart geveegd en vervangen door een nepwereld van hoogbouw en dure winkels.

Langs de Creek kan je nog een glimp van het verleden opvangen en jezelf vaag voorstellen hoe Dubai ooit geweest moet zijn. De krakende, verkleurde dhows wiegen zacht op en neer aan de kade van wat ooit de levensader van deze stad was. Het lijkt haast een foute grap en slechts een herinnering aan vervlogen tijden. De wijk Deira ligt ten noorden van de Creek. Met haar goudsouk en kruidensouk komt dit nog het dichtst in de buurt van wat je bij een Arabische stad verwacht, ook al zijn de bazaars vooral magneten voor grote groepen toeristen.

meeste sfeer Dubai in DeiraDe meeste sfeer in Dubai vind je langs the Creek en in Deira

Zelfs het oude deel van Dubai is te perfect

Steek je in Deira de Creek over met één van de houten boten, dan kom je in oud-Dubai. Laat je niet misleiden door die naam. Afgezien van de Indiase tempeldrukte, waar we al vrij snel in terecht kwamen, is er ook hier weinig sfeer meer te vinden. De Indiërs hebben een hele cultuur meegenomen en die vind je in de smalle straatjes rond de tempel in elk detail terug. Hindoestaanse muziek schalt door de steegjes, waar minuscule winkeltjes offers en heilige beelden verkopen. Op een plein worden gratis Indiase maaltijden uitgedeeld, zoals dat ook in India zelf bij tempels veel gebeurt.

Na een korte wandeling, door dit meest vrolijke stukje Dubai dat we gezien hebben, komen we aan in Al Fahidi. Deze wijk zou het oude Dubai zijn, met haar karakteristieke windtorens en lemen huizen. Wat we zien is een perfect museumdorp, met gladde muren en gelikte voordeuren. Overal zijn leuke galerietjes en café-restaurants en we vermaken ons hier prima even. Oud Dubai zien we echter niet. Van het leven dat zich hier ooit afspeelde, krijgen we wel een aardig beeld in het Dubai museum, gevestigd in het Al Fahidi fort. We persen ons tussen groepen Chinezen door en bekijken vol verwondering de interactieve tentoonstellingen. Nog geen halve eeuw geleden was deze plek een compleet andere wereld.

oud Dubai is niet zo oudOud Dubai is niet zo oud, maar eerder een museumdorp

En dan die gave architectuur

Inmiddels denk je misschien dat ik een oude zeurkous geworden ben. Je gaat immers niet naar Dubai voor de oude stad en om de sfeer van de Arabische wereld te proeven? Je komt hier toch voor de wereldse architectuur, de glitter en glamour en om jezelf te vergapen aan de bizarre luxe van een ander? Dat hebben we zeker geprobeerd. Die eerste dag zijn we met de metro naar Dubai Marina gegaan, waar zien en gezien worden het motto lijkt en de ene torenhoge flat naast de andere aan het water staat. Luxe zeiljachten varen voorbij en de duurste auto’s domineren het straatbeeld. Vanaf het moment dat we de metro uit stapten heb ik het gevoel “is dit het nou?” niet van me af kunnen schudden. Later, in de Dubai Mall heb ik me echt wel verwonderd over de enorme hoeveelheid dure winkels. Net als toen we de uitgang namen naar de Dubai Fountain, waar je ook een geweldig zicht hebt op Burj Khalifa, het hoogste gebouw ter wereld. En toch bleef ik dat gevoel houden dat er iets miste.

Enorme afstanden zorgen dat je net niks ziet

Behalve dat alles in Dubai groot is, blijken ook de afstanden enorm. Ik heb me daar echt op verkeken. Van Dubai Marina naar Jumeira Public Beach bij Burj Al Arab lijkt een ministukje op de kaart, maar het kostte meer dan een uur en een ritje in de tram, een overstap op de bus en een stukje lopen om er te komen. Het was dan ook al ver in de middag toen we slechts deze 2 bezienswaardigheden gezien hadden en we konden nog maar net op tijd voor zonsondergang bij de fonteinen en Burj Khalifa zijn. Het grootste deel van je tijd in Dubai ben je dus onderweg.

grote afstanden in modern DubaiDoor de grote afstanden in Dubai zie je slechts een paar bezienswaardigheden

Constant lawaai en drukte

De hele dag word je omgeven door lawaai. De overdekte wandelgangen van de metro naar het winkelcentrum of van de metro naar de tram lijken eindeloos en de geluiden van die duizenden andere toeristen galmen op volle strekte. Op Jumeira Public Beach was amper een stukje onbevolkt zand te vinden en ook bij de fontein tussen Dubai Mall en Burj Khalifa was het gewoon dringen. De ingang van de Dubai Mall leek de V&D wel, op de dag dat ze nog één keer open gingen en alles met 90% korting weg ging. Maar dan erger. Tegen het eind van de dag verlangde ik gewoon naar de rust van ons appartement. De meest positieve gedachte die ik kon opbrengen, toen ik de sleutel in het slot stak, was dat we gelukkig maar 2 volle dagen in Dubai hadden gepland.

Dubai zal mij niet snel terugzien, in elk geval niet om de stad te zien. Ben jij al eens in Dubai geweest? Was jij wel enthousiast?

Category: StedentripsVerenigde Arabische EmiratenVerre Reizen

Tags:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


40 comments

 1. Als je naar Dubai gaat voor de cultuur of pittoreske sfeer heb je je vooraf niet goed ingelezen.
  Wat je schrijft over de indiërs zie ik anders. Zij varen wel bij de voortvarende economie in Dubai en zien dat zelf ook zo. Er is amper werk in hun eigen land en het werk wat er is is vaak onder zeer slechte omstandigheden en velen malen slechter betaald. Ze zijn echt heel blij dat ze in Dubai mogen en kunnen werken en zien het zelf alsof ze het echt gemaakt hebben. Geen Dubai is geen boterham voor hun familie. Overigens is het niet zo dat de locals niet het werk van de Indiërs willen doen, maar zich gewoonweg op een heel ander niveau van werken bevinden.

  1. Wij gingen naar Dubai als budget vliegbestemming om onze reis door Oman te beginnen. Toen nog met Ukrainen airlines. Dank je wel voor de reactie en je mening. Het is mooi dat ieder er op z’n eigen manier tegenaan kijkt denk ik. Het was niet onze plek.

  2. Wij zijn net terug uit Dubai nov. 2022

   Overweldigende mooie stad, zo in de woestijn. Heel knap allemaal dat dit zo snel is gerealiseerd. Ja, en het oude moet plaats maken voor nieuw. Ook het oude gedeelte was toch ook top, water taxi voor 50 euro cent.
   Iedereen vriendelijk en als je veel wilt zien pak je de beige taxi ( niet de witte ). Taxi is niet duur!!! Start tarief is 1,25 euro.
   Overal in de Malls taxi opstappunten.
   Dan zie je veel in een korte tijd.

   Hotels en de prijs qualiteit is zeer goed. Ook het eten is oké … vele keuze. Op een A locatie is het wat aan de prijs…maar valt toch mee.
   Dubaii is een aanrader…

  3. Wat super dat jullie zo genoten hebben van Dubai! Wij houden meer van andere bestemmingen, maar hebben het toch eens geprobeerd en ervaren.

 2. Omdat ik een tekst over drugscriminelen aan het vertalen ben en daarin ook de naam Dubai valt (gek hè?) ben ik eens gaan googelen. Geen haar op mijn hoofd die naar zo’n zielloos oord zou willen, daarom heb ik gegoogeld op de steekwoorden “dubai” en “vreselijk” om mijn vooroordeel bevestigd te zien. Je zat bij de eerste zoekresultaten, heb gesmuld van je recensie.

 3. Ik denk nog weleens terug aan jouw recensie. Mijn 2e en 3e bezoek waren beter, mede dankzij de Expo 2020 🙂

  Het is wel enigszins omschakelen, je moet een beetje weten hoe je ergens moet komen. Voordeel is dat het een zeer veilige stad is. Aanrader: La Perle, een voorstelling over het parelduiken. In de avonduren vond/vind ik Dubai best leuk.

  Tegelijktijd blijft een ding overeind: Dubai is geen wandelstad.

  1. Misschien moet je er inderdaad gewoon even aan wennen. En kan me voorstellen als je weet hoe groot en gepland het is, dat het dan beter te doen is. Onze kinderen waren toen ook nog echt jong, dus in de avonduren waren we op de kamer.😁😅 Maar fijn dat jouw 2e en 3e ervaring beter waren!

 4. Voor ons was dubai top! Wij hielden wel van het stappen dus kan niet met je meepraten. The night life is awesome. Tja je moet niet denken aan een steden trip als je naar dubai gaat he!

  1. De spijker op z’n kop! Je persoonlijke situatie en verwachtingen zijn het belangrijkst in hoe je iets ervaart. Met 2 kleuters was stappen niet echt waarnaar we op zoek waren.😉 En ja, ik had wel de verwachting een stedentrip (aan begin en eind van onze Oman reis) te doen.😅

 5. Een treffend verhaal. Ik zit nu in Dubai, om even te ontsnappen aan de ‘doe maar gewoon’-cultuur. De stad kent zeker hoogtepunten, zoals Dubai Miracle Garden en Bur Dubai, maar ik ben (tot nu toe) niet onverdeeld enthousiast. Een leuke wandeling maken zit er vaak niet in. De Burj Khalifa en de Dubai Fountain staan exceptioneel slecht aangegeven. Ze hebben het zodanig ingericht dat je zo lang mogelijk in de Mall verblijft. In de enorme afstanden deel ik je mening. Op zich is dat niet erg, ware het niet dat route naar de eindbestemming nogal saai is.

  1. Inderdaad precies mijn gevoel: net echt enthousiast, vanwege alles wat je zelf ook aangeeft. Ik hoop dat je wel lekker geniet van de zon!

  1. Beste Yvonne, ik ben het helemaal met je eens. Het is mij allemaal te luxe en ver van het normale leven af. Wij waren er vorig jaar en hadden een stopover van 4 nachten.

  2. Ah, ben ik niet de enige.. 🙂 Onze kinderen hebben ’t er nog steeds weleens over.. hoe lui de mensen daar toch waren in Dubai, haha

  1. Ik denk dat de gebouwen echt vooral indrukwekkend groot en hoog zijn, maar doordat alles groot en hoog is valt het niet meer op en lijkt het heel gewoontjes vond ik. 🙂

  1. Ow echt.. ja, ooit was op de plek van de stad Dubai niet veel meer dan een woestijn met een oud havenstadje aan zee.

 6. Het is alweer een hele tijd geleden dat ik voor het laatst in Dubai was. Hoewel de stad geen ziel heeft, zou ik er graag een keer los gaan met de camera.

  1. Op de één of andere manier wist ik niet zo goed wat ik er moest fotograferen. Van de hele reis heb ik de minste foto’s in Dubai gemaakt.

 7. Dubai heeft me ook nooit getrokken en ik denk dat precies om de redenen is die jij omschrijft. Het is best leuk om eens te kijken hoe het eruitziet, al die luxe maar het klinkt erg zielloos. Voor mij dus geen reisje waard. Leuk dat je dit zo hebt beschreven.

  1. Het was voor ons vooral het startpunt van de reis door Oman, anders was ik er niet naartoe gegaan. Inderdaad, leuk om eens een keer gezien te hebben.. maar zeker niet meer.

 8. Ik kan me dit zo goed voorstellen. Mij spreekt Dubai niet zo aan en denk dat als we toch ooit gaan dat wij nog wel eens met dezelfde mening thuis zouden kunnen komen. Wij vonden Singapore niet leuk en daar schreef ik ooit over en toen kreeg ik een hele berg commentaar over me heen omdat je blijkbaar alles altijd maar leuk moet vinden en meningen niet kunnen verschillen. Goed dat je dit deelt, soms is een bestemming gewoon niet je ding en dat mag.

  1. Ik verwacht dat ik Singapore ook helemaal niks vind! We waren vorig jaar op het vliegveld en daar werd ik al helemaal kriebelig van.. zo schoon, zo stil, zo steriel. Ik zei al “als de hele stad zo is, hoef ik er niet heen” haha..

 9. Hahaha, ik heb voor het eerst hardop gelachen om een blog van je. Niet dat ze normaal niet leuk zijn hoor, maar dan zijn ze gewoon interessant. Nu ontschoot mij een heel hard HAHAHA (de bovenbuurman zal wel denken) toen ik bij het oude zeurkous-zinnetje aangekomen was.
  Even daarvoor genoot ik nog van een erg mooi stukje tekst: ‘Langs de Creek kan je nog een glimp van het verleden opvangen en jezelf vaag voorstellen hoe Dubai ooit geweest moet zijn. De krakende, verkleurde dhows wiegen zacht op en neer aan de kade van wat ooit de levensader van deze stad was. Het lijkt haast een foute grap en slechts een herinnering aan vervlogen tijden.’ Mooi geschreven vond ik dat.
  Ook ik ben er geweest (in m’n eentje) en mijn stad was het ook niet helemaal, maar zo erg als jij het had had ik het niet. Ik vond het ‘oude’ deel inderdaad het mooist, maar met het moderne heb ik minder. Toch vind ik het leuk dat ik gezien heb en ik sluit zelfs niet uit dat ik nog wel eens ga. Ik heb er alleen nog steeds niet over geblogd, dus laat ik dat nou maar weer eens op mijn to do list zetten.

  1. Gelukkig las je het in huis en niet in de trein, zoals ik laatst toen ik hardop om een blog moest lachen.. in de stilte coupé nog wel. 😉

 10. Haha hele duidelijke mening. Ik snap het wel heel goed. Ik ben er inmiddels twee keer geweest en er is inderdaad weinig authentieks te zien. Toch vond ik het integrerend om het land te zien met al die bizarre dingen.

  1. Ja, dat heb ik meestal.. een vrij duidelijke mening.. is wel makkelijk (meestal dan, soms vinden anderen het weleens lastig 😉 )

 11. Ik had al een vermoeden dat Dubai niet helemaal jullie bestemming zou zijn 😉 Ik ben er ook toevallig terecht gekomen omdat ik vliegtickets had gewonnen. Als stopover zou ik het leuk vinden, maar ik zou nooit alleen voor Dubai die kant op vliegen. Je hebt helemaal gelijk dat er niets authentieks te vinden is, maar dat bizarre vond ik toch wel leuk om te zien. Las Vegas vond ik ook zo ontzettend fout, dat het gewoon leuk was. Dubai valt ook in die categorie 😉 De afstanden zijn inderdaad enorm!

  1. Als ik vliegtickets zou winnen zou ik er nog wel een keer naartoe gaan, haha.. om verder te reizen naar andere bestemmingen in de regio. 🙂 Of om meer van Oman te zien nog. In Las Vegas ben ik niet geweest, ik denk dat ik dat ook maar niet moet doen. 🙂

 12. hoi Yvonne, ook wij zijn een paar jaar geleden 8 dagen geweest, wij vonden het wel leuk, maar eenmalig…ik kan mij vinden in je verhaal. klopt, Dubai is TE in alles…wij zijn met de bus naar Abu Dhabi geweest, vonden wij wat gemoedelijker, maar ook eenmalig. de afstanden zijn inderdaad heel groot, maar midden in de winter wandelen in de zon, slenteren en heerlijk eten op terrasjes maakten veel goed….en nu ik dit zo schrijf denk ik ook…wat bracht ons daar?? vergapen aan de rijken, en de armen vergaapten zich aan ons…..dubbel gevoel…

 13. Ik vond Dubai wel heel leuk, maar kan me wel vinden in wat je zegt. Het is een vrij zielloze stad en alles is “gemaakt”. Was je met de sale in de Dubai Mall? Schijnt echt de hel te zijn dan… Overigens had ik precies dit met Osaka. Loopt ook iedereen mee weg en ik vond het helemaal niets. Ach, we kunnen niet altijd alles leuk vinden.

  1. Ik weet het eigenlijk niet zeker.. toen we de tweede keer aankwamen stond er wel reclame voor één of andere sale in een mall aan de kant van de weg.

 14. Hoi Yvonne, lees altijd met veel plezier je reisverhalen. Ik ben 3 jaar geleden in Dubai geweest, maar ik kan me wel goed herkennen in jouw ervaringen. Ik vond het een beetje nepwereld, hoe gek dat ook klinkt. Natuurlijk ook indrukwekkend met al die gebouwen en architectuur maar ik heb toen ook ervaren dat het de hele dag met de taxi heen en weer naar alle bezienswaardigheden was en je kon nergens echt lang rondwandelen, behalve bij de creek inderdaad en die souks. De taxichauffeurs waren ook allemaal Hindoestaans of Pakistaans. Al met al een bijzondere ervaring en ik ben blij dat ik gegaan ben maar het hoeft van mij ook niet perse nog een keer. Wilde ook wel naar Abu Dhabi, maar ben ook bang dat dat een beetje van hetzelfde is.

  1. Voor ons was de tijd te kort om naar Abu Dhabi te gaan, maar ik hoor van veel mensen dat de sfeer daar wel anders is. Hoewel ik de hoeveelheid Indiërs en Pakistani in Oman ook groot vond (om de echte, eigen cultuur te zien) vond ik het daar toch heel anders voelen. Waarschijnlijk door de mooie natuur en op de markten zagen we veel Omani.

 15. Mooi artikel Yvonne. Wij komen regelmatig in Dubai omdat onze dochter daar al een jaar of vier woont. Het oorspronkelijke Dubai is er gewoon niet meer. Aan het einde van een excursie waarin je met een 4wd door de woestijn scheurt, kom je terecht op een “Volendammer kermis” waar je voor een paar dirham op een kameel mag zitten, en er een buikdanseres komt om het diner luister bij te zetten. Voor de “echte” reiziger dus helemaal niets!

  Maar als je in de winter langs “the walk” in Dubai Marina slentert, heerlijk in het zonnetje, overal terrasjes…..Is dan ook niet helemaal verkeerd.

  1. Dat is zeker waar, de winterzon is er absoluut erg fijn! Die kermis aan het einde van een woestijnexcursie.. daar krijg ik spontaan kippenvel van, haha.. lijkt me echt zo’n vervelende afsluiting van je uitje.