bezienswaardigheden Palermo stedentrip

De coolste bezienswaardigheden van palermo – stedentrip tips

Qua bezienswaardigheden is Palermo echt een stedentrip voor ons, ook al is die onderdeel van een roadtrip Sicilië. Naast gave bouwwerken, die nét dat beetje verval hebben dat ze nóg mooier maakt, vind je er volop gave street art, markten met heerlijk eten en mooie parken en pleinen. Bovendien ligt Palermo ook nog eens aan zee én kun je er terecht voor de nodige culturele voorstellingen. Houd jij ook van een mediterrane stedentrip met een vleugje Midden-Oosten? Dan zul je de bezienswaardigheden van Palermo en de vibe van deze stad zeker kunnen waarderen. In dit blog deel ik mijn stedentrip tips voor Palermo met je.

Markten – niet te missen bezienswaardigheden Palermo

Eén van de eerste dingen die we van Palermo zien is de heerlijke markt in de straat van de Chiessa di Santa Maria del Carmine. De kerk trekt eigenlijk al van verre onze aandacht, vanwege het kleurrijke dak van de toren, vol geglazuurde tegeltjes. De muren van de kerk zien er gehavend uit met alle gaten, maar de toren lijkt redelijk recent wat opgeknapt. Het gedetailleerde beeldhouwwerk rondom is fantastisch. Vanaf de kruising achter de markt krijgen we echter die markt in het oog. Het is een bonte verzameling kraampjes die de indruk wekken dat elke Siciliaan de mooiste rommelzolder-items gedoneerd heeft en die op een kleedje op straat heeft gezet. Er zijn oude telefoons, grammofoons, auto onderdelen, speelgoed uit de vorige eeuw, tweedehands kleding en nog veel meer.

markten PalermoMarkten bezoeken is iets wat je zeker moet doen in Palermo

We vallen van de ene verbazing in de andere, terwijl we de markt op de Via Giovanni Verga volgen. We zijn er nog maar net en nu hebben we al in de gaten dat dit soort markten de niet te missen bezienswaardigheden van Palermo zijn. De markten in de wijken Vucciria, Ballarò en Capo zijn de bekendere markten van Palermo. Je kunt hier typisch Siciliaanse hapjes proeven en wij eten er onze eerste Cannoli. Zelf houd ik enorm van de chaotische, ongeorganiseerde verzameling kraampjes buiten het toeristische deel van de stad. Tijdens onze struintocht door de wijk achter het station stuiten we er ook spontaan op eentje. Als er iets is dat je écht moet doen in Palermo, is het wel het bezoeken van deze markten.

De kathedraal van Palermo

De eerste keer dat je oog in oog staat met de kathedraal van Palermo, kun je niet anders dan onder de indruk zijn. Dit is echt een bezienswaardigheid van formaat en bovendien voorzien van zoveel details en bouwstijlen. Wij staan echt minuten lang alleen maar te kijken, voordat we het plein vol palmen oversteken en de enorme kerk binnen gaan. Ook van binnen is het gebouw indrukwekkend. We betalen om de crypte en het dak van de kathedraal te bezoeken. Deze bezienswaardigheden van de kathedraal zijn alleen met een combiticket te bezoeken, omdat je de crypte passeert naar de toegang tot de toren. In 2022 is een ticket 7 euro voor volwassenen. Kinderen mogen gratis mee, net als bij veel andere bezienswaardigheden op Sicilië.

kathedraal Palermo bezienswaardighedenDe kathedraal van Palermo is één van de top bezienswaardigheden

De wenteltrap in de toren is om en om toegankelijk voor stijgend en dalend verkeer, dus wellicht moet je even wachten .Als je ondertussen de crypte bezoekt, is die wachttijd zo voorbij. Het uitzicht over Palermo vanaf het dak is geweldig. Er zijn verschillende van dit soort viewpoints op rooftops en torens in Palermo, maar dit is één van de beste! Via een loopbrug over de nok van het dak loop je naar de toren aan de andere kant. Ondertussen zie je het grote plein, het historische centrum van Palermo en de zee daarachter.

Bezienswaardigheden van Palermo in de omgeving van de kathedraal

Het Palazzo dei Normanni oftewel Palazzo Reale is het Koninklijk Paleis dat al in de 9e eeuw gebouwd is en tegenwoordig de zetel van het Siciliaanse parlement. Het paleis is deels herbouwd en staat naast de belangrijkste stadspoort uit de geschiedenis van Palermo. Het plein en de fontein voor het paleis zijn misschien net zo gaaf als de binnenkant van het bouwwerk. Je voelt hier echt de geschiedenis van de stad. De mooiste en meeste bijzondere plek in het Palazzo Normanni is de Cappella Palatina, een gouden hofkapel uit de 12e eeuw. De geweldige mozaïeken in de kapel laten belangrijke taferelen het leven van Jezus zien. Niet voor niets is dit één van de bekendste bezienswaardigheden van Palermo.Tegenover het Palazzo dei Normanni ligt het Piazza della Vittoria. De palmentuin op dit plein is de perfecte plek voor een picknicklunch in hartje Palermo. Tijdens de warme middaguren is het dit één van de koelste plekken van de stad.

Palazzo Normanni en Piazza della Vittoria PalermoPalazzo Normanni en Piazza della Vittoria zijn niet te missen in Palermo

Ongeveer 20 minuten lopen ten westen van Palazzo dei Normanni en Cappella Palatina vind je één van de meest bizarre bezienswaardigheden van Palermo. In de Catacombe dei Cappuccini een enorme verzameling gemummificeerde lichamen uit de 16e eeuw. Helaas waren de historische catacomben gesloten toen wij Palermo bezochten.

Gave bezienswaardigheden van Palermo rond Quattro Canti

Quattro Canti is één van die pleinen die je direct doen beseffen dat je in een oude, Italiaanse stad bent. De vier historische gebouwen vol beelden en met elk een eigen fontein staan aan weerszijden van het plein. Ze worden van elkaar gescheiden door een kruispunt van de twee belangrijkste wegen van de stad. De vier wijken Albergheria, Seralcadio, La Loggia en Kalsa worden door dit altijd bruisende plein van elkaar gescheiden. Tijdens je wandeling door Palermo zul je Quattro Canti verschillende keren passeren, net als wij. Het is een echt middelpunt en er gebeurt hier altijd wat. Wij zien er straattheater, horen muzikale optredens en worden gevraagd een ritje met één van de paardenkoetsen te maken. Voor dat laatste bedanken we snel. Zo zielig, die magere paardjes met hun zware koetsen midden in de verkeersdrukte.

Quattro Canti en omgeving - PalermoQuattro Canti en historische kerken San Cataldo en Martorana

Op steenworp afstand van Quattro Canti vind je een aantal opvallende, historische bezienswaardigheden van Palermo. De 12e eeuwse San Cataldo kerk heeft net als het Palazzo Normanni een Arabisch-Normandische architectuur. De 3 rode Arabische koepels met vensters, op het dak, zijn echte blikvangers. Ernaast staat de Santa Maria dell’Ammiraglio oftwewel Martorana. Deze kerk is misschien wel de meest opmerkelijke van heel Palermo, in de eerste plaats om de verhoogde ligging, naast San Cataldo. Verder valt de mengelmoes van bouwstijlen op. Er is een barokke façade, een Romaanse klokkentoren en een Byzantijnse koepel. Van binnen zijn het de mozaïeken die ons versteld doen staan. Deze zijn misschien nog wel gaver dan die in de Cappella Palatina, vooral in combinatie met de schitterende fresco’s. We blijven er uiteindelijk veel langer binnen dan we vooraf gedacht hadden.

Letterlijk om de hoek van Quattro Canti, San Cataldo en de Santa Maria dell’Ammiraglio vind je nóg een aantal niet te missen bezienswaardigheden van Palermo. De Fontana Pretoria is tijdens ons bezoek helaas leeg, maar wat een schitterende fontein vol gedetailleerde beelden is dit zeg. Ook de achtergrond van de Chiesa di San Giuseppe dei Padri Teatini is schitterend, zeker in het lage voorjaarszonnetje. Die kerk is trouwens ook een bezoek aan de binnenkant waard, maar wij gaan naar binnen bij de Santa Caterina di Alessandria kerk en klooster, aan de andere kant van het plein.

Interieur Martorana en Fontana Pretoria - PalermoHet interieur van Martorana en de Fontana Pretoria-Palermo

Eigenlijk gaan we deze kerk met klooster vooral binnen omdat het uitzicht vanaf het dak heel tof moet zijn. Dat is het ook, maar eerst krijgen we nog te zien hoe mooi de rest is. Het klooster heeft haar eigen plein met mooie fontein, maar ook de slaapkamers van de nonnen, met elk een eigen balkonnetje met stenen doopvont zijn geweldig om te zien. De kerk zelf slaan we over, omdat je daar weer een extra entreekaartje voor nodig hebt, maar dat is helemaal niet erg. Vanaf boven, onderweg naar het dak, heb je namelijk vanaf verschillende balkonnetjes een prima zicht op de kerk van bovenaf. Ook hier zijn er weer zoveel details om ons over te verwonderen. De muren zijn voorzien van kleurig stucwerk en marmer.

De mooiste verrassing zijn echter de oude, deels beschadigde en onder een laag vuil van jaren schuilgaande tegelvloeren. Je kunt nog altijd zien hoe mooi en kleurrijk ze ooit geweest moeten zijn. In een ruimte die in open verbinding staat met het lager gelegen deel van de kerk staat nog het oude orgel. Kale, houten bankjes laten zien waar ooit de nonnen gezeten hebben die de mis van bovenaf gade sloegen. Of wellicht was dit de plek voor het koor? Deze kerk voelt als één grote rommelzolder vol schatten en geheime kamers.

Santa Caterina di Alessandria kerk en klooster PalermoKijk dan hoe mooi het Santa Caterina di Alessandria kerk en klooster zijn

De laatste trappen naar het dak voeren langs loshangende houten planken en kleurige behangetjes. Ook het uitzicht vanaf het dak stelt niet teleur. We zien de fontein op het plein onder ons aan de ene kant en de San Cataldo en de Santa Maria dell’Ammiraglio aan de andere. Nog meer bezienswaardigheden van Palermo staan daar weer achter en de heuvels rond de stad maken het af. Wat een wereldplek is dit!

Chiesa del SS. Salvatore

In Palermo kun je bij verschillende kerken naar boven, de toren in. Van daaruit heb je de beste uitzichten over de stad. Ook in Noto zagen we dit trouwens bij verschillende kerken. Vanaf elk plekje in de stad is het uitzicht weer anders. Door de ligging van de Chiesa del SS. Salvatore kun je vanaf de koepel van deze kerk heel veel van de bekende bezienswaardigheden van Palermo zien liggen. Ik denk dat je hier één van de meest weidse uitzichten over de stad en haar omgeving hebt. Alle kerken die ik hierboven noem én de zee en heuvels rond de stad kun je spotten. Wij staan er minstens een kwartier te kijken en lopen 2 keer rond de koepel.

Chiesa del SS. Salvatore PalermoHet geweldige uitzicht over Palermo vanaf de Chiesa del SS. Salvatore

De parken van Palermo

Op verschillende plekken in Palermo zijn kleine en grotere parken, elk met een eigen karakter. De palmentuin bij Palazzo dei Normanni is al heel fijn, maar Giardino Garibaldi is rustiger en meer besloten. De straatjes rond het park zijn ook super sfeervol, dus in en rond het park kun je heerlijk picknicken en struinen. Wij bewonderen er ook de gigantische praalwagen van Santa Rosalia, die gebruikt wordt bij de jaarlijkse verering van de Siciliaanse patroonheilige. In Giardino Garibaldi staan een aantal gigantische ficussen, met van die meterslange luchtwortels, helemaal tot de grond.

Eén van de grotere parken in het echte centrum van Palermo is Villa Giulia. Dit park vormt samen met de botanische tuin een groene oase in de stad. Het park heeft een geheel symmetrisch ontwerp en de laan met hoge, dunne palmen naar het midden is al geweldig om te zien. De mooiste plek van het park is de fontein met het beeld van Atlas, precies in het midden. Aan de 4 zijden zijn kleurrijke exedra neergezet, halfronde nissen met bankjes. Dit zijn de enige schaduwplekjes in dit deel van het park. Zoek je échte verkoeling, dan kun je het beste bij de fontein rechts achterin terecht.

Giardino Garibaldi en Villa Giulia - parken PalermoGiardino Garibaldi en Villa Giulia zijn de bekendste parken van Palermo

Palermo heeft de gaafste street art

In veel Europese steden vind je steeds meer street art. De street art van Palermo is één van mijn favorieten. In het centrum kom je overal de gaafste werken tegen en er zijn een aantal echte street art hotspots. Zo vind je heel veel gave werken rond Piazza Caracciolo in de wijk Vucciria. Ook in Kalsa kom je genoeg tegen als je lekker door de wijk wandelt. De street art bepaalt samen met de hier en daar enigszins vervallen toestand van de bezienswaardigheden van Palermo een beetje de sfeer. Het is juist die sfeer die de stad voor mij speciaal maakt. Ik hou we van het rauwe randje, de afbladderende verf en de knetterende Piaggio’s. Binnenkort een uitgebreid blog over de street art van Palermo.

Zeker doen in Palermo – naar het poppentheater

Ook als je al lang geen kind meer bent is het super om in Palermo naar het poppentheater te gaan. Of in één van de andere steden op Sicilië. Dit stukje cultureel erfgoed is op Sicilië echt goed bewaard gebleven. Zelf hebben wij onze voorstelling in Palermo gemist. Het adres dat we van de poppenspeler via whatsapp gekregen hadden bleek exact hetzelfde als een adres in een andere wijk. En dus staan we 2 kilometer verderop in een enorm drukke avondspits. Lopend redden we het niet meer, maar met de taxi ook niet. Wij gaan daarom een paar dagen later in Syracuse naar het poppentheater, echt een belevenis. De poppen zijn met de hand gemaakt en zien er geweldig uit. Ook al verstaan we er vrijwel geen woord van, het is toch een spektakel dat we niet hadden willen missen.

street art PalermoGave street art spotten moet je zeker doen in Palermo

Bezienswaardigheden rondom Palermo

Heb je na een paar dagen de stad zelf wel gezien, dan zijn er nog meer bezienswaardigheden rondom Palermo. Op een kwartiertje met de auto of taxi vind je het hooggelegen Monreal met een geweldig uitzicht en haar eigen indrukwekkende kathedraal. Monreal is een fijne halve dagtrip vanuit Palermo.

Wat verder weg, maar goed bereikbaar vanuit Palermo is Cefalù. Binnen een uur trein of rijd je er naartoe. In het historische centrum aan de voet van een markante rots combineer je sightseeing, strand en een hike naar de top van de rots. Helaas laat de zon het afweten op de dag dat wij er zijn en daarom besluiten we niet de heuvel op te gaan voor het uitzicht. Voor zwemmen is het ook niet lekker genoeg en dus genieten we vooral van een struintocht door de stad en langs de stranden. Kom je op een zonnige dag naar Cefalù, dan kun je jezelf hier zeker de hele dag vermaken!

CefalùHelaas geen zon, maar toch mooi: Cefalù

Huur je een auto voor je dagtrips vanuit Palermo? Kies er dan eentje van een betrouwbare maatschappij en kies voor een autohuur zonder eigen risico. Lakschade is in en rond het hectische Palermo al gauw opgedaan, hoewel wij onze auto schadevrij hebben weten te houden.

Accommodatie in Palermo

Wij kiezen er met onze twee meiden voor om te overnachten in één van de stadjes net ten oosten van Palermo. Ons appartement is slechts tien minuten lopen van het treinstation. Zo kunnen we met de trein naar Palermo. Kaartjes koop je heel gemakkelijk bij de automaat op het station, of vooraf online. Slaap je toch liever in het centrum, zodat je makkelijker dingen kunt doen in Palermo? Dan is dit appartement centraal gelegen en super ruim voor als je met het hele gezin naar Palermo komt. Zoek je iets sfeervollers, op een fantastische locatie met geweldig uitzicht over de stad vanaf het balkon, dan is dit appartement een erg leuk geprijsd plekje!

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

6 reacties op “De coolste bezienswaardigheden van palermo – stedentrip tips

 1. Anja Van Belle zegt:

  Hallo,
  Leuk je verhaal te lezen.
  Kan je vanuit Palermo ook naar kuststadje vb met haven en strand, kwestie van citytrip te combineren met paar dagen chill 🙂?
  Groetjes
  Anja

 2. Marcella zegt:

  Je hebt me overtuigd, Palermo heeft echt onwijs veel moois zo te lezen! De parken, street-art en het Santa Caterina di Alessandria kerk en klooster lijken me fantastisch. Maar ook geven de bergen om de stad heen het een heel fotogeniek tintje. Deze stad staat zeker op mijn wishlist, graag in combinatie met een mooie roadtrip op het eiland!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *