Wernigerode

Verrassend Wernigerode in de Harz – dit is er allemaal te zien en doen

Van alle schattige stadjes in de Harz verraste Wernigerode mij het meest, waarschijnlijk omdat ik er vooraf niet zo veel verwachtingen van had. Van Quedlinburg had ik al zoveel prachtige foto’s gezien, van het kleurrijke, Middeleeuwse centrum. Over Goslar had ik al zo vaak gehoord en gelezen over de vele vakwerkhuizen en de oude stadsmuur. Wernigerode is het startpunt van de befaamde Brockenbahn en er is een kasteel. Over het centrum had ik weinig beelden gezien en hoe bijzonder kan zo’n klein stadje nou zijn? Hoe je je kunt vergissen! Er zijn in Wernigerode een aantal hele charmante buurten, het kasteel is echt een sprookjeskasteel en je kunt er super wandelen. En het hele proces van de stoomtreinen klaarmaken op het station blijkt ook nog veel leuker dan verwacht.

Overnachten in Wernigerode is een aanrader

Zelf slapen wij in Goslar, een ander charmant stadje in de Harz. Achteraf gezien was Wernigerode centraler geweest. Omdat we na werktijd pas konden vertrekken en daarom zo min mogelijk kilometers wilden maken, hebben wij gekozen om in het westelijke deel van de Harz te verblijven. Helemaal prima en echt een geweldige accommodatie, midden in het schilderachtige oude centrum. Wernigerode ligt alleen wat centraler in de Harz. Nu moesten we elke keer toch een half uurtje extra naar het oosten rijden, als we wat gingen doen. En het had ons ook een verkeersboete bespaard, op de snelweg tussen Goslar en Wernigerode, haha. Een volgende keer zouden we daarom eerder kiezen om in Wernigerode te overnachten. Dit zeer goed beoordeelde appartement is in één van de charmantste straatjes van heel Wernigerode, in het Middeleeuwse Heideviertel. En ondanks de supercentrale locatie is ‘t er toch heel rustig.

Wernigerode HarzWernigerode vol vakwerkhuizen en met prachtig kasteel is centraal gelegen in de Harz

Het centrum

Het centrum van Wernigerode is niet groot. Wij zijn er rond lunchtijd en beginnen met een lekker Duits broodje van de bakkerszaak op de Marktplatz. Het is heerlijk picknickweer en op een bankje op het plein kunnen we mensen kijken én genieten van de mooie Wohltäterbrunnen fontein in het midden en de bijzondere architectuur van het stadhuis. In dit gebouw met haar twee torentjes zit het toerisme bureau, ideaal als je een plattegrond nodig hebt, of informatie over wat te doen in Wernigerode.

Wij lopen zelf een beetje rond en vinden achter het stadhuis het museum Schiefes Haus. Inderdaad is de hoek waaronder dit oude vakwerkhuis overhelt opvallend. Ooit was het een watermolen. Nu kun je binnen wat spullen en foto’s zien uit lang vervlogen tijden. Van binnen ervaar je pas echt hoe scheef het huis is.

Wernigerode centrumWernigerode centrum met het opvallende Rathaus en Schiefes Haus

Das Kleinstes Haus en de wijk er omheen

In 5 minuutjes lopen wij naar één van de meest fotogenieke plekken van Wernigerode. Niet alleen het Kleinstes Haus zelf is heel schattig, maar de huizen die rond dit kleine pleintje liggen zijn allemaal heel mooi. Jammer genoeg is het museum Kleinstes Haus gesloten als wij er zijn. We gluren door de gordijnen naar binnen en verbazen ons nu al hoe dicht de zijmuren op elkaar staan. Bijzonder, dat dit echt bewoond is geweest. De bovenste verdieping lijkt zelfs nóg smaller te worden, ingeklemd tussen de buren.

Kijk zeker ook even om het hoekje naar links: hier heb je een mooi uitzicht op het hooggelegen Schloss Wernigerode. Wij lopen via de Kochstrasse terug richting de markt. Hier is elk huis een vakwerkhuis, vaak in de mooiste pasteltinten geschilderd. Soms strak in de lak, soms met afbladderende verf. De bocht in de straat en de kinderkopjes voegen extra charme toe.

Wernigerode Kleinstes Haus en KochstrasseWernigerode Kleinstes Haus en Kochstrasse

Heideviertel: meest charmante stukje Wernigerode

Net ten noorden van de Marktplatz vind je onze favoriete wijk van Wernigerode. Het Heideviertel bestaat slechts uit een aantal straten. Allemaal zijn ze even fotogeniek. Vakwerkhuizen staan er zij aan zij. Bloembakken op de vensterbanken maken het nóg fleuriger. Wij maken een korte wandeling door de Heidestrasse, Mittelstrasse en Hinterstrasse in dit wijkje en snuiven de geschiedenis op. De waterput uit de tijd dat er nog geen stromend water was staat er nog. Hier staat ook het oudste huis van de stad.

Heb je slechts een uurtje te besteden? Ook dan kun je een aardige indruk krijgen van al bovenstaande bezienswaardige plekken in het centrum van Wernigerode. Alles is heel dichtbij elkaar en je hebt geen uren nodig. Ideaal!

Heideviertel WernigerodeZon’n mooi hoekje van de stad: het Heideviertel in Wernigerode

Schloss Wernigerode

Vanuit de oude stad zou je naar het neogotische kasteel Wernigerode kunnen lopen. Wij besluiten met de auto naar boven te rijden. Lekker lui. Komen we toch even bedrogen uit, als blijkt dat we na een heel eind omrijden naar de juiste route slechts tot halverwege mogen rijden. Daar is een parkeerplaats, waar we de auto moeten achterlaten. De laatste kilometer moeten we alsnog te voet klimmen. Als we bij de toegangspoort komen lijkt het wel alsof we het sprookje an Doornroosje in lopen. Van die echte, typische kasteelmuren met kantelen, huisjes rond de muur en overal rozen. Vanaf de binnenplaats voor het kasteel heb je een mooi uitzicht over Wernigerode. De stoomtrein van de Brockenbahn vertrekt net. De snerpende fluit klinkt door het landschap.

We kunnen het romantische residentiekasteel niet in, want er vindt net een restauratie plaats. Tegen de tijd dat jij Wernigerode bezoekt, is het waarschijnlijk klaar en erg mooi geworden. Ook het wandelpad dat we eigenlijk willen lopen is afgezet. We zouden graag het kleine paadje naast het restaurant in lopen, om de Agnesberg op te gaan. Daar schijnt het beste uitzichtpunt op Schloss Wernigerode te zijn. De foto’s die ik ervan zie zien er inderdaad super uit. Helaas, wij moeten daar nog een keer voor terug. In plaats daarvan hebben we onze drone maar de lucht in gestuurd voor de overzichtsfoto. 😉

Schloss WernigerodeWat een sprookjeskasteel: Schloss Wernigerode

het station: startpunt van de Brockenbahn

Dagelijks vertrekken er meerdere stoomtreinen uit het station van Wernigerode naar de top van de Brocken, de hoogste berg in de Harz. Met de trein meereizen is natuurlijk heel tof, maar de trein zien rijden door het heuvelachtige landschap is ook heel gaaf. Wij nemen een kijkje bij het vertrekstation. We hebben geluk en zien vanaf het speciale platform de medewerkers bezig om kolen te vullen in de ene locomotief, terwijl een andere wordt gewassen. Wil je zeker weten dat je stoomtreinen ziet? Check dan vooraf de vertrektijden van de Brockenbahn.

Zodra je de fluit hoort snerpen, gaat de volgende trein vertrekken. Op verschillende plekken in Wernigerode zie je de trein vlak langs de huizen rijden, voor de echte klim begint. Hij rijdt niet snel, dus als je de trein buiten de bebouwde kom ergens oppikt met de auto, kun je meerijden en hem af en toe door het landschap zien puffen. Op verschillende stations staat hij een tijdje stil.

Brockenbahn WernigerodeGa kijken naar het startpunt van de Brockenbahn bij station Wernigerode, of reis mee

Steinerne Renne

Eén van de beste plekken om de Brocken-stoomtrein te zien is de Steinerne Renne. Bij deze oude steengroeve maakt de trein twee keer een lus, waardoor je hem eerst met een vaart voorbij kunt zien rijden en hem dan een stukje hogerop nog een keer kunt zien passeren. Zorg dat je er ruim voor de trein bent, zodat je vooraf even kunt kijken waar je het beste kunt gaan staan en hoe je naar het hogere punt moet lopen. Anders mis je hem de tweede keer, zoals wij, toen we een verkeerd paadje in liepen.

In de omgeving van Steinerne Renne zijn ook verschillende mooie wandelingen door het heuvelachtige landschap van de Harz. Je kunt er ook voor kiezen om de Brockenbahn een eindje te volgen, over het onverharde weggetje dat het spoor volgt.

Steinerne Renne Brockenbahn wandelgebiedSteinerne Renne: de Brockenbahn volgen door geweldig wandelgebied

Wernigerode met kinderen

Ben je met kinderen in Wernigerode? Dan is de Brockenbahn natuurlijk een leuk uitje. Maar er is meer te doen voor kinderen in Wernigerode. Het luchtvaartmuseum zal kleine avonturiers zeker aanspreken. Er zijn heel veel vliegtuigen te zien en er is zelfs een flightsimulator. Ook het kleine Brandweermuseum is leuk om met kinderen te bezoeken. In Miniaturpark Kleiner Harz is de Harz nagebouwd in het klein. Leuk om de dingen te herkennen die je in het groot ook bezocht hebt met de kids. De speeltuin en kinderboerderij ernaast zijn minstens even leuk als het Miniaturpark zelf. Kleine dierenliefhebbers zullen zich zeker vermaken in Wildpark Christianental in de buurt van Schloss Wernigerode. In dit park kun je (roof-)vogels, herten, zwijnen en katachtigen zien, maar ook een heleboel andere kleine dieren, zoals eekhoorns en konijnen.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Duitsland blogs, of kies een andere bestemming »

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *