Óbidos

In Óbidos komen de Middeleeuwen tot leven

Óbidos wordt vaak als dagtrip vanuit Lissabon bezocht, wij hadden de mazzel dat we op zo’n minuut of 20 vanaf dit Middeleeuwse stadje sliepen. Zo konden we er in de late namiddag naartoe, toen de meeste tourgroepen alweer vertrokken waren en de rust langzaam begon terug te keren. Overigens blijven de meeste toeristen beneden in de sfeervolle straatjes van dit prachtige vestingstadje rondslenteren, dus als je de stadsmuur van Óbidos beklimt ben je vrijwel alleen, zeker buiten de drukke zomermaanden. Bovendien is het in het voor- en najaar een stuk aangenamer op die machtige muren met hun poorten en torentjes.

Porta da Vila startpunt bezoek Óbidos

Aan de zuidkant van Óbidos vind je de belangrijkste toegangspoort, de Porta da Vila. Hier is een Tourist Info en ook een betaalde parkeerplaats. Als je echter aan de overkant van de weg gaat staan, op de grote, onverharde parkeerplaats, sta je gratis en kun je bovendien het 3 kilometer lange aquaduct nog even van dichtbij bekijken. In een paar minuten wandel je naar de Porta da Vila, waar je na de tweede poort aan de linkerkant zo de stadsmuur op loopt. Je staat dan aan de laagste kant van het stadje, waardoor je een fantastisch uitzicht hebt over heel Óbidos en de wijde omgeving. Vergeet niet in de Porta da Vila even omhoog te kijken, het is er prachtig beschilderd en versierd met azulejos. Dit bovenste deel van de stadspoort is eigenlijk een kapelletje en de afbeelding op de azelujos laat de Passie van Christus zien.

Porta da Vila ÓbidosDe mooiste entree tot Óbidos via de Porta da Vila

Bovenop de stadsmuur van Óbidos

Eenmaal op de stadsmuur is het op sommige plekken oppassen geblazen, omdat er aan de binnenkant niet op alle plaatsen een muur of zelfs maar een reling zit en de muren zijn hoog. De uitzichten over het landschap zijn echter geweldig en je waant jezelf op de muur echt even terug in de tijd, als je door de embrasures of schietgaten naar beneden gluurt. Ook de leuke straatjes van het stadje zelf kun je van bovenaf lekker rustig bekijken, terwijl ook de daken van de huizen en torentjes reuze-fotogeniek zijn. Hier en daar groeien de mooiste rotsplantjes op de muren en daken, zodat je camera nog meer overuren maakt.

Óbidos vanaf de stadsmuurÓbidos vanaf de stadsmuur

Meer Middeleeuwen tijdens Mercado Medieval

Als je, net als wij, met de klok mee over de muur wandelt heb je na de steile klim aan de Noordkant geen andere keus dan de muur te verlaten om af te dalen naast het eigenlijke kasteel. Het imposante 12de eeuwse kasteel huisvest tegenwoordig een Pousada (een luxe hotel) en in juli vind je hier het zwaartepunt van het Middeleeuwse festival. Dit Mercado Medieval is een twee weken durend Middeleeuws festival met live entertainment, steekspel wedstrijden, geroosterde varkens aan het spit en genoeg grog voor de hele omgeving. Collega blogger Miriam gaat komend jaar een kijkje nemen in dit deel van Portugal en pikt ook dit festival mee. Wie in Middeleeuwse kleding naar het festival komt mag voor half geld binnen, maar je kunt ook ter plekke een kostuum huren.

Óbidos kasteelHet kasteel van Óbidos

De sfeervolle straatjes van Óbidos

Vergeet na een wandeling over de stadsmuur zeker niet ook even door de straatjes zelf te lopen. De kinderkopjes en witte huizen bedekt met bloemen, zoals Paarse regens met stammen zo dik als bomen, zijn onwijs sfeervol. In de twee hoofdstraten vind je leuke winkeltjes voor als je nog op souvenir-jacht wilt en in het centrum van alle actie vind je ook het Santa Maria plein met de gelijknamige kerk. De binnenkant van deze kerk is weer bedekt met azelujos. Ondanks de vele toeristen die Óbidos bezoeken op een dag kun je hier best nog fijne, rustige straatjes vinden. Zodra je 1 straat naar achteren loopt hoor of zie je geen mens meer en kan je in alle rust genieten van deze historische plaats.

Óbidos bloemenDe bloemen in het centrum maken Óbidos nog schilderachtiger

Wanneer Óbidos bezoeken?

Zoals gezegd kan het in Óbidos met name in het drukke zomerseizoen erg vol zijn met dagjesmensen uit Lissabon. Ben je in die periode in Portugal, kom dan zo laat mogelijk op de dag. Het is nog lang licht en tegen het einde van de middag vertrekken de touringcars weer en heb je het stadje vrijwel voor jezelf. Dit geldt nog meer in het voor- en najaar, als de toeristenstroom een stuk kleiner is. Het is in die tijd ook minder warm op de stadsmuren, dus wat mij betreft de ideale tijd. echoglobal.tech

Óbidos centrumRondom het Santa Maria plein

Overnachten in Óbidos

Wij waren in Óbidos in de late middag, vanuit ons appartement in Sao Martinho do Porto, op slechts 20 minuten met de auto. Slaap je ook graag voordelig, vlak bij het strand en mét eigen zwembad? Dan is dit appartement jouw plek. En met een beetje mazzel is deze topper nog beschikbaar op jouw data! Wil je in het stadje ronddwalen op het moment dat écht alle dagjesmensen weer verdwenen zijn of juist nog voordat die arriveren? Overnacht dan in Óbidos zelf. In dit comfortabele, sfeervolle appartement slaap je daar waar de actie is, met fantastisch uitzicht op de stadsmuren en het kasteel, maar voor een zeer schappelijke prijs. Nóg voordeliger en net wat buiten de drukte? Dan is dit de perfecte keus.

Klik op een ster om dit blog te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen... Wees de eerste die dit blog waardeert.

14 reacties op “In Óbidos komen de Middeleeuwen tot leven

 1. Sandy Barkowsky zegt:

  Wij zijn net ontwaakt in Obidos en je hebt helemaal gelijk. Een prachtig vestingstadje en heel sfeervol! Complimenten voor jouw blog, we zijn helemaal geïnspireerd om op pad te gaan!

  • Yvonne zegt:

   Oh wat heerlijk dat jullie in Obidós hebben overnacht en dat het aan de verwachtingen voldeed! Veel plezier verder in Portugal en fijn dat jullie volop reisinspiratie hebben! Njoy!

  • Yvonne zegt:

   Haha, ik weet al waar jij volgend jaar naartoe gaat. 🙂 De Algarve en Porto heb ik nog niet gezien, maar lijken me ook super! Wat is er nog veel te zien he?!

  • Yvonne zegt:

   Daar ben ik nou juist weer niet geweest. Het had op een lange dagtrip wel gekund, maar ik ga liever een keer apart daarheen, lijkt me een prachtige stad!

  • Yvonne zegt:

   Ja, ik vind het ook een superland sinds deze eerste reis en zal er zeker nog een keer terug gaan. Evora en Alentejo lijken me wel wat voor een volgende keer. 🙂

 2. Kirsten | Travelaar.nl zegt:

  Wat een prachtige plek! Ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord. Ook Lissabon is nog steeds niet door mij bezocht. De enige kennismaking met Portugal was Porto (ow ja en Madeira, maar dat is toch iets anders denk ik). Ik wil graag nog meer zien. Het lijkt wel alsof je op deze bestemming helemaal terug de tijd in wordt getrokken 🙂 Mooi! Fijn ook dat jullie er in zo’n korte tijd naartoe konden lopen.

  • Yvonne zegt:

   Ik had er ook nog nooit van gehoord, maar vond het absoluut de moeite waard en je kunt je hier makkelijk een middag vermaken. Het is een heerlijk stadje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *