roadtrip Portugal route en tips

Roadtrip Portugal – mooiste route en tips

Heb jij er weleens over gedacht om een roadtrip door Portugal te maken? Portugal heeft alle ingrediënten om een roadtrip tot een succes te maken: geweldige natuur, interessante steden, een fantastische kustlijn en bovendien prima wegen. Wij waren in 2 afzonderlijke vakanties in Portugal en bezochten 2 verschillende regio’s. Ik vertel je hoe je in één perfecte roadtrip Portugal van haar mooiste en meest veelzijdige kant te zien krijgt. Ik deel mijn route en andere tips met je.

Route voor een roadtrip Portugal

Door de langgerekte vorm van Portugal lijkt het logisch om een noord-zuid of juist een zuid-noord route te kiezen. Zelf zou ik ervoor gaan om te beginnen met wat meer cultuur en net wat minder warm en zonnig weer in het noorden, om te eindigen aan de heerlijke stranden van de Algarve. Daar kan je dan maximaal ontspannen en genieten, met de voetjes veelal in het zand.

roadtrip Portugal - stranden AlgarveAan het eind van je route lekker ontspannen op het strand

Het ligt er een beetje aan hoeveel tijd je hebt welke stops je wel en niet in je roadtrip Portugal kan opnemen. Twee weken is wel echt het minimum om een goed beeld van het land te krijgen en de mooiste route samen te stellen. Reis je van noord naar zuid dan is het logisch om te vliegen op Porto en daar een paar dagen rond te kijken voordat je de huurauto ophaalt en aan de rest van je route door Portugal begint. Via de Zilverkust kan je naar Lissabon rijden. Daar vandaan kan je mooi Unesco Werelderfgoed Évora en de mooiste dorpjes van Alentejo meepikken voordat je naar de Algarve rijdt. Dan heb je de laatste dagen tijd om op de stranden van de Algarve te ontspannen en misschien nog wat laatste excursies te doen. Als het kan zou ik terugvliegen vanuit Faro, of in een lange dag terug rijden naar Porto om de huurauto in te leveren.

roadtrip Portugal route kaartVolg je deze route, dan zie je veel tijdens je roadtrip Portugal

Houdt er bij de planning van je route door Portugal rekening mee dat je een one-way-fee betaalt als je de huurauto op een andere plek inlevert dan waar je hem hebt opgehaald. De bedragen daarvoor verschillen enorm per verhuurder.

Alleen een deel van het land zien kan ook

Heb je minder dan 2 weken te besteden, dan zou ik me focussen op een deel van het land en gewoon een keertje terug komen voor een nieuwe roadtrip en de rest. Zo is Porto – Zilverkust – Lissabon prima in een dikke week te doen. Er is in het midden en noorden van Portugal al genoeg te zien. Hier kan je heel prima cultuur, natuur en het lokale leven combineren met strand. En in 7 dagen kan je van de Algarve heel wat zien, zowel stranden als mooie bezienswaardigheden.

roadtrip Portugal midden en noordCultuur, natuur en het lokale leven combineren met strand in noord- en midden Portugal

De highlights in het noorden en midden van Portugal

Zonder twijfel zijn Porto en Lissabon de twee must visit steden van Portugal. Lissabon is niet echt in het noorden, maar met alles wat tussen deze twee steden ligt zou je een leuke route kunnen samenstellen. Begin bijvoorbeeld met 2 of 3 nachten Porto, waarbij je aan 2 volle dagen genoeg hebt om van het moois van deze stad te genieten. Een volgende stop zou de Zilverkust kunnen zijn, waar je via Coimbra naartoe rijdt. In 3 nachten en 2 dagen kan je vanuit één van de fijne kustplaatsen, bijvoorbeeld Nazaré of Sao Martinho do Porto, minstens het indrukwekkende vestingstadje Óbidos en de Unesco Werelderfgoederen van Batalha, Tomar en Alcobaca bezoeken.

Daarna kan je naar Lissabon doorreizen voor het vervolg van je roadtrip en van hieruit ook een dag in Sintra doorbrengen. Voor beide plaatsen samen is 2 tot 3 dagen genoeg, hoewel een dag langer ook zeker kan. In Sintra zullen een indrukwekkend Moors fort, verschillende prachtige paleizen en een sfeervol centrum je zeker even bezig houden, maar een tripje naar het meest westelijke puntje van Europa is ook erg tof. Tenslotte is Évora een stop waard, al is het maar om al die mooie, historische gebouwen te bewonderen.

roadtrip Portugal route Lissabon SintraLissabon en Sintra mooie highlights midden Portugal

De highlights in de Algarve

De omgeving van Lagos is een fijne plek om het westelijke deel van de Algarve te verkennen. Dit zou zeker een prima uitvalsbasis voor dit deel van je Portugal roadtrip zijn. Van hieruit ben je ook gauw bij de mooiste stranden van de Algarve en je kan de ruige kust rond Sagrès en de leuke stadjes, zoals Silves en het authentieke vissersdorp Ferragudo, makkelijk bereiken. Slaap daarnaast ook nog een paar nachten in het oostelijke deel, ergens tussen Faro en Tavira, om bijvoorbeeld Loulé en de westelijke stranden te bezoeken. En heb je nog een dag over, dan kan je de auto inruilen voor de boot en heerlijk relaxt rond kijken op onontdekte parel Ilha da Culatra.

Huurauto Portugal

Portugal is geen duur land en een roadtrip Portugal hoeft daarom geen enorme aanslag te zijn op je portemonnee. Let er wel op wat de voorwaarden van de huur zijn. Zo is soms slechts een beperkt aantal kilometers inbegrepen, of je moet extra betalen voor brandstof als je hem vol ophaalt en leeg terug moet brengen. Zelf hebben we een erg negatieve ervaring gehad met de huurauto op Lissabon Airport. Zeker de moeite om je er echt even in te verdiepen.

roadtrip Portugal huurautoDe stranden van de Algarve is zo heel relaxt, maar let wel op de voorwaarden

In Portugal zijn veel snelwegen tolwegen. Het is vooraf niet altijd even duidelijk voor welke wegen je tol moet betalen, tot je er al op rijdt. Op een aantal trajecten kan je contant of met credit card betalen, maar voor sommige wegen is alleen elektronisch betalen toegestaan. Al met al een nogal onduidelijk systeem. Bij de meeste autoverhuurders kan je voor 1 of 2 euro per dag een speciaal kastje bij je auto huren waarmee je de elektronische tol automatisch betaalt. Dit wordt dan achteraf verrekend via je credit card. Kies je ervoor om zonder zo’n kastje op weg te gaan, dan zal je heel goed moeten opletten of je niet per ongeluk op een snelweg belandt waar alleen elektronisch betaald kan worden. Doe je dit toch, dan kan je een boete krijgen.

Op deze site kan je opzoeken op welke trajecten je tol moet betalen en of dat al dan niet elektronisch moet. Bovendien kan je uitrekenen hoeveel de tol je gaat kosten, hartstikke handig als je vooraf wilt weten waar je aan toe bent.

Roadtrip Portugal – geweldige ervaring

Onze eerste roadtrip door Portugal duurde slechts een week, maar niet voor niets waren we slechts 2 jaar later alweer terug in dit vriendelijke, sfeervolle land. Als je de tijd hebt is het echt heerlijk om hier 2 weken met de auto rond te reizen. En heb je nog iets meer tijd te besteden? Dan zijn er zeker een aantal minder bekende plekken in het binnenland van Portugal die ook een bezoekje waard zijn. Wellicht een idee voor een derde rondreis voor onszelf en een leuke toevoeging aan bovenstaande route voor wie 3 weken naar Portugal gaat.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »