Lissabon Panorama

Waarom Lissabon hiermee weg komt

Lissabon is een hoofdstad met weinig echt indrukwekkende bezienswaardigheden. Het mist een echte eye-catcher zoals de Eiffeltoren of London Eye. Ook een groot religieus bouwwerk waar iedereen minstens eens in zijn leven naartoe wil, zoals de Aya Sofia of Sagrada Familia vind je in Lissabon niet terug. Er is geen bijzonder indrukwekkende geschiedenis te vinden, van vrij recent, zoals de Berlijnse muur of al wat ouder, zoals het Colosseum. Toch komt Lissabon, overigens net als tweede stad Porto, met dit gebrek aan iconische plekken weg. Waarom? Er is best wat te doen in Lissabon, maar vooral heeft de hoofdstad van Portugal iets anders te bieden.

Lissabon heeft Sfeer

In Lissabon kun je door smalle, kleurrijke steegjes wandelen, waar het wasgoed vrolijk aan de vele lijntjes hangt te wapperen en oude dametjes op een hoekje de laatste roddels uitwisselen. Door de open ramen klinkt muziek en van achter een muur hoor je het geluid van spelende kinderen in één van de stadsscholen. Vooral de wijk Alfama is een plek waar je heerlijk kunt verdwalen zonder jezelf een seconde te vervelen, maar ook de wijk net ten Noorden van het Castelo São Jorge is prachtig. Ik werd helemaal blij van alle kleuren, geuren en geluiden om ons heen.

Lissabon AlfamaDe wijk Alfama is één van de gezellige wijken dichtbij het centrum van Lissabon

Lissabon heeft Trams

Ben je toch wat te ver afgedwaald dan is er altijd wel een tram in de buurt om je terug te brengen naar het centrum. Naast de moderne nieuwe trams rijden er nog veel historische trams, waarbij je jezelf zo een eeuw terug in de tijd waant. De trams rijden overal, je zult jezelf verbazen over de smalle, steile straatjes, waar de tram zich een weg omhoog baant. Zonder een ritje in één van de vele trams ben je niet in Lissabon geweest. Wil je mee met de beroemde tram 28, die door het sfeervolle, heuvelachtige Alfama rijdt? Alleen op één van beide beginpunten maak je kans op een zitplaats of om überhaupt te kunnen instappen.

Lissabon TramEen fijne manier van Lissabon ontdekken is een ritje met de tram

Lissabon heeft Azulejos

Deze beroemde, geglazuurde tegeltjes vind je overal in Lissabon terug. Net als in de rest van Portugal worden muren van huizen, vloeren en bankjes ermee gedecoreerd en er zijn werkelijk ontelbaar veel designs en kleuren, echt om vrolijk van te worden.

Lissabon AzelujosDe vrolijk gekleurde azelujos zie je overal in Lissabon

Lissabon is fotogeniek

Zoals je inmiddels gezien hebt is Lissabon een kleurrijke stad vol gezellige, smalle straatjes. Op veel plekken kom je bovendien bijzondere streetart tegen en ondanks dat ik de kwaliteit van de kunstwerken een stuk minder vind dan die in Valencia vormen de knallende kleuren en de blauwe luchten een fotogeniek geheel. De stad ligt op 7 heuvels en heeft dus ook nog eens een aantal geweldige uitzichtpunten en neem van mij aan: daar blijf je maar knippen!

Fotogeniek LissabonLissabon is onwijs fotogeniek, je blijft er maar foto’s maken

Lissabon heeft stijl

Waar andere steden grote in het oog springende bouwwerken heeft staan vind je in Lissabon kleinere, maar niet minder bijzondere gebouwen. Zo ontwierp een leerling van Eiffel een bizarre constructie voor een lift. Dit bouwwerk is verstopt tussen de huizen van de stad en zie je pas als je er pal voor staat, waardoor je verbazing om zijn vorm nog groter is.

Ook de ingang van het Rossio station is zo’n mooi stijlvol detail van de stad. Helaas toen wij er waren was het beeld van koning Dom Sebasiao juist die dag omgestoten, door iemand die een selfie met de koning wilde nemen. Daardoor schittert Dom Sebastiao door afwezigheid op mijn foto’s van de prachtige hoefijzervormige poort.

Lissabon is stijlvolIn Lissabon vind je tal van kleinere, stijlvolle (details in) bouwwerken terug

En Lissabon heeft toch indrukwekkende gebouwen

Zijn er dan helemaal geen echt mooie, oude gebouwen die meteen indruk maken als je ze in het oog krijgt? Jazeker wel. Zodra we de tram uitstappen, aan het plein Praça do Comércio, hebben we toch echt het gevoel in een wereldstad beland te zijn. Het enorme plein wordt omgeven door prachtige, geelgekleurde gebouwen, met als meest in het oog springende onderdeel de 19de eeuwse triomfboog als toegangspoort tot dé winkelstraat van Lissabon.

In de wijk Belém, zo’n 6 kilometer buiten het centrum en met trein, tram of bus goed bereikbaar vind je nog een groot en indrukwekkend bouwwerk. Het Mosteiro dos Jerónimos is een 16de eeuws Hiëronymusklooster in Manuelstijl, een veelvuldig in Portugal toegepaste bouwstijl vol versieringen en ornamenten. Dit klooster gemaakt in opdracht van Koning Manuel, ter herinnering aan de plek waar Vasco da Gama zijn reis naar India begon. Zowel de koning als Vasco da Gama liggen in de kerk van het klooster begraven. Wij vonden de toegangsprijs van €10,- voor het Mosteiro dos Jerónimos overigens behoorlijk pittig en de nabijgelegen Torre de Belém nogal teleurstellend.

Lissabon Mosteiro Jeronimos en Praça do ComércioLissabon kent wel grote, indrukwekkende gebouwen, zoals het Mosteiro Jeronimos en Praça do Comércio

En vergeet deze plekjes niet

Natuurlijk zijn er ook een aantal bezienswaardigheden die je zeker niet mag overslaan, ook al zijn ze niet onwijs spectaculair of speciaal. Het Castelo São Jorge is één van de meest bezochte plekken van Lissabon en met zo’n uitzicht is dat niet zo verwonderlijk. Het kasteel zelf is niet heel erg bijzonder, maar het uitzicht maakt dit helemaal goed. In de Torre de Ulisses kun je op een extra speciale manier van het uitzicht genieten via de Camera Obscura, een periscoop waarmee je delen van de stad dichterbij kunt halen.

De kathedraal van Lissabon, de Se, is de oudste kerk van Portugal en een mengelmoes van stijlen. Door de kantelen aan de voorkant lijkt de kathedraal wel wat op een vesting.

Lissabon Se en Sao JorgeDe Se kathedraal en Castel Sao Jorge zijn zeker een bezoekje waard

Midden in het centrum vind je verder nog het weinig bezochte Convento do Carmo. Dit Carmoklooster en haar kerk raakten zwaar beschadigd bij de aardbeving van 1755, waardoor de kerk zonder dak als een soort geraamte boven de daken van Lissabon uittorent. Binnen in het deel van het klooster dat nog over is vind je archeologische vondsten uit de omgeving.

Lissabon Convento do CarmoHet Convento do Carmo staat als een soort geraamte in het centrum van Lissabon

Ondanks dat Lissabon dus geen iconische bouwwerken heeft is er toch genoeg te zien om jezelf een aantal dagen uitstekend te vermaken. Met deze Lissabon tips weet je bovendien precies waar je lekker kan eten, goed kan slapen en toffe ervaringen kan opdoen. Wij vonden het een heerlijke stad en hebben nog niet eens alles gezien. Zo schijnen het grote Parque das Nações en de botanische tuin ook erg mooi te zijn. Goede reden om nog eens terug te gaan dus! En als je er toch bent, vergeet dan niet om minstens een dag te reserveren voor het schitterende Sintra.

Ben jij weleens in Lissabon geweest?

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

28 reacties op “Waarom Lissabon hiermee weg komt

 1. Cindy zegt:

  Ik vond Lissabon echt geweldig! Er is zoveel te beleven, je kunt er heerlijk eten (smacht alweer naar de pastéis de nata :-)) en de sfeer is er helemaal relaxt. Niet dat drukke gevoel van in de meeste steden. Ik ga ooit zeker nog een keertje terug… naar Porto ben ik trouwens ook heel benieuwd!

  • Yvonne zegt:

   Kan ik me voorstellen Jenny, is een heerlijke en fotogenieke stad. Als je kans hebt: ga ook zeker een dagje naar Sintra als je er bent!

  • Yvonne zegt:

   Ohooo… kan me voorstellen dat wij ook nog wel een keer (of meer) terug gaan naar Lissabon. Zijn daar nog lang niet uitgekeken.

  • Yvonne zegt:

   Ja, heerlijk die sfeer van vroeger. Sommige trams waren echt heel erg oud, zoals eentje waarin we meereden. Helaas het foto- en filmmateriaal van die dag kwijt geraakt. 🙁

 2. Stéphanie zegt:

  Lissabon heeft inderdaad sfeer, dat zie je op je foto’s goed terug! Echt heel mooi! Het lijkt mij ook fijn dat je niet per se ergens heen moet om die ene highlight te zien maar gewoon door de stad kunt struinen en zien wat op je afkomt. Ik ben er nog nooit geweest maar het spreekt mij zeker aan, zoals ook de stad Porto.

  • Yvonne zegt:

   Ja, dat is echt relaxt dat je gewoon op je gemakje kan rondslenteren en niet van de ene naar de andere must-see hoeft. Porto lijkt mij ook super, wil ik zeker een keer naartoe!

 3. Niels zegt:

  Ben je toevallig ook in het Azulejos museum geweest? Niet heel groot, moeilijk te vinden maar je krijgt er wel veel leuke informatie over de tegeltjes. En je hebt gelijk. Als ik de Convento do Carmo zie en de sfeer van Lisabon weer in me opneem, wil ik weer een keertje terug. Het was een mooie stad. Niet te groot, maar toch veel te zien.

  • Yvonne zegt:

   Nee, niet geweest. Wij waren maar 2 dagen in Porto (sliepen een dik uur ten Noorden van de stad) en moesten echt keuzes maken. We hebben uiteraard wel genoten van alle azulejos buiten.

  • Yvonne zegt:

   Ja, Porto lijkt mij ook heel mooi. Wij logeerden nu zo’n beetje tussen deze 2 steden in, maar zijn er niet aan toe gekomen ook naar Porto te gaan.

  • Yvonne zegt:

   Doen! Lissabon is absoluut prachtig. En vergeet niet om ook een uitstapje naar Sintra te maken als je er bent, is ook mooi.

 4. Ilona zegt:

  Als ik deze foto’s bekijk dan verlang ik weer naar de citytrip van Lissabon en Sintra vorig jaar; lekker slenteren tussen de weelderige straatjes, af en toe een overvolle maar wel typische tram pakken, genieten van de zon en de zee, ijsjes eten, bezienswaardigheden bezoeken, Sintra bewonderen en afzien bij Sintra (zelf even klimmen naar het kleurrijke kasteel te voet, oof). Lissabon is bijzonder, en dat zie ik ook terug aan jouw artikel.

  • Yvonne zegt:

   Hmm… als je het zo omschrijft wil ik meteen wel weer terug ook. Haha, kan me voorstellen dat het klimmen naar dat kleurrijke kasteel wel pittig was ja. Wel goed voor de lijn… en je conditie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *