mooiste stranden Algarve

Mooiste stranden Algarve

Stranden en Algarve zijn zo’n beetje synoniem voor veel mensen. Zonder stranden Algarve zeggen is haast als vloeken in de kerk. 🙂 En juist dat is dé reden dat ’t er voor ons nog niet van was gekomen om hier eens een kijkje te nemen. Wij zijn namelijk niet van die strandtypes. In elk geval niet van die mensen die de hele dag gaan liggen bakken. En toch waren het tijdens onze reis door de Algarve juist de stranden die indruk maakten! En dat zelfs in de winter. Juist in de winter waarschijnlijk, omdat er dan vrijwel niemand op het strand te vinden is en zo’n beetje elk strand een onontdekte parel lijkt. Wat we er dan deden? Heerlijk wandelen, over de mooiste stranden van Europa, van strand naar strand “hoppen” door spannende grotten en tunnels, zandkastelen bouwen, met onze voeten door de branding lopen, schelpen zoeken en picknicken op het strand.

Mooiste stranden Algarve

We hebben genoten van de stranden in de Algarve en ik deel graag de mooiste plekjes met jou. Van enorm weidse stranden, waar je kilometers lang kan uitwaaien tot aan kleine, intieme strandjes met van die schilderachtige rotsen pal naast je en voor de kust. Daarnaast geef ik je nog een paar tips voor het geval jij in een drukkere periode in de Algarve bent en stranden zoekt die echt onder de toeristen radar weten te blijven.

mooiste stranden Algarve - zoveel verschillende strandenDe enorme variatie aan stranden in de Algarve

Praia do Vau net ten zuiden van Portimao

Ken je dat gevoel dat je voor het eerst je ogen open doet in een nieuw land, in een nieuw huisje op een plek waar je nog nooit eerder was? Dat gevoel dat je alles nog te ontdekken hebt en er een wereld op je ligt te wachten? Die eerste ochtend dat wij wakker werden in onze accommodatie net buiten Portimao was precies net zo, maar dan een beetje beter nog. Het was namelijk 5 minuten nadat we onze ogen open hadden gedaan dat we in de gaten kregen dat we letterlijk in 1 minuut tijd op het strand stonden, de kids nog in pyjama. Alleen al daarom gaat Praia do Vau voor ons de boeken in als één van de beste stranden van de Algarve. Kom je buiten het seizoen, dan heb je zeker in de ochtend het hele strand voor jezelf. Onze voetstappen waren de eersten die achterbleven op het goudgele, door rode en gele rotsen omgeven strand. In de zomermaanden staan hier ligbedjes en parasols, pal voor een aantal gezellige strandtenten, maar buiten het seizoen is er hier niets anders dan zand en zee.

Als we even later aangekleed zijn gaan we op ontdekking en blijken er in de rotsen aan de rand van het strand een aantal grotten en tunnels te zijn die ook met hoog water een spannende doorgang geven naar het volgende strandje en een groter en langer strand aan het einde. En klim je aan de zuidkant van dit langere Praia do Barranco das Canas omhoog, dan kan je via één van de smalle paadjes je wandeling vervolgen met uitzicht over de schitterende rotskust die zo kenmerkend is voor de Algarve. Of je loopt door naar het kleine Praia de João de Arens, waar je geen ligbedjes zult vinden, maar slechts een handjevol andere ontdekkers.

mooiste stranden Algarve bij accommodatieEen paar van de mooiste stranden van de Algarve – pal voor de deur

Falesia beach, één van mijn favoriete stranden Algarve

Het kilometers lange Falesia beach is eigenlijk een aaneenschakeling van verschillende stranden, die waarschijnlijk allemaal een andere naam hebben gekregen om aan te duiden waar op het strand je ongeveer bent. Bij de trappen die leiden naar wat officieel Falesia beach heet is het aantal parkeerplaatsen beperkt, dus kom vroeg of bereid jezelf voor op een lange wandeling naar het strand. Het strand zelf heeft ruimte zat, want het is breed en lang. Op een paar plekken vind je ligbedjes in het zomerseizoen, maar je hebt hier vooral heel veel ruimte en een spectaculair gekleurde achtergrond van rotsen.

Carvoeiro

Stel je een pittoresk vissersdorp tussen de kliffen voor, dat ook nog eens een prachtig, geleidelijk aflopend en perfect goudgeel strand heeft in combinatie met een intens blauwe zee. Op het strand de felgekleurde vissersbootjes die je in deze regio zoveel ziet. Voeg daar wat kleurrijke bloemen, enorme agaves en een aantal palmbomen aan toe en je hebt het plaatje van Carvoeiro wel redelijk in je hoofd. Wij vonden dit echt een geweldig leuk dorp, dat ondanks dat het inmiddels hartstikke toeristisch is haar charme zeker bewaard heeft. In de omgeving van het strand vind je een aantal sfeervolle bars en restaurants, waar je met zich op het strand kan genieten van een hapje en een drankje.

mooiste stranden Algarve - Falesia beach en CarvoeiroFalesia beach en Carvoeiro

In Carvoeiro en ook ten oosten ervan kan je overal boottochten maken naar de beroemde Benagil grot. Schitterend mooi op de plaatjes, maar met wisselende recensies en naar ons idee erg prijzig voor een uur bootje varen. Wij hebben het daarom niet gedaan.

Praia da Marinha

Een paar kilometer naar het westen liggen nog 2 stranden die absoluut een vermelding als mooiste stranden Algarve verdienen. Praia da Marinha bestaat eigenlijk uit 2 strandjes die via een trap vanaf de parkeerplaats (linkerkant) bereikbaar zijn. Op het eerste strandje is een kleine bar, waar je in het hoogseizoen een drankje kan doen. Bij hoog water is het even een kwestie van timing om op het juiste moment de tot het water reikende rotsen te passeren om op het tweede strandje te komen, maar het is zeker de moeite. Wat een schitterende stranden hier. De rotsen en kliffen zijn adembenemend. Ook van bovenaf trouwens.

Wie graag van de uitzichten over de kust geniet zonder zand tussen de tenen te krijgen kan ook het kustpad volgen vanaf de parkeerplaats van Praia da Marinha richting Carvoeiro. Je komt verschillende uitzichtpunten tegen en kan klimmen naar de mooie bogen de zee in.

mooiste stranden Algarve - Praia da MarinhaEén van de mooiste stranden van de Algarve – Praia da Marinha

Voor de rustzoekers, die ook in het hoogseizoen een strand (bijna) voor zichzelf zoeken is een paar kilometer verderop nog een klein strandje te vinden: Praia de Albandeira. Geen parasolletjes of ligbedden, wel een onontdekt stukje paradijs helemaal voor jou!

Mooiste stranden Algarve Westkust

Mocht je echt rust en ruimte zoeken, dan zijn de stranden aan de Westkust van de Algarve waarschijnlijk helemaal jouw ding. Houd er rekening mee dat het weer aan deze kant wel vaak wat wispelturiger is, zeker buiten het seizoen. Toen wij er waren gingen we in de ochtend met een stralend zonnetje van huis, om tegen dat we de Atlantische kust bereikten in de mist te belanden. Wij zijn natuurlijk niet voor een gat te vangen en besluiten dan eerst een wandeling over de verschillende boardwalks langs de spectaculaire kust te maken. Overal spat het water meters hoog omhoog en de golven zijn gigantisch. Niet echt het type strand waar je met kleine kinderen zult gaan zwemmen, maar wel eentje waar je heerlijk kan uitwaaien en genieten van de natuur die hier volop aanwezig is.

Een half uurtje later prikt de zon dan door de deken van mist heen en als we afdalen naar Bordeira beach verwarmt hij het strand voorzichtig. Zo nu en dan komen we andere wandelaars tegen, maar het echte toerisme van de Algarve lijkt hier heel ver weg. Lopend langs de kust in een klein half uur of binnen een paar minuten met de auto tref je iets zuidelijker Praia do Amado. Ook dit lange zandstrand is een oase van rust. Heel gaaf om te zien hoe de surfers hun best doen om de golven te bedwingen.

mooiste stranden Algarve Westkustmooiste stranden Algarve aan de Westkust

Burgau en Luz

Wil je behalve strand ook even struinen door een wel heel schattig dorpje? Dat kan in Burgau. Van authenticiteit is hier al lang geen sprake meer, vrijwel alle huizen worden verhuurd als toeristenaccommodatie of huisvesten een restaurantje of bar, maar het steil tegen de rots gebouwde vissersdorpje van toen is nog steeds heel erg fotogeniek. In theorie zou je met de auto tot aan het strand kunnen rijden, maar in de zomermaanden is daarvan echt geen sprake met hooguit 10 parkeerplekjes. Laat je auto liever boven, aan de doorgaande weg ergens achter en geniet van de smalle steegjes en het moment dat je het strand op loopt. In de zomer is er ook wat gezelligheid in de vorm van een resto/barretje en buiten het seizoen deel je het strand met enkele hengelaars die hier ook van hun rust komen genieten.

Even verderop is Luz ook erg sfeervol, maar toch mist dit dorp net even wat échte charme en levendigheid. Dat zal geheid in de zomermaanden wel goed komen, maar in de winter is het wat saai. De boulevard, die uitkomt op het brede zandstrand heeft in elk geval echt wel potentie.

mooiste stranden Algarve dorpjesSoms zijn de dorpjes minstens zo mooi als de stranden

De stranden van Lagos

Rondom Lagos is de kust van de Algarve ook weer bijzonder mooi met volop rotsen, kliffen en grotten. Praia Dona Ana, net ten zuiden van Lagos, wordt door velen hét mooiste strand van de Algarve genoemd. Gek genoeg waren wij eerst niet bijzonder onder de indruk. We vonden Praia Camilo, een paar honderd meter naar het zuiden, veel indrukwekkender. Ik kan me alleen voorstellen dat het hier in het hoogseizoen snel vol wordt. Op Praia Dona Ana vind je in het seizoen bedjes, parasolletjes en je natje en droogje, maar op Praia Camilo moet je dat laatste bovenaan de trap halen en kan je ook slechts je eigen handdoekje uitrollen op het kleine, maar bijzonder mooie strand.

Ponta da Piedade in Lagos

Nou we toch in de omgeving van Lagos beland zijn.. een stukje kust aan de Algarve waar je geen strand vindt, maar dat echt té mooi is om je te onthouden. Ponta da Piedade ligt net wat zuidelijker dan Praia Dona Ana en Praia Camilo, op een bijzonder rotsig schiereiland. Een wandeling langs de kust, over één van de vele kleine paadjes is een aanrader, net als de afdaling naar Ponta da Piedade zelf.

mooiste stranden Algarve LagosVelen vinden de stranden bij Lagos de allermooiste

Beneden aan het water kan je in kleine vissersbootjes een tochtje langs de spectaculaire kust maken, om de zeegrotten, bogen en rotsformaties vanuit een ander perspectief te zien. Reserveren is niet nodig, maar reken in de zomer op een lange wachttijd of kom lekker vroeg.

Culatra eiland

Het meest Oostelijke strand dat we aan de Algarve bezochten is het brede strand, omgeven door zandduinen, van Ilha da Culatra. Het eiland op zichzelf is een erg fijne dagtrip en op het strand kom je zeker helemaal tot rust. In dit blog lees je hoe jij ook de boot naar dit relaxte eiland neemt.

Mooiste stranden Algarve op de kaart

Mocht je nou zelf één of meer van deze stranden aan de Algarve willen bezoeken, dan is onderstaand kaartje vast handig.

mooiste stranden Algarve kaartMooiste stranden Algarve op de kaart

Accommodatie Algarve

Waar wij sliepen heb ik je verteld, redelijk centraal in de Algarve en naar al bovenstaande stranden is de reistijd vanaf Portimao maximaal een uur. Heeft één van deze stranden echt je voorkeur, of wil je jezelf richten op een bepaald stukje van deze regio, dan doe ik graag nog wat suggesties.

Carvoeiro is een fijne thuisbasis aan de Algarve, met dat mooie, eigen strand en niet ver vanaf het schitterende Praia da Marinha en Falesia beach. Wees alleen op tijd met boeken, want Carvoeiro is populair en het aantal plekken uiteraard beperkt. Pal in het centrum is dit appartement echt een koopje. Zoek je iets meer romantiek en een geweldig uitzicht over zee en het dorp, dan is dit guesthouse een aanrader. En dit guesthouse, met eigen zwembadje in het centrum van het dorp, wordt ook niet voor niks zeer snel vol geboekt!

Letterlijk aan Praia Dona Ana, vlakbij Praia Camilo en tegelijk vrij dicht bij de charmante dorpjes en ditto stranden van Burgau en Luz ligt dit hotel met zwembad op het dak. Er zijn ook familiekamers beschikbaar en voor deze locatie is het hotel zeker niet duur. Slaap je liever in een appartement, dan is The Salty Lodge niet ver van hier.

Voor wie de rust en uitgestrektheid aan de Westkust verkiest is dit appartement met terras in een super schattig straatje een fijne keus.

De Algarve was één grote verrassing voor ons. En zeg nou eerlijk.. hier zie jij jezelf toch ook wel een week vakantie vieren?! 😉

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

24 reacties op “Mooiste stranden Algarve

 1. Wilma Hendriks zegt:

  wij 2 koppels 60+ willen graag in juli/aug van noord naar zuid .
  17 dagen en het liefs zomin mogelijk verkassen maar toch graag alles willen bezoeken.
  Iemand nog ideeën of tips, wij gaan een poging doen deze reis zelf te regelen.

 2. Maud - Maudgeniet.nl zegt:

  Als kind kwam ik wel eens in de Algarve en daar heb ik hele mooie herinneringen aan, zeker aan de stranden. Nu wil ik er al een hele tijd weer eens naartoe, maar op de een of andere manier komen we toch altijd in Griekenland terecht! 😉 Toch de Algarve maar eens overwegen!!

  • Yvonne zegt:

   Ik snap het wel.. Griekenland heeft ook zoveel keus! Wij zijn er nog maar keer geweest en gaan komende week voor de tweede keer. Zin in!

 3. Antonette Spaan zegt:

  Ik was afgelopen september in de Algarve en maakte toen een een trip naar Praia de Marinha, die was idd erg mooi. Nog even wat gedronken bij dat tentje en toen een stukje gelopen want vond het op het strand zelf aan de drukke kant. Maar wel echt prachtig!

  • Yvonne zegt:

   Ik kan me voorstellen dat het in september nog een heel stuk drukker is hier. Wat dat betreft is de winterperiode ideaal als je van meer rust houdt.

 4. Diana zegt:

  Zelf ben ik niet echt een strandmens. Bedoel daar meer mee dat je mij niet snel een hele dag op het strand ziet liggen. Waar ik wel van hou is strandwandelingen en ruige kustlijnen. Dan denk ik zo te zien dat je in de Algarve goed zit. Vind ze stuk voor stuk allemaal mooi.

  • Yvonne zegt:

   Wij zijn ook helemaal geen strandmensen hoor. Maar een mooie strandwandeling, of kustwandeling.. dat kan je hier ook zeker prima doen!

 5. Jenny - ikreis.net zegt:

  Ik ben ook niet zo’n strandmens, maar hoe meer ik lees over Algarve hoe enthousiaster ik word. Misschien gaat het er de komende tijd toch van komen. De combinatie van een beetje wandelen en relaxen in de zon spreekt me zeker aan.

  • Yvonne zegt:

   Je moet een klein beetje mazzel hebben met het weer (heb jij niet ALTIJD weet ik, haha) maar dan is de winterperiode echt fijn om hier ook op de stranden te zijn.

 6. Marcel zegt:

  Algarve is een prima plek om te verblijven. Naast de leuke dorpjes zijn er mooie stranden. Op veel van de stranden ben ik tijdens onze roadtrip geweest. Ponta da Piedade in Lagos vond ik de mooiste. Nu het hier zo grijs is denk ik met weemoed terug aan de Algarve.

  • Yvonne zegt:

   Ponta da Piedade was de enige plek waar we zijn geweest met iets minder mooi weer. Dat vond ik zeker mooi, maar omdat de zon het wat liet afweten zagen andere stranden er op dat moment mooier uit. 🙂

 7. Marcella zegt:

  Ik zie mezelf zéker een week vakantie vieren in de Algarve! Wij twijfelden tussen een tripje Lissabon of de Algarve, en het werd Lissabon. Ik kom zéker terug in Portugal voor de Algarve. Handig kaartje heb je toegevoegd!

 8. Wanda zegt:

  Heerlijk om veel van die bekende plekjes weer terug te zien! Wij zaten toen in maart in Carvoeiro en dan is het prima te doen en nog heerlijk rustig. In de zomer zal dat ongetwijfeld een ander verhaal zijn. Wij zijn normaal ook geen strandmensen maar in Portugal kwamen we elke dag wel ergens op een strand, gewoon al vanwege de wandeling er naar toe maar ook vanwege die prachtige rotsen.

  • Yvonne zegt:

   Oh Carvoeiro leek me ook echt een geweldig plekje om te zitten. Hebben ooit eerder een tripje naar de Algarve geboekt en toen moeten annuleren, toen had ik wel accommodatie in Carvoeiro geboekt.

 9. Gabriëlle zegt:

  Woaw wat een mooie foto’s en dus mooie stranden. Zelf ben ik in Albufeira en Lagos geweest, die in Albufeira vond ik niets, met name door de drukte. Lagos heeft inderdaad prachtige stranden, goede tips!

  • Yvonne zegt:

   Ik kan me voorstellen dat het op veel plekken heel erg vol kan worden, zeker in het hoogseizoen. Daarom was ik erg blij dat we er in de winter waren en we mazzel hadden met het weer. 🙂

 10. Stéphanie zegt:

  Leuk om te lezen! Ik bezocht ze bijna allemaal en Praia do Amado vond ik een van de mooiste stranden. Zo mooi uitgestrekt en zoveel rust. Wij hebben de boottocht naar de Benagil grot ook niet gedaan, vonden het ook prijzig, maar hebben wel een foto van bovenaf gemaakt tijdens de Seven hanging valleys wandeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *