Een roadtrip door Noorwegen betekent een reis langs hoogtepunten. De natuur is zo adembenemend mooi en in een half uur tijd kan de omgeving weer zo compleet anders zijn. De beste route door Noorwegen vinden valt dan ook niet mee, want er is zoveel te zien dat het enorm lastig kiezen is. Een paar jaar geleden heb ik avond na avond zitten puzzelen en achteraf gezien vind ik dat onze roadtrip Noorwegen de perfecte route had, met precies de juiste reisafstanden. Ik vertel je graag welke roadtrip Noorwegen van haar meest afwisselende kant laat zien en welke plekken je zeker niet mag overslaan.
Roadtrip Noorwegen met eigen auto of huurauto
Wie een roadtrip naar Noorwegen maakt heeft de keus uit de gehele reis met de eigen auto doen, of om te vliegen en ter plekke een auto te huren. Zelf vond ik het ideaal om het hele rondje met onze eigen auto te doen, aangezien het onze eerste reis als gezin was en je dan standaard (te) veel meeneemt. Een eigen auto mee is bovendien een heel stuk goedkoper en milieuvriendelijker dan vliegen. Noorwegen is al duur genoeg. Ik vind het ook zo heerlijk dat je meteen dat vakantiegevoel hebt, zodra je met een lekker muziekje aan de straat uit rijdt. Vliegen kan wel een manier zijn om tijd te besparen als je minder tijd hebt voor je rondreis door Noorwegen, maar deze route is er één voor mensen die geen haast hebben.
Naar Noorwegen met eigen auto is een stuk voordeliger en milieuvriendelijker
afwisselende Noorwegen route voor 3 weken
Noorwegen is een geweldig langgerekt land en nou kan je proberen in 3 weken helemaal naar de Noordkaap te rijden, maar ik denk dat je dan op den duur alleen nog maar asfalt ziet en daar uiteindelijk niet heel blij van wordt. Daarom hebben wij ervoor gekozen in het zuiden van Noorwegen te blijven en behalve de hoofdstad, de natuur in het binnenland en de fjorden aan de Westkust ook één van de gaafste wegen van heel het land te rijden, de Trollstigen. De route van onze roadtrip kan je makkelijk uitbreiden met nog twee prachtige steden én fenomenale natuur, als je liever iets sneller reist of net wat meer tijd hebt. Je maakt dan wel net wat extra kilometers.
Reis naar Noorwegen via Duitsland en Denemarken – 2 dagen
In een niet al te lange dag reis je van Nederland, via Duitsland, naar het noorden van Denemarken. Vanuit Fredrikshaven steek je met Stenaline over naar oslo. De boot vertrekt in de ochtend, dus is het handig als je een dag eerder in de omgeving van Fredrikshaven bent en daar overnacht. De terugreis van Oslo naar Fredrikshaven doet Stenaline op een nachtvaart. Voor ons geen optie, omdat we niet met een baby in een benauwde hut wilden slapen. Daarom reizen we op de terugweg met Fjordline van Langesund, ten westen van Oslo, naar Hirsthals, dat niet ver van Fredrikshaven ligt. Deze boot is niet alleen sneller, maar ook nog eens goedkoper, dus ook een goed idee om voor een retour op deze route te kiezen! Het fijne van de oversteek met de boot vond ik dat je meteen het gevoel hebt dat je vakantie begonnen is, nog voor de roadtrip zelf van start is.
Op weg naar Noorwegen met Stenaline
hoofdstad van Noorwegen, echte start van de roadtrip – 2 dagen
Na een dag op de veerboot vaar je dan het Oslofjord binnen, met een beetje mazzel op een zonnige dag, zoals wij die hadden. Overigens kun je vanaf april 2022 ook met de veerboot van Groningen naar Kristiansand varen, hoe makkelijk is dat?! Wat een prachtige aankomst in Noorwegen is dat! Het duurt wel even voordat iedereen de boot af is, maar als je in Oslo zelf overnacht hoef je niet ver te rijden. Wij kozen voor een appartement via Airbnb (in deze stad de voordeligste keus) aan de rand van Oslo, wat ook handig is als je de auto wilt parkeren. Het openbaar vervoer in Oslo is prima, dus daarmee ben je snel in het centrum. Reken er wel op dat ov in Noorwegen behoorlijk aan de prijs is. Slaap je toch liever in het centrum van de stad, dan zijn deze kleine, maar fijne appartementen een aanrader qua prijs-kwaliteitsverhouding. Aanraders voor je 2 dagen in Oslo zijn het Vigelandspark, het Vikingshipmuseum en een wandeling langs de Holmenkollen skischans, het koninklijk paleis en de Akershus Vesting, om te eindigen bij de Pipervika haven voor een visje, of om gewoon lekker rond te kijken. Daarna popel je vast, net als wij, om met je roadtrip Noorwegen verder te gaan verkennen.
via Hafjell en Peer Gyntweg naar Andalsnes – 3 dagen
In 3 uurtjes rijd je van Oslo naar Hafjell, een route langs veel heuvels vol naaldbomen, schitterend om te zien. Rijden is hier relaxt, hard kan je niet en iedereen houdt afstand. Het lijkt wel alsof de mensen in Noorwegen nooit haast hebben, zo heerlijk. Overnachten in Hafjell betekent dat je meteen volop kan genieten van de geweldige natuur van Noorwegen. Op Camping Pluscamp Rustberg is er een ruime keus aan blokhutten en kampeerplaatsen, er is een zwembadje en je bent ook pal aan een breder deel van de Losna, die uitstroomt in het grootste meer van Noorwegen.
Roadtrip Noorwegen – onze route
Hoewel ik fan ben van Booking.com, vanwege het (vaak) gratis annuleren tot kort voor vertrek zijn ze in Noorwegen vrij duur. Wij hebben overal voordelig geslapen in blokhutten, die tegenwoordig ook steeds vaker via booking te vinden zijn. Met voordelig bedoel ik dan rond de 100 euro per nacht, Noorwegen is niet goedkoop. Een andere optie die ik gebruikt heb deze site.
Bovendien begint in Tretten, vlakbij Halfjell, de Peer Gyntweg. Dit is een hele mooie, ongeasfalteerde bergweg in noordelijke richting. Dit is niet de kortste of snelste route naar Andalsnes, maar het is de kleine omweg zeker waard. De Peergyntweg is een tolweg, net als veel snelwegen in Noorwegen trouwens. De tol van de Peer Gyntweg wordt op een bijzondere manier geïnd: we mogen zelf onze naam op een envelop schrijven, daar het juiste bedrag in stoppen en de envelop daarna in een brievenbus doen. Deze manier van tol betalen komen we op meer plekken in Noorwegen tegen, erg bijzonder.
De Peer-Gyntweg is de omweg wel waard
Bij bijna alle grotere tolwegen in Noorwegen wordt een foto van je kenteken gemaakt en krijg je de rekening een paar maanden later automatisch thuis gestuurd. Wil je graag inzage in de tol die je moet gaan betalen, dan moet je je auto vooraf aanmelden via deze site.
Zodra je Andalsnes nadert lijkt het alsof je een andere wereld binnen komt. Na het dorp Dombas doemen ineens grillige steenhopen op. Het landschap is hier bizar en overal kletteren enorm lange watervallen naar beneden en er ligt sneeuw en ijs, ook in de zomer. Als wij er zijn is het bewolkt en overal tussen deze hopen steen, waar je inderdaad elk moment een trol achter verwacht, hangen slierten mist. De zon schijnt op sommige plekken er doorheen en het geheel is een magisch plaatje, zoals we het nog nooit eerder gezien hebben. In de omgeving van Andalsnes kan je fantastisch wandelen en genieten van meer van dit soort sprookjesachtige landschappen. Sommige wandelingen zijn behoorlijk pittig, met flinke klimmen, dus informeer vooraf goed wat je te wachten staat. Ook hier is overnachten in een blokhut weer de meest comfortabele, maar voordelige optie.
Zodra je Andalsnes nadert kom je in Trollenland 🙂
Wij hebben Alesund overgeslagen, omdat we het voor een dagtrip net wat te ver vonden met een baby. Ik heb nog altijd spijt, want het lijkt me een heel bijzondere stad met zoveel Art Nouveau in het centrum. In dik anderhalf uur ben je er vanuit Andalsnes. Ook de beroemde Atlantische weg is “maar” 2 uurtjes vanaf Andalsnes.
Over de Trollstigen naar Stryn – 3 dagen
Net ten zuiden van Andalsnes begint het meest spectaculaire deel van onze roadtrip door Noorwegen. De Trollstigen heeft een flink hellingspercentage en 11 haarspeldbochten, maar is pas echt bijzonder vanwege het grillige berglandschap, waar de weg dwars doorheen gaat. Hier ervaar je de woeste natuur van Noorwegen en de vergezichten worden steeds mooier, naarmate je hoger komt. Eenmaal boven is er een uitzichtpunt, waar je kan genieten van een magnifiek zicht op watervallen en bergwanden.
Ook het vervolg van de route, richting Storfjord, is onaards mooi en met recht één van de meest toeristische routes van Noorwegen. Na een afdaling naar het fjord steek je met de veerboot over, om aan de andere kant verder te rijden naar het Geirangerfjord. Net ten noorden van Ørnesvingen zien we voor het eerst het Geirangerfjord in de diepte liggen. Wat een geweldig gezicht. Een nieuwe serie haarspeldbochten later ben je bij Ørnesvingen zelf, waar je kan genieten van het uitzicht, voordat je verder rijdt naar Flydalsjuvet. Zorg dat je nog genoeg ruimte hebt op je geheugenkaart als je hier bent, want wow.. wat een plek! Ook het iets zuidelijker gelegen Djupvatnet-meer is bijzonder fotogeniek. Hier flink wat minder toeristen trouwens.
De mooiste natuur van onze roadtrip door Noorwegen rondom Geiranger
Heb je nog tijd en energie over? Dan is de zijweg naar Dalsnibba een aanrader om te nemen. Dit kleine, bochtige weggetje brengt je omhoog naar een punt hoog boven Geiranger en achter elke bocht denk je wéér dat je nog nooit zo’n mooie plek gezien hebt.
Ons idee om te overnachten in Stryn, aan een zijarm van het Nordfjord, blijkt een goede keus: hier is het stukken rustiger dan rondom het Geirangerfjord. Rondom Stryn kan je heerlijk wandelen, maar wij maken een aantal gave dagtrips, waarbij de auto en de benewagen combineren. Het Loen-meer, met haar bijzondere kerkje en de nabijgelegen Kjenndal-gletsjer zijn daar een voorbeeld van.
Noorwegen route vol afwisseling, soms op een paar km zoveel te zien
Omgeving van Flam – 3 dagen
De route tussen Stryn en Flam is er één van witte gletsjers, donkerblauwe meren en de grilligste groene berglandschappen. Een leuke stop onderweg is de staafkerk van Kaupanger. De houten staafkerken van Noorwegen zijn prachtig en in het houtsnijwerk zie je veelal de geschiedenis van de Vikingen terug. Ondanks dat er sfeervollere kerken zijn is dit ook een erg mooi exemplaar. Vanaf het Naeroyfjord, waaraan Kaupanger ook ligt, is de natuur een stuk minder ruig en wordt het allemaal wat lieflijker, wat niet betekent dat het minder mooi is. De oversteek met de veerboot naar de zuidelijke oever van het Naeroyfjord is echt weer genieten. Daarna duiken we vrij snel de Laerdaltunnel in, bijna 25 kilometer lang! Aan de andere kant wachten zonnige zomerweiden, vol bloemen, op glooiende heuvels. Daar ligt, in het puntje van het fjord, ook Flam.
In de omgeving van Flam is het heerlijk om een paar dagen te verblijven. Zo kan je het beroemde smalspoor-treintje nemen, de Flamsbaan, waarvan veel mensen zeggen dat het de moeite is om terug naar beneden te gaan lopen. Je kan ook naar Stalheim rijden om van fantastische uitzichten te genieten en te wandelen in de omgeving, een stuk goedkoper dan de Flamsbaan, die we zelf vanwege de prijs overgeslagen hebben. Echt een aanrader vind ik de rit naar Stegastein, waarbij de uitzichten onderweg al prachtig zijn, maar het uitzichtpunt zelf echt indrukwekkend is. Van hieruit kan je verder de Aurlandsveien op rijden, over een adembenemende hoogvlakte met smeltende sneeuw (in de zomer) in verlaten landschappen die alleen bevolkt worden door schapen.
De omgeving van Flam is minder ruig, maar niet minder mooi
Eidfjord – 3 dagen
Vanuit Flam gaat deze roadtrip door Noorwegen verder zuidwaarts naar het Eidfjord. Je ziet de heuvels glooiender worden en de sneeuw langzaam verdwijnen. In de omgeving van Eidfjord is de Voringfossen waterval een bezoekje waard, maar echt mooi is weg nummer 7 een stukje verderop bij Hallingskarvet Nationaal Park. De prachtige rit door rotsig hoogland, met zo nu en dan zicht op de gletsjer en regelmatig meertjes en sneeuw aan de kant van de weg. Je zou hier ook rendieren moeten kunnen zien, maar die houden zich voor ons verborgen.
Vanuit Eidfjord is de stad Bergen slechts 2 uur naar het westen en dit is een leuke sidetrip als je wat meer tijd hebt in deze omgeving. Je zou dan ook hét hoogtepunt van Noorwegen, de Preikestolen wandeling, kunnen meepakken en daarna de route weer opppikken.
Notodden en terug via Denemarken – 3 dagen
Wij rijden vanuit Eidfjord direct naar Notodden, in de provincie Telemark. De enige reden dat we deze plek bezoeken is eigenlijk omdat het wel een mooie tussenstop is op weg naar de veerboot. Dat de imposante staafkerk van Heddal hier staat is dan mooi meegenomen, helemaal als blijkt dat we met de neus in de boter vallen met een voorstelling van de lokale “Vikingen”. Ondanks deze bijzondere bezienswaardigheid kunnen wij op deze plek het gevoel dat de echte reis voorbij is niet van ons afschudden. Je hebt hier de fjorden dan ook echt achter je gelaten en de lange reis naar Nederland komt in zicht.
De tijd van de Vikingen wordt nagespeeld bij de Heddal staafkerk
Jouw roadtrip Noorwegen
Hopelijk heb ik je wat inspiratie gegeven voor jouw route door Noorwegen en zoek je een gave route meer naar het noorden? Sanne maakte een hele gave (winterse) rondreis naar Tromso en de Lofoten en deelt de route op haar blog. Judith sliep in de Lofoten in één van de rorbuer hutten van Hamnøy, die schitterende, traditionele huisjes in brandweerrood. Ook een aanrader! Mijn laatste tip voor jouw roadtrip is om niet te veel in je reis te proppen. Noorwegen is schitterend en reizen houdt hier lang op. Neem er de tijd voor. En heb je minder dan 3 weken te besteden? Vlieg dan retour op Oslo of Bergen, zodat je in elk geval ook de noordelijkste fjorden van deze route kan meepakken. Die vond ik toch echt het allermooiste.
Hebben jullie de weg van Nederland naar Noorwegen en weer terug er mee in berekend, of is de route 3 weken vanuit Noorwegen?
Dat weet ik eigenlijk niet meer. Het scheelt ook maar 2 nachten natuurlijk. We hebben op de heenweg en op de terugweg een nacht Denemarken gedaan, de rest van de tijd was Noorwegen.
In welke periode van het jaar heb je de roadtrip gemaakt?
In de zomervakantie. 🙂
Wat was het totaal aantal kilometers wat door jullie is afgelegd?
Het is alweer even geleden, maar ik meen rond de 4000 in totaal, in 3 weken.
Hi Yvonne, hoe hebben jullie overnacht? hadden jullie vooraf iets geboekt of ter plekke?Hoe kunnen we dat het beste doen en wat zijn ongeveer de kosten?
We hebben in blokhutten overnacht. Die had ik vooraf online geboekt op lokale websites. Had het even niet paraat, maar zie nu dat ik het in een infoblokje vermeld had. Heb even rond gesnuffeld en sommigen zijn tegenwoordig zelfs via booking te reserveren. Toen wij ter plekke waren, zagen we dat er echt heel veel aanbod is in van die blokhutten. Ik zou zeggen dat je, als je deze zomer gaat, en je niet aan een bepaald budget vastzit, ook op de bonnefooi kunt gaan. Maar Noorwegen is behoorlijk prijzig, zelfs met goed zoeken waren we zo 100 euro per nacht kwijt aan die blokhutten. Dat is wel iets om in gedachten te houden.
Hallo Yvonne,
Wat een mooie reis! Heb je de veerboten die je tijdens je route hebt moeten nemen van te voren besproken?
Ik wil graag dit jaar een roadtrip door Noorwegen gaan maken en ben benieuwd naar de kosten, waaronder die van de veerboot.
We hebben geen enkele veerboot vooraf gereserveerd, maar gewoon de eerstvolgende boot genomen, zodra we bij een fjord aankwamen. Was prima te doen. Veel plezier!
Hallo Yvonne, wat een prachtige reis is dit! Zou je hem ook aanraden met een kleine caravan achter de auto? Of is dat niet geschikt met die haarspeld bochten?
Groetjes,
Mirjam
Ik heb geen enkele ervaring met rijden met een caravan, dus ik vind het lastig daarin te adviseren. Misschien even verder zoeken naar iemand die wel zelf een caravan heeft en hier is geweest?
Hallo Yvonne,
Zou je mij een bericht kunnen sturen over de accommodaties waar jullie overnacht hebben?
Ik kom hier graag over in contact met je.
mvg Niek
Die heb ik tijdens deze reis niet zo goed bijgehouden.. dat doe ik nu wel, maar ben daar pas na Noorwegen mee begonnen, sorry.
Dat lijkt mij ook wel wat, maar dan wel graag samen met iemand en een andere auto…en niet met mijn kleine koekblik 😉 Noorwegen lijkt me echt zo ontzettend mooi. Mijn ouders zijn er een aantal jaar geleden geweest en waren ook heel enthousiast. Ik heb ook wel eens gekeken naar de mogelijkheid om met de trein rond te reizen. Lijkt me ook heel gaaf.
Haha, nee een koekblik is niet handig op die bochtige, steile wegen. Er zijn best wat treinen in Noorwegen, enige nadeel is dat je dan niet op alle plekken kan komen, daar zou je dan misschien een auto voor kunnen huren voor een dag.
Hé, leuk! Een blog over Noorwegen had ik even niet verwacht, maar leuk om te lezen. Ik ben er lang geleden ook geweest. Die aparte kerk heb ik ook op de foto. En ik vond Sognefjord erg mooi! En de leuke houten chalets overal. Verder ben ik ook nog in Geilo geweest, maar niet om te skiën (het regende). Het was nog in de tijd van de ouderwetse fotorolletjes en ik heb welgeteld 18 foto’s van Noorwegen waar ik er nu met gemak 1800 zou schieten.
Ik wist toen we deze reis maakten helemaal niet dat Geilo zo bekend is vanwege het skiën / wintersporten. We gingen echt voor het natuurschoon naar die omgeving en zijn in Geilo zelf niet geweest. Ja, herkenbaar van die bestemmingen waar je met analoge camera bent geweest en dan veel te weinig foto’s van hebt!