bezienswaardigheden George Town Maleisië

Bezienswaardigheden George Town – zien en doen op Penang

Er zijn zoveel bezienswaardigheden in George Town en er is zoveel te zien en doen op Penang, dat je er met gemak een week of meer kunt zijn! Wij hebben de leukste bezienswaardigheden van George Town en omgeving in 5 dagen bekeken, maar hadden graag wat meer tijd gehad om Penang verder rond te gaan. Voor wie langere tijd door Zuidoost-Azië reist, is George Town een hele fijne stad om zelfs nog langer te blijven. Je kunt hier geweldig goed eten. Er zijn volop bezienswaardigheden in George Town zelf en op de rest van Penang. Accommodatie is gunstig geprijsd en er zijn leuke plekjes om (remote) te werken of om af te spreken met bekenden. Niet direct overtuigd? Ik laat je graag meer zien van wat velen de leukste stad van Maleisië noemen. Nou hebben we lang niet alle steden van Maleisië gezien, maar George Town is zeker de leukste van de steden die we wél bezocht hebben.

Bereikbaarheid bezienswaardigheden George Town en Penang

Toen wij zelf naar George Town gingen had ik vooraf weinig idee van de feiten, maar George Town is dus een stad op een eiland. Het eiland heet Penang. Veel bezienswaardigheden op Penang zijn te vinden in of rond George Town. Een aantal daarvan liggen ook verspreid over het eiland. Penang mag dan een eiland zijn, het ligt zo dicht bij de kust, dat je er met een brug vanaf het vasteland naartoe kunt. Butterworth is de stad die op het vasteland, tegenover George Town ligt. Overdag staat het verkeer tussen Butterworth en George Town op en rond de brug vaak muurvast. Eenmaal op het eiland valt het allemaal reuze mee. Je kunt de bezienswaardigheden in George Town en op Penang allemaal vrij snel bereiken, want het eiland is niet enorm groot.

sfeerbeelden George Town MaleisiëSfeervolle straatjes en tempels behoren tot de bezienswaardigheden van George Town

George Town wordt ook wel als Georgetown geschreven. Deze stad op Penang heeft echter nooit Georgetown geheten, maar is altijd George Town geweest. Waarschijnlijk zijn mensen het verkeerd gaan spellen doordat in Amerika een stad te vinden is die Georgetown heet. Meer dan één zelfs!

Heb je geen zin om bij aankomst en vertrek lang in de file te staan? Dan is het een goed plan om met de trein naar Butterworth te reizen en daar over te stappen op de veerboot naar Penang. Vanaf het perron waar je aankomt is het 5 tot 10 minuten lopen naar de kade waar de veerboot elk uur vertrekt tussen 7 uur ’s ochtends en 8 of 9 uur ’s avonds. Tijdens de spits vaart de boot zelfs vaker. Je betaalt voor de heenreis ongeveer een euro voor het kaartje. De terugreis is gratis. In 10 minuten sta je aan de overkant, in George Town. Van daaruit kun je alle bezienswaardigheden in de stad binnen een kwartier bereiken. Wil je direct doorreizen naar bijvoorbeeld Penang national park, dan ben je een half uur langer onderweg.

George Town centrum PenangHet centrum van George Town is met de veerboot vanuit Butterworth snel bereikbaar

Of je nou alleen de bezienswaardigheden in George Town wilt bezoeken, of ook Penang gaat verkennen, een accommodatie in de stad zelf is ideaal. Van hieruit kun je makkelijk alles zien en doen op Penang en je hebt super veel keus aan lekkere restaurantjes, straatstalletjes, toffe night markets en andere markten. Zeker één van de meest sfeervolle, centraal gelegen en goed geprijsde accommodaties is dit rustige en relaxte guesthouse. Wij vonden het fijn om met onze kinderen te kiezen voor een appartement met heel gaaf zwembad op het dak. Net wat verder buiten het centrum, maar de extra ruimte zeker waard.

Bezoek één van de mooie tempels van George Town

Vanwege de mix aan culturen, vind je in George Town verschillende mooie, internationale tempels. Zo zijn er een Birmese en een Thaise tempel, maar ook een aantal Indiase en Chinese tempels die de moeite waard zijn. Wij verbazen ons over de enorme wierook staven die in George Town bij de Chinese tempels te vinden zijn. Het zijn vaak ware kunstwerken, super kleurrijk en met indrukwekkende drakenkoppen versierd. Nergens eerder zagen we zulke gave wierook als hier op Penang. In een apart blog deel ik de mooiste tempels van George Town, waar ik de meest bijzondere voor je op een rijtje zet.

Birmese tempel George TownDe Birmese tempel is één van de bijzondere bezienswaardigheden in George Town

Kek Lok Si: hoogtepunt net buiten het centrum van George Town

De grootste tempel en één van de bekendste bezienswaardigheden van George Town vind je net buiten de stad. Aan de voet van Penang Hill, maar wel al op een heuvel gebouwd, staat Kek Lok Si. Dit Boeddhistische complex in Air Itam bestaat uit verschillende tempels en stoepa’s, die onderling met kabelliften, trappen en hellende weggetjes met elkaar verbonden zijn. Wij struinen 2 tot 3 uur rond in Kek Lok Si en blijven maar foto’s maken. Ook het uitzicht over een groot deel van George Town is hier top. Het mooiste vinden we het om te zien hoe de Boeddhistische bezoekers helemaal opgaan in hun gebeden. De tempels zijn eind 19e en begin 20e eeuw gebouwd en zijn al jaren een belangrijk pelgrimsoord voor mensen uit Singapore, de Filippijnen en Thailand. Het beeld van Godin Guanyin op de bovenste etage van het tempelcomplex is maar liefst 30 meter hoog, een indrukwekkende verschijning.

Street art – belangrijkste bezienswaardigheden George Town

De street art is één van de vrij nieuwe, maar niet meer weg te denken bezienswaardigheden van George Town. In 2012 vroeg het toerisme bureau van Penang een op dat moment onbekende artiest om met 6 murals de historie van George Town een beetje tot leven te wekken. Ernest Zacharevic uit Litouwen maakt in dat jaar de eerste 6 kunstwerken. Die leveren hem zoveel bekendheid op, dat hij inmiddels ook in veel andere steden aan het werk is geweest. Voor George Town zijn die oorspronkelijke 6 kunstwerken het startschot voor het opvrolijken van de hele binnenstad. Inmiddels vind je zelfs in de buitenwijken toffe kunstwerken.

Kek Lok Si PenangKek Lok Si is een niet te missen highlight op Penang

De katten rond de Melayuh Lebuh Aceh moskee doen het vooral erg goed bij onze meiden. Het leuke aan de werken van Ernest Zacharevic vind ik de combinatie van murals met echte objecten, zoals de motor bij “Boy on a bike”. Helaas beginnen sommige kunstwerken wel wat schade te vertonen. Ik hoop dat ze een keer hersteld gaan worden. Ze zijn toch een beetje de belangrijkste bezienswaardigheden van George Town geworden.

Masjid Melayuh Lebuh Aceh en het “kattenwinkeltje”

Midden in het centrum van George Town vind je de Masjid Melayuh Lebuh Aceh en het “kattenwinkeltje”, tegenover elkaar. Met twee dierenliefhebbers bij ons, bezoeken we het kattenwinkeltje vóór de moskee, ook al heeft die laatste een enorme, opvallende minaret. Op de muren rond het winkeltje vol kattensleutelhangers, kattenshirts en –tasjes vind je veel leuke streetart. Ook binnen in de winkel zijn de mooiste muurschilderingen van katten gemaakt. De eigenaresse is duidelijk helemaal fan van deze dieren. Onze dames vermaken zich er ook uitstekend, met hun fotocamera én hun vakantiegeld. 😉

street art George Town en kattenwinkeltjeDe street art in George Town inclusief het kattenwinkeltje

De Masjid Melayuh Lebuh Aceh is één van de bekendste bezienswaardigheden van George Town. We zien de minaret eerder dan de moskee zelf. Hij steekt boven een straatje huizen uit, dat zo uit Saint Tropez lijkt te zijn geplukt. De minaret doet ons op dat moment aan een vuurtoren in Zuid-Europa denken. Pas als we het kattenwinkeltje uit komen, zien we dat die bijzondere toren een minaret is. De moskee heeft aan de buitenkant sierlijke bogen, die haast Marokkaans aandoen. De gele kleur met blauwe details erbij maakt dan weer dat we aan de Middellandse zee denken. Helaas kunnen we niet binnen kijken, omdat de deur op slot is, maar van buiten is het al een schitterend bouwwerk. Wel vergapen we ons nog even aan de historische woonhuizen aan de achterkant van de moskee. Sommigen zijn nog altijd bewoond en zien eruit alsof ze zo uit een Western film komen.

Er is nog een tweede moskee in George Town, die je eigenlijk niet mag missen. De Kapitan Keling Mosque is gebouwd door Indiase kooplieden, in de 19e eeuw en wordt daarom de Indiase moskee genoemd. Ook niet-Moslims zijn welkom om binnen te kijken.

Masjid Melayuh Lebuh Aceh en Kapitan Keling MoskeeDe Masjid Melayuh Lebuh Aceh en Kapitan Keling Moskee

historische bezienswaardigheden George Town: de “mansions”

Er zijn verschillende historische bezienswaardigheden in George Town die je echt niet mag missen. De zogenaamde “mansions” zijn voormalige landhuizen van rijke, Chinese handelaren. Van binnen zien ze er nog net uit als een eeuw geleden, toen ze bewoond werden door de vooraanstaande Chinese families. Het oude, houten meubilair en de schitterende, decoratieve voorwerpen staan er nog steeds. Deze landhuizen zijn inmiddels volledig ingebouwd in het centrum van de stad. Ze zijn te bezoeken als musea. De bekendste twee zijn “The Blue Mansion” en “The Green Mansion”. De laatste wordt ook wel Pinang Peranakan Mansion genoemd. Wil je deze twee landhuizen bezoeken, kom dan zo vroeg mogelijk, want ze zijn beiden enorm populair. Als na tienen het ontbijt op is, stoppen er tourbussen vol Chinese toeristen. Een hele bijzondere, historische ervaring is het om in stijl, in één van deze historische bezienswaardigheden te blijven overnachten. Een nachtje in “The Blue Mansion” is behoorlijk prijzig, maar wel heel cool natuurlijk.

Wil je één van de historische “mansions” bezoeken, maar doe je dat graag zonder drommen andere toeristen? Ga dan naar Leong San Tong Koong KongSi. Het landhuis van de Khoo Clan ziet slechts een fractie van de bezoekers van de andere twee huizen. Het museum geeft enorm veel informatie over de geschiedenis van de familie, het huis en George Town. De architectuur van de tempel is heel bijzonder, met enorm veel details in houtsnijwerk, steen en schilderkunst. Ondanks dat dit “Clan House” niet zo groot is, hebben we er bijna anderhalf uur doorgebracht.

Pinang Peranakan Mansion George TownPinang Peranakan Mansion – één van de bekendste bezienswaardigheden van George Town

Maak een wandeling door de Clan Jetties

Niet ver van de landhuizen van de “Clan” vind je wat ze tegenwoordig de “Clan Jetties” noemen. Rond een aaneenschakeling van houten steigers staan de huizen van de eerste Chinese immigranten van George Town en Penang. Zij vestigden zich op het water, omdat ze dan geen belasting hoefden te betalen. Ze wonen immers niet aan land. Tot op de dag van vandaag is die regel niet veranderd. Nog altijd betalen de mensen in de historische, houten huizen van de “Clan Jetties” geen belastinggeld. Sterker nog: de bewoners van de Chew Jetty verdienen zelfs flink aan hun woonplek. De Jetties zijn enorm populair geworden onder toeristen en tegenwoordig één van de belangrijkste bezienswaardigheden van George Town. In vrijwel elk woonhuis is nu een winkeltje, een restaurantje of zelfs een speelhal gevestigd. Het is één grote, Chinese kermis.

Wil je de sfeer van weleer proeven in de Jetties en de meest fotogenieke huizen en steigers zien? Sla dan juist de Chew Jetty over en ga bijvoorbeeld naar de New Jetty en de Lee Jetty. Die zijn nog heel authentiek. Hier geen winkeltjes en souvenirs, maar leuke huistempeltjes, verroeste fietsen, krakend hout en oude omaatjes die rond schuifelen en je trakteren op een grote, tandeloze glimlach. Loop zeker ook even door naar de Hean Boo Thean Kuan Yin Temple. Vanaf hier heb je ene goed zicht op alle Jetties. De tempel zelf is met haar heldere kleuren en bezoekers uit de omgeving ook de moeite waard.

Clan Jetties en Hean Boo Thean Kuan Yin TempleClan Jetties en Hean Boo Thean Kuan Yin Temple

Zeker doen in George Town: Indiaas, Maleis en Chinees eten

Je hoeft geen foodie te zijn, om te genieten van al het heerlijke eten in George Town. Ik hoef helemaal niet alle specialiteiten van een regio of land te proberen, maar in George Town kreeg zelfs ik het te pakken. Wat je hier zeker moet doen is in elk geval Indiaas, Maleis en Chinees eten. Er is zoveel keus. Er zijn straatstalletjes, nightmarkets en restaurantjes waar je ook kijkt. Onze enige tegenvaller is het Hin Bus Depot. Deze creatieve hotspot wordt elke zondag omgetoverd in een weekendmarkt met foodtrucks en kraampjes met lokale specialiteiten. Er zijn livebands en tentoonstellingen. Zelf vinden we het vooral erg prijzig en weinig authentiek Aziatisch. Anderen zijn wel heel enthousiast over deze plek.

Moh Teng Pheow Nyonya Koay George TownTraditioneel eten bij Moh Teng Pheow Nyonya Koay in George Town

Een plek die we wel van harte aan kunnen bevelen is Muthu Banana Leaf restaurant. De rij die er elke middag staat voor de lunch zegt genoeg. Op een bananenblad krijg je hier een echte, Zuid-Indiase Thali. Daarnaast kun je in kleine schaaltjes verschillende vleesgerechten uitkiezen. De spicy chicken is echt om je vingers bij af te likken. Het meest authentieke Maleisische eten hebben we gegeten bij Moh Teng Pheow Nyonya Koay. Dit is één van de meest historische restaurantjes van Penang en dat merk je aan alles. De inrichting en ambience zijn heel sfeervol. Je eet hier echt smaakvolle, typisch Maleisische, Nyonya gerechten en de zoetste toetjes van rijstmeel.

China House: verwennerij en bezienswaardigheid

Na een drukke ochtend of middag sightseeing is China House de perfecte plek om een kopje thee of koffie te drinken. Dat drankje is dan alleen een excuus, voor de té lekkere taartjes en cakes die ze hier hebben! Mijn Caramel-Zeezout-taartpunt was echt Goddelijk. Gek genoeg vonden de andere 3 gezinsleden elk ook dat zij het beste gebakje gekozen hadden. De prijzen zijn er trouwens wel naar, die zijn echt Europees.

China House George TownWat je zeker moet doen in George Town is een gebakje eten in China House

Behalve de hapjes en drankjes is er ook genoeg te beleven in China House. Op elke tafel ligt een groot tekenvel, waar je jezelf lekker mag uitleven. Elke week wint de mooiste tekening een cadeaubon én wordt dat kunstwerk opgehangen aan de muur. Boven is een kunstgalerij, met werk van plaatselijke kunstenaars. Ik vind zelf vooral het historische pand en de gave lichtinval fantastisch. Geregeld treden er ook bandjes op en zijn er andere voorstellingen. Al met al heeft China House voor iedereen wat te bieden en is het een bezienswaardigheid in George Town die je niet mag missen.

De natuur in op Penang Hill

Heb je even genoeg van de stad, dan is de natuur in George Town dichtbij. Penang Hill is een fijn uitje voor alle leeftijden. Je kunt kiezen om vanaf de voet van de heuvel in ongeveer twee uur omhoog te klimmen naar de top, of om in een paar minuten naar boven te zoeven in het kabeltreintje, oftewel de funicular. Dat laatste is echt een belevenis als je met kinderen reist. Het spoor is misschien wel het steilste dat we ooit hebben afgelegd. Dat kun je het beste bekijken als je helemaal voorin zit. Als je naar beneden gaat wel een béétje spannend, maar naar boven óf beneden moet je eigenlijk echt met dit treintje doen op Penang Hill.

Penang Hill funicularPenang Hill op met de funicular

Eenmaal boven zien wij direct bij de houten loopbrug waar we uitstappen twee Mutslangoers. Als we beter kijken, blijkt de moederaap een klein, oranje babyaapje bij zich te hebben. Heb je in Maleisië nog geen enkele Canopy Walk gedaan, dan is dit je kans. In “The Habitat” is zo’n loopbrug dwars door het groen van de boomtoppen op de heuvel. Wij hebben tijdens onze rondreis op Borneo al verschillende Canopy Walks gedaan en slaan even over, omdat de reviews ook nogal wisselend zijn. Dieren zie je schijnbaar slechts heel af en toe, omdat er vaak veel andere, lawaaierige toeristen zijn. Tot onze grote verrassing zien wij Kolibri’s, meer Mutslangoers, Makaken en enorme eekhoorns tijdens een korte rondwandeling over de bergtop. Ook een bezoek aan de kleurrijke, Hindoestaanse Thirumurugan tempel is een aanrader.

Wij zijn op een maandag op Penang Hill. We kunnen binnen een kwartier met de kabeltrein naar boven én weer naar beneden. Van anderen horen we dat je op feestdagen en in het weekend soms wel twee uur moet wachten. Check vooraf de kalender en koop je kaartjes online om wachten te voorkomen!

Penang hill natuur en Thirumurugan tempelOp Penang hill zijn de natuur en de Thirumurugan tempel de moeite waard

Ga vlinders kijken bij Entopia en bezoek de Tropical Spice garden

Op ongeveer 20 minuten van het centrum van George Town vind je vlak bij elkaar twee bezienswaardigheden waar je echt even de stad uit bent. Bij Entopia loop je tussen de kleurige vlinders en tropische bloemen en andere aankleding en kun je naar hartenlust fotograferen. In een prachtige, tropische indoorjungle vliegen de meest kleurrijke vlinders rond. Er zijn er zoveel, met een beetje geluk komen ze zelfs op je zitten. Dat laatste tot grote hilariteit van de kinderen.

Niet ver van Entopia vind je één van de andere “buiten” bezienswaardigheden van George Town. De Tropical Spice Garden is op slechts 5 minuutjes van Entopia en daarom een prima combinatie. Je vindt hier meer betoverend groen, pal aan de blauwe zee. Je krijgt er een beetje het Garden of Eden gevoel en kunt er alles leren over hoe kruiden en specerijen groeien. Met een audioguide of één van de dagelijkse begeleide tours met gids zie je nog meer.

Entopia PenangDe fotogenieke, tropische vlinders en bloemen van Entopia op Penang

Penang nationaal park: mooie dagtrip vanuit George Town

Een andere dagtrip vanuit George Town is die naar Penang Nationaal Park. Er rijden bussen van de stad naar het dorpje vlakbij de ingang van het nationaal park. Wij besluiten voor het gemak van een Grab te gaan. Met ons vieren is dat vaak niet eens heel veel duurder, zeker als je eerst naar een busstation moet. Nu worden we bij de ingang afgezet, waar we direct benaderd worden door een lieve dame. Zij legt ons de verschillende opties van een bezoek aan het park uit. Je kunt lopend naar verschillende strandjes in het nationaal park, of met de boot. Op één van de strandjes is een schildpadden conservatie centrum. Net als op Redang island worden hier de nesten van zeeschildpadden veilig gesteld en worden de baby schildpadjes uitgezet, binnen een paar dagen nadat de eieren uitgekomen zijn.

Het schildpadden conservatie centrum is niet zo groot als dat op Redang, maar je kunt er de zieke / gewonde dieren zien die verzorgd worden tot ze weer kunnen worden uitgezet. Wij zien een nog jonge, witte schildpad. Ook zijn er baby schildpadjes die de dagen daarvóór uit het ei zijn gekropen.

Penang nationaal parkPenang nationaal park is een toffe dagtrip vanuit George Town

Gezien de hoge temperaturen en omdat we een paar dagen eerder al flink in de jungle van Taman Negara gewandeld hebben, besluiten wij met de boot naar Monkey Beach en Turtle beach te gaan. Vanaf dat laatste strand gaan we dan terug lopen naar de ingang van het park. Zo kunnen we de prachtige kust van het nationaal park bewonderen, struinen over de prachtige stranden en dan de jungle ervaren tijdens de wandeling terug. Het blijkt een perfecte keuze.

De Canopy Walk die hier eerder was en die ik geregeld tegenkom op andere websites is er trouwens niet meer. Er is nog niet bekend of er een nieuwe gemaakt gaat worden, maar zeker met kinderen lijkt mij dit ook een leuke stop in het park. De wandeling van Turtle Beach naar de ingang van Penang nationaal park is trouwens precies lang genoeg voor onze meiden. In een dik uur komen we bijzondere hagedissen en reptielen tegen, zien we Makaken en Mutslangoers én de mooiste tropische begroeiing. Wil je op een makkelijke manier de jungle van Maleisië ervaren, dan is dit zeker een uitje om te onthouden. Voor ons is het een fijne aflsuiting van onze tijd op Penang.

Dit zijn de bezienswaardigheden in George Town die wij in een kleine week hebben ontdekt. Er is nog meer te doen op Penang, als je verder naar het zuiden van het eiland gaat. Een volgende keer zou ik zeker twee nachten buiten George Town willen verblijven, om ook die minder bezochte plekken te verkennen.

Ga naar al mijn Azië blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *