Paradijselijk Redang in Maleisië was in eerste instantie ons alternatief voor de Perhentians. Na het boeken van ons ticket naar de Noordoost kust van Maleisië, bleek al gauw dat de prijzen van accommodatie op de Perhentian eilanden niet bepaald in ons reisbudget pasten. Redang eiland is slechts een klein eindje zuidelijker dan de Perhentians. Na het zien van wat foto’s van Redang leek mij dit een prima alternatief voor de veel duurdere Perhentians. How wrong could I be! Redang is geen alternatief! Het is een veel betere keus. In elk geval voor ons. Redang is een paradijs, zowel boven als onder water. Vanaf het moment dat we aan wal stappen zijn we super blij met onze keus om naar Redang af te reizen en de Perhentians links.. euh.. noord te laten liggen.
Accommodatie op Redang versus Perhentian eilanden
In eerste instantie is onze keus om de Perhentian eilanden in te ruilen voor Redang gemaakt op basis van de accommodatie opties op de Perhentians. De Perhentians zijn veel meer een backpackerbestemming, maar aan de prijzen op de bekende bookingssites is daar niks van te merken. Nou zijn wij ook geen standaard backpackers en kiezen wij het liefst voor enig comfort in de vorm van een appartement of kamers met eigen sanitair. De prijzen voor een beetje nette accommodatie lopen op de Perhentians al gauw op. Reviews voor de goedkopere kamers zijn ronduit slecht. Voor 30 tot 40 euro per nacht kunnen we in een kleine kamer met gedeelde badkamer slapen, of in een tentje. Beide opties zijn niet aan ons besteed en al helemaal niet voor dat bedrag. Reis je op de bonnefooi, dan zijn er een aantal veel meer betaalbare opties, maar allemaal wel echt gericht op backpackers. Wij worden niet blij van gedeeld sanitair voor langer dan een nacht en al helemaal niet van feestjes en geklets voor onze deur.
Eén van de mooiste stranden van Redang op 10 minuten lopen vanaf De Rimba
Bij toeval zie ik de prijzen langskomen van De Rimba resort op Redang eiland. Het blijkt ook meteen één van de enige betaalbare, comfortabele opties op Redang te zijn. Dit eiland is namelijk helemaal niet gericht op backpackers, maar vooral op de wat meer luxe ingestelde mens die wil snorkelen of duiken. De Rimba ligt niet pal aan het strand, maar binnen 10 minuten lopen sta je wel op één van de mooiste stranden van het eiland en dé snorkelplek van de wijde omgeving. Dat heeft niet zo zeer te maken met het mooie koraal, maar met de populatie schildpadden, die hier dagelijks rondzwemmen. De andere resorts liggen aan de Oostkant van het eiland, ongeveer een half uur lopen door de jungle. De rust en de nabijheid van dit “schildpaddenstrand” spreken ons aan. De foto’s van paradijselijk Redang, die ik vervolgens online tegenkom, bepalen uiteindelijk écht de keus. Dat het eiland al onze verwachtingen nog eens overtreft, had ik vooraf niet verwacht.
Verwacht bij De Rimba geen luxueus resort met Sterrenrestaurant. De bungalows zijn prima, maar het sanitair is klein en wat gedateerd. Voor de prijs, die een stuk lager ligt dan elk ander resort op Redang, is het voor ons echter helemaal prima. Bovendien is ‘t heerlijk rustig gelegen.
Op loopafstand van onze accommodatie snorkelen met schildpadden
Snorkelen op Redang eiland
Wij zijn een beetje verwend, doordat we een paar weken eerder gesnorkeld hebben rond Semporna, tijdens onze rondreis door Borneo. Het lijkt daar overal wel alsof je je hoofd in een aquarium hebt gestoken. Zowel de vissen als het koraal zijn kleurrijk en overvloedig aanwezig. Daarmee vergeleken is het koraal in de rest van Maleisië niet heel bijzonder. Snorkelen rond paradijselijk Redang betekent minder mooi koraal dan op Borneo. Onze gids gaat geregeld met mensen naar de Perhentian eilanden om te snorkelen en weet ons te vertellen dat het koraal rond Redang in veel betere staat is. Door de grote populariteit van de Perhentians is het koraal daar steeds verder achteruit gegaan.
Bovendien heb je volgens haar op Redang veel meer ruimte. Inderdaad zien wij, zeker op doordeweekse dagen, slechts één of enkele boten in een baai. Kies voor een meer privé snorkelervaring een tour met eigen boot. Dat hoeft met een gezin van 4 of 5 helemaal niet veel duurder te zijn dan een standaard tour waarbij je met veel meer mensen op een boot bent.
Als gezin hoeft een snorkeltour met privéboot op Redang niet veel duurder te zijn
Wat me in de wateren rond Redang het meest verrast is de hoeveelheid aan vis en ander zeeleven. Nergens zagen we ooit zoveel Zwartpunthaaien en Papegaaivissen. Nog niet eerder zag ik zo vaak een rog over de bodem glijden. Het zicht onder water is prima en er zwemmen geregeld grote scholen kleurrijke vissen langs. Zeker in de afgeschermde baaitjes van de kleine eilandjes aan de Oostkant van Redang is het onder water echt een feestje. Dit is één van de mooiste plekken onder water in Maleisië. Binnenkort een uitgebreid blog over de beste snorkelplekken rond Redang eiland.
Schildpadden ontmoeten rond Redang
Turtle point op de Perhentian eilanden is één van de meest bezochte plekken van de eilanden. Vanwege de populariteit van deze eilanden en omdat verschillende resorts vlakbij deze plek liggen, ben je hier nooit alleen. Onze gids vertelt ons dat zelfs de 2 andere boten bij Turtle point op Redang niets zijn, vergeleken met de drukte bij de schildpadden op de Perhentians. Het beste van deze plek op Redang is echter dat er slechts 1 resort in de buurt is en dat Turtle’s beach verder een rustige, afgelegen plek is. Er zijn een aantal lokale restaurantjes op het strand, die voor een paar cent snorkelsets en kayaks verhuren, ideaal als je de schildpadden op eigen gelegenheid wilt bezoeken. Slaap je in De Rimba resort? Dan kun je ’s ochtends vroeg al naar Turtle’s beach lopen en voordat er ook maar één boot in zicht is, kun je vanaf het strand al naar de schildpadden toe zwemmen. Turtle point bevindt zich namelijk op hooguit 100 meter vanaf het strand.
Schildpadden ontmoeten bij Turtle Point op Redang
De restaurantjes op Turtle beach gaan pas om 9 uur ’s ochtends open. Zorg daarom dat je een eigen snorkelset meeneemt als je vroeg wilt zwemmen met de schildpadden, of huur je set al een dag eerder, vlak voor sluitingstijd.
In een afgeschermd natuurgebied, in het noorden van Redang is “SEAtru Turtle Research” gevestigd, waar schildpadden tussen mei en juli elke nacht aan land komen om eieren te leggen op het strand. In de maanden ervoor en erna worden ook nog eieren gelegd, maar niet meer elke nacht. De vele stokken met datum en aantal eieren op het strand laten zien hoeveel eieren er hier in het zand liggen te wachten om uit te komen. Je kunt SEAtru op afspraak bezoeken van maandag t/m donderdag. Een vrijwilliger geeft dan uitleg over het werk dat ze hier doen en je mag tegen betaling meehelpen om één van de nesten uit te graven, om te zien of de eieren al zijn uitgekomen. Met een beetje geluk tref je in het nest baby schildpadjes, die dezelfde avond nog door SEAtru worden uitgezet in zee. Voor onze meiden is dit één van de hoogtepunten van ons bezoek aan Redang en zelfs van onze hele rondreis door Maleisië.
Bij SEAtru Turtle Research baby schildpadden opgraven is geweldig om te doen
We vallen nogal met onze neus in de boter, want zo nu en dan doet SEAtru aan promotie en mogen de gasten van één van de hotels op Redang helpen bij het uitzetten van de baby schildpadjes in zee. Uitgerekend als wij er zijn, is er zo’n activiteit bij Laguna, één van de bekendste hotels van het eiland. We informeren precies op het juiste moment en ook al slapen wij hier niet, we mogen na donatie van een klein bedrag toch meedoen. Onze meiden vinden het fantastisch. Het is dan ook een hele leuke activiteit voor kinderen. Welk kind wil er nou niet zo’n schattig baby schildpadje op het strand zetten en naar zee zien hupsen.
De mooiste stranden van Redang eiland
Op Redang vind je nog uitgestrekte, lege bounty stranden met van dat fijne, witte zand, kristalhelder water en wuivende palmbomen. Teluk Dalam, oftewel Turtle’s beach, is één van die stranden. Dit is met stip ons favoriete strand op het eiland. Het strand is lang en breed en het is er nooit druk. Bovendien is er hier geen bebouwing, behalve het luxueuze Taaras resort, dat in een baai net om de hoek ligt. Je bent dus midden in de natuur. Zo nu en dan komen er boten met toeristen die de schildpadden komen bekijken en met ze komen zwemmen. Rond lunchtijd leggen enkele van die boten aan om hun gasten een hapje te laten eten in één van de eenvoudige restaurantjes hier. De rest van de dag is het strand vrijwel verlaten en heb je er alle ruimte. Je kunt er snorkelsets en kayaks huren en in het hoekje van het strand is er een toiletgebouwtje. Verder vind je hier geen faciliteiten. Voor ons draagt dat juist bij aan het gevoel.
schildpadjes uitzetten en mijn favoriete strand op Redang
Houd je van iets meer actie en keus aan activiteiten? Dan is Long Beach, oftewel Pasir Panjang, jouw plek. Op Pasir Panjang kun je naast kayakken ook suppen en alle duik- en snorkeltours die je maar kunt bedenken, zijn te boeken bij de duikscholen en resorts. In de avond wordt er van alles georganiseerd, zoals een show met vuurspugers of karaoke. Verwacht op Pasir Panjang niet de stilte en ruimte van Teluk Dalam, maar vergeleken met andere eilanden in de regio is ’t hier nog steeds niet druk. Op sommige momenten is er een uittocht van groepen Chinese toeristen, die elders gaan duiken. Op de meeste andere momenten heb je hier nog steeds volop ruimte.
Zeker in de ochtend en aan het begin van de middag is het hier super om te snorkelen, direct vanaf het strand. Dat kan trouwens ook bij verschillende van de andere strandjes in de omgeving, zoals die net ten zuiden van Long Beach. Het schiereiland bij Redang Bay Dive Center staat bekend als de kraamkamer van de Zwartpunthaaien. Inderdaad zien we er tientallen kleine haaitjes om ons heen zwemmen, een geweldig gezicht.
Long Beach is één van de mooiste stranden op Redang island in Maleisië
Wordt het je op Long Beach toch een beetje te druk? Dan is op tien minuten lopen een strand dat nog langer is, maar een heel stuk stiller. Grote kans dat je hier helemaal alleen bent. Er is slechts één resort, aan het begin van het strand en een camping bijna aan het einde. In het midden is een “Ghost Resort”, dat vast ooit mooi geweest is, maar er nu inderdaad nogal spookachtig verlaten bijstaat. Dat doet echter niks af aan de schoonheid van de rest van het strand. Het zand is minstens even wit als elders op Redang en het water even blauw. Aan het einde van het strand kun je direct voor de kust snorkelen. Er zijn hier Papegaaivissen, Nemo’s en Luipaardvissen, net als heel veel gestreepte Juffertjes.
De jungle ontdekken
Er zijn op Redang bijna geen wegen. Wil je van Teluk Dalam naar Long Beach, of andersom? Dan zul je een boot moeten charteren. Er is aanbod genoeg aan boten en de tocht duurt niet lang, maar de prijzen vinden wij nogal buiten proporties. Wij kiezen er daarom voor om een aantal keren tussen Teluk Dalam en de stranden aan de Oostkant van Redang heen en weer te lopen. Dat is geen straf, want je loopt dan één van de jungle routes over het eiland. Vraag de lokale bevolking even om je het juiste pad te wijzen en je kunt eigenlijk niet verkeerd lopen. In een dik half uur wandel je door het groene binnenland naar de andere kant van het eiland. Onderweg kun je Makaken tegenkomen en wij zien er zelfs een slang.
Je vindt jungle én strand op Redang
Rond Teluk Delima kun je door de jungle omhoog klimmen naar een viewpoint. Vanaf daar heb je een geweldig uitzicht over Long Beach, de zee en alle kleine eilandjes rondom Redang. Begin je klim vroeg genoeg, want vanaf een uur of 10 is het in Maleisië eigenlijk al te warm voor te veel inspanning.
Janet was op Tioman, een ander eiland aan de oostkant van Maleisië. Ook hier vind je wuivende palmbomen, kraakhelder water en tropische vissen. Wat denk jij? Zou je jezelf op Redang ook wel vermaken? Of kies je toch liever voor Tioman of de bekendere Perhentians?