mooiste tempels van George Town

De mooiste tempels van George Town

George Town op Penang is één van de bekendste steden tijdens een rondreis in Maleisië. In dit blog deel ik de mooiste tempels van George Town met je. Ondanks dat deze stad schitterende tempels heeft, is dat niet waarvoor de meeste mensen George Town bezoeken. De stad staat vooral bekend om haar street art en de geweldig goede en gevarieerde restaurantjes en street food. Je kunt hier inderdaad super lekker Maleis en Indiaas eten en de street art en andere bezienswaardigheden van George Town zijn erg tof, maar sla de tempels zeker niet over. Nergens anders in Maleisië hebben we zoveel mooie tempels gezien, hoewel Kuala Lumpur zeker ook een aantal hele mooie heeft. Dit zijn de mooiste tempels van George Town:

Kek Lok Si – de tempel der tempels op Penang

Kun je slechts één van de tempels in George Town en omgeving bezoeken, laat het dan Kek Lok Si zijn. Dit is de bekendste tempel van Penang en dat is niet voor niks. Kek Lok Si ligt net buiten George Town en is een enorm complex, tegen een heuvel gebouwd. Dát is ook deels haar charme. Je ziet vanaf beneden al de verschillende tempelgebouwen en pagodes boven je. Bovendien ben je hier ook vlakbij de voet van Penang Hill, waarop je vanaf de tempel uitzicht hebt.

Kek Lok Si bekendste tempel PenangKek Lok Si is de grootste en bekendste tempel van Penang

Kek Lok Si is gebouwd in verschillende stijlen en doet deels denken aan Boeddhistische tempels in Thailand, maar ook die in Myanmar en China. Pelgrims van verschillende bevolkingsgroepen komen van heinde en verre om hier te bidden en dat maakt de sfeer in deze tempel extra bijzonder. Dat doen ook alle kleine paadjes, trappen en doorgangen die de verschillende tempels met elkaar verbinden. Elk gebouw heeft haar eigen stijl, waarbij de tempel met schitterende bloementuin, alle ronde poorten en het uitzicht over George Town onze favoriet is.

Het geheel doet ook wel een beetje commercieel aan, want overal zijn winkeltjes met souvenirs, wierook, kaarsjes en je kunt er zelfs gewoon een ijsje kopen. Op verschillende plekken kun je gelukslintjes kopen, om in een speciale boom te hangen, bijvoorbeeld voor een “Succesful career” of “Constant Happiness”. Ook voor het treintje naar het bovenste deel van de tempel moet je een paar euro betalen. Dit treintje brengt je naar het reusachtige beeld van Kuan Yin, dat op het hoogste deel van het complex staat. Vanaf hier heb je ook een schitterend uitzicht op George Town én Penang Hill.

Kek Lok Si tempel uitzicht tuinDe Kek Lok Si tempel heeft een gaaf uitzicht en wordt omgeven door een tropische tuin

Han Jiang Ancestral Temple – de tempel van de voorouders

Eén van onze eigen favoriete tempels in George Town is de Han Jiang Ancestral Temple. Wij lopen bij toeval langs deze tempel en de oude, houten details en de serene sfeer die de tempel uitstraalt trekken meteen onze aandacht. Als we naar binnen gaan, blijkt er helemaal niemand te zijn. Op de binnenplaats lijkt het zelfs wel alsof we helemaal niet meer in de George Town zijn, maar in een tempel op het platteland.

We zijn onder de indruk van de houten deuren, waarvan de buitenste, naar Chinees gebruik, prachtig zijn beschilderd. In de tempel staan langs alle wanden een soort altaren, met houten tabletten, met Chinese karakters. We staan ons af te vragen wat dit zijn, als de tempelbewaarder binnenkomt. Hij spreekt een beetje Engels en legt uit dat die tabletten naar Chinees geloof de ziel bevatten van de voorouders. Mensen die overlijden worden hier bijgeplaatst, op het plekje dat ze vaak al jaren eerder gereserveerd hebben.

Han Jiang Ancestral Temple George TownOnze toevallige ontdekking: de Han Jiang Ancestral Temple in George Town

De Ancestral Temple staat meestal midden in een oude wijk, of in een dorp en is dé plek om de voorouders te vereren, maar ook om ze om advies te vragen. Daarvoor dienen de “kusjes”, zoals onze jongste ze noemt. Twee rode, halve maantjes liggen op één van de altaars. Als de familieleden hier komen bidden, hebben ze ergens écht hulp bij nodig, bijvoorbeeld om te slagen voor een examen, of om zwanger te worden. Om te bidden voor geluk en te offeren aan de Goden, wordt dan eerst toestemming gevraagd aan de voorouders. De “kusjes” worden boven het hoofd gehouden en als dobbelstenen geworpen. Pas als de één met de ronde kant naar boven ligt en de ander met de platte is er toestemming verleend door de voorouders en kan het offeren beginnen.

Wijzer dan we binnen gingen, verlaten we de Han Jiang Ancestral Temple weer. Een paar dagen later bezoeken we in Kuala Lumpur de schitterende Sin Sze Si Ya tempel, waar we nog veel meer leren over het Chinese geloof. Daarover meer in een volgend blog.

interieur Han Jiang Ancestral Temple George TownHet interieur van de Han Jiang Ancestral Temple met de “kusjes”

Khoo KongSi – tempel met enorm veel geschiedenis van George Town

De Khoo KongSi Tempel wordt lang niet door elke bezoeker aan George Town bezocht. De tempel is onderdeel van één van de historische, Chinese clans van de stad. Net als de beroemde “Blue Mansion” en “Green Mansion” is Khoo KongSi een familiehuis inclusief eigen tempel. Die van Khoo KongSi is mijn persoonlijke favoriet, alleen al vanwege het ontbreken van de toeristische hordes die je wel bij de twee bekende mansions aantreft.

De eigenlijke reden dat ik deze tempel zo tof vind, is natuurlijk heel wat anders: deze tempel heeft zulk gedetailleerd en kleurig beeldhouwwerk en houtsnijwerk, dat ik uren naar kan kijken. Ook de schilderingen aan de achterkant van de tempel zijn uniek. Ze zijn vrijwel in zwart-wit en zo vol details en bijzondere verhalen. De eigenlijke tempel is niet groot, maar we kijken er lange tijd rond.

Khoo KongSi Tempel George TownDe Khoo KongSi Tempel is één van de mooiste tempels van George Town

In het aangrenzende deel is een museum gemaakt over de Khoo KongSi Clan. Het beeldmateriaal, de gebruiksvoorwerpen en de verhalen geven een goed beeld over de geschiedenis van deze familie en de leef- en werkwijze van de zakelijke Clan. Recht tegenover de Khoo KongSi tempel bevindt zich, zoals bij veel Clan huizen, het theater. Onze meiden zien het wel zitten, om daar even op het podium te staan.

In het museum zien we foto’s van een verlichte Khoo KongSi tempel. Geen idee of het mogelijk is om in de avond terug te komen, want wij hebben er simpelweg geen tijd voor. Maar dit lijkt me zeker de moeite waard, als je in de gelegenheid bent.

voorkant Khoo KongSi Tempel George TownBeeldhouwwerk aan de voorkant van de Khoo KongSi Tempel

De kleurrijke Sri Aruloli Thirumurugan Hindoe Tempel op Penang Hill

Op de top van penang Hill staat, naast een moskee, de kleurrijke Sri Aruloli Thirumurugan Hindoe Tempel. Zelden heb ik een Hindoe tempel gezien die zo strak in de verf zit en die zo schoon is. Alles is tot in de puntjes verzorgd. We zijn direct gecharmeerd van de Ganesh, die buiten onder een kleurig parasolletje staat. Vanaf het platform rond de tempel heb je een geweldig uitzicht over George Town en de jungle op Penang Hill. De ligging van deze tempel is misschien nog mooier dan de tempel zelf.

Combineer een bezoek aan de kleurrijke Sri Aruloli Thirumurugan Tempel met een wandeling over penang Hill en misschien een bezoek aan The Habitat. Als je niet net als wij al een rondreis over Borneo hebt gemaakt, is het schijnbaar de moeite om deze verhoogde wandelroute door de boomtoppen te maken. Wij slaan even over, omdat we al zoveel Canopy Walks gedaan hebben.

Sri Aruloli Thirumurugan Hindoe Tempel op Penang HillDe Sri Aruloli Thirumurugan Hindoe Tempel op Penang Hill

De Thaise, Boeddhistische Wat Chaiyamangalaran Tempel

Ooit aan de rand van de stad, in een woonwijk met waarschijnlijk veel immigranten uit de buurlanden, liggen de Thaise Wat Chaiyamangalaran Tempel en de bijzondere Dhammikarama Birmese tempel tegenover elkaar. Inderdaad zijn beide landen slechts op een steenworp afstand, dus logisch dat in een land met veel inwoners van elders juist ook een Thaise tempel staat. Tegenwoordig worden deze twee tempels in George Town volledig omgeven door moderne hoogbouw. Het doet wel een klein beetje surrealistisch aan, om die glimmende tempels vol culturele schatten tussen de flatgebouwen te zien.

Zodra je het terrein van de Thaise, Boeddhistische Wat Chaiyamangalaran Tempel op loopt, ben je die flats vergeten. Hier is het overal Goud dat er blinkt.. en heel veel andere kleuren. De draken zijn bedekt met glimmend mozaïek, dat het zonlicht prachtig weerspiegelt. Die bij de hoofdingang van de tempel zijn indrukwekkend groot en glimmend. Binnen worden we verwelkomd door een gigantische liggende Boeddha en heel veel brandende lotuskaarsen. Rondom, maar vooral achter Boeddha zijn veel urnen van overledenen in de muren aangebracht, een indrukwekkend gezicht. In een veel kleiner tempeltje ernaast, staan tientallen beelden van Guan Yin.

Wat Chaiyamangalaran Tempel George TownDe Wat Chaiyamangalaran Tempel net buiten George Town

De bijzondere Dhammikarama Birmese, Boeddhistische tempel

Aan de overkant van de straat is één van de meest speciale tempels van George Town, in elk geval voor mij. De Dhammikarama Birmese tempel brengt me terug naar Myanmar, een land dat ik graag een tweede keer zou bezoeken. Helaas is op het moment van onze tweede lange Azië rondreis de burgeroorlog in dat land nog altijd gaande. De grote, staande Boeddha heeft naar ons idee wel wat vreemde verhoudingen, maar is typisch Birmees.

Wat we aan de voorkant van deze tempel niet gezien hebben, is dat het echt een groot complex is. Naast die eerste tempel met staande Boeddha is een hele verzameling gouden stoepa’s en daarachter een wereldbol, vastgehouden door draken. Uiteraard staat “Burma” in het midden. Geen idee wat de betekenis van de “dikke-buiken-mannetjes” is, die samen een bel dragen, maar samen met de schildpaddenvijver erg vermakelijk voor onze meiden.

Dhammikarama Birmese Boeddhistische tempel George TownDe Dhammikarama Birmese Boeddhistische tempel net buiten George Town

Achter die vijver treffen we nog verschillende andere bouwwerken, waarbij goud en rood de meest gebruikte kleuren zijn. De draaimolen met schalen om muntjes in te werpen hebben we al eerder gezien, in Thailand. Alleen deze draaien rond op een primitieve draaimolen. Jammer genoeg lukt het ons niet om in de schaaltjes voor “good health” en “happiness” te mikken. Het laatste gebouw leidt ons met trappen naar een uitzichtpunt waar we de tempel én dit deel van George Town kunnen bekijken. In de verte zien we de groene heuvels, die de stad omsluiten.

De Thaise en Birmese tempel liggen ten noorden van het centrum van George Town. Met een Grab ben je er zo. Ze zijn goed te combineren met een wandeling door de botanische tuin, die daar niet ver vandaan is.

Dhammikarama temple PenangDe Dhammikarama temple op Penang

Meest bezochte tempel van George Town – Goddess of Mercy temple

De Goddess of Mercy temple is de meest bezochte tempel van George Town, midden in het centrum. Wij kijken onze ogen uit bij de stalletjes buiten de poort. Hier wordt enorme wierook verkocht, die uren blijft branden. Schijnbaar is het in George Town tot kunst verheven om de meest bijzondere wierook te maken. Dat gebeurt met de hand. De grootste en mooiste wierook staven zien eruit als echte kunstwerken, met hele draken erop. Er staan ook gratis, kleine wierookstokjes, voor wie krap bij kas zit en toch een wierookje wil branden.

De binnenkant van de tempel vinden wij, vergeleken bij de andere tempels die we gezien hebben, wel wat gewoontjes. We nemen een snel kijkje, voor we concluderen dat de draken op het dak voor ons het mooiste stukje van de tempel zijn.

Goddess of Mercy temple George Town wierookIn de Goddess of Mercy temple in George Town zie je fantastische wierook

Nog een tempel in hartje George Town: Yap Kongsi

Ook de decoraties van de Yap Kongsi tempel in hartje George Town zijn prachtig. Groene, geglazuurde dakpannen en mozaïek in de primaire kleuren siert het dak. Net daaronder zijn, een beetje verscholen, mooie zwart-wit tekeningen te zien. Uit de stenen pilaren zijn draken gebeiteld. De stenen achterwand bij de ingang is heel knap versierd met sierlijke vormen, maar ook landschappen en dieren zijn te zien. Binnen in deze tempel is het vrij sober. Vooral het houtsnijwerk van de altaars valt op.

Yap Kongsi Tempel George TownOok de Yap Kongsi Tempel staat midden in George Town

Hean Boo Thean Kuan Yin Tempel en de Clan Jetties van George Town

De Hean Boo Thean Kuan Yin Tempel is de vrolijk gekleurde tempel van de Clan Jetties in George Town. Vanaf de tempel kijk je mooi uit over de het water en de Clan Jetties, met in de verte de haven en stedelijke hoogbouw. De Clan Jetties zijn de houten steigers waaraan de Chinese migranten een paar eeuwen terug hun houten huizen bouwden. Door op het water te leven hoefden ze geen belasting te betalen. Die regel is er tot de dag van vandaag gebleven en zo wonen deze mensen nog altijd super goedkoop.

Sommige van de jetties worden druk bezocht door toeristen. De Chinezen hebben ook hier een enorme handelsgeest en souvenirwinkeltjes staan aan de bekende Chew Jetty zij aan zij. De minder bekende jetties zijn eigenlijk sfeervoller, net als de wijk rondom de Hean Boo Thean Kuan Yin Tempel. Deze huizen staan niet aan steigers, maar hebben wel dat heerlijk dorpse karakter en van die smalle straatjes. Je vindt in deze wijk ook over kleine, lokale straatstalletjes en restaurantjes aan huis, super dus om een bezoek aan de jetties en de Hean Boo Thean Kuan Yin Tempel rond lunchtijd te plannen. Bereid je voor om op de altaars een verzameling bijzondere beelden aan te treffen. Geen idee van hun betekenis.

Hean Boo Thean Kuan Yin Tempel Clan JettiesDe Hean Boo Thean Kuan Yin Tempel bij de Clan Jetties

De tempel die wij niet bezochten: de Snake Temple

In de Snake Temple, ofwel de slangentempel, worden sinds jaar en dag slangen gehouden. Deze vroeg 19e eeuwse tempel vind je een heel eind buiten George Town, vlakbij het vliegveld van Penang. De tempel is opgericht ter ere van Chor Soo Kong, die veel goede dingen deed, zoals mensen genezen en slangen een goed thuis geven. Na de bouw van de tempel zouden slangen uit zichzelf op deze plek af komen. De laatste jaren is dit schijnbaar een beetje een toeristenkermis geworden. Er worden steeds meer giftige slangen gehouden, waarbij het gif steeds wordt afgetapt om ongelukken te voorkomen. Mensen tillen de slangen op om selfies te maken. Wij weten niet precies wat we zullen aantreffen en slaan deze tempel over.

Dit zijn de tempels die George Town wat mij betreft een nóg leukere stad maken! Ben jij er geweest en heb je nog andere tempels bezocht?

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Azië blogs, of kies een andere bestemming »

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *