Zien en doen Kuching

Zien en doen in Kuching – tips en bezienswaardigheden voor een week

Er is genoeg te zien en doen in Kuching en omgeving om jezelf een week te vermaken. De hoofdstad van Sarawak, op Maleisisch Borneo, staat bekend als de kattenstad. Binnen de stadsgrenzen heb je de meeste bezienswaardigheden van Kuching in een dag wel gezien. Je kunt echter schitterende dagtrips maken, naar Permai Rainforest bijvoorbeeld, of naar Senenggoh, om Orang-Oetans te zien. Binnen een uur rond de stad ben je in een compleet andere wereld. Ook Bako National Park is vanuit Kuching in een uur bereikbaar. Toch is het een aanrader hier minimaal één overnachting te doen. In dit blog deel ik mijn tips voor de mooiste bezienswaardigheden rond Kuching.

Start sightseeing in Kuching bij de grote kat en Jalan Padungan

Kuching is de kattenstad van Maleisië. Dat is direct te zien bij de Padungan rotonde, waar een enorme kat staat. Behalve deze enorme kat, staan in Kuching nog heel veel andere kattenbeelden, leuk voor kinderen om ze allemaal te zoeken. Dit is de perfecte plek om een rondje sightseeing door Kuching te starten. Van hieruit loop je Jalan Padungan is, een straat sfeervolle, koloniale gebouwen waar onderin allemaal winkeltjes gevestigd zijn.

Jalan Padungan- KuchingWij starten sightseeing en hebben een leuke ontmoeting op Jalan Padungan

Wij ontmoeten er een oude man, bij de winkel waar we wat lokale lekkernijen kopen. Hij is echt een typetje. Hij vertelt onze oudste minstens 10 minuten lang over de belangrijke dingen in het leven. Hij laat haar zien hoe hij zo oud en toch zo fit kan zijn: door elke dag te bewegen. Ondertussen ratelt hij maar door, tot groot vermaak van de omstanders. Als we eindelijk afscheid hebben weten te nemen, vervolgen we onze weg tussen een mix van koloniale laagbouw en hele moderne hoogbouw.

Waterfront Kuching en Sarawak state assembly: overdag en ‘s avonds

Jalan Padungan gaat aan het einde over in “Waterfront”, de promenade langs de Sarawak rivier. Dit is dé plek om even langs te struinen, bootjes te kijken en te genieten van het uitzicht op het gebouw van de Sarawak state assembly, het coolste regeringsgebouw van het land. Aan de Waterfront promenade is altijd wel wat te beleven. Je kunt een bezoek brengen aan de Indiase moskee, die op het water staat, of de sierlijke Darul Hana brug oversteken. Ook bieden verschillende bedrijfjes boottochten over de rivier aan. Wij vinden “Waterfront” en de Darul Hana brug in de avond het leukst. Dan is alles verlicht met van kleur veranderende lampen. Op de nightmarket rond de brug kun je lekkere hapjes proberen voor weinig.

Waterfront Kuching met Darul Hana brug en Indiase moskeeHet levendige Waterfront Kuching met Darul Hana brug en Indiase moskee

Tempels en moskeeën van Kuching

Midden op een drukke kruising, omgeven door moderne, hoge gebouwen, staat de oude Chinese Tua Pek Kong Temple. Deze tempel is een oase van rust in het drukste deel van het centrum van Kuching. De draken en andere beelden op het dak zijn lekker kleurrijke, maar van binnen is de tempel niet heel speciaal. Even om de hoek staat de Hong San Si temple, met een minstens even kleurrijk dak en heel veel Chinese lampionnetjes. Bijzonder hoe sereen ook hier de sfeer is, zodra je binnenstapt.

Eén van de meest sprookjesachtige gebouwen van heel Maleisië is de Kuching city mosque. De combinatie van de roze onderkant, met de gouden koepeltjes op het dak en het prachtige uitzicht over de Sarawak rivier is fantastisch. In de tuin is een oude begraafplaats, die wat mij betreft het mooiste uitzicht op de moskee en Kuching zelf heeft. Een kijkje binnen slaan we over, want daar moet blijkbaar eerst iemand toestemming voor geven, die dan gebeld moet worden. Wij geloven het wel; het is zó ook al mooi.

Chinese Tempels en Kuching City MosqueChinese Tempels en de Kuching City Mosque

Borneo cultures museum in Kuching

Eén van de bezienswaardigheden van Kuching waar we vooraf geen enorm hoge verwachtingen van hebben, is het Borneo cultures museum. het nieuwe gebouw is erg aantrekkelijk is, in dezelfde stijl als het regeringsgebouw op de oever van de Sarawak rivier. Toch vallen ook de meer moderne musea in Azië soms echt tegen. Dat is bij het Borneo cultures museum absoluut niet zo. Het eerste deel is vooral gericht op het beschermen van de mooie natuur van Borneo en super interactief. Onze kinderen gaan direct aan de slag om afval te verminderen, water in goede banen te leiden en de natuur een handje te helpen.

De andere afdelingen van het museum laten schitterende sieraden, hoofddeksels en andere (kunst-)voorwerpen zien, omgeven met beelden en geluid uit de gebieden van Borneo waar ze vandaan komen. Er wordt veel geschiedenis verteld, aan de hand van interactieve displays. Voor we het weten zijn we bijna 3 uur verder!

Borneo cultures museum KuchingBorneo cultures museum is een niet te missen museum in Kuching

Street art en “fun” musea in het centrum van Kuching

In een stad met zoveel cultuur en overal in de directe omgeving een overdaad aan groene natuur, is het haast verrassend dat je ook zoveel coole street art kunt vinden. In de omgeving van het bekende Carpenter Street zie je veruit de meeste kunstwerken op de muur. De orang-oetan op het voormalige Singghasana Lodge hostel is de bekendste. Er lijken steeds meer nieuwe werken bij te komen. Ons favoriete hoekje is dat aan de Westkant van India street, met volop dieren en inwoners van Borneo afgebeeld.

Nog twee onverwachte bezienswaardigheden in Kuching zijn het upside down house en het kattenmuseum. Dat eerste is vooral een Insta-museum, zoals er tegenwoordig in elke stad wel eentje lijkt te zijn. Je maakt in de verschillende ruimtes foto’s van jezelf, ogenschijnlijk op de kop hangend aan het plafond in verschillende settings. We hebben er een uur dikke lol gehad. In het kattenmuseum zijn vooral veel beeldjes, schilderijen en foto’s van katten te zien.

Street art KuchingOveral vind je gave street art in Kuching

Lekker eten op 1 van de weekend markets of in een fijn restaurant

Net als in buurland Thailand, vind je ook in Maleisië overal weekend markten, waar je heerlijk kunt struinen tussen lekkere hapjes, vers fruit en hebbedingetjes. De Pasar Satok weekend market is een minder bekende weekend markt, buiten het centrum van Kuching. Dit is een heerlijk lokale gebeurtenis, met heerlijk eten en veel lokale bezoekers. Toeristen kom je hier niet of nauwelijks tegen.

Net als in Georgetown, op het Maleisisch schiereiland, staat ook Kuching bekend als een plek met veel goede restaurants. Ga je voor makkelijk én goedkoop, dan zijn de foodcourts in de winkelcentra ideaal. Wij kiezen graag voor wat meer lokale en sfeervollere plekken. Onze favoriete eetgelegenheid in Kuching, met een mix van locals en toeristen, is Lau Ya Keng foodcourt. Alleen al de ambience is super, rondom een eeuwenoud theater, tegenover een tempel, als decor eet je typisch Maleisische gerechten, zoals de Laksa. De saté hier is echt Goddelijk. Ook verderop in Carpenter street zitten een aantal erg goede restaurantjes.

Lekker eten KuchingLekker eten op de weekend markets en in het centrum van Kuching

Dagtrip Kubah NP en night walk Kubah of Mount Singai

Op slechts een halfuurtje van Kuching is Kubah national park dé plek als je gave kikkers en andere kleine jungledieren wilt zien. Die zie je echter vooral ’s nachts. Daarvoor moet je vooraf een gids regelen. Kom je overdag, dan schijnt de wandeling naar de waterval erg mooi te zijn. Je kunt daat ook een duik nemen. Helaas is het pad afgesloten tijdens ons bezoek aan Kuching, vanwege een omgewaaide boom. Onze nightwalk doen we in de voetheuvels van Mount Singai, omdat onze gids die omgeving beter kent dan Kubah. Haar familie woont hier namelijk en ze nodigt ons uit om voor de nightwalk eerst een hapje mee te eten.

Tijdens onze rit naar Mount Singai begint het keihard te plenzen. Het landschap is hier niet voor niets zo mooi groen natuurlijk. Gelukkig wordt het een uurtje later weer droger, maar door de regen verschuilen veel dieren zich onder de bladeren. Onze wens om eindelijk een echte tarsier te zien, wordt dan ook niet vervuld. In het Rainforest Discovery Center in Sepilok hebben we dat geluk ook al niet. Wel zien we verschillende coole kikkers, een prachtige hagedis, een salamander, spinnen en een enorme duizenpoot. Wandelen door de jungle is altijd een avontuur, zeker een aanrader om in elk geval één keer te doen tijdens je verblijf op Borneo.

Kubah national park nightwalkDoe zeker een nightwalk in de omgeving van Kuching, bijvoorbeeld in Kubah national park

Dagtrip vanuit Kuching naar Sarawak Cultural village en Damai Beach

Een dagtrip vanuit Kuching die onze verwachtingen echt overtroffen heeft is die naar Sarawak Cultural village. Wij dachten hier aan een paar uurtjes wel genoeg te hebben, maar zijn er uiteindelijk van opening tot bijna sluiting geweest. Alleen al de setting, midden in de fantastische, bergachtige, groene natuur is geweldig mooi. Ik zou er uren naar kunnen kijken. Rond een klein meer zijn de huizen van de stammen van Sarawak nagemaakt. In elk huis bezoek je één of meer bewoners van de bewuste stam. Ze vertellen je alles over hun cultuur, terwijl in de huizen gebruiksvoorwerpen en inrichting te zien zijn zoals in de dorpen verspreid door Sarawak. Tegenwoordig zijn de echt traditionele dorpen steeds zeldzamer. Je moet daarvoor ver van Kuching zijn en soms diep de jungle in reizen.

In het Sarawak Cultural village kun je niet alleen de typische woonruimte van al deze stammen zien. Je kunt ook meedoen aan spellen die de bevolking speelt, een voorstelling met traditionele dansen bezoeken en heerlijk eten in het restaurant. Dit is echt één van mijn favoriete uitjes rond Kuching. Het meest indrukwekkende woonhuis was voor ons dat van de koppensnellers. De rijke cultuur en fascinerende traditie van het koppensnellen blijft interessant.

Sarawak Cultural villageHet Sarawak Cultural village is een geweldige dagtrip vanuit Kuching

Eigenlijk waren we van plan in de middag te zwemmen in zee, tegenover het Sarawak Cultural village. Daar is namelijk Damai beach, één van de mooiste stranden in de omgeving van Kuching. Omdat we pas tegen het eind van de middag kunnen oversteken naar het strand, komt er van zwemmen niet zo heel veel meer. De meiden spetteren nog wat en we bouwen zandkastelen. Als we naar de parkeerplaats lopen waar onze bestelde taxi komt, zien we een hele troep Zilverlangoers door de bomen springen. Er zijn een aantal moeders met jonkies bij. Zo gaaf om te zien hoe ze achter elkaar aan springen, zelfs de moeders met baby’s en hoe ze van de blaadjes eten. De flora en fauna van Borneo is echt geweldig.

Bij Damai beach, direct aan het strand, is ook een resort. Je kunt hier ook als niet-gast mountainbikes huren voor een tochtje over het terrein rondom. En de horeca naast het resort is prima voor een hapje en een drankje. Ook een schitterende plek om een nachtje (of meer) te slapen trouwens!

Damai beachresort en Damai BeachBij Damai beachresort en Damai Beach komen de Zilverlangoers op bezoek

Om bij Sarawak Cultural Village, Permai Rainforest reserve (zie volgende tip) en Semenggoh (de tip daarna) te komen, kun je gewoon een Grab taxi bestellen in Kuching. Voor de terugweg is dit een beetje een gokje: zo ver buiten de stad zijn maar weinig taxi’s beschikbaar. Aan jou of je het risico wilt nemen, maar mijn ervaring is dat je in Azië nooit ergens blijft staan zonder vervoer. Wij hebben zelfs elke keer binnen 5 minuten een taxi gehad.

Dagtrip Permai rainforest reserve met resort en waterval wandeling

Het Permai Rainforest Reserve ligt op nog geen kilometer afstand van Damai beach en Sarawak Cultural Village. Toch hebben wij een aparte dagtrip naar Permai rainforest reserve gemaakt. Een wandeling naar de watervallen hier in de jungle is qua tijd echt niet te combineren met het Cultural village én het strand.

Sarawak Cultural village KuchingPermai Rainforest Reserve ligt naast Sarawak Cultural village, in dezelfde mooie omgeving

Wat dat betreft is het misschien helemaal geen gek idee om hier een paar dagen te verblijven. Er is hier een eigen resort, ook aan het strand gelegen, maar tegelijkertijd ook aan de rand van de jungle. Het Permai Rainforest resort heeft bovendien een aantal gave boomhutten te huur! Het is zeker geen luxe en de prijs-kwaliteitsverhouding schijnt ook wat scheef te zijn. Je betaalt hier echt voor de locatie. En laten we eerlijk zijn: die locatie is er één uit duizenden, toch?! Het resort heeft geen echt zwembad, maar wel een jungle-pool, een natuurlijk zwembad aan de rand van jungle en strand.

Om te wandelen in het Permai Rainforest reserve, betaal je een paar euro entree bij de ingang van het Permai Rainforest resort. Je mag dan gebruik maken van de faciliteiten van het resort en wandelen in de jungle. Wij maken de relatief eenvoudige, maar toch soms best avontuurlijke wandeling naar de waterval. In totaal zijn we een kleine anderhalf uur aan het lopen, exclusief de stop bij de waterval. In de waterval kun je lekker even afkoelen, maar de klim naar boven om terug te lopen naar het resort is best pittig, zeker bij de tropische warmte van de jungle.

Permai rainforest reservePermai rainforest reserve

Er is ook een langere en nog avontuurlijkere wandeling naar de “Blue Pool”. Afhankelijk van het seizoen is de “pool” blauwer of minder blauw en kun je er wel of niet in zwemmen. Reken op minimaal 4 uur om naar de Blue Pool heen en terug te wandelen (en ook even te zwemmen) en neem genoeg muggenspray en water mee. Je gaat hier echt de jungle in. Wij vinden het rondje naar de waterval en daarna lekker zwemmen in zee voldoende.

Dagtrip naar Semenggoh Wildlife Centre en Annah Rais Bidayuh longhouse

Een andere dagtrip vanuit Kuching is die naar Semenggoh Wildlife Centre, waar je een grote kans hebt om Orang-Oetans te zien. Binnenkort volgt daar een uitgebreid blog over. Je kunt nu al meer lezen over Semenggoh in mijn blog over waar je het beste Orang-Oetans kunt spotten op Borneo.

Semenggoh Sarawak Orang-Oetans zienIn Semenggoh Wildlife Centre is de kans groot dat je Orang-Oetans ziet

Heb je geluk, dan zie je direct in de ochtend Orang-Oetans en kun je daarna je dagtrip vervolgen naar Annah Rais Bidayuh Longhouse. Dit is één van de bekendste longhouses in Sarawak. Wij zijn hier niet naartoe geweest, omdat het me te toeristisch en weinig authentiek leek. Het is wel dé plek om een longhouse te zien, als je weinig tijd hebt om naar één van de meer afgelegen dorpjes in de jungle te reizen. Ik zou graag eens terug gaan en een paar dagen in een meer traditioneel longhouse doorbrengen, diep in de jungle.

Meerdaagse trip naar Bako National Park

Eén van de bezienswaardigheden bij Kuching die je écht niet mag missen is Bako National Park. Ik heb daar eerder een uitgebreid blog over geschreven, inclusief tips over hoe je de meeste dieren kunt spotten. Als het éven kan, blijf dan minimaal 2 nachten in Bako National park slapen. Zo heb je de meeste kans om wildlife te spotten.

dieren in het kamp Bako national parkDieren spotten in Bako National Park: ga liever langer dan één dag

Accommodatie Kuching

Wij hebben wat buiten het centrum van Kuching geslapen, in een appartement in een woonwijk. Wij vonden het heerlijk rustig, op onze lange reis door Azië even in een “echt huis” te kunnen wonen, buiten de drukte van het centrum. Kies je voor dit appartement, dan slaap je in dezelfde wijk, maar ook nog eens mét infinity pool op het dak. Tijdens een kortere reis zou ik eerder voor een sfeervol guesthouse zoals deze, in het centrum van Kuching gaan.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Azië blogs, of kies een andere bestemming »

2 reacties op “Zien en doen in Kuching – tips en bezienswaardigheden voor een week

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *