Taman Negara is het bekendste nationaal park van Maleisië. Dat is niet voor niks. Taman Negara nationaal park is één van de oudste tropische regenwouden in de wereld. Ben je in Maleisië, dan kun je een bezoek aan dit park eigenlijk niet overslaan. Ook wij willen dat indrukwekkende regenwoud graag zien. Ik vertel wat wij de moeite waard vonden om te zien en doen in Taman Negara. Ik deel al mijn tips om het meeste uit je verblijf in Taman Negara te halen, zodat jij ook maximaal geniet van de bekendste jungle van Maleisië.
Belangrijkste tip voor bezoek Taman Negara nationaal park
Laat ik direct maar in huis vallen met mijn belangrijkste tip voor een bezoek aan Taman Negara: blijf als het even kan minimaal 1, maar liever 2 of 3 nachten slapen in het nationaal park. Heb je weinig tijd en wil je toch graag één van de primaire regenwouden van de wereld ervaren? Dan kun je met een dagtrip vanuit Kuala Lumpur een aardig beeld krijgen. Het is echter een lange dag. Voordeel is wel dat alles voor je geregeld wordt en je op een comfortabele manier naar alle hoogtepunten van het park wordt gebracht.
Plan genoeg tijd in Taman Negara om de jungle te verkennen
Heb je minimaal 2, maar liever 3 nachten te besteden? Dan is het veel fijner om te overnachten in het nationaal park. Alleen al de geluiden van de jungle om je heen zijn heel bijzonder in de nacht. Cicades doen hun best om het hardste geluid te maken, de wind laat de bladeren van al dat groen mysterieus ritselen. Is die schim nou een tapir, of een wild zwijn? De enige slaapgelegenheid die écht in het nationaal park ligt, is Mutiara Taman Negara. Het resort is behoorlijk prijzig, maar je slaapt dan wel écht aan de rand van de jungle. Je bent dan direct al op de startplek van de bekendste wandelingen door Taman Negara. Je kunt makkelijk in de avond nog naar een wildobservatieplek lopen of ’s ochtends in alle vroegte het park in lopen.
Een heel stuk voordeliger en op steenworp afstand van de oversteek naar de “Park Headquarters” is dit persoonlijke en gastvrije guesthouse. Boek wel op tijd, want ze hebben er maar 2 kamers. Hebben ze geen plek meer, dan is dit een super alternatief, met 3 nieuwe en comfortabele kamers.
Mutiara is qua lokatie de ideale plek om Taman Negara te verkennen
Wat je verder moet weten voor je Taman Negara bezoekt
Kom je naar Maleisië om wilde dieren te zien? Kies liever een ander nationaal park! Op Borneo kun je relatief eenvoudig de meest uiteenlopende apensoorten, wilde zwijnen, heel veel tropische vogels, krokodillen en met een beetje geluk Orang-Oetans en dwergolifanten zien. In Taman Negara zijn de meeste dieren vertrokken naar de rustige delen van het nationaal park. De kans dat je als toerist één van de neushoorns, olifanten of tijgers ziet is vrijwel nul. Naar Taman Negara kom je voor de ervaring om in de jungle te lopen, gigantische bomen en het echte, oude regenwoud te zien. Met wat geluk zie je in de vroege ochtend of de late middag een Neushoornvogel of zelfs in de schemering een tapir. Ook de Makaken laten zich geregeld zien. Die zijn hier gelukkig niet zo brutaal als bijvoorbeeld in Bako Nationaal Park op Borneo.
Het grote voordeel van Taman Negara is dat het regenwoud hier heel toegankelijk is. Je reist naar het dorp Kuala Tahan en betaalt 1 Ringgit om in één van de bootjes naar de overkant van de rivier gebracht te worden. Voor nogmaals 1 Ringgit en 5 Ringgit camera-kosten mag je het park in. Kom een beetje op tijd (in elk geval voor 9 uur) als je niet te lang in de rij wilt staan om je te registreren en je entree te voldoen. De kaartverkoop opent om 8 uur en de Canopy Walk om 9 uur.
Met de veerboot van Kuala Tahan naar Taman Negara
Wil je de Canopy walk (boomkroonpad) doen in Taman Negara? Koop dan direct bij dezelfde balie je tickets. Deze zijn niet meer te koop bij de Canopy walk zelf. Heb je geen kaartje gekocht en toch de flinke klim naar de start van het pad gemaakt? Dan moet je helemaal terug!
Canopy Walk – highlight van Taman Negara
Niet al te ver vanaf de ingang van Taman Negara vind je één van de highlights van het park. De Canopy walk, ofwel het boomkroonpad, is een wandeling op hoogte. Je loopt over ongeveer tien hangbruggen, die hoog in de bomen zijn gevestigd. Ooit had je vanaf deze Canopy Walk schijnbaar ook een schitterend uitzicht over het heuvelachtige gebied rond dit boomkroonpad. Inmiddels zijn de takken in de boomkronen gegroeid en is er van echt uitzicht weinig sprake meer. Sommige mensen zien vogels en Makaken in de boomtoppen, een enkeling zelfs Gibbons! Helaas zien wij, net als de meeste mensen, helemaal geen dieren. Wel is het natuurlijk nog steeds spannend om op zo’n grote hoogte dwars door het bladerdak van de jungle te lopen. De touwbruggen wiebelen wat heen en weer, wat het extra avontuurlijk maakt.
De Canopy Walk wordt geroemd als dé highlight van Taman Negara
Vanaf de ingang van het park loop je via een planken pad naar de Canopy Walk. Onderweg zien wij een grote varaan, een specht en een aantal prachtige vlinders. We horen heel veel vogels, maar ze laten zich bijna niet zien. Ons idee om ’s ochtends vroeg in alle rust over de Canopy Walk te lopen en zo misschien nog wat meer dieren te zien mislukt hopeloos. De medewerkers van het pad komen pas na 9 uur boven en beginnen dan met elektrische bladblazers de dorre bladeren weg te blazen. “For your safety!” We zien overal eekhoorns door het bladerdak wegschieten naar een rustigere plek. Tegen de tijd dat wij onze eerste stap op de eerste hangbrug zetten is het uitgestorven qua dieren. Als we weer op de grond staan worden we dan ineens wel bekogeld met takjes. Blijken de Makaken boven ons hoofd te zijn gaan zitten.
Wandelroutes in Taman Negara nationaal park
De wandeling naar de Canopy Walk is een eenvoudige, over een planken pad, met alleen een klein stukje klimmen over trappen. Kom je de Canopy Walk naar beneden, dan kun je in een paar minuten terug lopen naar de voet van de heuvel waar de klim begon. Doe je dezelfde klim van ongeveer 10 minuten nogmaals, dan kun je bij de afslag naar de Canopy Walk ook verder door klimmen, naar Bukit Teresek. Vanaf deze heuvel heb je een schitterend uitzicht over de beboste heuvels van het nationaal park.
De wandeling naar Bukit Teresek is relatief eenvoudig
Vanaf Bukit Teresek kun je rechtsomkeert maken en dezelfde weg terug lopen, maar leuker is het om via één van beide alternatieve routes af te dalen naar Lubuk Simpon. Dit plekje bij de rivier is super fotogeniek en er is een strandje om te chillen. Vaak hangt in deze omgeving een groepje Makaken rond. Ook zien wij er verschillende mooie vogels, waaronder één Neushoornvogel. Van hieruit loop je in een klein half uurtje terug naar de ingang van het park. Over dit rondje doe je ongeveer 4 uur, inclusief een stop bij Bukit Teresek en één bij Lubuk Simpon.
Je kunt er ook voor kiezen om alleen de Canopy Walk te doen (1 tot anderhalf uur retour), alleen Bukit Teresek (2 uur retour) of alleen Lukuk teresek (1 uur retour). Wil je een meer uitdagende route lopen en verder de jungle in? Dan zul je bij één van de bureautjes in het dorp een gids moeten regelen. Het is niet toegestaan om andere routes te lopen zonder gids.
Er zijn in Taman Negara verschillende korte wandelroutes
Met een bootje door de jungle naar Lata Berkoh
Heb je geen zin om te wandelen, maar wil je toch één van de mooiste stukjes van Taman Negara zien? Dan kun je bij het witte gebouwtje bovenaan de trappen naar de aanlegsteigers een boot regelen om het regenwoud in te gaan. Je kunt ook bij één van de tourbureautjes terecht. Prijzen zijn overal gelijk en per boot voor maximaal 4 personen best hoog voor Aziatische begrippen. Toch is de tocht naar Lata Berkoh zeker de moeite. Je passeert prachtig regenwoud, met enorme bomen, soms half over de rivier hangend. Er zijn verschillende stroomversnellingen, zo nu en dan best spannend om al wiebelend tegenin te varen. Ben je met minder dan 4, probeer dan om een boot te delen.
In ongeveer 3 kwartier vaar je stroomopwaarts. Wij zien onderweg veel vogels: een Neushoornvogel, minstens 5 IJsvogels, een Breedbekvogel en een Visarend. De laatste 10 tot 15 minuten naar Lata Berkoh moet je lopen. Dat is zeker geen straf, want de uitzichten over de rivier zijn super. Ook hier staan indrukwekkende bomen langs de waterkant. Uiteindelijk kom je bij een waterval / stroomversnelling waar je een verkoelende duik kunt nemen.
Een Neushoornvogel en enorme bomen bij de Lata Berkoh stroomversnelling
Vind je de boot echt te duur, dan kun je ook vanaf de ingang van Taman Negara helemaal naar Lata Berkoh lopen. Je doet zo’n 3 tot 4 uur over de avontuurlijke route. Ga je niet te laat op pad, dan is de kans groot dat je op de terugweg (eventueel tegen betaling) met een boot mee terug kunt varen. Kies je toch voor de boot, dan stop je ook bij de “Fish Sanctuary”, waar de eerder bedreigde vissoorten worden gekweekt en uitgezet. Verder leg je onderweg aan om een kijkje te nemen bij één van de dikste en grootste bomen in het nationaal park. Hij is zo’n 90 meter hoog en je hebt minimaal 20 mensen nodig om de boom te kunnen omarmen.
Night walk of night jeep safari
Een spannende manier om meer dieren te zien in Taman Negara is om mee te gaan met een night walk of met een night jeep safari. Veel dieren slapen overdag en zijn in het donker actief. Spinnen, schorpioenen en slangen kom je geregeld tegen. Zo nu en dan zie je ook een kameleon of bijzondere hagedis. Met een beetje geluk kun je ook wilde zwijnen, een stekelvarken of de Slow Loris zien, een schuw diertje met van die schattige, grote ogen.
De Lata Berkoh boottocht en night walk in Taman Negara
Ga je mee met de night jeep safari, dan rijd je niet door het echte nationaal park, maar ga je op pad aan de andere kant van de rivier. Je rijdt eerst een stukje over de verharde weg, waarna je ook offroad in de palmplantages gaat zoeken naar dieren. Tijdens de jeep safari verken je een veel groter gebied. Je hebt daardoor ook meer kans om (grotere) dieren te zien. Tijdens één van onze wandelingen langs de doorgaande weg zien wij een dode Luipaardkat langs de kant liggen. Het lijkt erop dat het beestje aan ouderdom is gestorven en niet is aangereden. Het vertelt ons in elk geval dat dit soort katachtigen wel in deze omgeving wonen. Ook dwergherten en wilde zwijnen worden geregeld gespot tijdens een night jeep safari.
Orang Asli dorpjes en “Rapid shooting”
Eén van de tours die veel gepromoot wordt op het moment dat wij in Taman Negara zijn, is de combinatie van het bezoeken van een “Orang Asli dorpje en “Rapid Shooting”. De Orang Asli zijn de oorspronkelijke bewoners van Taman Negara, die nog altijd nomadisch leven. Zij bouwen eenvoudige, tijdelijke nederzettingen. Twee daarvan zijn meer permanent, omdat zij deels leven van de inkomsten van het toerisme. Tijdens de tours laten de leden van de Orang Asli stam je één van die twee dorpjes zien hoe ze vuur maken en hoe ze jagen. Het voelt voor mij als een erg toeristische activiteit die weinig authentiek is. Wat ik erover kan vinden in Google en op een aantal platformen over Maleisië bevestigt dit gevoel. Wij besluiten deze tour over te slaan, ook al klinkt “Rapid Shooting” wel heel tof voor de kinderen. Je gaat in een bootje opzettelijk scheef tegen de stroomversnellingen in, waardoor je kletsnat wordt.
De stroomversnellingen van Taman Negara zijn leuk voor het zogenaamde “Rapid Shooting”
Een populaire tour met overnachting, waarbij je wat dieper de jungle in gaat is die naar de Kepayang Besar grot. Je neemt een matje en drinkwater mee en slaapt in een enorme grot, midden in het regenwoud.
Vergroot je kans om dieren te zien in Taman Negara
Vind je dat je na je wandelingen en de night walk of night jeep safari nog niet genoeg dieren hebt gezien in Taman Negara? Dan kun je naar één van de wildobservatieplekken gaan. Bumbun Tahan is de meest toegankelijke, maar wel degene waar de kans het kleinst is om dieren te zien. Vanwege de grote aantallen bezoekers is er hier vaak meer geluid en daarom laten dieren zich niet snel zien. Bumbung Kumban en Bumbung Tabing zijn een stukje verder weg. Lopend ben je voor de eerste zeker 6 uur onderweg, voor de tweede 3 uur. Je kunt je ook een heel eind laten brengen met de boot, waardoor beiden binnen 2 uur bereikbaar zijn. Vanwege de meer afgelegen positie van deze wildobservaties moet je wel blijven overnachten. De omstandigheden zijn primitief, dus alleen voor avontuurlijke reizigers.
Wil je meer dieren zien, dan moet je dieper de jungle in: lopend of met de boot
Houd je van vogels, dan kun je in Hornbill valley naar het schijnt je hart ophalen. Deze plek is net buiten het nationaal park en niet lastig bereikbaar, maar je hebt wel vervoer en een gids nodig die je er naartoe brengt. Behalve Neushoornvogels schijnen er ‘s ochtends veel andere vogels te zijn.
Een hapje en drankje bij de drijvende restaurantjes
De leukste plek om te eten in Taman Negara zijn de verschillende drijvende restaurantjes in de rivier. Over de loopplank balanceer je van de kade naar je tafel. Wij hebben 4 verschillende restaurantjes uitgeprobeerd en de uitgebreide kaart en vlot gecreëerde, overheerlijke gerechten van “Family Restaurant” bevallen ins het beste. Er is ook een restaurantje wat verder naar links, super gedecoreerd met kleurrijke orchideeën waar we één keer erg goed ontbijten. Helaas is het de rest van ons verblijf in Taman Negara gesloten, maar we waren er graag nog een keer terug gegaan. Overigens zijn de prijzen van al deze restaurantjes een stuk vriendelijker voor de portemonnee dan je wellicht van deze locatie zou verwachten. Heerlijk dus, om nog een drankje te bestellen, terwijl de zon boven de jungle onder gaat. En nog één.. en nog één. 😉
De drijvende restaurantjes in Taman Negara zijn een mooie plek vor een hapje en drankje
Hoe naar Taman Negara nationaal park te reizen
Van waar in Maleisië je ook naar Taman Negara reist, je zult altijd moeten overstappen in Jerantut. Vanuit Kuala Lumpur zijn er 4 dagelijkse bussen naar Jerantut. Vanuit Kuantan (als je van Tioman, Redang of de perhentians komt) zijn er slechts 2. Check dus een paar dagen voor vertrek de vertrektijden en koop alvast je buskaartje online. Zo weet je zeker dat je een stoel hebt. In Jerentut staan bij het busstation tussen 10 en 5 minibusjes te wachten op reizigers. Ook taxichauffeurs proberen klanten te vinden. Prijzen van zowel de minibusjes als de taxi’s zijn onderhandelbaar. In ons geval gingen ze tegen elkaar opbieden en gingen we uiteindelijk voor 70 Ringgit met de taxi naar Taman Negara.
Vanuit Kuala Lumpur bieden Han travel en NKS ook een bus-boot combinatieticket aan. Je reist dan tot Kuala Tembeleng Jetty, ten noorden van Jerantut, met de bus. Daar stapt je over op de boot. De boottocht schijnt prachtig te zijn, direct een eerste kennismaking met Taman Negara. In 3 uur tijd vaar je naar Kuala Tahan, het dorpje bij de hoofdingang van Taman Negara. Wij komen van Redang en zijn pas om half 5 ’s middags in Jerantut. Die bootreis houden we dus op de wensenlijst voor een volgende keer.
De jungle van Taman Negara is één van de meest indrukwekkende van Maleisië
In Maleisië kun je ook heel goed een auto huren. Wegen zijn meestal goed, zeker voor Aziatische begrippen. Op die manier ben je veel flexibeler en kun je in 3 of 4 uur zelf naar Taman Negara rijden. Kies wel een betrouwbare verhuurder, zonder verborgen extra kosten achteraf.
Kies je reistijd voor Taman Negara wijs
In de jungle van Taman Negara zijn er 3 seizoenen: warm en nat, heet en droog en heel heet en droog. Het regenseizoen is meestal van ergens in oktober tot ongeveer februari. In die maanden kun je Taman Negara beter niet bezoeken. De rivier verandert dan in een woeste, brede massa water. Paden zijn glibberig en langere trekkings zijn meestal niet mogelijk. Veel accommodaties en restaurants sluiten in die periode. Soms wil het regenseizoen nog weleens een paar wegen langer duren, dus maart is een beetje een onzeker maand wat neerslag betreft.
Mei en juni zijn de heetste maanden. Nou is het door de hoge luchtvochtigheid altijd al best pittig wandelen in het regenwoud, maar met temperaturen van boven de 35 graden kan het echt zwaar zijn. Het best geschikt qua temperatuur en neerslag zijn de maanden juli tot en met september. Meestal zijn juli en augustus wel het drukst, vanwege de zomervakanties in Europa. Vanwege al bovenstaande factoren zijn april en september de beste maanden om Taman Negara te bezoeken.
Zou jij Taman Negara willen bezoeken, of ben je er al eens geweest? Of kies jij liever voor het veel rustigere, minder bezochte Belum-Temenggor, waar Cindy een aantal dagen doorbracht in , Belum Eco Resort? Wist je dat je Taman Negara heel makkelijk combineert met de Cameron Highlands? Van daaruit kun je dan weer doorreizen naar George Town, een Unesco stad waar je opmerkelijk veel mooie tempels vindt.
Taman Negara stond al op mijn wishlist voor als wij ooit door Maleisië gaan reizen. Jouw blog sla ik dan ook zéker op omdat het vol goeie tips staat. Een neushoornvogel hoop ik er ook te spotten, dat klinkt alleen al onwijs tof!
Wat gaaf om hierover te lezen. Het lijkt me super om aapjes en andere wilde dieren in het oerwoud te zien. Toch zou ik ook wel bang zijn voor grote insecten daar haha. Als ik het zo lees heb je inderdaad wel drie dagen nodig.
Leuk om te lezen! Wij zijn aan het orienteren op een reis naar in het zuidoosten van Azië in het voorjaar. Met natuurparken, dieren kijken, tours. Denk dat deze bestemming ook wel op de lijst kan. Sowieso biedt jouw site veel inspiratie. Alleen moeten we dan nog kiezen 🙂
Wat een prachtige foto’s! Wij bezochten Taman Negara ook tijdens onze eerste verre reis. Wij hebben zoveel niet gezien en de orang asli dan net weer wel haha en dat was inderdaad enorm toeristisch. Ik zou nu heel veel dingen anders aanpakken, dus wil in de toekomst onze reis nog wel eens overdoen en dan ook weer naar Taman Negara gaan. Dan wil ik meer wandelen en die boottocht doen.