Zien en doen in St.Lucia

Zien en Doen in Saint Lucia

Saint Lucia is een klein plaatsje aan de kust van Kwazulu Natal. Het kleine centrum heeft zo’n typische backpackerssfeer, waarschijnlijk door de vele uithangborden en tourbureautjes die je er ziet. Die bureautjes zitten daar niet voor niks. Saint Lucia ligt op een prachtige plek, met heel veel leuke bezienswaardigheden en activiteiten op korte afstand. Ondanks die korte afstanden is een eigen huurauto hier wel heel erg praktisch. Kan je in grote delen van Zuid-Afrika met een combinatie van de BAZ-bus en lokaal vervoer komen, in deze regio gaat dit je niet ver brengen.

iSimangaliso Wetland Park

Het iSimangaliso Wetland Park werd tot 2007 het Greater Saint Lucia Wetlands Park genoemd, maar door de verwarring die ontstond met het gelijknamige eiland in de Caraiben is de naam aangepast. Het park is enorm groot, het gaat helemaal tot de grens met Mozambique en bestaat uit verschillende kleinere parkonderdelen met moerasland, het Saint Lucia meer en een kuststrook met schitterende duinen. iSimangaliso betekent “wonder” in het Zulu. En een wonder is het, met al deze ecosystemen op zo’n relatief kleine oppervlakte.

iSimangalisoiSimangaliso Wetland Park, één van de highlights van Saint Lucia

Cape Vidal

Net ten Noorden van Saint Lucia kom je een slagboom tegen, de entree tot Cape Vidal Nature Reserve, onderdeel van het iSimangaliso Wetland Park of Greater Saint Lucia Wetland Park. Je vindt in dit stukje natuur veel klein wild en heel zeldzaam wordt er eens groter wild gespot. Dat is echter niet waarom wij naar Cape Vidal gingen. Het natuurreservaat is gewoon prachtig. De duinen, begroeid, maar in het noorden ook kale zandduinen, het meer, maar vooral het strand in het Noorden van het reservaat zijn schitterend. Hier heb je kilometers breed zandstrand bijna voor jezelf, zeker in de Zuid-Afrikaanse winter, als de Afrikanen het zelf geen strandweer vinden, maar waar je als Europeaan bij een graad of 25 toch algauw het idee hebt dat het best aangenaam is. Bij kalme zee kun je hier prachtig snorkelen, als het laag water is zie je het koraal deels droog komen te liggen. Let wel op met zwemmen, want je zou het warme zeewater hier soms eens kunnen delen met een haai of twee. In een minuut of 10 rijd je vanuit Saint Lucia naar de entree van Cape Vidal Nature Reserve en eenmaal in het park is het, als je op de geasfalteerde hoofdweg blijft, een klein half uurtje naar het mooie, brede zandstrand in het Noordelijkste puntje.

Cape VidalEen uurtje van Saint Lucia vind je het schitterende Cape Vidal met zijn brede strand

Hippo and Croc Tours

Vanuit Saint Lucia vertrekken dagelijks boten vanaf één van de steigers aan de monding van de rivier, op zoek naar nijlpaarden en krokodillen. Dit is een redelijk toeristische happening, maar eigenlijk eentje die je niet gemist kunt hebben. De beste tijd om aan boord te stappen is 3 uur ’s middags, als de zon langzaam lager zakt en alles in een gouden gloed hult. De krokodillen en nijlpaarden zijn dan ook het actiefst. Wij zagen er een aantal die op het land wat voor zich uit stonden te kijken ineens het water in lopen voor een duik, een geweldig gezicht. Vanwege het grote aantal nijlpaarden is het eigenlijk 100% zeker dat je hier nijlpaarden zult zien. Hoewel er iets minder krokodillen zijn dan nijlpaarden zijn ook deze jongens hier eigenlijk niet te missen. Wij zagen bovendien ook nog een grote varaan, een groep gazelles en heel veel soorten vogels. Het beste kun je een dag voor de tour een bootticket kopen bij één van de vele kantoortjes langs de hoofdstraat.

hippo and croc tourIn Saint Lucia heb je ruime keus aan Hippo and Croc Tours

Strand

Het Cape Vidal strand is bijzonder mooi, maar Saint Lucia heeft zelf ook een heerlijk breed zandstrand dat er ook zeker niet slecht uitziet. Lopend vanuit het dorp ben je er in een kwartier, maar als je de auto neemt kun je net iets verder doorrijden naar de rechterkant, waar je vlakbij de Estuary Boardwalk een heerlijk stukje natuur hebt. Je kunt het strand combineren met een wandelingetje over de Boardwalk, waar je regelmatig zonnende nijlpaarden en soms krokodillen ziet. Voor de sportieve types kun je vanaf dit strand een uur of twee langs de kuststrook wandelen tot aan een scheepswrak wat hier ligt te vergaan. Let wel op dat het niet recent geregend heeft, want dan kun je de riviermonding niet oversteken.

Saint Lucia Estuary Board WalkSaint Lucia Estuary Board Walk

Walvissen spotten

Voor veel mensen is een de zoektocht per boot op zee het hoogtepunt van hun verblijf in Saint Lucia. Vanwege de ruwe zee kan deze excursie echter soms worden afgelast in de winterperiode. Wij hadden sowieso geen interesse, het leek ons met een baby en een peuter niet het meest geslaagde uitje.

Veyane Cultural Village

Wat wel heel geslaagd is met jonge kinderen is een bezoek aan één van Zuid-Afrika’s cultural villages. Wij bezochten er in totaal 3 en Veyane Cultural Village, aan de hoofdweg naar Saint Lucia, was toch zeker de beste die we zagen. Je krijgt een rondleiding door het dorp, met een kijkje in de keuken en bij de sjamaan, maar het leukste voor de kids is dat ze alles mogen uitproberen en de kleurrijke kleding die de Zulu’s dragen mogen passen. Het hoogtepunt was de zang- en dansvoorstelling aan het eind. Al zingend worden allerlei ceremonies en het stokvechten gedemonstreerd en de ritmes van de trommels worden steeds opzwepender. Tenslotte mag je zelf ook nog even proberen mee te dansen als je dat wil.

Veyane Cultural VillageVeyane Cultural Village is maar een paar kilometer buiten Saint Lucia

Hluhluwe-iMfolozi National Park

Net iets verder weg, op een klein uurtje met de auto is Hluhluwe-iMfolozi National Park. Dit heuvelachtige park heeft een uitbundige begroeiing, waardoor het soms lastig is om dieren te spotten, zeker in het natte seizoen, maar het ziet er wel heel mooi uit. Wij zagen er helaas niet superveel wild en hebben er bijvoorbeeld geen enkele olifant gezien. Gelukkig waren we verwend in Kruger, waar we veel groepen olifanten gezien hebben. Anderen hebben hier juist wel grote kuddes olifanten gezien en zelfs leeuwen, een dag voordat wij er waren, dus het is gewoon een kwestie van geluk. Geluk hadden wij ook, want tot 3 keer toe kwamen we op amper een paar meter afstand van een neushoorn en in totaal zagen we hier zoveel neushoorns, dat we voor de laatste 2 niet eens meer hebben afgeremd. Schandalig he?!

Hluhluwe-ImfoloziPrima dagtrip vanuit Saint Lucia: Hluhluwe-iMfolozi National Park

Saint Lucia perfect voor een kleine week

Zo, dat was ‘m dan, een hele lijst aan activiteiten in en om Saint Lucia. Er zijn genoeg mensen die Zuid-Afrika “doen” in een week of 3, 4 en die hier amper 2 dagen te besteden hebben, wat wij heel jammer vinden. Al met al kun je jezelf in Saint Lucia prima vermaken voor een kleine week. Zeker als je in een rustig tempo reist en het land echt wilt ZIEN doe je er goed aan hier minimaal 5 dagen te blijven.

Overnachten in Saint Lucia

Zoals op de meeste plaatsen in Kwazulu Natal is overnachten geen probleem in Saint Lucia. Er is voor elk budget genoeg aanbod. Zelf sliepen wij in een appartement van Ndiza Lodge and Cabanas, waar we haast het gevoel hadden in een hotelkamer-plus beland te zijn. Zelfs de tafel was gedekt alsof we een luxe restaurant binnenkwamen. En dat voor prima prijzen!

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Afrika blogs, of kies een andere bestemming »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *