roadtrip Zuid-Afrika selfdrive

Roadtrip Zuid-Afrika – tips voor selfdrive inclusief safari

Een roadtrip door Zuid-Afrika is één van de meest relaxte manieren om dit schitterende land te ontdekken. Hoewel een selfdrive vakantie door Zuid-Afrika misschien een klein beetje spannend klinkt, is het dat totaal niet. Het lastigste aan je roadtrip door Zuid-Afrika is waarschijnlijk het bepalen van een route. Er is zoveel moois te zien in Zuid-Afrika, dat het lastig is een keuze te maken.

Welke auto voor een roadtrip Zuid-Afrika?

De wegkwaliteit is op veel plekken in Zuid-Afrika prima. Een 4×4 is voor de meeste routes dan ook niet nodig. Zelfs om op een selfdrive safari te gaan heb je in een heel aantal parken geen 4×4 nodig, zeker in het droge seizoen. Ik zou zelf niet voor een heel klein autootje kiezen. Dat is, gezien de grote afstanden en de wegkwaliteit in bijvoorbeeld de parken, niet erg comfortabel. Wij hebben een C-klasse Sedan gehuurd en dat was prima. Een SUV is fijner als je voor de safari’s ook voor selfdrive kiest, maar zeker niet noodzakelijk. Wij hebben het prima kunnen zien vanuit onze normale, lage auto. Wel handig om je te realiseren is trouwens dat er in Zuid-Afrika aan de linkerkant van de weg gereden wordt. Dat is even wennen en de eerste dagen zul je waarschijnlijk geregeld je ruiten wissen in plaats van knipperen, maar het is goed te doen.

roadtrip Zuid-Afrika SedanRoadtrip Zuid-Afrika in een ruimere Sedan: prima zo’n grote achterbank 😉

Wat voor auto je ook kiest voor je roadtrip door Zuid-Afrika, zorg dat je huurt bij een betrouwbare partij. Rijden in Zuid-Afrika is niet gevaarlijker dan rijden in Europa, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Kies daarom voor een betrouwbare verhuurder met all inclusive formule, zonder eigen risico.

Startpunt en beste reistijd voor je roadtrip Zuid-Afrika

Wil je een roadtrip door Zuid-Afrika maken, dan is het vrij logisch om te starten in Johannesburg of Kaapstad. Als je met het vliegtuig aankomt in Zuid-Afrika is dat de plek waar je landt. Zelf hebben wij een rondreis vanuit Johannesburg van 4 weken gemaakt. Voor ons was een rondreis vanuit Kaapstad geen optie, omdat wij in juli en augustus in Zuid-Afrika hebben gereisd. In die periode is het winter daar. Wij houden van een beetje aangename temperaturen en een redelijke zongarantie. Daarom hebben we besloten zo noordelijk mogelijk rond te reizen. Durban was het meest zuidelijke punt tijdens onze rondreis.

start roadtrip Zuid-AfrikaAl bij de start van onze roadtrip zijn we direct op safari! (Check die zonnebril ;))

Je zou ook van Johannesburg naar Kaapstad kunnen rijden of vice versa en zo een groter deel van land kunnen zien. Houd je van minimaal een graag of 20 en volop zon, net als wij? Kies dan een andere reisperiode dan juli en augustus. In september is het voorjaar erg mooi rond Kaapstad, met overal bloeiende bloemen. Voor strandweer in de omgeving van Kaapstad moet je in december en januari komen, maar ik neem aan dat je tijdens je roadtrip door Zuid-Afrika vooral wildlife wilt spotten. Daarvoor zijn de droge maanden juli en augustus dan eigenlijk wel het best geschikt, omdat het gras dan laag is. Houd alleen rekening met vrij fris weer in het zuiden, of kies voor september, als het gras nog niet al te weelderig is. Maart en april zijn ook fijne maanden voor een roadtrip door Zuid-Afrika. Het is dan niet al te warm, maar wel nog aangenaam weer. In het zuiden is het zeewater nog lekker op temperatuur, mocht je het water in willen.

Route bepalen voor je roadtrip

The sky is the limit voor een roadtrip door Zuid-Afrika. Je kunt vanuit Johannesburg of Kaapstad alle kanten op. Er zijn een aantal bekende routes, die niet voor niks veel gereden worden. De tuinroute vanuit Kaapstad is waarschijnlijk de meest populaire. In een week of twee rijd je van Kaapstad naar Port Elizabeth. Je ziet langs deze route veel van de kust, bezoekt de wijnstreek van Zuid-Afrika en kunt ook nog wildlife spotten. Je kunt deze route verlengen door vanuit Port Elizabeth via het binnenland terug te rijden naar Kaapstad. Je kunt er ook voor kiezen om juist vanuit Port Elizabeth door te rijden naar Johannesburg. Onze eigen rondreis vanuit Johannesburg is ook een hele fijne en afwisselende route. Je ziet dan ook Swaziland en kunt zelfs een sidetrip naar Lesotho maken als je dat wilt.

roadtrip Zuid-Afrika en SwazilandDe route van onze eigen roadtrip gaat door het noorden van Zuid-Afrika en Swaziland

Plan meer dan één roadtrip als je alles wilt zien

Er zijn in Zuid-Afrika zoveel mooie dingen te zien, dat het zeker niet gaat lukken alles in één roadtrip te proppen. Wij hebben er bewust voor gekozen ons te concentreren op één deel van het land. Het warmere weer in de omgeving van Johannesburg en de extra zonne-uren hebben voor ons de doorslag gegeven ons op dat deel van het land te richten met onze roadtrip. Omdat wij met een baby en een peuter reisden, hebben we ons rondje in een rustig tempo gemaakt. Daarbij hebben we gekozen voor het bezoeken van parken waar selfdrive safari’s zijn toegestaan. Zowel in Kruger Nationaal Park als in Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve en Spioenkop Nature Reserve kan dat. Zoek van te voren uit welke parken selfdrive toestaan, als je ook in je eigen huurauto op zoek wilt naar de Big Five.

Bovengenoemde parken én Marakele, Pilanesberg National Park en Addo Elephants park zijn in elk geval de bekende parken waar je in het droge seizoen met een normale huurauto zelf kunt rond rijden. Je hebt daarvoor geen 4×4 nodig. In Kgalagadi Transfrontier park is selfdrive ook toegestaan, maar heb je een 4×4 nodig.

roadtrip Zuid-Afrika selfdrive makkelijkAl deze routes voor een roadtrip door Zuid-Afrika zijn met selfdrive safari opties

Self drive safari in Zuid-Afrika

Kies je ervoor om tijdens je roadtrip door Zuid-Afrika ook selfsdrive safari’s te doen, met je eigen huurauto? Informeer je dan vooraf goed of alle wegen in het park begaanbaar zijn met jouw autotype, als je geen 4×4 gehuurd hebt. Vaak staan er ook borden bij wegen in de parken die met een sedan niet toegankelijk zijn.

In het Krugerpark zijn benzinepompen, maar in de andere parken niet. Zorg er daarom voor dat je tank vol genoeg is voordat je het park in gaat. Je zult maar leeg staan midden tussen een troep hongerige leeuwen. 😉

verschillende wegen roadtrip Zuid-AfrikaInformeer vooraf naar de wegkwaliteit van de verschillende wegen in Zuid-Afrika

Misschien een beetje een inkoppertje om te zeggen dat de dieren altijd voor gaan in de parken. Toch hebben wij verschillende keren Zuid-Afrikanen pal langs een kudde olifanten zien gassen of al toeterend een rijtje toeristen voorbij zien rijden die nog aan het kijken waren naar dieren. Houd voldoende afstand en sta helemaal stil als je toch plotseling dichter bij de dieren bent. Neem rustig weer afstand en volg olifanten niet, zeker niet als ze kalfjes bij zich hebben. Op die manier hoef je echt niet bang te zijn dat een olifant of neushoorn ineens in de aanval zal gaan.

Uitstappen kun je op speciale picknickplekken, die je in alle grotere parken vindt. In de restcamps is ook sanitair. Reis je door Zuid-Afrika met kinderen, dan is een plastic fles in de auto wellicht een goed idee voor hoge nood. Wij hadden geen fles bij ons en zijn daarom gestopt boven op een heuvel met weids uitzicht. Terwijl de ene ouder de peuterbilletjes buiten de deur hield, heeft de andere ouder de omgeving afgespeurd. 😉

dieren voorrang in Zuid-AfrikaDieren hebben voorrang, wat voor dieren dan ook

De Kerstperiode en de maanden juli en augustus zijn de drukste maanden voor een bezoek aan de parken in Zuid-Afrika. Vaak hebben parken een maximum aantal bezoekers per dag. Op zich heel fijn, want zo wordt het nooit te druk. Het betekent wel dat je óf op tijd moet reserveren voor de dag die jij op selfdrive safari wilt, óf dat je op tijd aan de poort moet staan. Check deze website van de nationale parken (https://www.sanparks.org/) om teleurstellingen te voorkomen. Een andere reden om vroeg te komen, is dat de dieren in de vroege ochtend en de avondschemering het meest actief zijn.

Extra tips selfdrive safari Zuid-Afrika

Ga zo vroeg mogelijk op pad, stop voor een uitgebreide lunchpauze en blijf tot zo laat mogelijk in het park. Rond zonsopkomst en de avondschemering zie je de meest actieve dieren. Ook overdag kun je dieren spotten, maar aan het begin en het eind van de dag maak je meer kans.

selfdrive safari eind van de dagEen selfdrive safari aan het begin of eind van de dag heeft de meest actieve dieren

Zie je één of meer jeeps met ranger in een bepaalde richting rijden? Dan kun je er donder op zeggen dat er wat moois gespot is. Je hoeft ze alleen maar te volgen om te zien wat het is. Hetzelfde geldt als je ergens enkele auto’s vlakbij elkaar ziet stilstaan.

Stop een tijdje bij een drinkplaats, een dam of een meertje. Alle dieren hebben vroeg of laat water nodig, dus hier heb je grote kans om dieren te spotten. Blijf ook een tijdje staan als er nog geen dieren zijn. Met wat geduld komen ze soms vanzelf.

Kijk goed naar het gedrag van vogels antilopes. Vliegen ze plotseling op of rennen ze schichtig weg? Hoor je bavianen schreeuwen? Grote kans dat er een roofdier in de buurt is.

Neem een verrekijker mee om de horizon af te speuren naar wild, of om de dieren beter te kunnen bekijken als je ze gevonden hebt.

Lijkt het jou wel wat, zo’n roadtrip door Zuid-Afrika? Ga het zeker doen, het is nog zoveel leuker dan je vooraf zou verwachten!

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Afrika blogs, of kies een andere bestemming »

2 reacties op “Roadtrip Zuid-Afrika – tips voor selfdrive inclusief safari

 1. Björn / Wildlifereizen zegt:

  Wat een leuk artikel. De tips zijn heel handig en duidelijk. Je hebt ook helemaal gelijk als je zegt dat je voor Zuid-Afrika meerdere trips moet plannen als je het hele land wilt zien. Landen als Botswana en Namibië zijn ook nog prima zelf (met 4×4) te bereizen en zijn zelfs nog avontuurlijker. Wat ik zelf nog goede tips vind zijn:
  – Het meenemen van een natuurgids. Zeker als je van plan bent zelf te rijden tijdens de safari’s kan het leuk zijn om de dieren die je tegen komt op te zoeken en iets over ze te weten te komen.
  – Bepaal voordat je je route maakt wat je graag wilt zien en bepaal daarna de daadwerkelijke route zelf pas.
  – Wat misschien ook nog leuk is om toe te voegen is dat je in Zuidelijk Afrika op veel plekken een 4×4 met tent op het dak kunt huren. Hierdoor kan je op de meest geweldige locaties kamperen en meer één zijn met de natuur.

  Groetjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *