Tips voor betere Safari Foto's

5 Tips voor betere Safari foto’s

Afgelopen jaar waren wij voor het eerst in Zuid-Afrika. Daar maakten we kennis met het fenomeen wild spotten. Een echte safari in een open jeep was voor ons, met een baby en een peuter bij ons, geen optie. Dus gingen we in onze huurauto op zoek naar de big 5, maar ook naar de andere bijzondere dieren in de Afrikaanse natuur. De eerste uren lukte het maar matig om de dieren mooi voor mijn lens te krijgen, maar al doende werden de safari foto’s beter en kreeg ik er handigheid in. Lees hier mijn 5 tips, in volgorde van belangrijkheid, om nog mooiere wildfoto’s te maken als je volgende keer op safari gaat.

#1 Psssst, kom dichterbij… als je durft

De mooiste wildfoto’s zijn die waarbij de dieren goed in beeld zijn. Dieren zijn vaak schuw en dus is dit nog niet zo makkelijk. Een goede telelens kan al veel schelen, maar probeer ook geleidelijk steeds dichterbij te rijden (of lopen, afhankelijk van je safari), om close-ups te maken. Degene die de foto ziet was er niet bij toen je hem maakte en weet niet dat dat stipje aan de horizon een geweldig mooie neushoorn was. Je moet het laten zien.

safari fotografie: kom dichterbijKom zo dichtbij als je durft bij het maken van safari foto’s

#2 Kies het juiste licht

Midden op de dag is het licht fel en hard. In de late namiddag, als de zon weer wat lager zakt, wordt het licht prachtig goudkleurig. Dit is precies het soort licht dat iedereen associeert met safari’s en Afrika. Dit is ook de tijd van de dag dat de dieren weer uit de schaduw tevoorschijn komen en meer actief worden. Lucky you!
Maak goed gebruik van het aanwezige licht. In de natuur is de zon waarschijnlijk je enige lichtbron. Een flitser jaagt de dieren weg en heeft ook te weinig kracht om effectief te zijn. Probeer ervoor te zorgen om tussen de zon en het dier dat je wilt fotograferen in te staan, zodat de zon je onderwerp goed belicht. Op deze manier blijft het gezicht van het dier niet in de schaduw en gebruik je de kortst mogelijke sluitertijd voor scherpe foto’s met veel detail.

wildlife fotografie: kies het juiste lichtKies het juiste licht voor je mooiste safari foto’s

#3 Sta vroeg op

Naast de late namiddag zijn de dieren in de vroege ochtend het meest actief. Uitslapen doe je beter op een andere dag. Zorg dat je voor zonsopkomst op pad bent. Je pakt zo het “blauwe uur” mee, het uur voor zonsopkomst met zijn mooie licht en treft nog veel dieren op pad aan. Win-win dus. Uitgebreid ontbijten kun je dan weer doen als de zon hoger komt en de dieren de schaduw gaan opzoeken.

safari fotografie: sta vroeg opSafari fotografie: ga vóór het ontbijt

#4 Kies de juiste lens en instelling

Hoe dichterbij je kunt zoomen hoe duidelijker is je dier in beeld, zoals je hier boven al hebt kunnen lezen. Je weet van te voren nooit wat je tegen zult komen en op welke afstand het dier zich zal bevinden. Ik zou daarom altijd voor een zoomlens met een groot bereik kiezen als je op safari gaat. Een lens met stabilisator is erg handig, zeker bij langere lenzen: het maakt je foto’s scherper. Ga voor een korte sluitertijd, want dieren zitten nou eenmaal niet stil en beweging betekent onscherpte. Neem liever een iets hogere ISO, zodat je sluitertijd wat korter kan en neem die paar korreltjes die je daarmee ziet op de koop toe.

wildlife fotografie kies de juiste lensKies de juiste lens en instelling voor betere wildlife foto’s

#5 Probeer oogcontact te maken

Als je heel dichtbij bent geslopen en het dier dat je wilt fotograferen krijgt je in de gaten betekent dit niet altijd dat het dan verschrikt zal wegrennen. Soms is de nieuwsgierigheid groter dan de angst en zal het je aankijken. Dit is je moment. Nu maak je de mooiste foto’s. Zorg dat je op de ogen van het dier focust, want de aandacht van degene die de foto bekijkt wordt automatisch naar het scherpste punt getrokken.

safari fotografie maak oogcontactDe beste safari foto’s zijn die waarbij je oogcontact maakt

Respect voor de dieren

Met het lezen van bovenstaande tips zal je vast gemotiveerd zijn geraakt om aan de slag te gaan om nóg betere wildfoto’s te maken. Wees je er altijd van bewust dat je te gast bent in het leefgebied van de dieren die je komt fotograferen en hinder ze niet in hun bezigheden, ook niet om de ultieme wildlife foto te maken! O ja, en neem genoeg geheugenkaartjes mee, die zal je nodig hebben.

Even niet in de gelegenheid om naar Afrika te reizen, of alvast thuis even oefenen? Ga op fotosafari in de dierentuin.

Ga naar al mijn Afrika blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Heeft mijn artikel je geholpen?
Ja!
0
Nee
0

8 reacties op “5 Tips voor betere Safari foto’s

  • Yvonne zegt:

   Zelf had ik een klein statiefje mee, maar niet gebruikt. Alle foto’s vanuit de auto gemaakt. Ik kan me voorstellen dat je, als je wilt gaan lopen, ook een statief mee wilt nemen, maar echt nodig vond ik het zelf niet.

  • Yvonne zegt:

   Het is best een hoge iso, maar het ligt een beetje aan je camera of dit (te) veel is, mijn Canon 7D kan dit makkelijk hebben. Geen idee wat voor sluitertijd daar bij hoort, dat ligt natuurlijk ook aan je diafragma. Ik doe dit altijd op gevoel en draai al kijkend door de zoeker wat aan de knopjes. 🙂

  • Yvonne zegt:

   Ik gebruik bij dieren liefst tussen 1600 en 3200, afhankelijk van de hoeveelheid licht, zodat ik de sluitertijd lekker kort kan houden

 1. Jenny - ikreis.net zegt:

  Ik vind de laatste tips het belangrijkste 🙂 Niet zo zeer omdat dat leidt tot goede foto’s, maar wel omdat ik vind dat een goede foto niet gemaakt moet worden ten kosten van alles.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *