Omdat je veel dingen over een bestemming pas te weten komt zodra je er bent en het toch wel praktisch was geweest als je het eerder geweten had deel ik deze lijst met je. Een lijst met handige tips en weetjes over Zuid-Afrika.
Tips en weetjes Zuid-Afrika autorijden
Rijden doen ze in Zuid-Afrika links. Even wennen in het begin, zeker na een lange (nacht-)vlucht, maar het rijden gaat vrij relaxt allemaal. Bij een stopstreep op een kruising stop je (uiteraard :)) en degene die als eerste stil staat bij de kruising mag ook als eerste weer gaan rijden.
Gravelwegen zijn vaak gewoon begaanbaar voor normale auto’s, zeker ook in het Kruger Park. Je hoeft daarvoor dus geen 4×4 te hebben. Doe het op hobbelige stukken wel erg rustig aan, aan 1 van de diepe kuilen hielden wij een lelijke kras over aan de onderkant van onze achterbumper.
Gravelwegen in Zuid-Afrika zijn vaak prima begaanbaar voor normale auto’s
Op tweebaans snelwegen is het gebruikelijk dat, zodra er iemand jou wil inhalen, jij over de gele lijn van de vluchtstrook gaat, zodat je kunt worden ingehaald terwijl er ook verkeer van de andere kant komt. Als je zelf iemand wil inhalen rij je geleidelijk dichter naar iemand toe en dan zal je voorligger aan de kant gaan. Als je voorbij bent knipper je nog even met je alarmlichten als bedankje.
Op parkeerplaatsen op openbare plekken staat altijd een werkloze, die zich aanbiedt om op je auto te passen. Bij toeristen wordt dit ook door ze aangekondigd. Je wordt geacht als je terugkomt hun aangeboden hulp bij het uitparkeren te accepteren, ook al is dat in de meeste gevallen totaal niet noodzakelijk, en ze vervolgens uit je openstaande raampje een paar muntjes te geven, 2 of 5 Rand is voldoende.
Tips en weetjes Zuid-Afrika winkelen
Bellen in Zuid-Afrika
Voor R3,99, ofwel 2,5 eurocent koop je, bij bijvoorbeeld de supermarkt, je een eigen telefoonnummer van vrijwel elk merk wat er in Zuid-Afrika te koop is. Daarna kun je er tegoed op kopen met elk willekeurig bedrag en dit steeds opwaarderen. Erg handig om je lodge te bellen dat je in de file staat en dus wat later aankomt.
In de supermarkten, die er meer dan voldoende zijn, is alles te koop wat er thuis ook is. Supermarkten in Zuid-Afrika zijn wel iets duurder dan in Nederland. De markt is een goedkoper alternatief voor bijvoorbeeld groente en fruit. Uit eten kost dan weer net iets minder dan thuis, dus dat komt mooi uit.
In winkels, of als je ergens de weg vraagt, of je koopt een ijsje, eigenlijk bij elke interactie met anderen, vraag je eerst hoe het gaat, voordat je “to the point” komt. Betalen in de supermarkt gaat dus als volgt: “Hello, how are you?“ “I’m fine, thanks, how are you?” “I’m fine too, that’s 23,95 Rand”
In alle winkels en zelfs bij tankstations op de meest afgelegen plekken hebben wij altijd gewoon met onze pinpas kunnen betalen. Op de luchthaven vind je meteen de eerste pinautomaten, dus geld wisselen voor vertrek is nergens voor nodig.
De supermarkt in Zuid-Afrika
Tips en weetjes Zuid-Afrika gezondheid
De zon is fel, ook in de winter: smeren dus!
Er zijn weinig muggen in de winter, dus het risico op malaria is in die maanden overal heel erg klein. Voor wie het risico helemaal wil uitsluiten, maar toch het Kruger Park wil bezoeken: Hazyview ligt op slechts 12 kilometer afstand van de Phabeni Gate en is geen malariagebied, in tegenstelling tot het Kruger Park zelf. Vanuit Hazyview ben je dus ’s ochtends in een kwartier in het park en loop je geen enkel malariarisico.
Diverse tips en weetjes Zuid-Afrika
De stopcontacten en daarmee dus ook de stekkers zijn anders dan die in Europa of Amerika. Zelfs de wereldstekker heeft er geen oplossing voor. In elke supermarkt kun je echter een los stopcontactje kopen, wat je in de muur plugt en waarin dan weer de stekker van thuis past.
Stopcontacten in Zuid-Afrika
De Zuid-Afrikanen zijn gek op barbecueën, braaien noemen ze dat. In elk vakantiehuisje is er dus wel een braai te vinden en kolen zijn in elke supermarkt of tankstation, doe-het-zelf-zaak, eigenlijk OVERAL verkrijgbaar. Vlees is werkelijk spotgoedkoop, zeker vergeleken bij andere levensmiddelen, die over het algemeen wat duurder zijn dan in Nederland.
Heb jij nog aanvullingen? Laat even een reactie achter!
Allereerst bedankt voor de tips, ik had alleen nog twee vraagjes:
1. Hoe navigeerde jij van de ene bestemming naar de andere in Zuid Afrika? Had jij een TomTom mee?
2. Hoe zat dat me de kinderstoeltjes in de auto? Kon je die erbij huren? (het betreft hier een kind van 3,5 jaar dus die zit in Nederland in een type 1 stoel)
Escuus voor de late reactie, je bericht was in de spam-map beland. Wij hadden inderdaad onze TomTom meegenomen, werkte prima. En de autostoeltjes hadden we van huis mee genomen. Je zou kunnen overwegen alleen een zitverhoger mee te nemen? Dat doen wij, nu ze iets groter zijn, ook vaak. Scheelt veel gesleep.