Limburg an der Lahn en Wetzlar

Limburg an der Lahn en Wetzlar – perfecte combi

Limburg an der Lahn en Wetzlar zijn twee stadjes in het Duitse Lahntal, die slechts een dik half uur van elkaar verwijderd liggen. Dit gedeelte van de Lahn-rivier wordt, overigens geheel terecht, de romantische Middel-Lahn genoemd. Niet alleen zijn Limburg en Wetzlar zelf een erg leuke combinatie om, bijvoorbeeld in een lang weekend, te bezoeken. Ook zijn er een aantal plaatsen tussen Limburg en Wetzlar, die zeker een bezoek waard zijn. Hier kan je actief buiten bezig zijn, of meer cultuur snuiven in de geweldige stadjes, die allemaal tegen een heuvel gebouwd zijn en indrukwekkende Middeleeuwse burcht hebben.

Limburg an der Lahn en haar enorme Dom

Zodra je Limburg an der Lahn nadert springt ze in het oog: de enorme Dom, met haar zeven torens. Zelfs in de 21ste eeuw is het een groot en opvallend bouwwerk, wat zal het bijzonder geweest zijn in de 13e eeuw, toen de Dom gebouwd is. In 1972 is de kerk weer in haar oorspronkelijke kleuren geschilderd, ook dat was destijds uniek, net als het pleisterwerk dat je rondom ziet.

Dom Limburg an der LahnDe imposante Dom van Limburg an der Lahn

Middeleeuwse vakwerkhuizen

Wie van Duitse vakwerkhuizen houdt kan in Limburg an der Lahn zijn hart ophalen. Zo’n 350 staan er in het oude centrum en ze zijn er in alle soorten en van alle tijden. Er zijn er zelfs ongeveer 50 uit de 13e eeuw en ook het op één na oudste vakwerkhuis van Duitsland staat in Limburg. De details aan de huizen zijn prachtig. Zo zijn veel huizen voorzien van rijkversierde, houten elementen, waaraan je bijvoorbeeld kan zien welk ambacht hier vroeger werd uitgeoefend. En er is meer. Geregeld vertelde de vakman met zijn houtsnijwerk een verhaal aan de vele handelsreizigers die Limburg passeerden. Zo is er een huis dat de zeven hoofdzonden laat zien aan de onderste rand van de eerste verdieping.

Hier en daar zijn de straatjes in Limburg bizar smal, zodat de daken elkaar bovenaan bijna raken. Iets breder, maar vanwege de vele wagens met handelswaar die moesten passeren toch nog behoorlijk smal, is de kleine Rütsche. Dit was in de Middeleeuwen het smalste punt op de handelsroute van Antwerpen naar Frankfurt. Dit en meer leerden we tijdens een zogenaamde Nachtwächterführung. Rond zonsondergang neemt de nachtwaker (voorzien van lamp, hellebaard en hoorn) je mee op een ronde door de stad, zoals ook de Middeleeuwse nachtwachten dat deden. Zonder onze eigen nachtwacht waren de hoge plafonds, op de begane grond van de huizen, me bijvoorbeeld nooit opgevallen. De plafonds werden zo hoog gemaakt om stoffen op de slaan. Ook wijst de nachtwacht ons op andere details, bijvoorbeeld dat je nu nog kan zien dat sommige vakwerkhuizen ooit gedeeld werden, in armere tijden.

details Middeleeuwse huizen Limburg an der LahnDe mooiste details en verhalen ontdekken we met “onze” nachtwacht

Een Nachtwächter, oftewel nachtwacht, is degene die in de Middeleeuwen de rust in de stad moest bewaren. Hij zorgde ervoor dat de inwoners van de steden hun vuur doofden voor de nacht, om zo de stad te beschermen tegen brand. Een Nachtwächter-tour kan je boeken bij de plaatselijke Toeristeninfo.

Uitstapje naar Runkel an der Lahn

Niet ver van Limburg ligt het kleine, maar bijzonder schilderachtige Runkel an der Lahn, in een bocht van de Lahn-rivier. Hier zie je maar al te goed waarom dit het meest romantische deel van de Lahn wordt genoemd. Het dorpje, met prachtige vakwerkhuisjes en daarboven de kasteelruïne op de rots, lijkt wel zo uit een plaatjesboek te komen. Maak je een kanotocht over de Lahn, dan is dit gedeelte een perfecte plek om dat te doen. Op verschillende plekken kan je even uit de kano voor een korte pauze of picknick, zo ook bij de sluis van Runkel an der Lahn.

Runkel an der LahnRunkel an der Lahn, ook top voor een kanotrip

Bijzondere Dom van Wetzlar

Waar de Dom van Limburg an der Lahn vooral groot en kleurrijk is, weet die van Wetzlar juist te imponeren door haar bizarre uiterlijk. De Dom van Wetzlar is stukje bij beetje gebouwd. Telkens als het geld op was, lag de bouw stil en na tientallen jaren begon een volgende architect gewoon aan een compleet nieuw plan. Zo is de Dom een allegaartje geworden van bouwstijlen en is zelfs het laatste ontwerp niet helemaal af. Er mist een toren en de toren die er wel staat is maar half zo hoog als oorspronkelijk de bedoeling was. Bovendien staat pal achter die toren, op wat nu een soort binnenplein geworden is, een oudere toren. Deze is ook nog eens opgetrokken uit een compleet andere steensoort.

Uniek in Duitsland is dat de Dom van Wetzlar gedeeld wordt door Protestante en Katholieke gelovigen. De rugleuningen van bankjes in een deel van de kerk kunnen zelfs om die reden gedraaid worden. Overigens zijn de missen wel op verschillende tijdstippen.

Dom WetzlarDe bijzondere Dom-kerk van Wetzlar

Wetzlar, waar Goethe opnieuw tot leven komt

Vraag de gemiddelde Duitser waaraan ze denken bij het stadje Wetzlar en de kans is groot dat ze Goethe noemen, een Duits wetenschapper, toneel- en romanschrijver, filosoof en dichter uit de 18e eeuw. Goethe woonde een tijd in Wetzlar en ontmoette er Charlotte Buff, op wie hij verliefd werd. Uiteindelijk koos zij ervoor toch bij de voor haar uitgekozen man, Johann Christian Kestner, te blijven. Goethe schreef na de dood van Johann Friedrich Wilhelm Jerusalem, een bekende van hem, één van zijn bekendste werken: “Die Leiden des jungen Werthers”. Deze briefroman gaat over Goethes eigen leven, dat eindigt als het leven van Jerusalem, die zichzelf door het hoofd schiet, omdat zijn liefde niet beantwoord wordt.

In Wetzlar komt de geschiedenis van de jonge Goethe, Jerusalem en Charlotte tot leven. Heb je weinig met Goethe? Dan kan ik kan een rondleiding door Wetzlar, met een goede gids, zeker aanbevelen. Ondanks dat ik weinig van Goethe en de bekende briefroman wist kwam ik helemaal in het verhaal door alles wat onze gids over de verschillende personages heeft verteld. Een bezoek aan het Lottehaus (het museum dat ooit het thuis was van Charlotte en haar 10 jongere zusjes en broertjes) en het Jerusalemhaus (waar Jerusalem werkte en zichzelf een kogel door het hoofd schoot) zijn de perfecte aanvulling op zo’n rondleiding. Sommige rondleidingen worden zelfs gedaan door gekostumeerde gidsen, zodat het verhaal nóg echter wordt.

Lottehaus WetzlarHet Lottehaus in Wetzlar, een romantisch museum

Genoeg te beleven voor fotografen

Wie Wetzlar zegt, zegt ook Leica. Niet voor niets wordt Wetzlar ook de Optikstadt genoemd. Deze camera is hier ontworpen en voor het eerst geproduceerd. De plek waar die eerste Leica-foto genomen is, in het centrum van Wetzlar, is met een speciale plaquete gemarkeerd. De beroemde foto die van daaruit gemaakt werd, met in de achtergrond een vakwerkhuis en in de voorgrond mensen die niet langer minutenlang hoefden stilstaan voor de opname, vind je op veel plekken terug.

Ook in het museum Viseum wordt ruim aandacht aan Leica besteed. Tevens kan je hier producten van andere fabrikanten uit de stad bekijken en zelfs uitproberen. Zo zie je hoe glasvezel wordt gemaakt en mag je door Leitz microscopen kijken. Een andere toffe plek voor iedereen geïnteresseerd in fotografie is de het Leica belevenispark, World of Leica. Je kan hier onder andere tentoonstellingen van bekende Leica-gebruikers zien, een uniek kijkje in het productieproces krijgen en fotografieworkshops volgen.

Leica WetzlerDe onderste foto laat zien wat er zo ongeveer ook op die eerste Leica foto stond

Zowel in Limburg an der Lahn als Wetzler unieke winkeltjes

De binnenstad van zowel Limburg an der Lahn, als Wetzlar, is een gezellige verzameling unieke winkeltjes. Hier geen grote ketens, maar alleen originele, sfeervolle shops. Ook voor een lekker stuk Duits gebak of een ontbijt of lunch kan je in beide stadjes prima terecht bij één van de conditoreien. Cafe Will, de oudste conditorei in Limburg an der Lahn, is echt een aanrader. Wij genoten er van een uitgebreid en lekker ontbijt. In Wetzlar zit vlakbij de Dom, op het hoekje, Cafe am Dom. Daar kan je ook buiten in het zonnetje je gebakje eten, op het grote terras.

Limburg an der Lahn en Wetzlar winkeltjesDe sfeervolle winkeltjes en conditoreien van Limburg en Wetzlar

Braunfels en Weilburg

Hoewel je met gemak een (lang) weekend vol kan maken in Limburg en Wetzlar zelf, is er in de omgeving nog genoeg te zien en te doen voor wie meer tijd heeft. In Braunfels vind je bijvoorbeeld een über-romantisch Middeleeuws kasteel, dat je het gevoel geeft zo een sprookje binnen te stappen. En ook Weilburg is een heerlijk stadje om te verkennen. Een bezoek aan de burcht mag je dan niet overslaan. De familie Nassau heeft deze burcht gebouwd en de nabestaanden zijn de huidige groothertog-familie in Luxemburg. Zij zijn verwanten van de Nassau-Oranje tak, het Nederlands koningshuis. Ook het plaatsje Nassau en haar koninklijke vakantiehuis zijn om die reden een bezoekje waard. Er is zelfs een speciale “Oranje-route”.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

4 reacties op “Limburg an der Lahn en Wetzlar – perfecte combi

    • Yvonne zegt:

      Zelf heb ik ook nog genoeg te ontdekken in Duitsland. Fijn, want je bent er zo en is altijd super voor een weekendje.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *