Nordhessen sprookjesachtige familievakantie

Nordhessen, sprookjesachtige familievakantie

Nordhessen, in het midden van Duitsland, heeft als bijnaam Grimmheimat en dat heeft een reden. Het noordelijke deel van de Duitse deelstaat Hessen is een sprookjesachtige bestemming. Niet alleen omdat de bekende gebroeders Grimm hier het grootste deel van hun leven hebben gewoond, maar ook vanwege de sfeervolle stadjes, waar je zo om het hoekje een peperkoeken huisje verwacht en de fabelachtige natuur, die ons op veel plekken versteld liet staan. Je vindt in Nordhessen cultuur en natuur, maar kan hier bovendien lekker actief buiten bezig zijn. Wij bezochten sprookjesachtig Nordhessen met onze kinderen en ik kan je verzekeren dat er juist voor gezinnen genoeg te beleven valt hier. Een zeer complete bestemming dus voor een ontspannen familievakantie niet al te ver van huis!

Zuidelijk Nordhessen: Roodkapjeland

In het meest zuidelijk deel van Nordhessen ligt Roodkapjeland. Hier kan je heerlijk fietsen door lieflijke landschappen en naar verschillende pittoreske vakwerkstadjes, die allemaal niet erg ver van elkaar liggen. Onze persoonlijke favoriet is Alsfeld, met haar bijzondere stadhuis en prachtige drievuldigheidskerk.

Ben je in het weekend in Roodkapjeland? Dan kan je in Alsfeld ook nog het sprookjeshuis bezoeken, met vooral veel roodkapje scénes en op de tweede etage nog een poppenhuismuseum met poppenhuizen uit 2 eeuwen.

Nordhessen AlsfeldAlsfeld ligt in het zuiden van Nordhessen, in Roodkapjeland

Neukirchen heeft haar eigen Sprookjeshuis. Hier komen de sprookjes van Grimm pas echt tot leven, tussen de jarenlang met zorg verzamelde sprookjesfiguren van sprookjesvertelster Gudrun Grünberg. Niet alleen leuk voor kinderen, want de kans is groot dat je als volwassene op een gegeven moment uitroept: “dát ken ik!” als je een bijzonder blikje of spiegeltje uit je eigen kindertijd herkent. Tegenover het sprookjeshuis staat de Nikolaikerk, met haar 36 meter hoge verdedigingstoren. Hier woonde ooit de torenwachter met zijn gezin, uitkijkend of er ergens brand was of gevaar dreigde, zodat hij onmiddellijk de noodklok kon luiden. De woning bovenin de toren is nog in tact gelaten en kan bezocht worden met de torenwachter van tegenwoordig, dhr. Grünberg. Dit dient vooraf geboekt te worden, meer info vind je hier.

Nordhessen Neukirchen RoodkapjelandHet sprookjeshuis en de bijzondere klokkentoren van Neukirchen in Roodkapjeland

Een stukje noordelijker, richting Kassel, is een wildpark dat zeker een bezoekje verdient! Wildpark Knüll bevindt zich deels op en om een steile heuvel, waar de dieren grote, natuurlijke leefruimtes hebben. Het uitzicht vanaf de achterste delen van het park over het omringende grassige heuvelland van Nordhessen is prachtig, vooral in de late namiddag, als de zon wat lager staat. Naast beren en wolven zie je hier onder andere lynxen, dassen, wilde paarden, uilen en verschillende soorten wild. Niet spectaculair, wel heel mooi natuurlijk en laagdrempelig!

Heb je honger gekregen van een lange wandeling door het wildpark? De imbis bij de ingang serveert heerlijke schnitzels en uiteraard lekkere Duitse braadworst! Er tegenover is een leuke speeltuin, voor als de kids nog energie over hebben.

Wildpark Knüll NordhessenIn Nordhessen vind je een aantal wildparken, wij vonden Knüll erg leuk

Kassel in het midden van Nordhessen

Kassel ligt centraal in Nordhessen en wordt gezien als de hoofdstad van de Duitse sprookjesroute. De gebroeders Grimm bezochten hier het gymnasium en zij woonden en werkten zo’n 30 jaar in deze stad. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat je in Kassel naast een Brüder Grimm museum, waar meubels, gebruiksvoorwerpen, boeken en schilderijen uit het leven van de gebroeders Grimm worden tentoongesteld ook nog Grimmwelt vindt, een museum over de literaire kant van het leven van de beroemde broers en meer bijzonder over het woordenboek dat ze maakten. Leuk detail vonden vooral onze kids dat de broers ook scheldwoorden in hun woordenboek opnamen, omdat ze dat een onderdeel van de taal vonden dat niet genegeerd diende te worden.

Bezoek je Grimmwelt met kinderen? Ga dan eerst met ze naar de onderste verdieping, waar ze op hele gave, interactieve wijze enkele sprookjes kunnen ervaren. Sluit je bezoek af met een drankje en/of hapje in het Falada restaurant, waar je een schitterend uitzicht over de omgeving hebt.

Grimmwelt Kassel NordhessenHet interactieve deel van Grimmwelt en het restaurant vielen goed in de smaak bij de kids

Wat ons in Kassel verbaasde was het grote aantal statige, oude gebouwen aan de rand van het centrum, zoals het natuurkunde museum en Fridericianum. De stad heeft zwaar te lijden gehad in de tweede wereldoorlog en heeft daarom een vrij moderne binnenstad, maar juist aan deze kant zie je ook nog geschiedenis terug. Een ander bijzonder bouwwerk werd hier precies tijdens ons bezoek gebouwd voor de 14de documenta. Documenta is een culturele manifestatie die elke 5 jaar in Kassel plaatsvindt en 100 dagen lang vele bezoekers naar Nordhessen trekt. Het enorme bouwwerk, “partenon of books”, werd aangekleed met duizenden boeken en paste bovendien uitstekend bij het Fridericianum ernaast.

Kassel NordhessenKassel heeft best een aantal mooie, oude gebouwen en voor de 14e Documenta wordt er nog 1 bij gebouwd

Bergpark Wilhelmshöhe

Ben je in Kassel? Dan is Bergpark Wilhelmshöhe een niet te missen stop. Dit schitterende park ligt een kilometer of 10 buiten het centrum van Kassel en is echt een highlight in Nordhessen. Niet voor niets staat het gehele park met haar Waterspelen EN paleizen op de werelderfgoedlijst van Unesco. De meeste bezoekers komen hier op zondag of woensdag, om de beroemde Wasserspiele te zien, maar het hele park verdient eigenlijk een uitgebreide ontdekkingstocht. Het park is in Engelse landschapsstijl aangelegd en naast prachtige oude bomen vindt je hier heerlijk zonnige weiden, een vijver met prieel en een schitterende oude kas. Naast Schloss Wilhelmshöhe, waar je het museum met o.a. prachtige schilderijen en antiek kan bezoeken is ook de kasteelruïne Löwenburg een bezoekje waard. Hier waan je jezelf een paar eeuwen terug in de tijd en zie je zo een sprookjesprins op zijn paard de hoek om galopperen. De sprookjesachtige ruïne wordt momenteel in oude glorie hersteld.

Wil je graag de Wasserspiele meemaken? Dat kan van 1 mei tot 3 oktober, op zondag en woensdag om 14.30 uur. Parkeer je auto beneden bij bezoekerscentrum Wilhelmshöhe en neem bus 23 omhoog naar Herkules. Van daaruit kan je dan met het water mee naar beneden lopen. Kom op tijd, want je bent zeker niet de enige!

Nordhessen Bergpark Wilhelmshöhe KasselHighlight in Nordhessen is Bergpark Wilhelmshöhe Kassel

Noordoostelijk Nordhessen: Het land van Vrouw Holle

Het deel van Nordhessen dat ten Oosten van Kassel ligt wordt ook wel aangeduid als Vrouw Holle land. Wij bezochten er het fotogenieke Middeleeuwse stadje Hessisch Lichtenau, waar je onder andere de Vrouw Holle wandeling kan volgen, langs oude torens, het Middeleeuwse stadhuis, het Vrouw Holle Museum en een schilderachtig, sfeervol park.
Een klein half uurtje naar het noorden vind je een tweede vakwerkstadje, dat officieel net buiten het land van Vrouw Holle ligt. Hann. Münden is echt een heel sfeervolle plaats. Je leest binnenkort meer over Hann. Münden EN Hessisch Lichtenau op mijn blog en de foto’s (inclusief 360 graden) geven je een goed beeld van deze fotogenieke plaatsen.

Nordhessen vakwerkstadjes en natuur RoodkapjelandNordhessen heeft het allemaal: fotogenieke vakwerkstadjes en heerlijk platteland

Rondom het Niestetal, met haar golvende groene heuvels, hier en daar vol met goudgele bloemen verwacht je haast om haar de luiken van dat huisje in het bos te zien openklappen om haar kussens uit te schudden, tijdens een lange of kortere wandeling. Uiteraard is het slechts je verbeelding. Ook in de Sinnesgänge, in Kaufungen worden je zintuigen aangesproken in een bijzonder museum in een oude steenfabriek. Dit museum is een leuke stop tijdens één van de wandeltochten die je hier kan maken. Het gebouw is zowel van binnen als aan de buitenkant een droom voor fotografen, vanwege de lichtinval en de lijnen.

het kasteel van Doornroosje

In Sababurg ben je weer in een heel andere sprookjeswereld, namelijk die van Doornroosje. Je kan zelfs overnachten in het Doornroosjeslot Sababurg. Overdag kan je het oudste dierenpark van Europa, het Tierpark Sababurg, verkennen of wandelen tussen eeuwenoude bomen in het Urwald Sababurg.

Sababurg NordhessenSprookjesachtiger dan Sababurg wordt Nordhessen niet

Bijzonder overnachten in Nordhessen

Tijdens ons lange weekend in Nordhessen probeerden wij 3 bijzondere overnachtingsplekken uit. Ze waren alle 3 compleet verschillend, maar elk op hun eigen manier zeer de moeite waard. Wil jij ook bijzonder overnachten? Lees dan gauw mijn tips.


Van ons lange weekend Nordhessen met gezin maakte ik deze reisfilm

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

8 reacties op “Nordhessen, sprookjesachtige familievakantie

 1. echwel zegt:

  Hoxter is nog zo’n plaatsje op de route. Wij hadden eerlijk gezegd geen idee totdat we boven ons hotelbed de spreuk “knibbel knabbal knuisje, wie krabbelt er aan mijn huisje?” Zagen staan. Inderdaad, we waren in de stad van hans en grietje… (voor als je nog eens een vervolg wil plannen)

  • Yvonne zegt:

   Dat klinkt dan inderdaad als de perfecte match. Er zijn daar nog veel meer mooie plekken, waar je ook lekker actief kan zijn trouwens.

 2. Niels zegt:

  Kijk, meer informatie over deze regio waar je in een vorig blog al het een en ander over hebt verteld. Ik blijf er bij. Het lijkt me een mooie omgeving om eens een keer heen te gaan. Heb je trouwens voor deze reis een andere lens geprobeerd? Leuke begin foto trouwens. Als kind vond ik dat soort bomen ook geweldig om in te klimmen en gewoon in te staan. Te ervaren hoe groot die bomen nu eigenlijk waren en als je klein bent dan zijn ze nog een stukje groter dan je later zou denken.

  • Yvonne zegt:

   Ja, is zeker een hele leuke regio en qua afstand goed te doen (tenzij je op de terugweg in de file belandt in het Roergebied, zoals wij). Nee, geen andere lens, waarom dacht je dat? In dat bos waren echt verschillende van dit soort bomen, heel gaaf voor kinderen inderdaad!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *