wandeling Goslar bezienswaardigheden

Wandeling langs de mooiste bezienswaardigheden van Goslar

Goslar is onze thuisbasis tijdens een weekendje Harz. Toch maken we pas op de allerlaatste dag een uitgebreide wandeling langs de mooiste vakwerkstraatjes en bezienswaardigheden in Unescostad Goslar. Eerder hebben we al korte verkenningsrondjes gemaakt in de omgeving van onze knusse accommodatie, midden in het oude centrum. Na uren wandelen in Quedlinburg, door de Bodekessel en langs verschillende stukken van de Taufelsmauer, gaan we dan eindelijk op zoek naar de mooiste hoekjes in romantisch Goslar zelf. De Peterstrasse, Neue Strasse, Kettenstrasse en Jakobistrasse zijn super fotogenieke straatjes en de Breiten Tor en de gebouwen in de omgeving van de Marktplatz de allermooiste. Ik neem je mee wandelen langs de mooiste bezienswaardigheden van Goslar. Ga je mee?

vanuit de Breiten Tor door de Breite Strasse vol vakwerkhuizen

Onze wandeling door Golar begint bij de Breiten Tor, eigenlijk een verzameling van Middeleeuwse torens en poorten uit de tijd dat Goslar een bloeiende, rijke mijnwerkersstad was. De dikste toren is die waardoor wij op onze allereerste avond ook de stad zijn in gereden, direct een wauw-momentje. Zodra je de poort in de toren door bent kom je in de Breite Strasse, waar zij aan zij de mooiste vakwerkhuizen en huizen vol leistenen staan. Sierlijke uithangborden en decoratie boven de deur vertellen meer over de voormalige of huidige eigenaars.

Breiten Tor GoslarVakwerkhuizen am Breiten Tor in Goslar

de Marktplatz van Goslar

Na zo’n 500 meter aan schitterende vakwerkhuizen komen we aan bij de Marktplatz van Goslar. Daar zijn we de afgelopen dagen geregeld geweest: bij een eerste verkenningsronde door de stad en later op zoek naar een ijsje bij een avondwandeling. Pas nu zien wij, bij puur toeval, wat voor veel mensen dé trekpleister van het plein is: het klokkenspel dat om 10, 12, 15 en 18 uur een mijnwerkerslied speelt. De figuren van mijnwerkers uit de Rammelsberg mijn komen naar buiten. Wij vinden het oranje Gildehuis (Kaiserworth) en het Rathaus interessanter en verbazen ons om de details. Op het gildehuis is zelfs een poppetje te zien dat een grote berg munten poept, haha. Vanaf de hoek naast het Kaiserworth valt ons oog op het Köpi Haus, een geweldig mooi, historisch vakwerkhuis in de Worthstrasse, voor we doorlopen naar Hotel Brusttuch.

Wij hebben er helaas geen tijd meer voor, maar de klim naar de top van de “Himmelsleiter” is de moeite waard voor een geweldig uitzicht over de hele oude stad van Goslar. Je moet er 232 treden voor klimmen en tussen 11 en 5 in de buurt zijn, maar dan heb je ook wat!

Goslar MartplatzHet centrale plein van Goslar: de Martplatz met haar Gildehuis, Raadhuis en klokkenspel

Verder naar één van de mooiste gebouwen van Goslar: Hotel Brusttuch

In ons knusse appartementje in de Piepmacherstrasse hangen oude foto’s en tekeningen van het centrum van Goslar. De foto van Hotel Brusttuch trekt onze aandacht. Vanaf de markt lopen we er naartoe. De kleine loggia is heel tof, maar ook het super gedetailleerde houtsnijwerk rondom. Echt bijzonder is dat je vanaf een bepaald standpunt denkt dat dit hotel maar een smal huis is, terwijl het zowel naar links als naar rechts flink breder wordt, zodra je doorloopt. We kijken nog een keer achterom, de Marktstrasse in, met haar gezellige vakwerkhuizen. Dan lopen we richting de Kaiserpfalz.

In de omgeving van Hotel Brusttuch vind je verschillende musea, maar geen enkele lijkt ons interessant genoeg om binnen te kijken. Heb je interesse in de geschiedenis van Goslar of in tinnen figuurtjes, dan kun je van dinsdag tot zondag van 10 tot 5 terecht in het Goslarer museum en Zinnfigurenmuseum.

Hotel Brusttuch en omgevingHotel Brusttuch en andere mooie gebouwen in de omgeving

Van de Grosses Heiliges Kreuzkerk naar de Domvorhalle en Kaiserpfalz

Ook bij de Grosses Heiliges Kreuzkerk is het vooruitstekende, dichte balkon weer opvallend, zeker omdat het ook nog een driehoekvorm heeft en direct onder het torentje zit. Wat verderop kijken we bij een oude vakwerkboerderij door de poort naar binnen. Een gezellig winkeltje met glas en hout lonkt, maar wij hebben niet zoveel tijd meer. We lopen verder naar de Domvorhalle. Ooit stond hier de enorme dom van Goslar, de Simon en Judas kerk. Daar rest alleen de entree nog van. Als een museumpje is het blijven staan, met twee lange bomen er statig voor. De dom moet ooit geweldig mooi geweest zijn, als we zien hoe dit stukje er al uitziet. Helaas is de kerk volledig in verval geraakt. Op de grond is de vorm van de oude, afgebroken kerk nog te zien.

Rechts zien we de imposante Kaierpfalz al staan. Keizer Wilhelm en Barbarossa poseren er op hun paarden voor. Het museum trekt ons niet zo, dus we lopen het imposante bouwwerk direct aan de rechterkant voorbij.

Grosses Heiliges Kreuzkerk Domvorhalle KaiserpfalzDe Grosses Heiliges Kreuzkerk, de Domvorhalle en Kaiserpfalz

Langs de Abzucht naar de fotogenieke Neue Strasse

De Abzucht stroomt door de zuidelijke helft van Goslar. Bij de musea en de Grosses Heiliges Kreuzkerk zagen we dit stroompje al eerder. Loop zeker even naar de Lohmühle, vlakbij het Zinnfigurenmuseum. Dit is de enige nog werkende molen van Goslar en een leuk plekje om even te kijken. Net voorbij de Kaiserpfalz is nog een fotogeniek stukje, waar het beekje pal langs een aantal vakwerkhuizen stroomt. We zijn echter nog meer onder de indruk van de huizen aan de Neue Strasse. Als een verzameling Hans- en Grietjehuizen staan ze in een schots en scheef rijtje. Geweldig! Ook de zijstraatjes hier zien er allemaal even fotogeniek uit. We lopen de Neue Strasse weer in richting het centrum en blijven foto’s maken, van vakwerkhuizen in verschillende staat van onderhoud, even verder opnieuw langs de Abzucht.

Pas later zien we dat we één van de meest pittoreske straatjes van Goslar hebben overgeslagen. Als je vanuit de Neue Strasse verder richting het westen loopt, kom je in de Peterstrasse uit. Deze straat is een aaneenschakeling van vakwerkhuizen en huizen vol leisteen uit de mijnwerkerstijd.

Goslar Neue StrasseEén van mijn favoriete straatjes in Goslar – de Neue Strasse

Einde van de wandeling door Goslar langs de mooiste straatjes

Via een stukje Bergstrasse en het Siemenshaus, familie van de beroemde apparatenfabrikant, komen we uiteindelijk in de Kettenstrasse en de Jakobistrasse. Beiden zijn een aaneenschakeling van schitterende huizen aan fotogenieke, keien straatjes. Op de Jakobikirchhof komen we langs een gezellige markt met lokale producten en groenten en fruit. Deze markt is hier iedere dinsdag- en vrijdagochtend. Met meer tijd hadden we hier graag wat langer rond gekeken. Wij moeten terug naar onze accommodatie. We moeten voor half 11 uitchecken en dat gaat al bijna niet meer lukken. We hebben tot onze laatste minuut van de Harz en van Goslar genoten.

Extra tips stedentrip Goslar

Goslar is een kleine stad, waar je jezelf met bovenstaande wandeling door het knusse centrum, de beklimming van de Himmelsleiter en een terasje (of 2) een lange ochtend of middag goed kunt vermaken. Combineer een stedentrip naar Goslar met andere bezienswaardigheden in de Harz om er een (lang-) weekend van te maken. De beroemde stoomtrein van de Brockenbahn is vlakbij en een wandeling door bijvoorbeeld de Bodekessel of in het nationaal park de Harz is een aanrader. Ook het ongelooflijk pittoreske Quedlinburg is niet ver weg.

Goslar Siemenshaus Kettenstrasse JakobistrasseLaatste stukje van onze wandeling dor Goslar: Siemenshaus, Kettenstrasse, Jakobistrasse

Wij zijn in ruim 4 en een half uur met de eigen auto naar Goslar gereden. Perfect voor een lang weekend wat ons betreft. Voor een korte weekendtrip vind ik Goslar en de Harz net wat te ver weg. Een auto is eigenlijk echt nodig als je vanuit Goslar de Harz wilt verkennen. Er is wel openbaar vervoer, maar de verbindingen zijn niet optimaal.

Binnen de stadsmuren van Goslar geldt overal betaald parkeren. Onze accommodatie biedt een gratis parkeerplaats in een parkeergarage op 50 meter afstand aan, ideaal!

Zou jij een lang weekend in de Harz wel zien zitten, met Goslar als thuisbasis?

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *