onbekende parels Sri Lanka bezienswaardigheden

6 Onbekende parels in Sri Lanka – bezienswaardigheden die je móet zien

De bekende bezienswaardigheden in Sri Lanka zijn niet lastig te ontdekken. Elke reiziger maakt hetzelfde rondje, omdat Sri Lanka nou eenmaal een eiland is. Dan kun je rechtsom, of linksom. De unieke, onbekende parels in Sri Lanka zijn met iets meer moeite ook door iedereen te vinden. In dit blog deel ik er 6 met je. Sla deze bezienswaardigheden in Sri Lanka zeker niet over. In veel gevallen hoef je ze met weinig of helemaal geen medereizigers te delen. Je geniet in alle rust van het schitterende, pure Sri Lanka.

Onbekende parels Sri Lanka met een combi van OV en eigen vervoer

Niet elke plek in Sri Lanka is even makkelijk bereikbaar. Geloof het of niet: in sommige gevallen is het openbaar vervoer het enige transportmiddel om mee naar je bestemming te reizen. Andere bezienswaardigheden zijn juist alleen met eigen vervoer bereikbaar. In veel gevallen is een combinatie van OV en eigen vervoer óf de benewagen de “way to go”. Ik vertel je bij al deze onbekende parels in Sri Lanka hoe je er het beste komt.

vervoer naar onbekende parels Sri-LankaDe onbekende parels in Sri-Lanka zijn te bereiken met een combinatie van vervoer

3 Temple Loop – 3 onbekende parels in Sri Lanka vanuit Kandy

De 3 Temple Loop is, zoals het woord al zegt, een rondje langs 3 tempels. Deze dagtrip brengt je dus eigenlijk niet langs 1, maar zelfs 3 onbekende parels in Sri Lanka en begint in Kandy. Omdat je deze bezienswaardigheden zo makkelijk kunt combineren noem ik ze hier als één. De Embekke Devale, Lankathilake Devale en Gadaladeniya Devale geven niet alleen een beeld van de 14de eeuwse Hindoe-Boeddhistische bouwwerken zelf, maar garanderen ook een uniek kijkje in het dorpsleven van Sri Lanka.

Vanuit Kandy zijn alle 3 de tempels met de bus bereikbaar, voor wie niet vies is van een eindje lopen. In een klein uurtje ben je bij de Embekke Devale met bus 643, die vertrekt op het busstation, of kan worden aangehouden aan de achterkant van de markt. Mocht je lui zijn, of met (kleine) kinderen reizen, dan zijn er tuktuk’s om je de tippel door de warme zon voor 100 roepies te besparen. Je vervolgt je weg naar de Lankathilake Devale door het dorpje Embekke, dat gedomineerd wordt door haar grote, nieuwe moskee. Daarna verder door prachtige rijstvelden en bos, waar overal koffie en peper in het wild groeien. De wandeling van 2 kilometer kan je eventueel ook weer in een tuktuk afleggen, voor 200 roepies.

Embekka Devale KandyEmbekke Devale – één van de 3 tempels in de loop

De Lankathilake Devale ligt spectaculair bovenop een rots en van hier boven heb je een magnifiek uitzicht over de rijstvelden, huizen en bananenbomen beneden. Aan de ene kant klim je via een serie steile trappen omhoog, aan de andere kant is er een weg naar de ingang. Wil je bij deze tempel beginnen, dan neem je vanuit Kandy bus 666 en ook de bussen naar Kiribathkumbara en Pilimatawala vanuit Embekke komen hierlangs.

De wandeling naar de Gadaladeniya Devale is de langste en de minst interessante. Je loopt 3 nog kilometer over een stoffige weg, door een langgerekt en oninteressant dorp, met veelal dezelfde winkeltjes. Deze tempel is vanuit Kandy bereikbaar met bus 644 en met een beetje mazzel vind je een tuktuk vanuit Lankathilake voor zo’n 300 roepies. Wil je terug naar Kandy, dan is het een kleine 2 kilometer naar de hoofdweg van Colombo naar Kandy, waar veel bussen stoppen.

3 temple loop Kandy bus en lopendMisschien nog leuker dan de tempels zelf zijn de lokale dorpjes onderweg

De vervallen jungle tempels van Kaludiyapokuna

De vervallen jungle tempels van Kaludiyapokuna zijn misschien wel de meest bijzondere bezienswaardigheden in Sri Lanka die we gezien hebben. Een kilometer of 5 buiten Dambulla vind je een groot meer: Kandalama. Aan de andere kant van de weg is een prachtig landschap van rijstvelden, fruitbomen en akkers. Wie de moeite neemt om in een half uurtje om het meer heen te rijden en de afslag naar één van de ongeasfalteerde weggetjes te nemen, dat steeds smaller en hobbeliger wordt, komt na een kilometer of 10 bij Kaludiyapokuna. Hier zijn meer dan 1300 jaar geleden een tempel, een stupa en de slaapvertrekken van de monniken gebouwd, om in de loop van de tijd verlaten te worden en nu door de jungle te worden overgenomen.

De atmosfeer is zoals de meer afgelegen tempels van Angkor in Cambodja, maar deze plek, vol lianen, enorme ficussen en ebbenhout-bomen zal je hoogstwaarschijnlijk helemaal voor jezelf hebben. Wij zagen er 2 soorten apen en kameleons, maar er wonen hier ook stekelvarkens, wilde zwijnen, herten en zelfs nog een paar luipaarden, maar die blijven eigenlijk alleen op de hoger gelegen berghellingen. Je kunt hier dus gerust rondlopen, maar een gids om je alle plekken aan te wijzen is wel handig. In de dichte jungle zie je makkelijk iets over het hoofd. De eigenaar van Takeshi Inn, Dambulla, kan je er alles over vertellen. Kaludiyapokuna is trouwens helemaal gratis.

Kaludiyapokuna bij DambullaKaludiyapokuna is één van die bezienswaardigheden in Sri Lanka die je echt niet wilt missen

Onbekende parel in Sri Lanka’s theeplantages – Idalgashina

De treinreis van Ella naar Haputale staat bekend als één van de mooiste ter wereld. Zoiets blijft natuurlijk niet onopgemerkt en zowel de treinreis als Haputale zelf kunnen erg druk zijn. Daarom besluiten wij om een station later uit te stappen, in Idalgashinna. Dit dorpje ligt ook midden in “Teacounty”, maar is niet één van de bekende bezienswaardigheden. Integendeel. Idalgashinna wordt amper bezocht. Onbegrijpelijk, want zodra we uit de trein stappen zijn we verliefd. De trein gaat hier precies over een bergkam met fotogenieke rotsen, wat een waanzinnig plaatje! Overal in de dalen zien we groene theeplantages en schitterende bomen en hier boven rijdt de trein tussen verschillende bergtoppen door naar haar volgende bestemming.

Onze euforie neemt iets af als we erachter komen dat door de ligging Idalgashinna alleen met de trein bereikbaar is. We hebben namelijk vooraf bedacht dat we ons aan het eind van onze wandeling door de theeplantages laten ophalen door onze chauffeur, die we voor een aantal dagen hebben ingehuurd. Op die manier hoeven we niet met twee peuters nog een lange treinreis terug te maken, nadat ze moe zijn van de wandeling. Contact opnemen met onze chauffeur, om hem te laten weten dat hij hier niet kan komen blijkt ook vrijwel onmogelijk, omdat Idalgashinna bijna nergens mobiel bereik heeft. Met veel moeite lukt het ons en zo kunnen we gaan genieten van een wandeling door eindeloos groene heuvels, waar de theeplukkers nog verbaasd opkijken als ze ons om de bocht zien verschijnen.

onbekende parels Sri-Lanka bezienswaardigheden theeplantagesDe theeplantages in Idalgashinna – Sri Lanka bezienswaardigheden off the beaten track

Doordat er zo weinig informatie over Idalgashinna te vinden is voordat we er vanuit Ella naartoe reizen, hebben we geen idee. Had ik geweten dat het zo’n fantastische parel is, dan zouden we zeker een nacht zijn blijven slapen. Er zijn uiteraard maar weinig opties, maar deze homestay lijkt me fantastisch!

Demodara treinstation en omgeving

De Nine arch bridge en eigenlijk de hele omgeving van Ella behoren tot de bekendste bezienswaardigheden in Sri Lanka. De meeste toeristen komen echter niet verder dan de theplantages, de viewpoints en de brug, die inderdaad één van de fotogeniekste plekjes van het land is. Zeker als er een trein passeert, is het echt een plaatje. Demodara ligt een klein stukje noordelijker langs de meest fotogenieke treinreis van Sri Lanka en is veel minder bekend. Het treinstation is al een schitterend, okerkleurig gebouw, dat volop geschiedenis ademt. Vlak voor de trein hier aankomt maakt die bovendien een 360 graden loop, een gaaf gezicht van bovenaf. Demodara heeft een eigen spoorbrug, misschien net wat minder fotogeniek dan in Ella, maar samen met de tunnel er vlakbij zeker heel tof. Het mooiste is dat dit één van die onbekende parels in Sri Lanka is, op een steenworp afstand van een veel bekendere highlight.

Doen in Ella - DemodaraNiet ver van Ella is Demodara een must visit off the beaten track

Wil je gegarandeerd een zitplaats op je treinreis tussen Ella en Haputale: Neem de bus of een tuktuk naar Demodara. Hier ben je zeker 1 van de weinige toeristen. Kom je ruim op tijd voor vertrek van de trein, dan kun je het ouderwetse stationnetje, de loop én de spoorbrug bewonderen voordat je vertrekt.

Het vergeten Yudaganawa tempel complex

Zo’n 40 kilometer ten zuidoosten van Ella vind je nog één van de onbekende parels van Sri Lanka. Het dorpje Yudaganawa stelt niet veel voor, maar herbergt een groepje bijzondere Boeddhistische bezienswaardigheden met bouwwerken uit verschillende eeuwen. Het tempelcomplex bestaat uit een aantal tempels en kloosters die nog altijd worden gebruikt en ook een aantal dat in verval is geraakt, of zelfs half ingestort en overwoekerd. In groepjes staan de gebouwtjes bij elkaar en bij de grote stoepa aan de linkerkant staat een kleine, oude tempel met de mooiste fresco’s en beelden binnenin. De plafonds en wanden zijn volledig beschilderd en dit is één van die plekken waar ik me erover heb verbaasd hoe makkelijk in Sri Lanka het Boeddhisme met het Hindoeïsme is verweven.

Yudaganawa Sri-Lanka bezienswaardighedentempelcomplex Yudaganawa Sri-Lanka – bezienswaardigheden uit verschillende eeuwen

Voor deze kleine tempel wordt 50 roepies entree gevraagd en daarvoor krijg je er nog een uitleg bij van de man van de kaartverkoop. De ruïnes zijn gratis te bezoeken. Met het openbaar vervoer is Yudaganawa wat lastig bereikbaar, maar je zou de bus van Ella naar Tissa kunnen combineren met een tuktuk. Wil je zeker zijn dat je niet te lang moet wachten en misschien dit tempel complex combineren met de Budurawagala tempel, dan is een taxi voor de dag een slimmere keus.

Budurawagala (30 km west van Yudaganawa) is geen echte tempel, maar het zijn eigenlijk een aantal eeuwenoude Boeddhafiguren, uitgehakt uit de rotsen. Indrukwekkend, ook vanwege de schitterende omgeving met weerspiegelende meren, omgeven door de mooiste bomen en struiken. Overal zitten reigers en andere vogels en de stilte is haast tastbaar.

Budurawagala onbelende parel Sri-LankaBudurawagala onbelende parel in het zuiden van Sri-Lanka

Pidurangala Rock

De minst onbekende parel van dit lijstje, vlakbij één van de bekendste bezienswaardigheden in Sri Lanka. De Leeuwenrots bij Sigiriya lijkt een must visit voor elke bezoeker van Sri Lanka. Wij passen voor deze attractie. We hebben geen zin om voor lokale begrippen een bizar hoge entreeprijs te betalen voor een bezienswaardigheid die overvol is. In plaats daarvan gaan we naar Pidurangala Rock, op een steenworp afstand van de veel bekendere Leeuwenrots. Hier betaal je slechts een fractie om naar boven te mogen en heb je alle ruimte. Op het moment dat wij er zijn, hoeven we Pidurangala met slechts een handjevol mensen te delen.

Je loopt een steil bospad omhoog, waar je de restanten van een liggende Boeddha passeert en de uitzichten over de omgeving steeds beter worden. Na een ietwat lastige klauterpartij, met twee peuters op sleeptouw, opent zich dan een stenen platform, met een enorme rots. Van hieruit zien we de wolken voorbij drijven boven het groene landschap met daarin die bizar gevormde leeuwenrots. Zo gaaf om daar te staan.

Pidurangala bezienswaardigheden Sri-Lanka bij highlightPidurangala is één van de bezienswaardigheden in Sri-Lanka vlakbij een highlight

En reizen naar Pidurangala is hetzelfde als reizen naar de Leeuwenrots: gewoon met de bus en afhankelijk van de dienstregeling het laatste stukje met de tuktuk. Die staan zowel bij de busstop als bij de Leeuwenrots te wachten op klandizie.

Deze 6 onbekende parels hebben ons het echte Sri Lanka laten zien en hadden we zeker niet willen missen. Heb jij nog andere bezienswaardigheden in Sri Lanka bezocht, die geen highlights zijn, maar we een volgende keer echt niet mogen overslaan?

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Azië blogs, of kies een andere bestemming »

9 reacties op “6 Onbekende parels in Sri Lanka – bezienswaardigheden die je móet zien

 1. Corine zegt:

  Wat een mooie tips. Het lijken mij echte aanraders. De Pidurangala Rock en de omgeving van Ella lijken mij prachtig. Hopelijk kunnen wij in 2022 naar Sri Lanka reizen. In 2020 moesten wij onze reis helaas annuleren.

  • Yvonne zegt:

   Hopelijk kan jullie reis volgend jaar doorgaan! Wij annuleerden Namibië vorig jaar zomer, ook een reis waarvan ik hoop dat we hem nog eens kunnen maken.

 2. reisgelukjes zegt:

  Wow, ik wil toch wel graag een keertje naar Sri Lanka, dus bedankt voor je tips! Ik zou ook graag naar het festival van de Heilige tand willen dan, dus dat wordt goed plannen

 3. Co zegt:

  Zucht, wat jammer dat we al meer dan een jaar niet meer zulke bestemmingen kunnen bezoeken hè? Sri Lanka lijkt me echt prachtig! De jungle tempels van Kaludiyapokuna gaan bij deze op mijn bucket list, dat lijkt me echt zo tof om te zien. Dank voor de tip!

 4. Kirsten zegt:

  Wauw, brings back memories! Ook al hebben wij, op de Pidurangala Rock na, deze pareltjes niet bezocht. De vervallen jungle tempels van Kaludiyapokuna lijken me erg mooi. Sowieso heb ik nog genoeg redenen om eens terug te gaan, dus dan komen deze ook op het lijstje. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *