Sri Lanka vissershavens in foto's

Vissershavens Sri Lanka in foto’s

Aan vissershavens in Sri Lanka geen gebrek. Zoals op zoveel eilanden zijn de inwoners dol op vis en aan de gehele kust vind je leuke vissersplaatsjes, de één wat authentieker dan de ander en ook de boten verschillen best nog wel in kleur, formaat en stijl. Maar wat al die vissershavens in Sri Lanka gemeen hebben is dat ze onwijs fotogeniek zijn en niet in de laatste plaats vanwege de goedlachse, vriendelijke vissers zelf, die het helemaal geen probleem vinden als je een foto van ze maakt. Vaak gaan ze er zelfs nog even extra mooi voor staan als je vraagt om een plaatje te mogen schieten. Zo’n beetje elke paar kilometer aan de kust kom je een nieuwe vissersplaats tegen, ik heb daar uiteraard maar een fractie van gezien, maar dat zou je aan het aantal foto’s dat ik maakte niet zeggen. Kijk maar mee.

Sri Lanka vissershavens vissersDe vissershavens in Sri Lanka zijn ontzettend fotogeniek

Tangalle fish market

De vissershavens in Sri Lanka zijn vrijwel altijd dezelfde plek als de vismarkt, wel zo praktisch. Zo ook in Tangalle, waar elke ochtend vanaf een uur of 5 de verse vis aan land komt. Rond 7 uur ’s ochtends is de markt op haar levendigst, lang voordat de eerste toeristen aankomen. Toen ik rond die tijd de tuktuk uitstapte was ik de enige blanke en ook nog eens de enige vrouw, wat een bijzonder effect gaf op de wereld om mij heen op dat moment.

vissershaven Tangalle vissersOndanks de drukte maakten de vissers in de vissershaven van Tangalle graag tijd om even te poseren

Boten met een verhaal

Vissersboten in Sri Lanka zijn soms kunstwerken op zich. De één is nog kleurrijker dan de ander en vaak kan je zien waar de eigenaar van de boot van houdt, door de schilderingen op de zijkant van de boot. In Tangalle raakte ik aan de praat met een visser die me vertelde ooit op hoog niveau gevoetbald te hebben. Hij deed een gedetailleerd verslag van zijn kunsten in een wedstrijd tegen Nepal, die ze als team helaas net verloren. Op de zijkant van zijn boot stond een prachtige verftekening van hem in voetbaltenue.

boten in de vissershavens van Sri LankaDe boten in de vissershavens van Sri Lanka zijn meestal enorm kleurrijk

Weligama Steltvissers

Weligama staat van oudsher bekend als DE plek om de traditionele steltvissers aan het werk te zien. Tegenwoordig vind je er niet meer dan een tiental stelten in het water, op de speciale foto-plek voor toeristen, omdat het steltvissen totaal niet winstgevend meer is. De vissers van nu zijn degenen die samen met hun maten elke avond in hun zelfschilderde bootje de zee op varen, om in de vroege ochtend met de vangst terug te keren. In een redelijk kleine boot wordt dagelijks al zo’n 1000 kilo vis meegebracht. ’s Middags worden de netten gerepareerd, om vervolgens opnieuw uit te varen. Zeven dagen per week, 365 dagen per jaar.

Weligama vissersDe vissers in Weligama hebben allemaal hun stelten ingeruild voor een boot

Zwart randje in veel vissershavens in Sri Lanka

In 2004 zijn veel vissers in Sri Lanka zwaar getroffen door de tsunami. Hun boot, hun huis en vaak hun familie raakten ze kwijt en velen zijn er nog altijd niet helemaal weer bovenop. Ondanks, of juist dankzij, de vele miljoenen die werden gedoneerd en de capriolen die daarmee werden uitgehaald kunnen veel vissers niet langer dichtbij zee wonen, iets wat voor een visser toch vrij essentieel lijkt. Lees hier meer over de dubbele agenda van de Sri Lankaanse regering, die het toerisme boven haar eigen bevolking stelt.

Een enkele voormalige visser probeert noodgedwongen wat mee te profiteren van het toerisme, maar veel succes heeft hij niet. De visser op de foto hier beneden bijvoorbeeld raakte zijn boot en huis kwijt en woont nu in iets dat nog het meest lijkt op een houten krat, om zelfgemaakte sieraden van schelpen te verkopen. Nog altijd zijn de wrakstukken van vissersboten die destijds op de kust gesmakt werden niet allemaal opgeruimd. Regelmatig kom je ergens in een stiller hoekje van een strand een geraamte tegen.

Sri Lanka vissershavens tsunamiDe vissers en de vissershavens in Sri Lanka zijn door de tsunami voorgoed veranderd

Toch wordt er, ook door deze vissers, geen negatief woord gezegd en zijn de glimlachen en vriendelijke woorden oprecht. Zo aardig en gastvrij als op dit prachtige eiland kom je de mensen niet vaak tegen. De vissers zijn daarop geen uitzondering en ik kan een ochtendje fotograferen in de vissershavens op Sri Lanka dan ook alleen maar aanbevelen. Je zult met meer dan alleen mooie foto’s naar huis vertrekken en in de middagen alleen maar meer genieten van de heerlijke stranden.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Azië blogs, of kies een andere bestemming »

26 reacties op “Vissershavens Sri Lanka in foto’s

  • Yvonne zegt:

   Die vissersboten zijn ook echt zo mooi inderdaad, maar ik blijf de mensen toch altijd weer het meest interessant vinden. 🙂 En dan ook hier en daar een praatje maken en het verhaal achter de persoon leren kennen… heerlijk. Maar soms ook triest helaas.

  • Yvonne zegt:

   Ow erg is dat dan hè, dan pak je die foto’s en ben je weer uuuuren zoet. 🙂 Het is hier ook echt een ramp als ik foto’s moet zoeken bij een artikel dat gaat over iets dat al wat langer geleden is… dan kom je weer zoveel leuke en mooie foto’s tegen.

 1. Aniek zegt:

  Wat een prachtige foto’s weer! Maar ik ben niet anders gewend bij jou 😉 Met het verhaal erachter krijgen ze inderdaad even een zwart randje. Mooi dat ze ondanks dat het gebied zo zwaar getroffen is, zo enthousiast en open zijn!

 2. Stéphanie zegt:

  Je hebt alles weer prachtig op de foto gezet, maar de verhalen, die raken mij pas echt. Mooie verhalen en tegelijkertijd ook trieste verhalen. Wat ik vooral opmerkelijk vind is dat deze mensen gewoon doorgaan met hun leven en blijven lachen, zo knap.

  • Yvonne zegt:

   Ja dat vind ik ook echt zo knap, daar kunnen wij nog wat van leren. Ik ben soms al van slag als de dag niet zo verloopt als ik gepland had, haha.

  • Yvonne zegt:

   Eerlijk gezegd was het mijn eerste ervaring om als blanke vrouw ergens rond te gaan lopen, maar inderdaad erg bijzonder ja. 🙂 Jij hebt dat natuurlijk veel vaker ervaren, grappig… had er nooit zo bij stilgestaan.

  • Jessica zegt:

   Haha ja het blijft toch altijd even ongemakkelijk die eerste minuten, want het hele dorp verzamelt zich soms om mij heen voor ik het in de gaten heb haha! Maar dat is vaak snel genoeg voorbij en dan kan ik gewoon lekker fotograferen. En dan is het ijs in ieder geval ook gelijk gebroken 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *